úterý 14. září 2010

DUELANTI RIDLEY SCOTTA

Když už jsme načali filmy s napoleonskou tematikou (a příspěvek o Bondarčukově Waterloo vzbudil vcelku dost ohlas), bylo by na místě zmínit ten, který osobně pokládám za NEJ a bezpochyby, kdybychom vymysleli nějakou anketu, by si odnesl zlatou palmu. V roce 1977 ho natočil Ridley Scott, do hlavních rolí obsadil Keitha Carradina (u nás méně známého, leč hrál např. Divokého Billa Hickocka v Deadwoodu) a skvělého Harvey Keitela (kdo by si jej nepamatoval např. jako Winstona v Pulp Fiction). Jistěže jde o film The Duellists, v našich kinech a televizi promítaný jako Soupeři a v Cannes hned v roce uvedení vyznamenaný cenou pro začínající umělce. Vyprávět film by asi bylo nošením dříví do lesa, neboť se stal mezi příznivci napoleonské historie i šermíři doslova kultovním, a je jen škoda, že v historických kulisách pak už točil Ridley Scott jen hrůzy jako Gladiátor (no budiž, to ještě šlo...) či Království nebeské (za které by jej měli rozsekat křesťané i muslimové). Podkladem pro film byla u nás nikdy nepřeložená povídka Josepha Conrada The Duel, v USA (kde musí být všechno jinak) prý vydávaná pod titulem Point of Honor, podle mne však jde o jinou krátkou prózu téhož autora. Nicméně se ptám: vydá už tohoto Conrada někdo, třeba spolu s dalšími dvěma či třemi neznámými povídkami z napoleonských válek, který napsal (např. "Válečnická duše")??? Tvrdí se, že vzorem pro hrdinu The Duel se stal Conradovi skutečný duelant a bouřlivák, generál Francois Fournier-Sarloveze, jak to s ním ale bylo, tomu si dovolím věnovat hned následující příspěvek. Tady už jen místo zbytečných řečí oficiální trailer z youtube, který mluví za vše...

5 komentářů:

Robert řekl(a)...

Ano ten film je nádherný.Vzpomínám si,jak jsem se na něj plížil do kina a bál jsem se, že uvaděč bude chtít vidět občanku, kterou jsem samozřejmě ještě neměl. A po mnoha letech jsem na něj natrefil v Anglii a koupil ho za pár liber... Jednoznačně nejlepší Scottův film.

andy711 řekl(a)...

Zdravím.
DVD tohto filmu som si pred pár rokmi náhodou kúpil v Berlíne a konštatujem, že aj ja ho považujem za NAJ čo sa týka filmových napoleoník. Myslím, že toto dielo potvrdzuje, že aj bez pompéznych masových scén je možné zobraziť vojnový príbeh vystihujúci atmosféru a navyše nezvykle presne ukázať dobové uniformy. Viem si predstaviť, že s rovnako poctivým prístupom a pri dnes dostupných filmových technológiách by bolo možné natočiť úžasné filmy čerpajúce napríklad z množstva memoárov napoleonskej doby. Ach jo! (ozaj, a čo Vy priatelia na Master and Commander ?)

Jiří Kovařík řekl(a)...

Nojo, o takový film na základě důkladného studia a s použitím nové techniky se snažil Stanley Kubrick. Jeho "Napoleon" mohl být nejlepším historickým filmem všech dob a desítky let k němu shromažďoval materiály, už i scénář byl, jenže infarkt to překazil. Těžko půjde někdo v jeho stopách a chopí se toho. Kdo viděl Kubrickova "Barry Lyndona" dovede si představit, jak nádherná věc by vznikla!!!

Anonymní řekl(a)...

Film "Duelanti" jsem viděl asi před 2 roky v televizi. Nevím čím to bylo, snad jsem filmu nevěnoval dostatečnou pozornost nebo jej nevnímal dostatečně do hloubky, ale odcházel jsem od něj s tím pocitem, že režisér nevyužil dostatečně všechny možnosti, které mu daná látka nabízela. Občas se mi ale stane, že obrátím a film začnu po druhém shlédnutí hodnotit jinak. To už totiž vím jaké dějové rozhraní film nabízí a zaměřím se na drobné detaily. To je třeba příklad "Goyových přízraků" od Miloše Formana., Na "Duelanty" se díky tomuto příspěvku také znovu mrknu;-)
M.Kolomazník

Jiří Kovařík řekl(a)...

Určitě se na ně mrkněte podruhé. Narozdíl od Goyových přízraků :-)