neděle 26. září 2010

JOHN ADAMS: JAK MÁ VYPADAT HISTORICKÝ FILM

Články o filmech Waterloo, Duelanti a nerealizovaném Napoleonovi vyvolaly velmi příjemnou diskuzi v komentářích i na adrese napoleonknihy@volny.cz a krom nich i upozornění na Tv serii, kterou jsem neznal. Požádal jsme pana Martina Vavříčka, zda by nechtěl o zmíněném filmu napsat recenzi s upoutávkou a s radostí i s díky jeho příspěvek publikuji. Pokud budete chtít o Johnu Adamsovi, slavné postavě amerického boje za nezávislost, vědět víc, jistěže najdete na wikipedii spoustu informací... A prolink na trailer z youtubu naleznete opět kliknutím na hlavní nadpis. Nezapomeňte si pak najít tamtéž John Adams Theme Song (HBO Intro); ta muzika zato stojí!

JOHN ADAMS ANEB JAK MÁ VYPADAT HISTORICKÝ FILM

Martin Vavříček

Když jsem byl požádán, abych napsal pár slov o minisérii John Adams, nejprve jsem si pustil úvodní melodii. Je velice inspirující, ostatně jako celá série John Adams. Inspirací by mohla být i pro současné filmaře. Čím? Zejména v tom, jak se má točit historický film a jak se má k historii přistupovat. Nepřekrucovat historická fakta, snažit se přinést nejenom zábavu ale i poučení. V žádném případě nezatracují ostatní žánry, své místo mají určitě filmy vyloženě oddechové nebo dokumenty. Avšak nejlepším způsobem, jak zachovat naší minulost v povědomí širší veřejnosti, je točit filmy, které pobaví diváka a obsahují historická fakta. Film, který skloubí obojí, je v mých očích téměř dokonalý. Takových případů není mnoho a můžeme se s nimi setkat výjimečně. Do této kategorie řadím i minisérii HBO John Adams.

Kvalita u této sedmi dílné série je patrná na každém kroku. Divák je nejprve navnaděn již zmíněnou dobově laděnou znělkou a poté i jmény tvůrců. Zmíním pouze tři jména. David McCullough, Tom Hanks, Paul Giamatti. McCullough je autorem literární předlohy a za biografii Johna Adamse obdržel v roce 2002 Pullitzerovu cenu. Byla pro něj již druhou v pořadí, první Pullitzerovu cenu dostal v roce 1993 za biografii Harryho Trumana. Mluvit o Tomu Hanksovi je jako nosit dříví do lesa, je nepochybně jedním z nejlepších herců své generace. V poslední době rozšířil svůj repertoár i o činnost producenta. Úspěšně se jí zhostil již několikrát, za všechny jmenujme například Bratrstvo neohrožených či Pacific. Třetím jménem a neméně zajímavým je Paul Giamatti, vynikající amerických herec, jenž má za sebou celou řadu divadelních představení a celovečerních filmů. Samotná minisérie John Adams sklidila uznání kritiků i diváků a dočkal se několika ocenění. V roce 2009 získala Zlatý globus za nejlepší minisérii/Tv film. Paul Giamatti, Laura Linney a Tom Wilkinson obdrželi za své výkony cenu Emmy i Zlatý Globus.

Dosti ale chvály, pojďme si povědět o čem je samotný děj seriálu. Divák v sedmi pokračování sleduje dráhu Johna Adamse od kariéry bostonského právníka přes účast na boji o nezávislost až po jeho účinkování v úřadu prezidenta Spojených států amerických. Seriál je jedinečný v tom, že odkrývá charaktery jednotlivých postav, jejich vzájemné vztahy a jejich vliv na vznik USA. Je nesmírně zajímavé sledovat počínání Johna Adamse, jeho vytrvalost a zápal v době, kdy kolonie nebyly jednotné natož, aby byly spojené. Adams je podle mého názoru nejvíce nedoceněnou a přehlíženou postavou boje o nezávislost a formování nové státu. Jak trefně říká Franklin v traileru: „It is no small thing to build the new world, gentlemen (To není maličkost vybudovat nový svět, pánové).“ John Adams se o nový svět zasadil měrou vrchovatou, obětoval mnoho let klidného rodinného života za udržení nově vzniklého státu. Pomáhal Thomasi Jeffersonovi při přípravě deklarace nezávislosti, byl jedním z nejaktivnějších členů Druhého kontinentálního kongresu, později se stal vyslancem kongresu v zahraničí. Byl to on, kdo navrhl generála Washinghtona za velitele armády vzbouřených amerických kolonií. Když došlo k první volbě amerického prezidenta, skončil druhý za Georgem Washingtonem, což Adamse posunulo do role viceprezidenta. V této úloze setrval po celých osm let. V následujících volbách se utkal o uvolněný prezidentský post s Thomasem Jeffersonem. Adams zvítězil a bylo to pro něj velké zadostiučinění, neboť jako viceprezident byl značně přehlížen (a jako prezidenta ho přehlíželi při výběru osobností na bankovky, z významných osobností této doby tam není jako jedinný, posuďte sami – 1 dolarovka Washinghton, 2 dolarovka Jefferson, 10 dolarovka Hamilton, 100 dolarovka Franklin). Svého úřadu se ujal v březnu 1797. Bílý dům byl teprve ve výstavbě (stavba proběhla v letech 1792-1800) a Adams s manželkou Abigail úřadují v provizorních podmínkách rozestavěného prezidentského sídla. Když po čtyřletém působení předává dům Jeffersonovi, je již hotov a vybaven. O několik let později se v Bílém domě usídlí jeho syn John Quincy Adams, který uspěl ve volebním klání v roce 1825 a stal se v pořadí šestým prezidentem Spojených států. John Adams zbytek svého života strávil tak, jak činil během chvílí, kdy nezastával žádný úřad, farmařením. Dožil se vysokého věku 91let, zemřel v den 50.výročí vyhlášení nezávislosti 4.července 1826, ve stejný den jako jeho celoživotní přítel Thomas Jefferson.

Nedá mi to, abych na závěr necitoval ze scénáře. John Adams během farmaření praví: „Hnojení je umění a já se cítím býti umělcem v tomto oboru.“ No není to krásné vyjádření muže, který dokázal být prostým farmářem i velkým politikem? Je to malá ukázka toho, že lze skloubit zábavu s poučením. Pokud se budou točit historické filmy a seriály takovým způsobem, určitě to bude jen ku prospěchu věci. Škoda jen, že nemáme podobný seriál o vzniku Československa.

JOHN ADAMS, USA, 2008, 501 minut
Režie: Tom Hooper
Hrají: Paul Giamatti (John Adams), Laura Linney (Abigail Adams), Stephen Dillane (Thomas Jefferson), Tom Wilkinson (Benjamin Franklin), David Morse (George Washinghton), Rufus Sewell (Alexander Hamilton), Danny Huston (Samuel Adams), Ebon-Moss Bachrach (John Quincy Adams)

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, nevim koho jiného už se zeptat:)-nevíte kde se dá sehnat/stáhnout film Austerlitz z roku 1960? je mi jedno v jakym jazyce, já to nějak pochopim...našla sem akorát pár ukázek na youtube a řekla si že na tohle se musim podívat:)

Jiří Kovařík řekl(a)...

Netuším, vím, že lze ve Franvii za pár EU koupit na mnoha místech, krom megastorů v Invalidovně, atd. Ad primo hledejte "Napoléon Austerlitz 1960". Měl by být na rapidshare, něco najdete na Extra Torrent a na dalších torrentech, většina ale pár evropských centů chtít bude...

29. září 2010 7:38

Anonymní řekl(a)...

yes, kamarád jede na turnaj do Francie, takže dostal za úkol se bez tohop Slavkova domu nevracet:D..jinak mám radost, že jsem objevila tyhle stránky, alespoň Vám můžu poděkovat za nejlepší knížky! včera sem si přitahla Napoleonovu prohru, to zase bude tři dny co číst a měsíc o čem přemýšlet:) DÍK a jen tak dál!=)

Jiří Kovařík řekl(a)...

A propos, včera jsem shlédl první díl "Johna Adamse" a letmo projel další dva, vše co zatím v titulkové verzi mám, a autor článku má pravdu. To JE historický film par excellence...!

Jiří Kovařík řekl(a)...

K příspěvku "o patro výš": díky; podle "objevila" soudím (nejde-li o překlep), že mě chválí žena, což hřeje dvojnásob :-) !

jakub.samek řekl(a)...

Stylem mi to připomíná výjimečnou čtyřdílnou Francouzskou revoluci z roku 1989, moc dobré.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Ano!!! A Jakub chválí jen výjimečně :-) :-) :-)

Martin Vavricek řekl(a)...

Francouzskou revoluci jsem viděl ještě jako kluk. Udělal na mě velký dojem a po léta jsem si vybavoval tu či onu scénu. Když jsem se někde setkal s jménem George Jacques Danton vzpomněl jsem si, jak ho tu skvěle ztvárnil Brandauer. Zafixoval se mi Robespierre a Výbor pro veřejné blaho. Mnohokrát se mi vybavila scéna, kdy Jean-Francois Balmer coby Ludvík XVI. navrhuje, aby gilotina měla šikmou čepel...Takovou moc mají média. Zafixují v lidech představu o nějaké skutečnosti. Důležité je, aby film či kniha měly nějakou úroveň. Francouzská revoluce (letos jsem jí shlédl po velmi dlouhé době) stejně jako John Adams jsou naštěstí velice kvalitní, takže až jednou se při četbě setkám s jménem John Adams vzpomenu si na famózního Paula Giamattiho :)