čtvrtek 26. března 2020

SKUTEČNÉ OSUDY ROMÁNOVÝCH HRDINŮ A. DUMASE (11)

Matarin (Mignard)


KARDINÁL MAZARIN

Víc než jen prohnaný skrblík

„V pokoji Kardinálského paláce...seděl u stolu... muž, hlavu opřenou oběma rukama...Při pohledu na ten červený talár a bohaté krajky, na bledé čelo, v zamyšlení schýlené, osamělou komnatu, tichou předsíň, odměřené kroky stráží na chodbě, každý usoudil, že v pokoji ještě dlí stín kardinála Richelieua.
Bohužel, byl to skutečně jen stín velkého muže...Tím Richelieuovým stínem byl Mazarin. Byl osamocen a cítil se sláb.
"Stále se ohánějí, že jsem cizinec, že jsem Ital." pobrukoval si..."Tím slovem zavraždili, pověsili a na kusy roztrhali Conciniho. Kdybych povolil, zavraždili by, pověsili a roztrhali by na kusy i mne - jako jeho. A přece jsem jim nic neudělal, ledaže jsem z nich trochu mačkal peníze..."
Toto jsou první odstavce první kapitoly "Tří mušketýrů po deseti letech". Portrét Giulia Mazariniho jako by v Dumasově mušketýrské epopeji kontrastoval s velikostí kardinála de Richelieu. A nejen u Dumase! Už Sandrasovy "Paměti hraběte d´Artagnana" vykreslovaly Mazarina se zjevným despektem. Hrabivý, úlisný, šišlající špatnou francouzštinou, pramálo urozený a příliš šetrný Richelieuův následník byl vděčným terčem nenávisti, pohrdání a posměšků oslnivě zářících princů i velké části francouzské šlechty. A takovým Mazarin v povědomí čtenářů už zůstal...
Je vůbec možné, že se muž s tak odpudivými vlastnostmi stal jedním z největších státníků Francie ? Že někdo takový vyvedl zemi obratnou a železnou rukou z Třicetileté války, zlomil šlechtické i měšťanské vzpoury Frondy a připravil cestu pro vzestup Ludvíka XIV.? Byl skutečně kardinál Mazarin člověkem tak nízkým a odporným? A jestliže byl, jak je možné, že mu budoucí Král slunce prokazoval úctu jako otci? A proč mu ti, kteří kardinálem nejvíce opovrhovali, nakonec téměř líbali ruce ?
Vzestup kardinála Mazarina, syna obyčejného palácového správce a pravděpodobně vnuka sicilského rybáře, na místo prvního ministra království a králova kmotra současníky udivoval i popouzel. Což dává zlostně v "Mušketýrech po dvaceti letech" najevo vévoda de Beaufort, kterého měl ten člověk nízkého původu odvahu uvěznit ve věži vincenneské:
"A teď pozor!" pravil vévoda a dal hůlku téměř k zemi. "Pistachi, kamaráde, vyskoč na počest illustrissimo facchino Mazarini di Pescina!"
Pes se obrátil zadkem k holi.
"Copak je to?" ptal se pan de Beaufort a učinil holí polokruh od ocasu až k hlavě psa. "Přeskoč přece, Pistachi!"
Ale Pistache se jako poprvé otočil zadkem k holi...
Původ Julese Mazarina či lépe Giulia Mazariniho byl skutečně nízký. Byl synem Pietra Mazariniho, majordoma neapolského vojevůdce Filipa Colonny. Narodil se roku 1602 v Pescině v Abruzzách a podle otcovského přání začal studovat v Římě u jezuitů.
Giulio dospěl v mladíka "s šarmantní tváří, příjemnými způsoby, graciézního, hbitého, živého, milého, zdvořilého, s pronikavým duchem, obratného v předstírání a jedním slovem schopného mnoha věcí." Lákaly ho spíše světské radosti než věci duchovní a společnost na Colonnově dvoře k nim dávala přístup. Mazarinimu ale chyběly peníze a tak se s obrovskou vášní vrhl do hazardních her i sázek. Poděšený otec zasáhl a s Colonnovým přispěním poslal syna raději do katolicky přísného Španělska, kde na universitě v Alcalá začal Giulio studovat práva. Příjemný mladík okouzlil i Colonnova syna Girolama a stal se jeho sekretářem.
Madrid nabídl po Římu dvacetiletému mladíkovi další svody. Karty i kostky se znovu objevily na scéně a dík jim se Giulio hluboce zadlužil. Navíc mu učarovala jakási mladá Španělka a mladý Mazarini začal v milostné zaslepenosti myslet na sňatek. Zlomyslníci říkali, že Girolamo Colonna na svého sekretáře žárlil a kvapem jej poslal do Neapole, kde vylíčil i všechny jeho poklesky.
Mazarini se s tím vším smířil s lehkostí, která mu zůstala po celý život. Dal sbohem milence i právnické kariéře a oboje vyměnil za hodnost kapitána papežských vojsk. Jeho španělské srdeční dobrodružství zůstalo kupodivu jedinou doloženou a nade vší pochybnost jistou milostnou pletkou budoucího prvního ministra Francie.
Mladý kapitán sloužil dobře až do dne, kdy dostal zprávu, že jeho matka těžce onemocněla. Aniž kohokoliv žádal o souhlas, opustil posádku v Anconě a do služby se vrátil, až když se matce vedlo lépe. Vojenský soud by podobný případ musel posuzovat jako dezerci, Mazarinimu však kupodivu vynesl přízeň papeže Urbana VIII. Tomu se provinilý kapitán vrhl k nohám. Místo trest jej Svatý Otec pochválil za synovskou lásku a příkladnou horlivost. I apoštolský komisař papežské armády Sachetti projevil kapitánu Mazarinimu přízeň a roku 1628 jmenoval Giulia svým sekretářem.
Následnická otázka italské Mantovy proti sobě postavila Richelieuovu Francii a Olivaresovo Španělsko. Spor hrozil přerůst ve válku, jíž se papež zatím bez většího úspěchu pokoušel zabránit. Papežští diplomaté uvízli na mrtvém bodě, ne tak ale sekretář Mazarini, který rychle objevil, že diplomacie poskytuje ještě větší vzrušení než hazard a ženy.
Již se kohokoliv ptal na souhlas a pověření, vstoupil nečekán a nezván do diplomatického zápasu. Chytře a obratně přesvědčil Italy i Španěly, že jedině on je tím mužem, schopným jednat s kardinálem de Richelieu, jehož vojska už harašila zbraněmi v podhůří Alp.
Na počátku roku 1630 dorazil do Lyonu neschopný a rozmařilý oficiální papežský diplomat kardinál Antonio Barberini, aby se tu setkal s kardinálem de Richelieu. Skutečným jednatelem a vyslancem v zákulisí byl papežský kapitán Mazarini. Tři hodiny prý vydržel přesvědčovat Richelieua o nutnosti míru.
"I kdybyste mluvil dvacet let, necouvnu", odpověděl Armand Jean Du Plessis de Richelieu.
Mazarinimu však jeho výmluvnost i talent vynesly od Richelieua pozvání k obědu, což bylo samo o sobě velkým oceněním a poctou. I Mazarini byl Richelieuovými diplomatickými schopnostmi unesen. Papežský kapitán sice svěřenou věc neobhájil, zato dokázal, že si jeho schopností povšiml nejpozoruhodnější politik Evropy.
"Věk bujného mládí. Hrál jsem si na vojáka a u Casale jsem se vrhl do deště střel, abych ukázal, že umím jezdit stejně dobře jako nějaký důstojník. Přinesl jsem ovšem mír Španělsku a Francii, což trochu zmírňuje můj hřích... Od té doby, co jsem se vrhl mezi dvě vojska, přičichl k prachu a proběhl řady vojáků, díval jsem se na vojevůdce trochu shora", tak vzpomíná na ony časy mládí Dumasův starý Mazarin. Jak to vlastně bylo?
Francouzská vojska zatím přešla Alpy, dobyla Pignerol a připravovala obléhání Casale. Mazariniho poslali, aby francouzský příval zastavil. V květnu 1630 představil Richelieu v Grenoblu Mazariniho Ludvíku XIII. I francouzský král, jinak značně rezervovaný, byl Mazariniho vystupováním a obratností uchvácen. Mír kapitán Giulio ale nepřivezl a v říjnu stála znepřátelené vojska před Casale na dostřel.
Ve chvíli, kdy už se pluky šikovaly k boji, vyrazil k překvapení všech kupředu jezdec a vrhl se mezi postupující muže se zažehlými doutnáky. Obě strany v jezdci s úžasem poznaly papežského kapitána Mazariniho, projíždějícího bez ohledu na osobní nebezpečí mezi oběma vojsky a volajícího: "Mír, mír!".
Vojevůdci se skutečně zastavili a o málo později sesedli k jednacímu stolu. Mazarini měl při svém odvážném kousku nepochybně štěstí, že obě strany nebyly naladěny vysloveně krvelačně, dík této "gaskonádě" se ovšem na čas stal nejpopulárnějším a nejznámějším diplomatem. Potěšený papež z kapitána učinil kanovníka. Rozpoznal, že pod maskou dokonalého dvořana se skrývá nesmírná houževnatost, inteligence, pružnost, přizpůsobivost situaci a v případě potřeby i nezanedbatelná statečnost.
Kanovník Mazarini, pro něhož marně Richelieu jako výraz vděku žádal nunciaturu v Paříži, zprostředkoval mír mezi Francií a Savojskem, za což se mu u francouzského dvora roku 1632 dostalo vřelého přijetí. Od roku 1633 změnil definitivně vojenský kyrys za kněžský šat, navzdory tomu však nikdy nebyl vysvěcen. Od Francie dostal dva kanonikáty a Richelieu se stále více stával jeho protektorem. Ani bývalý společník a první zaměstnavatel Girolamo Colonna, nyní kardinál-legát v Bologni, ani kardinál Barberini na něj nezapomínali.
Kolem roku 1635 se Mazarini znovu zapojil do nových mírových jednání mezi Francií a Španělskem. Narazil jak na neústupnost Španělů, tak i na Richelieuovu ideu francouzské hegemonie v Evropě. Nějaký čas strávil v ústraní jihofrancouzského papežského paláce v Avignonu, pak se vrátil do Říma. Tentokrát přišel do Věčného města už jako Richelieuův diplomat.
V převaze prošpanělsky orientovaného papežského okolí neměl jednoduchou pozici. Pak zemřel Otec Josef, Šedá Eminence, Richelieuův přítel, spolupracovník, šéf francouzské zahraniční diplomacie i tajných služeb. Smrt tajemného a mystického politika s původem šlechtice a s životem mnicha otevřela Mazarinimu místo do nejtěsnější Richelieuovy blízkosti. Dne 14. prosince 1639 opustil Giulio Mazarini navždy Řím.
Mazarin a Anna Rakouská
Po Richelieuově boku se z něj stal Jules Mazarin. Bylo to dobrodružné rozhodnutí. Kardinál de Richelieu stárl a sil mu ubývalo. Opozice přes všechny perzekuce, vězení, popravy i vyhnanství neumdlévala. Mazarin vyměnil pohodlnou a jistou kariéru v zemi, v níž byl doma, za riskantní postavení ve Francii, kde pro něj jedinou oporu, zázemí a jistotu představovala Richelieuova přízeň. Čtyřicátník Mazarin se do dobrodružství vrhl se zápalem, s nímž se ve dvaceti pouštěl do hazardu a ve třiceti mezi dvě pochodující armády. Už 16. prosince 1641 obdržel první velké ocenění svých služeb. Papež mu na Richelieuovu žádost udělil kardinálskou hodnost.
Klobouk Mazarinovi jen o málo později osobně předal Ludvík XIII. Stoický král také hned následující den po smrti vévody de Richelieu povolal Julese Mazarina do své Rady. V tomto gestu bylo sice kus naplnění přání zesnulého , monarcha současně však ocenil sám za sebe muže, "který nám prokázal služby tak věrné a cenné, že jsme si jím jisti tolik, jako kdyby se narodil naším poddaným".
I Ludvík XIII. cítil, že jeho čas se naplňuje. Ještě před královou smrtí se Mazarinovi více než obratně podařilo získat klíčové postavení v okolí panovníka i u lidí, kteří měli po králově smrti vládnout do zletilosti mladičkého Ludvíka XIV. A vbrzku Mazarin všechny tyto lidi vyhodil ze sedla!
Z možných Mazarinových protikandidátů na moc se pan de Chavigny zkompromitboal v nedávném spiknutím pana de Cinq-Mars. Pana de Noyers stihl prohnaný Ital obratně u krále pomluvit, že chce po panovníkově smrti veškerou moc předat Anně Rakouské. A to byla věc, jíž se Ludvík XIII. vzhledem k politickým nerozvážnostem své choti silně obával. Král všechny zbývající síly totiž věnoval tomu, aby svou manželku z podílu na vládě vyloučit.
Tehdy lišák Mazarin Ludvíku XIII. navrhl elegantní řešení: nechť je po dobu nezletilosti Ludvíka XIV., kterému byly zatím pouhé čtyři roky, ustavena regentská Rada, v níž budou mocenská rozhodnutí přijímána většinou hlasů. Radě může pro dekórum předsedat Anna Rakouská, může tu být s ohledem na původ i etiketu králův nemilovaný bratr Gaston Orléanský, jehož nešlo obejít, ba dokonce ani nevadí, když v Radě bude zasedat i pan Princ, první muž francouzské šlechty, tedy princ de Condé. Tak budou alespoň na očích ti, kdo by za jistých okolností mohli království rozvrátit či zvednout vzpouru proti legálnímu následníku. Rozhodující bude, když v regentské Radě zasednou čtyři osvědčení služebníci Ludvíka XIII. a zesnulého kardinála, mezi nimi samozřejmě Mazarin...
Ludvík XIII. souhlasil a projevil tak naposledy velkou státnickou prozíravosti. Pro byla i Anna Rakouská, od níž by se dalo očekávat pramálo nadšení.
"Bylo by nerozumné, kdybyste nesouhlasila", šeptal jí Mazarin. "Mohla byste být králem z Rady vyloučena zcela! " Vysvětlil královně, že po Ludvíkově smrti se vše může změnit a on, Mazarin, přece nemá jiný zájem než být nejoddanějším sluhou Jejího Veličenstva. I před ostatními Ital úspěšně předstíral pokoru, pochopení a vlastní bezvýznamnost. Tak se stalo, že čtyři dny po smrti Ludvíka XIII., dne 18. května 1643, jmenovala Anna Rakouská k údivu všech kardinála Mazarina Prvním ministrem.
Mocenské špičky uraženě a ohromeně ztuhly. Co teď čekalo Francii, v níž vládla Španělka s pomocí Itala nízkého původu, v očích mnohých dobrodruha, vyškoleného v prostředí intrik papežského dvora ? Měla se opakovat trpká éra regentství Marie Medicejské a vlády Concina Conciniho ? Zakrátko se ukázalo, že historie se opakovat nebude. Kdyby vstal král z hrobu, byl by překvapen i spokojen. Z cizince v kardinálském hávu se stal velký služebník Francie. A královna, dosud politicky více než lehkovážná, se změnila v cílevědomou a zodpovědnou státnici.
O vztah mezi Mazarinem a Annou Rakouskou se dodnes historikové přou. Stal se pohledný Ital milencem ženy, jejíž život byl dosud po citové i fyzické stránce velice nenaplněný ? Svedl po milostné stránce strádající královnu muž, který se tolik podobal Buckinghamovi ? Došlo k tajnému sňatku mezi Annou a jejím ministrem ?
Mnozí jsou skálopevně přesvědčeni, že odpověď na všechny tyto otázky zní ano. Jednoznačné důkazy ovšem chybí. Zlomky korespondence ale naznačují velice intimní vztah. Oslovení v nich, přísahy věrnosti, povzbuzení, to vše přesahuje rámec běžného styku panovnice a jejího služebníka. Navíc existují některé indicie, například tak zvaná milostná pečeť s iniciálami Anny Rakouské i Mazarina a dobovou milostnou symbolikou, jíž byly některé listy pečetěny.
Autoři dobových pamětí pokládali svazek královny a kardinála za hotovou věc, většina z nich ale psala tak tendenčně, že není dobré jim věřit bezvýhradně.
Mazarin bydlel zpravidla ve velmi těsné blízkosti královny. Jenže dvorský život byl až příliš pod dohledem. Královna uléhala i vstávala ve společnosti dvorních dam, měla pramálo soukromí. Navzdory tomu nikdo z osob kolem panovnice nezanechal svědectví o intimním soužití kardinála a Anny Rakouské. Nebyla tvrzení o tajném sňatku jen pomluvou Mazarinových nepřátel, o nichž ještě uslyšíme ? Byla vůbec zbožná a španělským rituálem vychovaná Anna Rakouská schopna vztahu, který by jí připadal jako mesaliance a hřích ?
Přijměme raději méně skandální a efektní tezi umírněných. Věřme ve spojenecký svazek obou osob, v intelektuální a zájmové souznění, alianci, jejíž těžiště bylo spíše v politické a duchovní rovině. Něžné souznění to nevylučuje, ale nestaví jej do popředí. Věřme královně to, co řekla paní de Brienne:
" Přiznávám ti, že jej miluji, a mohu říci, že něžně; ale náklonnost, kterou k němu chovám, nejde až k lásce, nebo, jde-li, aniž bych o tom věděla, mé smysly se toho neúčastní; jen můj duch je okouzlen krásou jeho ducha...".
Jak daleko je toto vyznání od skeptického pohledu, s nímž Dumas vkládá Anně Rakouské do úst následující k sobě samé pronesené věty, srovnávající Richelieua a Mazarina:
"Pohrdla jsem láskou kardinálovou, který nikdy neříkal: "To udělám," nýbrž "To jsem učinil"... Jak se ten svět stále zhoršuje!"
Jisté je, že Anna Rakouská nalezla v Mazarinovi spojence, oporu, záštitu, rádce a přítele v mimořádně těžkých dobách. A Mazarin ? Jeho věrnost souvisela z choulostivostí postavení. Kdo mohl sloužit královně věrněji než muž plebejského původu, nepatřící ani ke šlechtě, natož ke Grandům, k Parlamentu či dokonce k církvi, neboť neměl svěcení, byl cizinec a s Francií jej pojila pouze a výhradně osoba panovnice ?!
Rok 1643, první rok v postavení prvního muže monarchie, začal pro kardinála úspěšně. Stal se Prvním ministrem. Francie si v zahraničí mocenskopoliticky upevnila postavení. Vévoda d´Enghien, budoucí Velký Condé, dobyl u Rocroi jedno z rozhodujících vítězství poslední fáze Třicetileté války. Zdálo se, že země se stabilizuje i uvnitř. Mazarin se vrhl do velké mezinárodní diplomacie. Po pěti letech úsilí se třicet let válkou sužovaná Evropa měla dočkat míru. A v tomto míru se z Francie stala evropská velmoc prvního řádu.
Jenže mnozí z Grandů viděli ve smrti Ludvíka XIII. i Richelieua příležitost k naplnění osobních ambicí. U dvora hodlal Mazarinovo postavení zaujmout ctižádostivý, leč duchem poněkud mdlý Francois de Bourbon, vévoda de Beaufort. Byl synem jednoho z levobočků, které měl Jindřich IV. s Gabrielou d´Estrées.
Urostlý, plavovlasý, fanfarónský a myšlenkově chudý Beaufort si činil naděje, že královnu okouzlí. Neuspěl jako muž a a nemohl uspět, ač si to namlouval sebevíc, ani jako politik. Přecenil vlastní důležitost, zneuznaně zatrpkl a spolu s vévodkyní de Chevreuse i jejím přítelem panem de Chateauneuf se pokusil vytvořit spiknutí Důležitých. Tato sestava mínila zaujmout Mazarinovo postavení.
Umírající Mazarin (Delaroche)
Pro Mazarina nebylo těžké se s Důležitými vypořádat. V příběhu vévodkyně de Chevreuse jsme vylíčili aféru, díky které se Důležití vlastně znemožnili sami. Vévoda de Beaufort putoval do vězení ve Vincennes, kde si po pět let mohl chladit žáhu jen pokreslováním zdí protimazarinovskými čmáranicemi, dětinskými zábavami v podobě symbolického věšení vařených raků, jejichž červeň připomínala kardinálský purpur, a dalšími vcelku neškodnými urážkami Julese Mazarina.
Teprve na počátku Frondy panu de Beaufort přátelé dopomohli k útěky, který se dobrodružností zařadil mezi slavné útěky světové historie. Vše tehdy probíhalo téměř přesně tak, jak to vylíčil Dumas:
Ve vincenneské míčovně se hrálo na velkou vzdálenost; hřiště bylo pod širým nebem, takže vévoda mohl snadno udělat to, co mu doporučil Grimaud: házet totiž míče do příkopu...A La Ramée byl unesen radostí, že tak krásně vyhrál nad princem královského rodu.
Vévoda měl povoleno hrát před vincenneským donjonem, uvnitř hradeb, v míč. Předstíral, že je ještě nešikovnější, a míčky odpaloval do pevnostního příkopu. Strážci netušili, že odtud mu zahradník hází jiné a že uvnitř se skrývají lístky a na nich rady, s jejichž pomocí se útěk chystá: "Výsosti, Vašim přátelé bdí a Vaše vysvobození se blíží. Pozítří žádejte paštiku od nového paštikáře, jenž koupil krám od dřívějšího obchodníka....Paštiku otevřte, až budete sám. Doufám, že budete spokojen s jejím obsahem..." V "Mušketýrech po dvaceti letech" propašuje Athos k Beaufortovi jako strážce svého mlčenlivého sluhu Grimauda. Skutečné organizátoři útěku propašovali do Beaufortovy blízkosti jako sluhu šlechtice pana de Grimaud...
A stejně jako v "Mušketýrech po dvaceti letech" vévodovi poslali v paštice zapečenou dýku , provazový žebřík i roubík, jímž byl umlčen jinak celkem ohleduplný Beaufortův žalářník pan La Ramée:
...Zatím Grimaud beze slova vyňal z paštiky druhou dýku, provazový žebřík a hrušku. La Ramée pohlížel na vše s rostoucí hrůzou...
Vévoda úspěšně uprchl a okamžitě ve šlechtické Frondě začal panu Mazarinovi všechna příkoří splácet i s úroky.
Roku 1848 se Francie měla radovat z vestfálského míru. Zpráva o ukončení Třicetileté války však v Paříži zanikla ve vřavě a vzbouření proti královně Anně a jejímu ministrovi. Vše začalo tahanicí s pařížským Parlamentem, žárlivým na svá práva. Uražená Anna Rakouská zamýšlela zrušit právo dědičné koupě parlamentních úřadů, tzv. Paulettu. Dotčení notáblové, ve skutečnosti nesmírně konzervativní lidé, kteří měli daleko do revolučnosti svých kolegů v Anglii, si začali hrát na obhájce veřejnosti.
Ve válkou zbídačené zemi, přetížené vysokými daněmi, nebylo nijak těžké za vše hodit vinu na královnu-cizinku a ministra-přivandrovalce. Mazarin, který nebezpečí vycítil, se pokusil jednat smířlivě a hledal kompromis. Poprvé a naposledy za to sklidil velkou královninu nelibost.
Anna Rakouská se rozhodla ukázat Parlamentu, kdo je pánem. Nechala zatknout starého a poněkud komického parlamentního radu Broussela.
Broussel byl muž, halící zkostnatělost a nedostatek ducha do římské zásadovosti, která mu získala úctu širokého okolí. Nejoblíbenější Brousselovou větou, opakovanou při všech příležitostech, bylo tvrzení, že za vše mohou daně. Veřejnost s ním nemohla než souhlasit a tak získal i pověst uvážlivého a moudrého muže, oponujícího vládní politice.
Nanetta se rozběhla k oknu, otevřela je a začala křičet pronikavým hlasem, který mohlo být slyšet až k chrámu Matky Boží:
"Pomoc! Zatýkají mého pána! Zatýkají radu Broussela! Pomoc!"
Comminges chytil služku kolem pasu a chtěl ji odtrhnout od okna. Ale v témže okamžiku se ozval z přízemku jiný tenký hlas. Zavyl:
"Vražda! Hoří! Chyťte vraha! Zabíjejí pana Broussela!..."
Dumasovo líčení je k popukání a navíc pravdivé. Jiskřička Brousselova zatčení zapálila požár. Volání Brousselovy služky o pomoc letělo od úst k ústům. Přes noc zaplnily Paříž, poprvé od doby, kdy tu vévoda de Guise vzbouřil Ligu, barikády a na nich stanula všelijak ozbrojená měšťanská milice.
"Pusťte Broussela!," zněl požadavek.
"Pustit Broussela? Raději jej vlastnoručně zardousím!" reagovala Anna Rakouská.
Vzpoura, spíše povstání než revoluce, na níž byli všichni účastníci příliš konzervativní, sobečtí a bez ideálů, dostala bleskem jméno Fronda. Česky to znamená prak, zbraň, která zasáhne i ty, co si jinak myslí, že jsou mimo jeho dosah. Kdosi řekl, že Parlament "si počíná jako školáci, kteří střílejí z praku v příkopech za hradbami...", a název se ujal.
Čtyři roky musel Mazarin s Frondou bojovat a další léta překonávat její důsledky. Ne , Fronda nepředstavovala jednolité povstání, její vítr se zvedal a tišil, měnil směr podle zájmových skupin, přesto však ničil a pustošil. Fronda Parlamentu, po ní Fronda Princů, pak šlechtická Fronda a nakonec Fronda Condéova hrozily rozdupat všechno to, co Richelieu a Ludvík XIII. po předchozí desetiletí budovali.
Fronda představovala vše dohromady. Občanskou válku, vzpouru proti královské moci, vraždění, jaké Francie od dob náboženských válek nepoznala, především ale nepřehledný a totální zmatek, v němž se bývalí spojenci měnili v nepřátele a naopak. Strany a koalice se střídaly častěji než košile.
Zvláštní roli v této krvavé epizodě hrály ženy. Pro několik kapriciózních a přelétavých dam měnili velcí princové a královští maršálové tábory tam i zpět tak, že nejeden historik přirovnal Frondu k baletnímu představení. V tomto barvitém a dramatickém kuse bylo mnoho velkých rolí, skvělých výstupů, romantických scén, duchaplností i nízkostí.
Dílo vzpoury trvalo celou noc. Když se druhý den Paříž probudila, jako by se sama zachvěla před svým obrazem. Vypadala jako obležené město. Na barikádách stáli ozbrojení muži s hrozivým pohledem a puškou přehozenou přes rameno. Vyšel-li jsi na ulici, slyšel jsi při každém kroku hesla, viděl jsi hlídky, zatýkání, ba i popravy....Ještě se nezabíjelo, ale bylo znát, že chuť k tomu nechybí.
Den barikád 28. srpna 1648 otřásl Mazarinovým postavením i sebevědomím. O den později zaplňovalo pařížské ulice na sto tisíc ozbrojených lidí, vzbouřených a ovládaných ctižádostivým arcibiskupským koadjutorem Paulem de Gondi, budoucím kardinálem de Retz, dle jednoho z memoáristů "ošklivým, černým, špatně stavěným, přisleplým a neohrabaným". Pravda, de Gondi mnoho krásy nepobral, dovedl však slušně zacházet s kordem a ještě lépe se slovem, měl úspěchy u žen a byl na ně patřičně pyšný. Byl spíše kavalírem než prelátem a jeho schopnost vést davy či spřádat politické intriky z něj učinila jednu z nejvýznamnějších postav Frondy.
Gondi se postavil po bok Parlamentu a jeho požadavků, směřujících ke konstituční monarchii. Vévoda de Beaufort, idol pařížských trhovců a zejména trhovkyň , hrdina ještě čerstvého útěku z vězení, přezdívaný "král Tržnice ", se stal v Gondiho rukách skvělou loutkou, která přivedla do tábora Frondy lůzu.
"Co se děje, Milosti? Nic dobrého," řekl d´Artagnan pokyvuje hlavou. "Město se vzbouřilo. Zrovna před chvílí, když jsem šel ulicí Montorgueil tady s panem du Vallon, přestože jsme měli stejnokroj, nebo právě proto, chtěli nás přinutit, abychom volali: Ať žije Broussel! A mám říci, Milosti, co ještě chtěli, abychom volali?"
"Mluvte, mluvte!"
"Pryč s Mazarinem! Na mou věru, už je to slovo venku!"
Mazarin se usmál, ale velmi zbledl.
"A volali jste?" zeptal se.
"Na mou čest, že ne," pravil d´Artagnan...
"Diavolo!" zvolal kardinál zamyšleně..."Já bych volal!"
Mazarin si na rozdíl od královny uvědomil rozsah a dosah nebezpečí, které se na monarchii valilo. Paradoxní bylo, že za hranicemi Francie dosahovala nebývalé síly. Vévoda d´Enghien, nyní už po otcově smrti dědic titulu prince de Condé, porazil dosud neporazitelné španělské tercie u Lensu a k vítězství u Rocroi tak připojil další nesmrtelné vavříny. Královna i Mazarin zahrnuli mladého boha války lichotkami. A koadjutor Gondi se Condého pochopitelně pokusil získat na svou stranu.
"Jmenuji se Ludvík Bourbonský a nemíním otřást monarchií", odpověděl pyšně ten, jenž měl mnohokrát monarchií zacloumat. Přes toto prohlášení pan Princ, jak se Condému jako prvnímu urozenci říkalo, sehrál roli prostředníka mezi Parlamentem a královnou. Anna Rakouská se nevyhnula ponižujícímu přijetí parlamentní deklarace, omezující absolutní moc monarchy.
Obratný Mazarin, který se teprve nyní rozvíjel v pravého politického génia frašky, úspěchu i kompromisu, poníženě panu Princovi lichotil, přičemž jej tajně posunoval do kompetenčního sporu se zástupci pařížských měšťanů. Brzy došlo na lámání chleba.
Pan Princ nebyl z těch, kteří by ustupovali níže postaveným, což v jeho případě byli téměř všichni. V otázce placení vojska si Condé přes parlamentní usnesení udělal to, co pokládal za vhodné. Přesně tak, jak Mazarin předpokládal. Parlament se ohradil a Condého vojska se hnula, aby rebelii v Paříži zadusila. Jenže i druhá strana nespala.
Mazarinovi se podařilo Condého postavit na královninu stranu a vyloučit jeho spolupráci s odbojným Parlamentem. Jenže proti kardinálovi se postavili další urozené hlavy království. Až na prince de Marcillac, budoucího vévodu de La Rochefoucauld, to kupodivu byli Condého příbuzní, kteří se tak ocitli na opačné straně než pan Princ: Condého bratr Armand, princ de Conti a spolu s ním vévoda de Longueville, Condého švagr.
Za vším do jisté míry stála Condého sestra paní de Longueville, manželka výše zmíněného vévody a Marcillacova milenka. Anna Geneviéve de Bourbon, vévodkyně de Longueville, byla bezpochyby nejpozoruhodnější ženou Frondy a jednou z nejzajímavějších dam ve francouzské historii.
Mazarin i královna Anna pochopili, že v Paříži Paříž nepřemohou. V noci na Tři krále roku 1649 Anna Rakouská tajně z hlavního města utekla i s jedenáctiletým králem do zámku Saint-Germain. Mazarin je následoval. Paříž se vzbudila překvapená, zděšená a pobouřená.
Přes výzvy se ke královně připojil z princů a vévodů jen Condé. V Paříži zatím vévodkyně de Longueville uspořádala emotivní a psychologicky rafinované představení se svými dětmi. Vzburcovala město k boji, zaručila se vlastními potomky za jednotu s Parlamentem a obratný Gondi vše utvrdil penězi, rozházenými do davu. Jeho faráři zaplnili ulice pamflety, líčícími Mazarina jako stvůru všech stvůr. Stalo se módou označovat kardinála jako lumpa, taškáře, ničemu, šaška a mnoha výrazy podstatně jadrnějšími.
Část povstaleckých vůdců a jejich lidí vyrazila do provincií, aby je vzbouřila. Condé však měl zkušenou a zaplacenou armádu. Už v únoru zaútočil na frondéry u Charentonu v blízkosti Paříže. V bitvě, kterou Dumas vylíčil v závěru "Mušketýrů po dvaceti letech", rozsekal vše, co mu stálo v cestě.
Parlament, přivedený názornou ukázkou válečných jatek ke smířlivosti, byl naladěn jednat. Princové už méně. Nesmiřitelný Gondi neváhal povolat do země Španěly. Krásné zelené oči de Longuevillové získaly maršála de Turenne, vedle Condého nejlepšího vojevůdce té doby.
Mazaný Mazarin si s Turennovou armádou, stojící ve francouzském pohraničí, poradil bez kapky krve. Jindy velmi šetrný kardinál neváhal poslat a rozdat tomuto zkušenému vojsku 800 000 livrů. Když pak maršál vydal manifest a dal rozkaz k pochodu od Rýna na Paříž, odepřeli vojáci poslušnost. Turenne zůstal vojevůdcem bez lidí.
Pak jako blesk z čistého nebe dorazila z Anglie děsivá zvěst o popravě krále Karla I. Frondéři i Parlament snad zauvažovali, k jakým koncům může rebelie vést a jak snadno se může vymknout z ruky. Bojovat proti králi tak jako Cromwell, to rozhodně nemínili.
Na jaře 1649 se v Saint-Germain podařilo podepsat křehký mír, jemuž předcházely nechutné tahanice. Páni princové se předháněli v úsilí vytlouci z mírové smlouvy majetky, tituly a pocty i privilegia. Pařížané i drobná šlechta se cítili jednáním špiček aristokracie zhnuseni a podvedeni. Nakonec byla vyhlášena všeobecná amnestie, do níž nebyl zahrnut pouze de Gondi.
Když se 18. srpna za nadšených ovací vracel mladičký král v doprovodu mušketýrů a gardy do svého města, schylovalo se už ke konfliktu dalšímu. Přestože i Mazarinovi, jemuž nedávno spílali do sicilských lotrů, připravili Pařížané vřelé uvítání za to, že jim vrátil panovníka, byl mocensky největším vítězem Ludvík, princ de Condé.
Pan Princ dal svou moc i urozenost kardinálovi pocítit brzo a to způsobem, jakým byl urozený zvyklý jednat s neurozeným. Tedy velmi urážlivě a povýšeně. Vše pravděpodobně završil větou, kterou reagoval na návrh svatby mezi jednou z početných Mazarinových neteří a vévodou de Beaufort, princem královské krve, špičkou šlechty, která měla nárok na titul a privilegia "dětí Francie", nejužší rodové královské aristokracie.
"Spojit tu tvou snědou panchartku se synem Francie ! To se tedy přeceňuješ, ty sicilský darebáku !" vykřikl Condé. Při jiné příležitosti došlo k tomu, že Condé veřejně Mazarina vytahal za vousy. Mazarin, tolikrát ponižovaný, rozehrál veškeré své umění. Vše snášel, pokořoval se, hrál služebníka až sluhu a nakonec získal Condého písemné prohlášení věrnosti i přátelství. Okamžitě jej nenápadně rozhodil mezi ostatní vévody a prince, Condého protivníky v nedávné vzpouře, nyní velmi nevraživé na rostoucí Princovu moc. Kredit pyšného Condého byl notně pošramocen.
Až do ledna 1650 však Condého moc stoupala. Mazarin zvolna a trpělivě odřezával jeho spojence, hloubil propast mezi ním, drobnou i vysokou šlechtou a měšťany. Ještě 16. ledna přísahal kardinál panu Princovi věrnost. O dva dny později na Mazarinův popud a královnin rozkaz zatkl kapitán královské gardy de Guitaut jak Condého, tak jeho bratra Contiho a vévodu de Longueville. Jen vévodkyně de Longueville unikla a vzápětí vzbouřila Normandii.
Nová Fronda vzplanula. Vévoda de La Rochefoucauld získal Limousinsko a Burgundsko, králi se vzepřelo mocné přístavní město Bordeaux, pomstychtivý koadjutor Gondi získal na stranu povstání věčného spiklence Gastona Orléanského. V únoru 1651 byla Jeho Eminence zahnána do kouta navzdory tomu, že měla všechny tři prince pěkně pod zámkem.
Parlament vznesl požadavek, aby Mazarin odstoupil a odešel. O dva dny později opustil kardinál Louvre a odjel do exilu. Útočiště nalezl v Brühlu u kolínského arcibiskupa. V nejmenším se nevzdával. V Paříži nechal své lidi. Jean-Baptiste Colbert, budoucí První ministr Ludvíka XIV., řídil politické a ekonomické záležitosti. Špionážní síť, vedená abbé Basilem Fouquetem, obstarávala zprávy, spojení i korespondenci, kterou kromě jiných vozil mezi Kolínem a Paříží také pan d´Artagnan. Takřka denně zásoboval Mazarin Annu Rakouskou listy s radami, povzbuzením a také něžným slovem i ujišťováním o nehynoucí oddanosti. Tyto listy jsou dnes pokládány za hlavní důkaz milostného vztahu Jejího Veličenstva a Jeho Eminence.
Anna Rakouská prokázala, že je dobrou žačkou, rozhodným politikem a pevnou vladařkou. Mile a s úsměvem znovu přijala někdejší první dámu svého dvora, nyní hlavu odbojníků, vévodkyni de Longueville. Brzy po Mazarinově odjezdu nechala propustit uvězněné prince a zejména Condého zahrnula přízní. Současně se ovšem opřela o Parlament, který byl Condému trnem v oku. Některým princům prokázala přízeň, na jiné záměrně zapomněla, zasévala mezi ty urozené hrabivce a ješity semínka sváru, na svou stranu za slib kardinálského klobouku získávala koadjutora Gondiho a s ním i vévodu de Beaufort. Zvolna se jí dařilo celou Frondu s Condém znesvářit.
Byl nejvyšší čas. Pan Princ měl v úmyslu svolat generální stavy, eliminovat Parlament, pozdržet blížící se vyhlášení královy zletilosti a vyhlásit nové období regentství, v němž by se on stal regentem.
Anna Rakouská mu plány zhatila. Dne 7. září 1651 byl s podporou Parlamentu Ludvík XIV. prohlášen zletilým, čímž důvody pro regentství padly.
Královna nedosáhla vítězství zadarmo. Musela stvrdit Condého nevinu , odsoudit svého Mazarina a odsouhlasit jeho exil. Šlo jen manévr, hned nazítří poslal mladičký král kardinálovi do jeho vyhnanství konejšivý list.
Pak královna Frondě zasadila nesmírně těžkou ránu. Zatímco pokračovalo hašteření, namlouvání, změny aliancí a milostné pletky, podařilo se jí i s králem znovu z Paříže odjet.
Tehdy Mazarin usoudil, že situace nazrává. V Brühlu neseděl nečinně a teď, v lednu roku 1652, po roce exilu, vytáhl jako za mladých let v čele armády ozdobené zelenými šerpami, do Francie. Stará Fronda se pochopitelně ihned vzbouřila, Parlament však měl vzpoury dost, odmítl verbovat a platit proti kardinálovi armádu i přesto, že podle parlamentních usnesení stál Ital mimo zákon.
U Poitiers se Mazarinova vojska spojila s královými a Ludvík XIV. uspořádal svému kmotru okázalé i dojemné přijetí. Mazarinovi a královi protivníci však také nezaháleli.
Condé se spojil se Španěly, kontroloval pobřeží Atlantiku, táhl do nitra země a u Gien se potkal s královskou armádou, jíž velel maršál de Turenne, nedávno ještě patřící k rebelům. U Turennova vojska dlel král i dvůr, panu Princovi by stačil šťastný útok a vše by mu spadlo do klína. Jindy klidný Mazarin, který neváhal sám občas zasáhnout do boje, ztratil tehdy hlavu a s královnou i králem chtěl uprchnout do Bourges. Vzpamatoval se, až když zcela vyrovnaný Turenne namítl, že prchajícímu králi by stejně žádné město brány neotevřelo.
Condého útok u Bléneau zastavilo a rozbilo v mokřinách Turennovo dělostřelectvo. Pan Princ, obrácený na ústup, se alespoň zmocnil Paříže. Na předměstí Saint-Antoine došlo k další bitvě. Jak v homérských dobách se v prvních řadách bili vůdcové obou stran.
Fronda už se rozpadala na jednotlivé zájmové skupiny. Jednu složku představoval koadjutor Gondi, hrající na více stran. Další Gaston Orléanský. Pak tu byli příznivci krále bez Mazarina a konečně příznivci prince Condého. Rozpornost zájmů se projevila v nejkritičtější fázi bitvy, kdy Turenne přitiskl Condého oddíly k pařížským hradbám. Pařížské měšťanské milice uzavřely Condému brány za zády...
V den bitvy vládlo šílené letní vedro. Condé, zplavený potem, se prý jednu chvíli vysvlékl do naha, válel se jak kůň v chladivé trávě, pak se oblékl, skočil na koně a znovu vyrazil do předních řad. Král s Mazarinem bitvu u Saint-Antoine sledovali z nedalekých výšin. Jejich vítězství se zdálo na dosah.
Tehdy další z velkých ženských postav, vévodkyně de Montpensier, dcera Gastona Orléanského, jíž se podle dvorské titulatury říkalo spíše Velká slečna (Grande Demoiselle), vystoupila na jednu z věží Bastilly a sama zahájila palbu ze zde rozmístěných děl do Turennových řad. Vzápětí přinutila Pařížany, aby téměř už ztracenému Condému otevřeli brány. Vévodkyně v sobě živila naději, že by se i přes velký věkový rozdíl mohla stát chotí Ludvíka XIV. Mazarin, rozzuřený jak tím, že mu dobytí Paříže uteklo před nosem, tak i několika dělovými koulemi, které dolétly až k němu, prý vyhrkl na adresu slečny de Montpensier:
" To dělo ji připravilo o manžela!".
Vítr Frondy po předchozích porážkách utichal. Turenne u Laonu definitivně zastavil postup Španělů, Condé musel opustit Francii a dát se do španělských služeb. Parlament prosil krále, aby se vrátil do hlavního města. Nakonec i poslední z posledních, vévodkyně de Longueville, sňala svůj rudý prapor z hradeb stále vzdorujícího Bordeaux.
Mazarin pochopil, že jedinou překážkou míru je on sám. A ve shodě s královnou-matkou i králem sehrál další komedii. Vdal se funkce, odešel...!
V říjnu 1652 vyhlásil Ludvík XIV. amnestii pro všechny s výjimkou hlavních frondérů. I to se srovnalo, na rozdíl od Richelieuových časů nepadla žádná hlava, ani malá, ani velká. Dne 21. října vstoupil král definitivně do hlavního města.
Mazarin byl oficiálně povolán zpět až v únoru roku následujícího. I bez jeho přítomnosti však bylo v politice odměňování, netrestání a připoutávání možno cítit jeho ruku. Vévodové de Longueville a de La Rochefoucauld byli přijati na milost, stejně tak i vévoda de Beaufort. Gondi byl roku 1652 královnou, s níž hrál dvojí hru, uvězněn, podařilo se mu ale prchnout. Klobouk kardinála de Retz mu sice zůstal, do Francie se však směl vrátit až po Mazarinově smrti. Beaufort se stal věrným královým vojevůdcem a padl mnohem později v boji s Turky u Candie. Alespoň se to předpokládá, neboť po bitvě jeho tělo nebylo nalezeno. Princ de Conti, prohlášený nejprve za zločince, se stal Mazarinovým zetěm a na kardinála nedal dopustit. Ani vévodkyně de Longueville o mnoho nepřišla. Jen Velký Condé zůstal španělským žoldnéřem řadu dlouhých let.
Mazarin upevnil moc svého krále a kmotřence, přičemž nezvratitelně posílil pozici vlastní. Teprve v období relativního klidu měl prostor plně rozvinout svého obchodního i politického ducha. Teprve nyní měl kardinál příležitost věnovat se svým zálibám, což znamenalo hromadit obrovská jmění a umělecké poklady:
"Ach," řekl Mazarin, když komorník odešel, "ještě to není čtyřicet miliónů. A musím to přece dotáhnout na pětačtyřicet miliónů, jak jsem si ustanovil. Ale kdo ví, budu-li mít dost času. Scházím, chřadnu, nedosáhnu toho. Možná že však naleznu dva tři milióny v kapsách našich dobrých přátel Španělů. Ti lidé přece objevili Peru. K čertu, snad jim z toho něco zbylo."
Vůči králi nebylo jeho skrblictví tak dramatické, jak se v románech líčí. Naopak, dospívající Ludvík XIV. si u kardinála osvojil mnohé ze smyslu pro eleganci, vkus a vznešenost, u Mazarina bral první lekce umění i luxusu. Mazarin sice Ludvíka XIV. nezahrnoval přehnanou štědrostí a rozhazovačností, určitě mu však dával i věci, které penězi získat nemohl ani král. Jinak by Král slunce později o Julesovi Mazarinovi neřekl:
" Ten ministr, který mě měl rád a jehož jsem miloval...".
S medem, úsměvem a lichotkami, nicméně pevně, cílevědomě a krok za krokem svazoval kardinál dosud nezávislou šlechtu v chomoutu poct a dvorských služeb.
S nemenší pečlivostí upevňoval postavení Francie v Evropě. Z míru s Oliverem Cromwellem vytěžil pomoc pověstných anglických Ironsidů, po jejichž boku Turennovi vojáci smetli Španěly v bitvě u Dunes. Condé, který tam znovu stál proti Francii, málem přišel o život. Pyrenejským mírem pak Mazarin uzavřel takřka stoleté válčení se Španělskem, jehož velmocenské postavení se zmenšovalo. Roku l660 se mohl i princ de Condé vrátit do Francie. Vděčil za to především Mazarinovi, kterého před pár lety urážel a tahal za vousy.
"Je čas se pokořit", řekl moudře pan Princ, který na udělené lekce už nikdy nezapomněl.
Stal se oddaným dvořanem a jako vojevůdce prokázal Ludvíku XIV. obrovské služby v Devoluční válce i válkách s Nizozemím.
Mazarin vedl trpělivě k cíli i ideu smíru se Španělskem. Sňatek Ludvíka XIV. s dcerou španělského krále Filipa IV. měl být formálním završením této snahy. Nechybělo mnoho a plán, na němž Mazarin tolik pracoval, mohl ztroskotat dík jeho vlastním příbuzným. Mladý král se totiž vášnivě a poprvé zamiloval do kardinálovy neteře Marie de Mancini. Sňatku s infantkou Marií Terezií (s naší císařovnou jde jen o shodu jmen) se začal vážně vzpouzet. Ve svých jedenadvaceti letech už těžko snášel, že není pánem svých rozhodnutí.
"Kardinál by povolil," řekla Marie...Kardinál by pak mohl zvát francouzského krále svým synovcem! Chápete to, Veličenstvo?"...
"Co teď? Co mám dělat, slečno, když se všichni spojili proti mně?"
Teď sklonila hlavu Marie....
Marie de Mancini měla však v určitém smyslu na krále i pozitivní vliv. Ludvík dosud projevoval jen vlažný zájem o vzdělání a vědění. Marie znamenala pro králův intelekt zázrak. Horší bylo, že začala aspirovat na manželský svazek s první osobou monarchie. Mazarinovi jistě nesmírně zalichotilo, když před ním Ludvík XIV. projevil přání oženit se s jeho neteří. Politik se však v kardinálovi tvrdě postavil proti příbuznému. A Ludvík ustoupil:
"...Bylo by jistě neštěstím pro Francii i pro mou rodinu, kdyby mezi námi dvěma vznikla nějaká neshoda. A k tomu by bývalo došlo, kdybych si vzal vaši neteř. Dnes to docela dobře chápu...Jsem ochoten oženit se s infantkou Marií Terezií..." píše ve "Vikomtu de Bragelonne" Ludvík XIV. kardinálovi
Mazarin použil celou paletu prostředků, jen aby sňatku s Marií de Mancini zabránil. Od přemlouvání až po intriky, v nichž vlastní neteř obvinil z nevěry králi. Byl si vědom, že sňatek by znamenal bezpříkladnou mesalianci, ponížení Francie v očích Evropy, urážku Španělska, ohrožení míru a další vnitřní nespokojenost. Navíc by roztržka se Španělskem přinesla zavržení nejvyšší Mazarinovy mety, jeho největšího snu (právě kvůli němu se mnozí historikové domnívají, že k tajnému sňatku mezi Annou Rakouskou a Mazarinem nikdy nedošlo). nebylo to nic menšího než sen o papežské tiáře! Nešlo zdaleka o vizi nereálnou, v provedení ale kardinálovi zabránila nemoc.
Trvalo dlouho, než si Ludvík XIV. nechal sňatek s Marií Manciniovou vymluvit a dal souhlas s pokračováním španělských námluv (které ovšem kardinál nikdy nepřerušil). V červnu 1660 se Marie Terezie stala francouzskou královnou. Marii Mancini ovšem Ludvík ještě několikrát navštívil. Hrdá kráska odmítla stát se královou milenkou, když nemohla být jeho ženou. Odjela do Itálie a její další osudy nebyly tak zářné ani zásadové. Vdala se do vysoce urozené rodiny Colonnů a později se stala milenkou mnoha mužů, mezi nimi i dvořanů své první lásky.
Mazarinova smrt (Fragonard)
Brzy po králově svatbě se Mazarinovo zdraví prudce zhoršilo. Ještě stihl domluvit sňatek králova bratra Filipa es sestrou anglického krále Karla II. a upevnit tak spojenectví s restaurovanou ostrovní monarchií. V lednu 1661 mu ale lékaři sdělili, že nebude žít déle než dva měsíce.
"To stačí!", odpověděl Mazarin s velikostí, kterou dosud ukazoval veřejně jen zřídka.
Prý prohlížel umělecké sbírky ve svém kabinetě, své oblíbené drahé kameny, jejichž velikým znalcem byl , a při pohledu na sbírku obrazů vzdychal:
"Tohle všechno budu muset opustit!"
Dumas, který Mazarinovým posledním dnům věnoval několik kapitol, se držel na uzdě a fantazii jí příliš nepopouštěl:
"Má nemoc...je... smrtelná?" ptal se Mazarin.
"Ano. Milosti."
Jeho Eminence klesla bez vlády jako nešťastník, na něhož se zřítil sloup. Ale duch Mazarinův byl pevný a houževnatý...
Dne 11. února povolali krále narychlo k Mazarinovu loži. Spolu s Annou Rakouskou strávil Ludvík XIV. následující dny v nejtěsnější kardinálově blízkosti.
Král se naklonil nad ložem umírajícího. Kardinál potom zašeptal tak tiše, že se jeho rada dotkla pozorného sluchu králova jako slova pronesená z hrobu:
"Neberte si, Veličenstvo, nikdy prvního ministra!"
Ludvík celý udivený se napřímil. Tato rada byla vlastně zpovědí a tato upřímná Mazarinova zpověď byl vlastně poklad. Kardinálův odkaz mladému králi se skládal jen z několika slov, ale těch šest slov mělo cenu čtyřiceti miliónů. Ludvík z nich zůstal na chvíli ohromen...
Mazarin skutečně vštěpoval svému královskému kmotřenci politický odkaz: podporovat církev, avšak nedávat jí volnost, jednat dobrotivě se šlechtou, úředníky držet na uzdě, snížit daně, přesvědčit každého, že veškerá milost a rozhodování pochází od krále, omezit či zrušit úřad Prvního ministra, nepřipustit u dvora mravní skandály a bezbožnost.
Něco z toho se stalo Ludvíkovým krédem, něco už méně, pokud šlo o skandály, začal je král odmítat, až když jich byl sám ve svém soukromém životě přesycen.
Pak prý Mazarin králi doporučil svou pravou ruku, Jeana-Baptista Colberta, a naléhavě radil, aby panovník omezil moc vrchního správce financí Nicolase Fouqueta.
"Jsem vám mnohým zavázán, Veličenstvo, ale myslím, že se vám hodně odvděčím, když vám dám pana Colberta." Dumas vskutku použil slova umírajícího!
Krále učinil Mazarin univerzálním dědicem svého pohádkového jmění. Král s díky, jak se na monarchu slušelo, odmítl. Kardinál to ostatně očekával, a ač nebyl s příbuznými v nejlepších vztazích, se slzami mu za ně poděkoval.
Dvěma velkým vojevůdcům, Turennovi a Condému, věnoval Mazarin dva nejpodivuhodnější diamanty své legendární sbírky.
Od 3. března začaly bolesti Jeho Eminence sílit. Tento muž, tak často obviňovaný z nízkosti, zbabělosti a dalších opovrženíhodných vlastností, nepřestal protivníky i příznivce do posledního dechu udivovat. Dne 7. března se s nesmírnou vznešeností rozloučil s králem i Annou Rakouskou. Královnina přítelkyně paní de Motteville, která vůbec neměla Mazarina v lásce, napsala:
" Pohlížel smrti do tváře s takovou pevností, až řekl panu Joly, že si vyčítá, že se jí dost nebojí."
Král nikdy, ať se o Mazarinovi a zejména o jeho obchodech říkalo cokoliv, nedovolil na kardinálovu památku sáhnout.
Třetí den po kardinálově smrti vyhlásil dosud v pozadí moci stojící Ludvík XIV. svůj úmysl být pánem sobě i ostatním:
"Je čas, abych vládl sám. Budete mi pomáhat vašimi radami, když vás o ně požádám...," řekl k překvapeným dvořanům a ministrům.
Začal čas absolutní monarchie. Začalo Století Ludvíka XIV.

Žádné komentáře: