pondělí 23. března 2020

SKUTEČNÉ OSUDY ROMÁNOVÝCH HRDINŮ A. DUMASE (8)

Ludvík XIII. (Champagne)

LUDVÍK XIII.

Oběť své velikosti

„Král seděl v lenošce a rukojetí bičíku si tloukl do bot. Pan de Tréville se nedal odradit a zeptal se krále se svrchovaným klidem, jak se mu daří.
"Špatně, pane, špatně," odpověděl král, "nudím se. "
Tohle byla opravdu nejhorší nemoc Ludvíka XIII. Často si brával stranou některého ze svých dvořanů, odvedl je k oknu a říkával: "Pane drahý, pojďme se spolu nudit."
Historkou takřka autentickou představuje Dumas ve "Třech mušketýrech" panovníka, jehož obraz dík románu překryl skutečnost. Dumasův portrét je sice notoricky známý, o to však zkreslenější, obraz vladaře ve stínu mocného kardinála. Byl Ludvík XIII. opravdu melancholický, věčně se nudící, žárlivý a především zcela kardinálovi podléhající panovník, oplácející ukradení vlastní moci dětinskými zlomyslnostmi a škodolibou radostí z výhry v šachu či vítězství svých mušketýrů nad Richelieuovou gardou?
Byl a nebyl. "Tři mušketýři" dávají nahlédnout jen do malé části královy osoby. Skutečný král sice představoval rozporuplnou a poněkud podivínskou osobnost, nikdy však ne slabý protějšek mocného kardinála. Neurastenický vladař, zcela pohlcený vědomím povinnosti a zodpovědnosti koruně, nikdy na trůně nehrál druhé housle. Začněme však od dětství.
Mládí Ludvíka XIII. připomínalo tragédii prince Hamleta. Narodil se 27. prosince 1601, což bylo vlastně pouhých devět měsíců poté, co jeho otec vyjel nedočkavě v ústrety své nevěstě. Marii Medicejskou si vzal král Jindřich IV., aby jeho dynastii dala dědice. Přání se vyplnilo a nadšený král při pohledu na novorozeně vykřikl:
" Máme krásného syna!"
Mladý Ludvík XIII.
Jenže navzdory otcovské lásce a radosti z potomka nebyla Ludvíkova výchova oslnivá. Jindřichovu synu se dostalo průměrných preceptorů. Vyrůstal obklopen nevázaným prostředím, byl tělesně trestán, setkával se s příležitostným zájmem otce a absolutním nezájmem matky. V květnu 1610 udělal Ravaillacův nůž tečku za životem Jindřicha IV. a vláda přešla na Marii Medicejskou. Ludvík se v devíti letech stal polovičním sirotkem a dalších osm let musel ochutnávat pokořující a deprimující nelásku, hraničící až s pohrdáním a neúctou.
Panování rozmařilé, sobecké, pohodlné a líné Marie Medicejské přineslo Francii léta zmatků. Vysoká šlechta se znovu začala bouřit a královnu-regentku, jíž Rubensova plátna vytvořila nezaslouženou apoteózu, ovládl především italský dobrodruh Concino Concini.
Krasavec Concini se svou ošklivou ženou Leonorou Galigai, nepostradatelnou přítelkyní královny Marie z dětství, získali absolutní vládu nad kyprou Florenťankou, královskou Radou i celou zemí. Italský parvenu, povýšený na markýze d´Ancre, maršála a admirála, rozděloval tituly, úřady a moc, přičemž důkladně raboval zemi ve svůj prospěch. Concino pýchou přivandrovalce pochybného původu nesmírně popouzel grandy a prince, jako politikovi se mu však nedala upřít obratnost. Přeorientoval tradiční francouzskou politiku, přimkl ji ke Španělsku, do té doby hlavnímu francouzskému nepříteli, a hmatatelným důkazem tohoto politického kotrmelce se stal dvojnásobný sňatek královských dětí. Ludvíkova sestra byla roku 1612 zaslíbena budoucímu španělskému králi, Ludvíkovi pak za ženu vybrali španělskou infantku Annu Rakouskou.
Ludvík zatím stále vyrůstal v prostředí, které k němu mělo pramálo ohledů a úcty, pozornosti i lásky. Matka jej od smrti Jindřicha IV. neobjala. Condé, nejurozenější muž království, o něm mluvil s pohrdáním. Concini budoucího krále záměrně urážel. Koktavého a překotně mluvícího chlapce, milujícího své vojáčky, lov a zbraně, nikdo nebral vážně. Jediný muž věnoval do ústraní odkazovanému a stále více do sebe obrácenému chlapci pozornost. Ke královskému sokolníkovi, třicetiletému Charlesovi d´Albert de Luynes, zdvořilému, ohleduplnému a jemnému šlechtici, se Ludvík upnul s veškerou touhou dítěte, postrádajícího vlídné slovo.
Přestože mladého krále prohlásili zletilým a roku 1614 jej oženili, na jeho postavení u dvora to nic nezměnilo. Sňatek třináctiletého dítěte nebyl nejšťastnějším krokem. Král, ženským okolím včetně své matky spíš okřikovaný a přezíraný, byl v celé své nezkušenosti a zakřiknutosti přinucen naplnit svatební noc s královničkou stejně mladou a plachou.
Manželství prý sice bylo konzumováno, v Ludvíkovi však předčasná intimní zkušenost jen zvýšila rozpaky k něžnému pohlaví. Zůstalo jen u oné svatební noci před svědky a trvalo mnoho dalších let, než král Annu Rakouskou navštívil v ložnici znovu.
Země, trhaná mezi Conciniho a grandy, se zatím propadala do zmatků. Ludvík se sice pokusil říci, že už je král, byl však okřiknut jako děcko! Marie Medicejská ani Concini nemínili otěže vlády předat. Ze zvyku stále Ludvíka přezírali. Ke své škodě si nestihli všimnout, že pod vzezřením plachého chlapce se rýsuje předčasně dospělý muž, rozhodnutý si upírané a Bohem dané právo vzít sám.
V tajnosti, se zuby, zaťatými při Conciniho urážkách, Ludvík přemýšlel, jak se moci uchopit. To, co skutečně cítil, skrýval pod maskou pokory, neschopnosti, nudy a nezájmu. Na jaře 1617 se s nejtajnějšími myšlenkami svěřil milovanému Luynesovi. Povahou bojácný a se všemi nejraději po dobrém vycházející sokolník se však snažil svému pánu radikální kroky vymluvit. Energický Guichard Déageant, další králův šlechtic, poslouchal pozorněji a předložil Ludvíkovi plán. Král jej schválil a na kapitána de Vitryho připadl úkol s patnácti lidmi maršála d´Ancre zatknout.
"Sire, co si Vaše Milost přeje, bude-li se bránit?" chtěl osud Conciniho pro pořádek znát Vitry.
"Král je srozuměn, že bude zabit!" předběhl Ludvíka Déageant a panovník dal mlčením najevo souhlas.
Ani deštivého rána 24. dubna 1617 nikdo z nezasvěcených na králi nepoznal napětí z čekání na úspěch či porážku. Vitryho muži přecházeli po nádvoří Louvru, pod záminkou lovu připravený kočár tvořil jedinou Ludvíkovu pojistku v případě selhání plánu, nabitá zbraň po jeho boku svědčila o rozhodnutí v případě potřeby bojovat sám.
Kolem desáté dopolední prošel vyšňořený maršál d´Ancre v čele obrovské suity jako velmož mostem přes příkop k bráně královského paláce. Rána Vitryho pistole, vypálená z bezprostřední blízkosti do Conciniho obličeje ve chvíli, kdy zatýkací formuli nevěřící Ital položil ruku na hrušku kordu, udělala tečku za Ludvíkovým dětstvím.
Paříž přijala králův čin s nadšením. Poděšená Marie Medicejská se s pláčem rozpomněla, že má syna. Ludvík, netoužící po ničem víc než po mateřské lásce, musel poprvé volit mezi posláním a citem.
"Sbohem, Madame, mějte mě ráda a budu vám dobrým synem," s těmito slovy zbavil matku rozhodování a poslal ji do ústraní zámku v Blois.
Spolu s ní od dvora vykázal i pravou ruku Marie Medicejské, biskupa z Luconu, budoucího kardinála de Richelieu a svého příštího nejvěrnějšího služebníka. Role prince Hamleta byla dohrána.
"Je na čase, abych vzal své břemeno," pronesl nesmírně vážně Ludvík XIII., když pominula euforie ze získání moci. Z nevýrazné kukly se vyloupl král, který si byl plně vědom tíhy zodpovědnosti tohoto titulu. Tato zodpovědnost, povýšená na smysl života, v něm postupně měla zatlačit myšlenky na cokoliv jiného.
Nic Ludvíka XIII. v mládí na obtížnou roli nepřipravovalo. Dědictví, které převzal, bylo těžké. Zemi vládla hrabivost velmožů a doutnající náboženská válka. Nezkušenému vladaři se nedalo vyčítat, že nejvyšší moc přiřkl svému sokolníku Luynesovi, kterého obdivoval a miloval. De Luynes, nepříliš schopný, voskově tvárný a pramálo cílevědomý, nebyl dobrým rádcem natož ministrem. Selhal v měřítcích evropské politiky i v poměrech domácích, v nichž Marie Medicejská fakticky synovi vyhlásila válku.
Ve stejné době, kdy se v Čechách schylovalo k Bílé hoře, se proti králi Francie postavil celý sever jeho země. Princové a vévodové Bouillon, Vendôme, Longueville, Rohan, Épernon a mnozí další se šikovali do boje v duchu hesla:"Král je malý, buďme velcí!" Královi rádci očekávali útok na Paříž, obávali se nejhoršího a hodnotili věc jako ztracenou. Král nikoliv!
Dne 7. července 1620 oblékl devatenáctiletý vladař brnění a s pohrdavým výkřikem: "Nebezpečí tam, nebezpečí tu!" vyrazil s malým vojskem do srdce rebelantských provincií.
Zaskočený Rouen mu otevřel brány, 15. července se vzdalo Caen, o tři dny později u Le Mans svedl Ludvík XIII. svou první pravidelnou bitvu v poli. Proti vlastní matce! Zvítězil, vzkřísil rozklíženou monarchii a ukončil bleskově občanskou válku. Před Marií Medicejskou už tentokrát synovské city držel pod kontrolou, jednal s ní však s většími ohledy než zasloužila. Poraženým grandům dal najevo, kdo je v zemi pánem.
"Sire, vidím, že Vaše Veličenstvo vyrostlo," pokusil se před králem o kompliment vévoda de Longueville.
"A vy, strýče, jste se zmenšil!" dvojsmyslně odtušil Ludvík XIII.
Požár na severu byl zadupán, vzápětí však se na jihu a západě rozhořel nový. Hugenoti, vedení protestantskými generály Rohanem a Soubisem, začali znovu válčit pro víru. Vévoda de Luynes, v porovnání s nimi vojenská nula, při obléhání Montaubanu žalostně selhal. Ludvík už chápal, že jeho milovaný přítel z dětství je v jádru neschopný muž, navíc ještě hrabivější než Concini. Jen smrt v roce 1621 Luynese zachránila před nemilostí. Král však nezapomínal dobré, u přítelova lože strávil desítky hodin, Luynese ošetřoval a nic nedbal na podezření z neštovic, strašlivé metly onoho století.
V následujícím roce král znovu vyskočil do sedla , aby porážku před Montaubanem oplatil. Zaútočil na klíčovou pevnost hugenotů, na mohutný obchodní a pevnostní celek La Rochelle. Od moře chránil La Rochelle ostrov Ré a na něm odbojný maršál de Soubise. Bez čekání na odliv překročila královská jízda po pás ve slané vodě úžinu mezi La Rochelle a Ré a dobyla Soubisova postavení na ostrově tak překvapivě, že pan maršál uprchl až do Anglie.
V téže době vzal král zpět na milost matku a vrátil jí místo v královské Radě. Po dva roky Marie Medicejská syna přemlouvala, aby omilostnil a do Rady povolal i jejího oblíbence, biskupa z Luconu. Král uhlazenému prelátovi se způsoby kavalíra nevěřil, roku 1624 však konečně neodbytné matce vyhověl. Biskup z Luconu, v té době už kardinál de Richelieu, se stal ministrem a hlavou královské Rady. Ludvík XIII. brzy zjistil, že muž, kterého se obával jako intrikána a stvůry své matky, je tím nejlepším, čeho se mu od Marie Medicejské dostalo. Starý vévoda de Sully, kdysi moudrý a schopný ministr Ludvíkova otce, tehdy zvolal:
" Krále inspiroval Bůh!"
Richelieu hned v první své programové řeči nenechal nikoho na pochybách, čí věc bude hájit.
"Je třeba, aby všichni věděli, že král vládne a řídí své záležitosti sám!"
"Ach, jsem já to nešťastný král, pane de Tréville. Už jsem měl jednoho islandského sokola, a ten mi včera pošel!...To je tu pořád pan kardinál a nenechá mne chvilku na pokoji. Pořád mi mluví o Španělsku, o Rakousku, o Anglii...", stěžuje si Dumasův král a čtenář "Tří mušketýrů" má dojem, že Ludvíka XIII. zajímal jen lov přičemž kardinál s vladařskými povinnostmi jej soustavě obtěžoval.
Opak je pravdou! Již v prvních letech vlády prokázal Ludvík XIII. schopnost energicky budovat pozici krále jako svrchovaného vladaře. Vzal tuto roli tak vážně, že šla zábavu stranou. Každodenní jednání Rady, edikty, přípravy tažení, to vše chtěl mít pod kontrolou. O všem začínal v poslední instanci rozhodovat sám a nebylo lehké mu jeho rozhodnutí vyvrátit. Na oblíbená rozptýlení, lov, střelbu, hru v míč, kovářství či cukrářství zbývalo málo času. Je ovšem pravdou, že co krále nelákalo, k tomu se přimět dal jen s odporem. K neštěstí království se objektem vrcholného králova nezájmu stala Anna Rakouská.
Od svatební noci do roku 1619 nepřespal král v královnině ložnici ani jedinkrát! Když se Ludvíkův nezájem stal diplomaticky neúnosný, odhodlal se pan de Luynes 25. ledna k nejráznějšímu činu svého života. Večer krále zastavil, přemlouval a nakonec vzpouzejícího se Ludvíka uchopil , k Anně Rakouské dovlekl a v její ložnici zavřel! Nějaký čas shledával král v takto trávených nocích zalíbení, za pár týdnů se však manželský život vrátil do starých kolejí.
Podivný Ludvíkův ostych před ženami, s postupem let přecházející až v misogynství, byl jedním z nejzjevnějších protikladů, zmítajících panovníkovou duší. Člověk toužící po lásce, jíž v dětství zažil tak málo, přinucený bojovat s matkou, kterou miloval, neurotizovaný na počátku dospívání manželstvím, k němuž nedozrál, hluboce nábožensky založený, se celý život potácel mezi citovou touhou, strachem z hříchu a zábranami před sexualitou, v níž spatřoval cosi zapovězeného a odpudivého.
Jen zcela mimořádně tento král k někomu vzplanul láskou. Ani v těchto řídkých případech jeho cit pravděpodobně nikdy nepřekročil platonickou mez. V okolí Ludvíka XIII. se vyskytovalo i několik oblíbenců, k nimž král cítil velkou náklonnost, tato sympatie se však projevovala pouze v citové a nikoliv tělesné rovině. Že však král mužem byl, to dokazovala častá těhotenství Anny Rakouské, k neštěstí země vždy končící potraty. Mnohem mužněji si ovšem panovník počínal v poli.
V četných taženích a bitvách, které musel prodělat, nešetřil Ludvík XIII. sil. Byl posledním Bourbonem, který vedl osobně vojáky do útoků. S udivující skromností překonával útrapy tažení, spal na slámě a v dešti, hladověl, ošetřoval raněné, s lopatou v ruce hloubil zákopy a zjevně v tom nacházel potěšení. Jeho vojenské nadání nebylo velké, jeho péče o armádu však ano.
"Nesvedu poslat své vojáky na jatka. Bude-li to třeba, nedokážu víc, než je tam vést osobně," prohlásil vážně a bez známky okázalosti. Soucit s oběťmi války a s trpícími se ale v tomto vladaři mísil s okamžiky cynismu. Jako když před svou suitou napodoboval grimasy umírajících...
Válka s hugenoty byla na čas zažehnána, smlouvou se Španělskem se odložil i vstup Francie do hrůz Třicetileté války, nové nebezpečí se však v květnu 1626 objevilo ze strany královny matky, králova bratra Gastona Orléanského a velmožů. Kardinál de Richelieu prokázal už svou oddanost králi a pro Marii Medicejskou se z bývalého spojence změnil v nepřítele. Tak se zrodil plán Richelieua odstranit a spolu s ním se zbavit moci krále. Spiknutí naštěstí vyšlo rychle najevo. Markýz de Chalais vyzradil, že králův bratr Gaston plánoval na hostině ve Fleury Richelieuovu smrt. Gaston, dvorským titulem Monsieur, vše králi doznal se zbabělostí, která se pro něj stala příslovečnou. Pak kdosi obvinil pro změnu Chalaise, že byl zapleten do plánů na odstranění Ludvíka XIII. Vše nasvědčovalo tomu, že se spiklenci zabývali myšlenkou krále izolovat, přimět k abdikaci a na trůn dosadit jeho bratra Gastona. Dokonce se objevilo strašlivé obvinění, že se královna Anna Rakouská po Ludvíkově odstranění měla za Gastona Orléanského provdat.
Mladý král
Odhaleným spiknutím dostalo soužití královských manželů, i tak dost formální, dostalo obrovskou trhlinu, která se nikdy zcela nezacelila. Anna s pláčem přísahala, že to vše byla lež. Po řadě let vše znovu opakovala u králova smrtelného lože. Umírající Ludvík XIII. odpověděl přítomnému knězi, který vladaře nabádal, aby své choti odpustil:
"Ve stavu, v němž se nalézám, jí musím prominout. Nejsem však povinen jí věřit!"
"Jakže? Kardinál dá špehovat šlechtice, dá ukrást nějakým zrádcem, šibeničníkem, jeho dopisy, a na základě takových proradností dá stít Chalaise pod hloupou záminkou, že chtěl zabít krále a královnu provdat za mladšího králova bratra!..." rozčiluje se v počátcích románu mušketýr Porthos.
Šlechta skutečně byla pobouřena a vinu za krutý rozsudek nad markýzem de Chalais přičítal Richelieuovi. O trestu však s nebývalou tvrdostí rozhodl sám král, přestože mu to prý přineslo řadu bezesných nocí.
Spiklenci si v hrůze zachraňovali hlavu. Vévodkyně de Chevreuse, královnina přítelkyně a největší intrikánka své doby, uprchla do Lotrinska. Maršál d´Ornano, Gastonův člověk, byl vsazen do Bastilly, kde zemřel. Královský bratr vyděšeně podepsal úplné doznání. Nejhůře dopadl Chalais. Jeho krásná hlava padla na popravišti po jedenatřiceti úderech!
Chalaisovo spiknutí znamenalo pro vysokou šlechtu první velkou lekci. Princ de Condé od té doby raději vždy a za všech okolností stál na Richelieuově straně. Král a jeho ministr vzápětí přešli do útoku. Edikty proti luxusu šlechty, soubojům a opevnění šlechtických hradů představovaly první krůček k absolutní monarchii.
Roku 1625 zažila Paříž pověstný týden bálů a slavností, na nichž zazářil oslnivý vévoda Buckingham. Do francouzské královny zblázněný mylord se chtěl do Francie vrátit a Ludvík XIII. to pochopitelně odmítl. Z Anglie a Francie se stali nepřátelé.
V červenci 1627 se Buckingham v čele vojenské expedice vylodil na Francouzi nedávno dobytém a spěšně opevněném ostrově Ré, kontrolujícím přístup k La Rochelle. Král musel zase vytáhnout do pole. Na začátku tažení se těžce roznemohl a několik týdnů stál na pokraji smrti. Za něj, v pancíři pod purpurovým pláštěm, bojoval na západním břehu Atlantiku ze všech sil Richelieu. Proti odbojné La Rochelle, Angličanům, které od pevniny odděloval jen úzký průliv, i nechuti velmožů podřizovat se autoritě.
La Rochelle, v té době mohutný přístav s vlastním loďstvem, malá ale silná obchodnická republika, centrum obchodu se zámořím a středisko protestantů, byla naštěstí na své svobody příliš pyšná a odmítla do své rejdy Buckinghamovy lodě vpustit. A Richelieu pak Angličany zahnal zpět.
Osobní přítomnost uzdraveného krále dodala obléhatelům jistoty. Krále bylo vidět ve sněhu a blátě v prvních liniích. Kruh kolem La Rochelle se uzavřel, přístup do přístavu uzamklo neuvěřitelné dílo, kamenná hráz zesílená potopenými a posvazovanými loďmi. La Rochelle se však navzdory neprodyšnému obležení, hladu i nemocem, vzdát nemínila. Jean Guiton, jehož si v těžké chvíli proti jeho vůli vybrali měšťané za vůdce, prohlásil, že probodne každého, kdo by o kapitulaci mluvil.
V únoru 1628 se La Rochelle stále bránila a král, který přecenil nedávno nabyté síly, musel s podlomeným zdravím armádu opustit. Kardinála vybavil plnými mocemi, svědčícími o tom, že si Richelieu za několik let získal Ludvíkovu velkou důvěru a nezničitelné přátelství. V dubnu se král k vojsku vrátil a sevření La Rochelle pokračovalo. Monarcha i jeho ministr věděli, že buď město pokoří, nebo budou mít s podobnými vzpourami co dělat každý rok!
Zatím v Anglii John Felton zavraždil mylorda Buckinghama, s vévodovým loďstvem se však v září před La Rochelle objevil hrabě Lindsey. Hrázovou uzávěru se mu prorazit nepodařilo. Boj se omezil na dělostřelecký souboj mezi 25O koráby a pobřežními bateriemi. Pak Angličané odpluli. Král v onom boji osobně zaměřoval děla a jedné velké lodi prorazil příď.
V říjnu padla delegace Rochellanů padla před vladařem na kolena a žádala o milost. Ludvík vjel do města jako rozhněvaný vítěz, jeho hněv se však při pohledu na vyhladovělé a nemocné lidské trosky uvnitř hradeb rozplynul. Zničil sice městská privilegia a rozbořil hradby, současně však ušetřil životy. Okamžitě nařídil rozdělovat Rochellanům jídlo a sám šel příkladem. Skončila epopej, při níž skutečný d´Artagnan na rozdíl od románového nikdy nebyl. V době, kdy Dumasovi hrdinové odvážně snídali na baště svatého Gervaise, bylo Charlesu de Batz d Artagnan okolo deseti let.
Nebylo divu, že král Ludvík pod tlakem neustálých problémů a zápasů ztrácel síly. Jen vůle a vědomí povinnosti ke koruně pomáhaly překonávat stále častěji se hlásící bolesti, jen Richelieuova opora vladaře burcovala ze záchvatů melancholie. Předčasně stárnoucí panovník přestával být tím mladíkem, který alespoň občas propadl záchvatu veselí. Začal se podobat obrazu, který nám o něm vtiskl Dumas.
Na jihovýchodě země se vyhrotil spor z hlediska evropské rovnováhy mimořádně citlivý. Savojsko a severoitalská knížectví tvořila území, na jehož ovládnutí záviselo, zda se kolem Francie spojí državy španělských Habsburků s rakouskými. Karel-Emanuel Savojský ve sporu o Mantovu hrál na habsburskou stranu. A tak se Ludvík XIII. znovu postavil do čela armády. Spolu s maršálem de Bassompierre vytrhl v lednových mrazech přes Alpy. V čele 35 tisíc mužů prošel Ludvík soutěskou Suse a v závěru tažení s Francouzskou gardou, mušketýry a svými Švýcary zaútočil na pevnost Gélase, jejíž palisády osobně ztekl. V povědomí potomstva zůstaly jména vojevůdců, kteří přešli Alpy: Hannibal, Suvorov, Bonaparte... Na Ludvíka se poněkud zapomnělo...
Porážku Savojska dovršil v následujícím roce Richelieu dobytím Pignerolu, brány do Itálie.
Roku 1630 Ludvík XIII. onemocněl tak vážně, že se jeho okolí začalo zabývat, kdo přijde na trůn po něm. Králův skon se očekával každým okamžikem. Královna-matka, Monsieur a velmožové už připravovali Richelieuovo odstavení. Král se neočekávaně uzdravil, Marie Medicejská však nepřestala naléhat, aby byl Richelieu zbaven úřadu.
Stupňovaný nátlak vyvrcholil 10. listopadu 1630. Ludvík se nalézal u matky v jejím pařížském Lucemburském paláci. Služebnictvu dala Marie Medicejská rozkaz nikoho nevpouštět. Richelieu měl být od krále izolován. Matka doufala, že syna přemluví. Její spojenci už s jistotou čekali kardinálův pád. Náhody se dějí! Kardinál znal z dob, kdy byl Mariiným favoritem, tajné palácové dveře. Objevil ve chvíli, kdy Florenťanka nasadila všechny zbraně , aby dosáhla kardinálovu nemilost. Označila jej za nejodpornějšího ze všech lidí. Zdálo se, že její citové vydírání konečně syna zlomí.
"Sire, dáte přednost sluhovi či matce ?" odvážila se říci ta pramálo mateřská žena.
Richelieu věřil, že je ztracen. Před oběma poklekl, svou bývalou protektorku prosil o odpuštění.
Král, znechucený matčiným nátlakem a neurotizovaný celým výstupem, kardinálovi přikázal, ať odejde! Zdrcený Richelieu zmizel, doma začal pálil písemnosti a chystal se uprchnout. Stoupenci Marie Medicejské jásali. Předčasně! Ludvík zatím odjel do jediného místa , kde měl klid, do svého oblíbeného a tehdy velmi malého loveckého zámečku Versailles. I nyní v něm převládl pocit zodpovědnosti. Dal zavolat kardinála a ten nabídl svou demisi.
"Jsem více vázán svému státu než své matce," řekl tehdy panovník. Onou větou si rval srdce z těla, současně však svému ministrovi a jeho schopnostem i oddanosti skládal největší hold.
"Nemějte obavy, ublíží-li vám, bude to, jako by ublížili mně!" dodal.
Marie Medicejská a s ní všichni ostatní prohráli. Onen den vstoupil do historie jako Den zklamaných. Až do února 1631 však král proti matce nezasáhl. Uražená žena ale s útoky nepřestávala. Dne 22. února se pod tlakem okolností Ludvík XIII. rozhodl k bolestně energickému řešení. Oznámil Mariino rozhodnutí neúčastnit se zasedání Rady, vystoupil s vášnivou obžalobou jejích činů a de facto ji označil za veřejného nepřítele. Nepřítele, kterého do poslední chvíle miloval. Vypověděl královnu od dvora a ze země. Rozloučil se s ní bez polibku a chladně. Nikdy už ji nespatřil...
"Tento náladový a nevěrný král chtěl být mermomocí nazýván Ludvíkem Spravedlivým a Ludvíkem Cudným. Pozdější pokolení stěží chápou tuto povahu, neboť historie zná jen její činy, a ne úvahy, z nichž vycházely." I toto je věta ze Tří mušketýrů. Cožpak Ludvíkovy činy dostatečně o věrnosti nevypovídaly?
Bolest nuceného rozchodu s matkou jako kdyby vyvolala sérii dalších obětí, v nichž však král počínal s takovou krutostí, že ji ani zájem státu neomlouval. Směs houževnatosti, pýchy, vůle a tyranského přesvědčení o vlastní neomylnosti dokonce překryly až dosud zřetelný Ludvíkův cit pro právo, který mu přídomek Spravedlivý skutečně vysloužil.
Nejmutnějším příkladem byl proces s maršálem de Marillac. Soudní frašku si klidně mohly později vzít za vzor revoluční tribunály. Marné byly přímluvy o milost, král sám vydal pokyny k exekuci, vykonané v květnu 1632. Podobně dopadl o málo později vévoda, maršál a admirál Henri II. de Montmorency, který se na straně králova bratra pokusil vzbouřit věčně neklidný jih země. Přes prosby dvora si král uvědomil, že živý Montmorency by vždy představoval hrozbu, mrtvý že však bude výstrahou.
"Udeřte odvážně," byla poslední maršálova slova, určená katu.
Poděšený králův bratr prchl až do Bruselu za matkou. Trvalo dva roky než vzal král Monsieura na milost.
Francie se v té době připravovala k válce. Až do roku 1635 si počínala zdrženlivě, vědomá si své nepřipravenosti a vnitřní rozpolcenosti. Na přelomu let 1634 a 1635 však dva Richelieuovi nejschopnější diplomaté, kardinál Mazarin, muž s velkou budoucností, a Otec Josef, kapucínská pravá ruka Jeho Eminence, stvořili koalici s papežem, Holandskem, Švédy a německými protestantskými knížectvími.
Ludvík XIII. rovněž nezahálel. Tehdy sice královský dvůr zářil krásnými kostýmovými slavnostmi, v nichž král nalezl zálibu a z nichž balet Merlaison, popsaný i Dumasem ve Třech mušketýrech, sám navrhoval. Současně však s nadáním a zanícením dobrého ministra války připravoval vojska.
Dne 19. května 1635 stanul herold Francie před kardinálem-infantem, správcem španělského Nizozemí. S obřadnou formulací, že "Jeho Veličenstvo se rozhodlo obhájit pravdu zbraněmi", vstoupila vojska Francie do Třicetileté války.
Královna Anna Rakouská
Navzdory všem přípravám to nebyl šťastný vstup. Protiofenzíva v Lotrinsku a Franche-Comté hnala Francouze zpět. Král se roznemohl a musel armádu opustit. Právě tehdy prožil svou jedinou opravdovou, i když opět platonickou, lásku s Louisou de La Fayette. Zatím však padl Catelet a Corbie a nepřátelská vojska měla volnou cestu na Paříž. Nastala panika, kdekdo prchal z hlavního města. Ludvík znovu projevil obdivuhodnou rozhodnost. Parlament, který se odvážil vystoupit s poraženeckými návrhy, okřikl:
"Zakazuji, abyste byli mými poručníky a míchali se do záležitostí státu!"
Zázrak, téměř nikým z notáblů neočekávaný, se stal! V obrovském vzepětí celonárodní vůle a nadšení, připomínající levée en masse pozdější Francouzské revoluce, se zrodila nová armáda a toto vojsko vrhlo císařské oddíly Piccolominiho, de Wertha, Gallase a prince Savojského zpět. Koncem roku 1636 měla Francie téměř všechna svá území zpět.
Bezprostřední nebezpečí nebylo zažehnáno a Ludvíkův bratr Gaston znovu spřádal intriky k odstavení Richelieua. Tentokrát jinak velmi schopná kardinálova policie selhala a stačilo už, aby Gaston Orléanský pokynul mužům, kteří by se na Jeho Eminenci vrhli. Gaston ve chvíli, kdy stál tváří v tvář volbě i kardinálovi, ztratil opět odvahu a nedůstojně uprchl.
Až o rok později se kardinálovi lidé dozvěděli, jakému nebezpečí první muž po králi unikl. Královna v této záležitosti opět nebyla zcela bez viny a pomýšlela na útěk ze země. Jen dík obratnosti své dvorní dámy Marie de Hautefort se podařilo sladit výpověď Anny Rakouské s doznáními jejího komorníka La Porta. I tak to byla pro Ludvíka zlá zpráva, z níž vyplývalo vážné podezření, že jeho choť v době války jednala s nepřáteli země! Nad královnou viselo zapuzení.
Tehdy Richelieu opět ukázal svou státnickou velikost. Mezi přátele Anny Rakouské rozhodně nepatřil, zájem země však byl i kardinálovým zájmem. Tím spíše, že rozpad bezdětného manželství by jen urychlil nástupnictví Monsieura, a to znamenalo zničení všeho, co Richelieu budoval. Proto královnu, která už na kolenou prosila o shovívavost, obrazně i doslova pozvedl ze země.
Pak vzniklo další spiknutí a jeho duší byl tentokrát kardinál. Cílem však nebylo svržení krále, naopak! Šlo o pokus oba manžele smířit, obnovit jejich společnou domácnost i soužití a pokusit se tak dát zemi dědice.
Král v nedávné době rezignoval na platonický vztah se slečnou de La Fayette, která odešla do kláštera. I ona, přestože Richelieua neměla ráda, Ludvíka přemlouvala, aby se s Annou Rakouskou smířil.
Dne 5. prosince 1637 opustil panovník Versailles a hodlal přenocovat v Saint-Maures. Po cestě navštívil Louisu de La Fayette v jejím klášteře Chaillot za pařížskými hradbami. Vypukla bouře a zdálo se, že hned tak neskončí. Louisa i velitel králových stráží Guitaut Ludvíka přemlouvali, ať nepokračuje dál a vrátí se do Louvru. Král namítal, že nelze, jeho příjezd už byl ohlášen jinde. Král totiž žil v mnoha ohledech prostě, jel-li jinam, putovalo jeho lože a nábytek s ním, a v Louvru král teď neměl kde hlavu složit.
Koho napadlo jako prvního, že je to ideální příležitost ke sblížení s Annou Rakouskou ? Bouře neustávala, prosby rostly, Guitaut pokrytecky namítal, že královna ráda Jeho Veličenstvo přivítá ve svých komnatách, dovolával ohledů na královo zdraví i soucitu se svými muži. Konečně s povzdechem rezignace vladař Francie svolil. Guitaut bez meškání skočil na koně a bouře nebouře cválal ohlásit panovníka v Louvru.
Stal se zázrak, o němž budou další století spisovatelé i historikové nejednou pochybovat! Měsíc po bouřlivé noci bylo jasná, že se královna nalézá v požehnaném stavu.
Mnozí dodnes tvrdí, že se Ludvík XIII. stal obětí manipulace, že otcem dítěte byl kdosi jiný a ona noc měla pouze už existující královnino těhotenství zakrýt. Za otce se pokládal šlechtic od dvora, Richelieu (je nepravděpodobné, že by takto povedl svého pána), Mazarin (který byl v oněch měsících jinde) či dokonce dávno mrtvý Buckingham. Upozorňovalo se na rozdíly povah i vzhledu mezi Ludvíkem XIII. a jeho synem, pozdějším Ludvíkem XIV., připomínal se mléčný zub, s nímž se dítě narodilo... Zastánci legitimity potomka, počatého oné noci, bránili čest Anny Rakouské s tím, že při otevřenosti života dvora a neustálém špiclování by jakýkoliv milenec neměl šanci na utajení. Odpůrci namítnou, že by určitě měl mnoho šancí, kdyby za vším stál kardinál, jehož nejvlastnějším zájmem bylo, aby Ludvík XIII. dědice měl! A tak dále....
Pravdy se nedopátral nikdo. Jisté je, že v září se Anně Rakouské a Ludvíku XIII. narodil následník, jemuž bylo dáno jméno Louis Dieudonné, Ludvík Božídar. Zdálo se, že skutečně jde o dar od Boha, že miliony mší, procesí a modliteb byly vyslyšeny. Linie Bourbonů i pokračování Richelieuovy politiky byly zajištěny. Zbývá dodat, že za čas se královským manželům narodil další syn Filip!
Na dědice trůnu měla Francie nejvyšší čas. Král chátral, stejně jako země. Těžko říct, kdo byl vyčerpán víc. Francie ožebračovaná válkou a daněmi, zmítaná vzpourou bosáků, nejchudšími z chudých ? Nebo Ludvík XIII., sužovaný migrénami, dnou, vředy a furunkly, stále více melancholický a snící o dožití v klidu nábožného rozjímání?
Král ještě nepřekročil čtyřicítku, byl však už jen karikaturou onoho lovce a vojáka z portrétů. Schoulený ve svém majestátu přestal po odchodu slečny de La Fayette do kláštera doufat v citový soulad se ženou. Ani královnina dvorní dáma Marie de Hautefort, snad králem milovaná, ale trápící jej svou vrtkavostí, nevytrhla Ludvíka z chmur. Asi ani nemohla, když se mu sama nabízela, ostýchal se jí vladař dotknout. Vzrůstající hrůza ze všeho světského, devótnost a morbidita vzdalovaly krále světu živých.
Se změněnou mentalitou šla ruku v ruce podezíravost a krutost. I synovi král ukazoval smutnou tvář. Hněval se, že Dauphin jako první slůvko řekl "máma". Jediné, na co Ludvík dbal, byla sláva Francie, splývající s jeho majestátem. A země dobývala konečně vítězství za vítězstvím. Získala Brisach, klíč k Porýní. Zmocnila se Arrasu, kam král své maršály poslal s neodolatelnou větou:
"Odpovídáte svými hlavami za dobytí města."
Jen dvakrát se ještě král rozzářil. Poprvé při narození druhého syna. Podruhé, když mu obratný Richelieu postavil do cesty svého chráněnce, mladého a okouzlujícího markýze Henriho de Cinq-Mars. Král naposledy zadoufal, že nalezl spřízněnou duši.
Cinq-Mars se stal Ludvíkovým milcem, favoritem a mužem zcela ovládajícím citově vyprahlého krále. Elegantní šlechtic, jemuž se brzy říkalo pan Le Grand, pan Velký, však začal rychle krále neurotizovat a týrat náladami. Pod dojmem vlastní důležitosti přestal poslouchat Richelieuovy rady. Skupina šlechticů kolem něj cítila, že po starcích by měli přijít na řadu oni, mladí. Cinq-Mars začal konspirovat se Španěly proti kardinálovi. Snad chtěl krále upozornit na strašlivou bídu země a hrůzu války, jedny z důsledků kardinálovy politiky.
Markýzův vliv už byl tak velký, že Richelieu najisto počítal se svou nemilostí. Pak jeho policie zachytila kopii tajné smlouvy, kterou pan Le Grand uzavřel se Španělskem. Král, jemuž Richelieu dokument předložil, byl zasažen na nejcitlivějším místě. Nechtěl uvěřit, že za vším stojí ten, jehož miloval. Monsieur, opět do všeho zapletený, však dotvrdil, že to vše je Cinq-Marsovo dílo.
Dne 12. září 1642 vystoupil usmívající se Henri de Coiffer d´Effiat, markýz de Cinq-Mars v elegantním oděvu na prkna popraviště v Lyonu. "Co to, pánové, mé neštěstí vás dojímá víc než mne ?" pozdravil ztichlé soudce a pak hned položil hlavu na špalek.
"Ludvík, jako všichni slaboši, postrádal velkodušnosti", konstatuje v závěru Tří mušketýrů Velký vypravěč. Kolikrát, alespoň ve věcech království, Ludvík osvědčil, že mu nic není tak vzdáleno jako slabošství? Ani teď nebyl slaboch. A velkodušnost si dovolit nemohl!
Král nic nedal na prosby nejmocnějších a milost Cinq-Marsovi neudělil. Mísily se v něm pocity lítosti, zrady, pomsty i žalu. V době popravy prý hrál šachy a poznamenal:
"Chtěl bych vidět ten obličej, jaký teď pan Le Grand dělá!"
Vzápětí upadl do hlubokého smutku.
Bylo to poslední spiknutí, které král zažil. Kdyby měl Cinq-Mars více trpělivosti a obezřetelnosti, dočkal by se úspěchu. Král i jeho ministr totiž umírali. V listopadu 1642 se Ludvík XIII. smířil s kardinálem, od nějž jej oddělil Cinq-Mars. Bylo to poprvé a naposledy, kdy Ludvík XIII. na Richelieua vskutku zanevřel! Smířili se na poslední chvíli. Vyčerpaný, bolestmi trpící a přesto vojska do pole vedoucí kardinál položil Ludvíku XIII. k nohám poslední vavřín svého válečnického úsilí, Perpignan, klíč k jihu a Pyrenejím. Odkázal ještě králi svůj palác a v prosinci 1642 zemřel.
Ani králi mnoho času nezbývalo. Smíření s okolím, náprava bezpráví a zabezpečení životního díla se stalo smyslem posledních měsíců Ludvíkova života. Bratr Gaston byl povolán zpět ke dvoru. Z Bastilly a dalších pevností vyšli ti, kteří tu byli po předchozích komplotech zavřeni: bělovlasý Bassompierre, s nímž Ludvík táhl přes Alpy, Vitry, který na králův rozkaz kdysi zastřelil Conciniho, César Vendôme, jemuž ve vězení zemřel bratr. Místo ve své radě dal král Richelieuovu odchovanci, kardinálu Mazarinovi. Cílevědomý a lišácký Ital ještě stihl Ludvíkovi pomoci zajistit správu země po dobu synovy nezletilosti.
Království měla po panovníkově smrti vládnout regentská Rada, v níž většina Richelieuových věrných zabezpečovala kontinuitu koncepce.
Jen královně král zcela neodpustil a dělal vše proto, aby nemohla rozhodovat. Bál se po mnoha zkušenostech, aby Anna Rakouská nešla ve šlépějích jeho matky ?
Dne 21. dubna 1643 si na lůžko upoutaný a o beznadějnosti svého stavu informovaný Ludvík XIII. povolal prvorozeného syna, právě slavnostně pokřtěného.
"Jak se jmenujete ?" zeptal se.
"Ludvík XIV.," odpověděl Dauphin.
"Ještě ne,"povzdechl si trpce král.
Dne 10. května prý měl panovník podivný sen. Zdálo se mu o velkém vítězství francouzských zbraní nad Španěly, o bitvě, v níž se rozhodlo o vítězství Francie ve Třicetileté válce. Nechtěl uvěřit, že to byl jen sen. Brzy po jeho smrti dorazili poslové se zprávou o velkém triumfu mladého vévody d´Enghien, budoucího Velkého Condé. Vítězná a rozhodující bitva, jíž král předpověděl, se strhla u Rocroi.
"Ví Bůh, jak jsem rád, že odcházím k němu," pronesl v posledních dnech panovník, jemuž se život stal slzavým údolím, povinnost údělem, smyslem, cílem i břemenem nejtěžším.
Majestátní roli Jeho Veličenstva Nejkřesťanštějšího krále hrál důstojně až do konce. Dne l4. května 1643, ve výroční den smrti jeho otce, se u Ludvíkova lůžka shromáždil celý dvůr. Král byl zaopatřen všemi náležitostmi křesťana a všichni věděli, že mu zbývají jen hodiny či minuty. Komnata byla zaplněna do posledního místečka, přítomní upírali oči na voskovou tvář, nedalo se dýchat, vladař při vědomí však nenařídil, ať otevřou okna či odejdou. Neslučovalo se to s rituálem jeho představ! Důstojně, s tiše vysloveným jménem Ježíšovým na rtech, odešel hlavní herec posledního aktu ze scény.

Žádné komentáře: