sobota 14. března 2020

NAPOLEONŮV VOJÁK


O Napoleonovi, jeho bitvách a velkých rozhodnutích generálů napoleonské éry bylo potištěno mnoho stran. Kdo ale byli a jak žili muži, na jejichž bedrech vítězství francouzského císaře stála?
Autor vtahuje čtenáře do prožitků vojáků počínaje ať už více, či méně dobrovolným vstupem do armády a pomáhá pochopit proměnu mladého rekruta v zoceleného mazáka. Vykresluje každodennost kasáren a útrapy tažení, strasti boje i hrůzy polních nemocnic a zajetí, vojácké zálety stejně jako posedlost duely, chod vojenské justice či láskyplný vztah vojáků k jejich zvířecím mazlíčkům. Na stránkách knihy se tak mísí odvaha se strachem, časy hojnosti se dny hladu a strádání, demoralizace s nadšením, radostí i humorem.
V neposlední řadě kniha hledá odpověď na otázku, proč vlastně napoleonský voják válčil. Šel do boje s nadšeným pokřikem „Ať žije císař?“ Umíral s ním na rtech? Nebo je to jen pozdější výmysl nostalgických pamětníků a všech, kteří si napoleonské války idealizovali?
Příběhy prostých vojáků i nižších důstojníků se opírají především o dobové memoáry, deníky a dopisy včetně teprve nedávno objevených pramenů.

Kníha má vyjít 20. dubna, v kamenných knihkupectvích se ale objeví až po odvolání vládních opatření, to jest nejdříve na konci března
Už dnes ale můžete učinit PŘEDOBJEDNÁVKU u nakladatele na webové stránce https://www.melvil.cz/kniha-napoleonuv-vojak/ za akční cenu.

Na téže stránce najdete i v -pdf stažitelnou a volně šiřitelnou ukázku obsahu i jedné kapitoly. Z obsahu sem vkládám jednu stránku a dva obrázky z 16 str. barevné přílohy u nás dosud nepublikovaných, unikátních litografií (Geisslerova série o Francouzské armádě roku 1806 v Lipsku a uniformy všech druhů zbraní z Maleuvreho sbírky)...




Žádné komentáře: