pátek 20. března 2020

SKUTEČNÉ OSUDY ROMÁNOVÝCH HRDINŮ A. DUMASE (5)

Vražda vévody de Guise (Paul Delaroche)


VÉVODA DE GUISE

Vražda v Blois

Královské město Blois praskalo v onom předvánočním čase roku 1588 doslova ve švech. Do jeho zdí, do nichž byly svolány generální stavy, se sjela šlechta, církevní knížata, páni měšťané a notáblové, zahraniční vyslanci, byl tu i prořídlý královský dvůr a dvory velmožů. Nikdo nechtěl přijet o divadlo, v němž se hrálo o osud trůnu. Oné noci na 23. prosince však bylo město ponořeno do hlubokého spánku. Jen nápory ledového větru, ženoucího spršky deště, se proháněly liduprázdnými ulicemi.
Před třetí hodinou ranní vyšel z paláce Jassaud vysoký muž, zahalený až po oči do pláště, promáčeného ve chvíli zimním lijákem. Jen pochodně dvou sluhů prskaly pod kapkami a spoře ozařovaly dešťové potůčky, převalující se dlažbou křivolakých uliček a četnými schodišti, jimiž od břehu Loiry stoupal osamělý chodec vzhůru ke královskému zámku. Nikým nepovšimnut se vracel Jindřich, vévoda de Guise, od Charlotty de Sauve, své milenky.
Nač asi myslel předák katolické Ligy, za dne nadšeně pozdravovaný celým městem? Na Charlottu, nejzkušenější a nejrafinovanější dámu z Létající eskadrony. Nebo na jednání královské Rady, které ho za úsvitu čekalo?
Prokřehlý vévoda dorazil k zámku, v němž spal i král Jindřich III., zahnaný sem právě Guisem a jeho Ligou ze sídelního města, zbavený moci, vojska, peněz a zcela vydaný na milost i nemilost svému letitému protivníku.
Osmatřicetiletý Guise byl už rozhodnut! Zavře krále za klášterní bránu a sebe ozdobí korunou Francie. Stačí jen troufnout si! Nikdo nebude krále bránit! Paříž jej vyhnala. Generální stavy poslouchaly vévodovu vůli. Katolíci stáli pevně na jeho straně. Španělé slíbili peníze.
Král už mohl rozhodovat jen o čase a počtu svých mší či rozkazovat hrstce věrných ve svých komnatách. Dál jeho moc nesahala.
Myšlenky vévody de Guise se stále úporněji soustřeďovaly na potřebu urvat pár hodin spánku před dnem, kdy se možná o všem rozhodne. Náruč paní de Sauve jej vyčerpala, slzelo mu oko, pálila ho jizva po starém zranění ve tváři, třásl se chladem.
Konečně mu sluhové navlékli nahřátou noční košili. S opovržením a bez zájmu odhodil Guise pět lístků, došlých během jeho nepřítomnosti. Odbyl je mávnutím ruky. Na všech bylo varování, že král cosi chystá.
"Jděte spát," pokynul vévoda tomu, kdo mu je předal.
"Netroufne si!" dodal na královu adresu.
O co by se ještě mohl Jindřich III. pokusit? Kdo bral vážně krále, rozdělujícího čas mezi mrskačská kajícná procesí, mše a státnické akty, v nichž šlo vše podle Guisovy vůle. Vévoda de Guise konečně usínal. Myšlenka na jaký dotek jej v té chvíli hřála? Na horké tělo paní de Sauve či chlad královského hermelínu?
Henri de Guise
Blížila se čtvrtá hodina ranní. V královských předpokojích spustil nohy z lůžka oblečený a obutý pan Du Halde, hlídající králův spánek. Nahmatal kord, rozžehl svíci a podle rozkazu, jehož smysl naprosto nechápal, zabušil na dveře, za nimiž v loži své choti Louisy de Vaudémont spal Jindřich III. Královnina komorná rozespale otevřela dveře a chystala se pana Du Halda vyhodit.
"Piolansová, mé střevíce, šaty a svícen!" ozval se zpoza závěsů zcela bdělý Jindřichův hlas.
Zneklidnělá královna marně čekala vysvětlení. Jen král sám věděl, proč nařídil vzbuzení v tak nezvyklou hodinu. Oblečený došel do svého kabinetu, kde už čekal neméně udivený pan de Termes, s nímž ještě po půlnoci Jindřich hovořil.
Král oběma svým šlechticům pokynul a po úzkém schodišti je vedl vzhůru. Nedávno tu nechal s blahovolným souhlasem vévody de Guise vyzdít řadu malých mnišských cel. Všichni mysleli, že je to další výstřelek vladařovy kajícnosti. Než si Du Halde cokoliv uvědomil, vstrčil jej král do jedné z cel a zamkl. S překvapeným panem de Termes sešel vladař opět dolů, kde se podle rozkazu zvolna scházela garda Pětačtyřiceti. Tak, jak po skupinkách docházeli, je král bral vzhůru a vracel se sám. Před sedmou ranní měl celou svou stráž pod zámkem.
V králově kabinetu se zatím shromáždilo tucet pozvaných rádců. Jen dva či tři nejvěrnější věděli, oč jde. Král znovu vystoupil k celám, odemkl je a po špičkách odvedl gaskoňské rváče i Du Halda do své komnaty. Nařídil, ať čekají, mlčí a netropí hluk.
Nikdo venku netušil, že kolem sebe potají král shromáždil celou osobní stráž. Pak se Jindřich vrátil do kabinetu k rádcům. Oslovil je dramaticky, shrnul všechny zrady vévody de Guise, jeho nevděčnost a ambice, urážky i pýchu. Zdůraznil, že Guise chystá útok proti království i jeho hlavě.
"Dohnal mě až k závěru, že musím zemřít já či on, a stane se tak tohoto rána!"
Pak se zeptal, zda může počítat s jejich věrností a podporou. Tucet posledních králových přátel prohlásil, že dnes dokoná buď Guise nebo oni. Zbývala pouhá hodina...
Postava vévody de Guise prošla nejméně třemi Dumasovými romány. V "Královně Margot" to byl mladík, milující Markétu Navarrskou a současně i organizátor vraždění Bartolomějské noci:
Ve dvaadvaceti letech jeho pověst téměř dosáhla slávy jeho otce, velkého Františka de Guise. Byl to elegantní velmož, vysoké postavy, s hrdým a pyšným zrakem, obdařený oním přirozeným majestátem, který jako by říkal, když šel kolem, že všechna ostatní knížata vypadají jako nuzáci. Navzdory mládí jej katolíci pokládali za vůdce své strany, stejně jako hugenoti viděli toho svého v Jindřichu Navarrském...
V "Paní z Monsoreau" dorostl v protivníka královské moci, i když stále značně opatrného:
"Kdyby bylo uchvácení trůnu příliš křiklavé, zavrhneme takový způsob," řekl Henri de Guise. "Nechci proti sobě popudit všechny křesťanské krále, panující na základě božího práva... Když si pomyslím, že než mě budou poslouchat, prohlédnou si nejprve tyto pergameny, místo aby vznešenost člověka posuzoval podle záblesku jeho očí či kordu!"
A v závěru "Králova šaška" už sahal po královské koruně:
"Jsem bezdětný, "šeptal král, "kdo po mně nastoupí na trůn?"
Hluboké ticho přerušil dveřník, který oznamoval.
"Jeho Výsost pan vévoda de Guise."
Král zbledl, když uslyšel odpověď na otázku, kterou si před chvílí položil.
Guisové hráli ve Francii významnou roli už od středověku a nejednou to byla úloha záslužná. František , druhý vévoda de Guise, ubránil zemi před útokem španělského Filipa II. Nehynoucí slávu získal, když odvážným útokem dobyl Calais, poslední anglické město na francouzském území. To bylo za vlády otce Jindřicha III. Velký válečník, jemuž se podle zranění ve tváři říkalo "Le Balafré", Zjizvený, byl spřízněn s mnoha evropskými královskými rody.
V těch časech do Francie od východu prosakovalo protestantské kacířství. Do čela hugenotů, kteří si sami říkali reformovaní, se dostal Gaspard de Chatillon, admirál de Coligny. František de Guise se zase stal hlavou pravověrných katolíků. Nesnášenlivost rostla a Francii začal stravovat plamen náboženských válek.
Otevřené nepřátelství propuklo v březnu 1562. Tehdy se průvod Františka de Guise ubíral z Německa do Francie. Ve stodole městečka Vassy konali protestanté právě bohoslužbu a Guisovi lidé, spíš ze zvědavosti, vážné shromáždění vyrušili. Padly urážky, doprovázené brzy kusy nábytku a létajícím kamením. Jeden kámen zasáhl vévodu do obličeje. Rozzlobený Guise poslal vojáky, ať hugenoty rozeženou. Měl na to právo, Vassy bylo na jeho panství. Vojáci rozkaz vyplnili horlivě. Výsledek: šedesát mrtvých bezbranných protestantů a dvojnásobek zraněných včetně žen, dětí a starců. Na mnoha místech katolíci napodobili čin, za nějž se Guise poněkud styděl.
Reformovaní sebrali vojsko a pozvedli zbraně. Guisova armáda je oblehla v Orléans, kde se uzavřel Colignyho bratr d´Andelot. Celkem bezvýznamný šlechtic Poltrot de Méré nabídl admirálu de Coligny, že Zjizveného zabije.
Když se Guise vracel z obhlídky opevňovacích prací, zasáhl ho de Méré z arkebuzy do ramene. O šest dnů později, 24. února 1563, František de Guise zranění podlehl. Jeho prvorozený syn Jindřich se onoho dne stal v jedenácti letech hlavou rodu a třetím vévodou de Guise. Po celý život vinil z otcovy smrti ne skutečného vraha, ale Colignyho a všechny hugenoty. Nesmiřitelnost k nim nasával od mládí.
Smrt Františka de Guise přinesla krátký mír. Mladý Jindřich de Guise se vydal po Evropě, chtěl válčit proti Turkům v Uhrách, pobyl na císařském dvoře ve Vídni a navázal kontakty se španělskou diplomacií. V sedmnácti se poprvé zúčastnil válečného tažení.
Shodou okolností začal třetí vévoda de Guise vojenskou kariéru po boku budoucího Jindřicha III. Na rozdíl od otce nebyl dobrým vojevůdcem. Nad rozumem převažovala pýcha a zbrklost. Odmítal se podřídit vrchnímu velení, vedl svou jízdu do bláznivých a předčasných útoků, z nichž vždy takřka zázrakem vyvázl. Do boje se vrhal bez rozmyslu.
"Co nerozhodnu za čtvrt hodiny, nedokážu nikdy!" bylo jeho válečnickou devizou.
Trvalo dlouho, než se naučil alespoň základům velitelské rozvahy. Paradoxní bylo, že Guisova popularita s bezhlavými činy rostla. Když roku 1570 na čas zavládl mír, měl Guise pověst vůdce. V Paříži chodil mezi měšťany, pil s lidem, bratřil se s kněžími, rozhazoval peníze před kostely.
U královského dvora se začalo stále více mluvit o Guisově poměru s královou sestrou Markétou. Královna -matka Kateřina Medicejská vycítila nebezpečí. Guise i Markéta usilovali o sňatek, takový vzestup lotrinského vévodského domu byl však pro královský rod nežádoucí.
Stačilo upozornit cholerického Karla IX. Rozvzteklený a žárlící panovník byl schopen vévodu na místě zabít. Guise byl včas varován, uprchl a pochopil, že ze svatby nebude nic. Králův hněv od jeho hlavy mohl odvrátit jen sňatek s někým jiným. Svatba s Kateřinou de Cléves, dcerou vévody de Nevers a mladičkou vdovou po knížeti de Portian, byla domluvena bleskově, ženich s nevěstou se ani neviděli. Důležité bylo, že Karel IX. se uklidnil, bohatě obdaroval nevěstu i ženicha a třídenního veselí se osobně zúčastnil.
Pak se Guise stáhl od dvora, kde prudce stoupal vliv hugenotského předáka Colignyho. Admirál ovládl mladého krále Karla a královna-matka Kateřina Medicejská cítila, že na syna ztrácí vliv. Admirálova nesmiřitelnost hrozila rozervanou a nepevnou Francii vtáhnout do konfliktu s mocným a bohatým Španělskem.
Pod povrchem zdvořilosti proti sobě brzy Medicejská i Admirál stáli jako nesmiřitelní protivníci. Tehdy Kateřina povolala Guise zpět ke dvoru. Měl tu tvořit její oporu proti rostoucímu postavení hugenotů. Současně se však připravovala svatba katoličky Markéty z Valois s protestantem Jindřichem Navarrským. Uvažovala už tehdy Kateřina Medicejská o Colignyho likvidaci? Nebyl by to špatný manévr, mít po Admirálově smrti za zetě vůdce hugenotů! Zbývalo jen najít osobu, která šikovně s Admirálem skoncuje.
Století šakalů by si mohlo brát z Kateřiny Medicejské vzor. Pro vraždu najali profesionálního zabijáka Louviera de Maurevert, kdysi páže ve službách Guisů. Maurevert pečlivě vysledoval doby a trasy Colignyho pravidelných cest po Paříži. Pak se usadil v přízemí domu nedaleko Louvru. Dům samozřejmě patřil lidem v Guisových službách. Guise opatřil Maurevertovi koně i přípřeže na útěkové trase. Arkebuzu dodal Jindřich z Anjou.
Dne 22. srpna 1572 v jedenáct dopoledne šakal Maurevert vypálil na vzdálenost, z níž se nedalo minout. Smůla! Ve chvíli, kdy vyšla rána, se Coligny sehnul, aby si upravil botu. Výstřel zasáhl jen ruku.
Vztek hugenotů byl stejně velký jako strach královny -matky, že se vše prozradí. Reformovaní hrozili odplatou, Karel IX., který Colignyho nazýval "můj otče", sliboval kruté potrestání viníků.
Před naivním králem se však hrála komedie. Všichni kromě Karla IX. věděli, kdo za výstřelem stál. Přetvářka nemohla Kateřině Medicejské,která dokonce zraněného Admirála navštívila u lůžka, vydržet dlouho. Bylo třeba nepovedený čin dokončit.
"Ach, to jste vy, bratranče," řekl král, to vy s vaším pěkným kordem se zlatou záštitou zítra pobijete deset tisíc hugenotů. Cha! cha! cha! umřu z toho, vy jste zábavný, pane de Guise!"
"Sire, slůvko, jediné," pokračoval vévoda a proti své vůli se zachvěl při zvuku smíchu, který v sobě neměl nic lidského. "Slůvko, a vše je připraveno. Mám Švýcary, mám jedenáct stovek šlechticů, mám švališery, měšťany. Vaše Veličenstvo má na své straně stráže, přátele, katolickou šlechtu...Je nás jednadvacet proti jednomu."
Takto v "Královně Margot" mámí (a vymámí) Guise souhlas s vražděním Bartolomějské noci. Jenže k onomu masakru bezbranných nedotlačil Karla IX. Guise, ale králova vlastní matka!
Den po Maurevertově atentátu se v zahradách Tuilerií sešla Kateřina Medicejská se svými nejvěrnějšími. Tehdy bylo rozhodnuto Admirála a tucet předáků protestantů zlikvidovat. Rozkaz ovšem musel formálně dát král. Kateřina znala Karlovu psychickou labilitu. Hodinu odolával nešťastný panovník matčině nátlaku. Pak se zhroutil.
"Ať zabijí všechny," přikázal, "jen ať mu žádný živý nemůže nic vyčítat!"
Okamžitě byl zavolán vévoda de Guise, pro nějž Colignyho smrt znamenala víc než zadostiučinění. Vzal si starého protestanta na starost. Ostatní měli být povražděni měšťanskou pařížskou milicí. Claude Marcel, její předák, se úkolu ujal horlivě.
Počestní katoličtí měšťané a obchodníci tím dostali příležitost zlikvidovat pod záminkou víry konkurenty, věřitele, zmocnit se majetků. Přestalo jít o určené oběti. Lůza vycítila příležitost vybít si vášně. Nikdo v přípravách a rozsahu vraždění nemohl už Marcela a jeho lidi zastavit! Objednané vraždy se vymkly kontrole a změnily se v hekatomby noci svatého Bartoloměje z 23. na 24. srpna 1572. Zpráva o nich otřásla Evropou.
První přišel na řadu Admirál. Se soumrakem se v ulici de Béthisy, kde měl dům, objevila Guisova suita. Vévodovi služebníci se hádali o pochybnou čest dorazit raněného starce. Guise pověřil muže, který sloužil už jeho otci. Říkalo se mu Besme, což vzniklo ze slova Boheme, Čech.
"Besme! vykřikl vévoda; kde vězíš! Tak co? tak co?"
"Tů sém, tádý!" chladně odvětil Němec, který se skláněl a zvedal, jako kdyby zdvihal něco velice těžkého.
"Ale kde jsou ostatní, " ptal se netrpělivě vévoda, "ostatní, kde jsou?"
"Óstatný, dopíjejí óstatný."
" A ty, ty , co jsi dělal ty?"
"Já, vy ufidíte, ucófněte tróchu."
Vévoda udělal krok zpět.
V té chvíli bylo poznat předmět, který Besme tak usilovně zvedal.
Bylo to tělo starce.
Zvedl jej přes balkón, chvíli se kymácelo v prázdnu, a pak tělo shodil k pánovým nohám.
"Admirál," zvolalo dvacet hlasů, které vzápětí ztichly.
Jean Yanowitz, ve skutečnosti Jan Janovský z Janovic, jehož otec z vladyckého rodu Janoviců, osedlých na Klatovsku, se vystěhoval do Würtemberska, s výkřikem:"Jsi Admirál, ničemo, jsi to opravdu ty ?" Colignyho probodl a pak vyhodil oknem na ulici.
"Ach, tak tě konečně mám, Gasparde! řekl vévoda de Guise vítězoslavně. A troufl si nohou stoupnout na hruď protestantského reka.
V té chvíli se oči umírajícího namáhavě rozevřely, krvavá a zmrzačená ruka se naposledy zaťala a Admirál, aniž se pohnul, pravil svatokrádežníkovi záhrobním hlasem.
"Jindřichu de Guise, i ty jednoho dne na hrudi ucítíš nohu vraha! Tvého otce jsem nezabil. Buď proklet!"
Vévoda, bledý a mimoděk se chvějící, cítil, jak mu celým tělem přelétl ledový závan...
Dumasovo líčení je skvělé, Besme však Admirála probodl tak profesionálně, že stařec Coligny ze sebe už nevypravil jediné slůvko. Admirálovi nejbližší však uprchli a Guise se vrhl do pronásledování.
Když se po marné honičce za hradbami vrátil do Paříže, omráčila ho prý míra krveprolití v hlavním městě. Dokonce prý stovce protestantů poskytl ve svém paláci útočiště. Nejspíše pochopil, že se události vymkly kontrole a královna Kateřina na někoho bude chtít svalit odpovědnost.
Ubohý král oné noci přišel o zbytek psychické rovnováhy a zdraví. Vyčítal si, že dal příkaz k vraždění v celé zemi. Zemřel za necelé dva roky, podlomen tuberkulózou a pronásledován přízraky svých obětí.
Guise do té doby opatrně vyčkával v ústraní. Objevil se až při korunovaci Jindřicha III. a kráčel v čele průvodu před králem.
Vévodova hvězda začala zase stoupat. U Dormans ve službách krále dobyl vítězství nad německými protestanty a tvář mu ozdobila jizva, tolik podobná zranění v tváři jeho otce. Samozřejmě, že i jemu se vzápětí začalo říkat Zjizvený.
Následoval mír, který přinesl protestantům jisté výhody. Což vyvolalo hned roku 1576 v Paříži vlnu odporu. Pařížští kupci, notáblové a zbohatlíci se cítili ohroženi v ziscích, které jim Bartolomějská noc vynesla. Vznikla katolická Liga s programem nesmiřitelného boje proti reformovaným. Postupně si přisvojila právo kritizovat královskou politiku kompromisů a začala vážně usilovat o podřízení krále samotného"
"Zachraňte nás, sire, nebo lépe řečeno zachraňte sám sebe... Zítra přijde do Louvru pan de Guise, zítra vás požádá, abyste jmenoval vůdce Ligy... a až bude v čele, znamená to sto tisíc Pařížanů rozjařených orgiemi dnešní noci...a udělá s vámi, co se mu zachce!", říká v "Paní de Monsoreau" hrabě Quélus.
Vévoda de Guise se pochopitelně předákem Ligy stal a za ním i jeho stoupenci se stále zřetelněji rýsovaly zájmy i peníze Španělska. Obratný Jindřich III. alespoň trochu drápy Ligy otupil, když se sám prohlásil za jejího vůdce. Ovlivnit její cíle však nemohl, stejně jako vynutit si její poslušnost. Pokusil se tedy Ligu rozpustit, dosáhl ale jen odkladu měření sil.
Nemoc na čas Jindřicha de Guise vyřadila z aktivní politiky. Od roku 1578 však jeho pokladnice začínala ukazovat dno. Sympatie davu a celé Paříže nebyly zadarmo. Lotrinskému vévodskému domu hrozil bankrot. Peníze se mohly vrátit jen za předpokladu, že Guise nad králem zvítězí!
Tehdy se vévoda zapletl do dost šílených podniků. Plánoval vydat Španělům Calais, které jeho otec dobyl na Angličanech. Španělské peníze jej zachránily z nejhoršího. Za ně však měl Filip II. v rukách písemné důkazy, že se Guise paktuje se Španělskem a zrazuje Francii. Co by se asi s vévodou stalo, kdyby listiny král Filip zveřejnil? Dřívější příznivci by Guise pravděpodobně roztrhali zaživa. Španělé po tři století představovali největšího nepřítele Francie a před tím šlo stranou i náboženské přesvědčení většiny horlivých katolíků. Jindřich de Guise, ať už si namlouval o své moci cokoliv, musel teď z pudu sebezáchovy plnit vše, co si Filip II. přál.
Roku 1582 stál Guise za Salcedovým spiknutím, které mělo Španělům vydat severofrancouzské přístavy, otevřít předmostí do země a připravit i zázemí pro španělskou invazi do Anglie. Právě Salcedovou popravou začíná děj Dumasova "Králova šaška":
Znovu Salcéda pevně spoutali a obě ruce stejně jako nohy přivázali jednotlivě k řetězům, za něž měl táhnout každý kůň zvlášť. Katovi pacholci vzali do rukou biče a postavili se ke koním.
Již zasvištěly biče vzduchem a koně zabraly čtyřmi různými směry.
Ozval se přidušený praskot a vzápětí nelidský řev. Nešťastníkovy údy zmodraly, protáhly se a naběhly krví. Salcédova tvář ztratila to poslední, co se ještě mohlo podobat člověku...
Salcedo na mučidlech lecos vyzradil, Jindřich III. však neměl ani síly, ani prostředky, aby proti Guisově zradě zasáhl. Dál muset bojovat jen zbraněmi, v nichž ovšem byl mistrem: přetvářkou, kompromisem, politickou obratností.
Roku 1583 se králova situace zhoršila. Jakkoliv nespolehlivý královský bratr František zemřel a tím zmizel poslední možný dědic bezdětného Jindřicha III. z rodu Valois. Otázka nástupnictví se stal velmi palčivou.
Koruna po králově smrti mohla nejspíše připadnout Jindřichu Navarrskému, ten však přes královo přemlouvání odmítl znovu přestoupit na katolickou víru.
Pak přicházel do úvahy vnuk Kateřiny Medicejské z manželství její dcery Claude s vévodu Karlem Lotrinským. Koruna už by byla v moci Guisů, členů tohoto domu.
Třetím kandidátem se stával sám Jindřich de Guise. Ten dokonce podplatil právníky, kteří umně vykonstruovali, že Guisův nárok na trůn je starší než nárok rodu Valois, tedy krále současného! Vzpomínáte na tajnou schůzku klanu Guisů, kterou vyslechne Dumasův šašek Chicot:
Vévoda vzal pergamen z rukou Nicolase Davida.
"Co je to?," zeptal se.
"Rodokmen lotrinského rodu."
"Jehož zakladatelem je kdo?"
"Karel Veliký, monseigneure....Vy, páni ,jste jedinými a skutečnými dědici francouzské koruny."
Posledního dne roku 1584 vstoupil Guise do otevřené vzpoury. Katolická Liga zvedla hlavu s novou silou. Král, zbavený manévrovacího prostoru, musel proti své vůli vyhlásit Jindřichu Navarrskému válku a navíc svěřit Guisovi jednu ze svých tří armád. Z boje s případným jménem Válka tří Jindřichů vyšel Jindřich de Guise s gloriolou zachránce země před kacíři.
Guise se v mnohém poučil. Pryč byly doby zbrklých kavalkád a nesmyslných útoků, teď už dovedl spojit rychlost akce s trpělivostí a mnohdy i opatrností. Jindřich III. v něm dostal silného soupeře a důstojného protihráče. Guise ovšem neměl svobodu volby, musel dělat to, co si přál španělský král. Možná, že váhání Filipa II., zda Jindřicha III. nechat sesadit či nikoliv, zachránilo králi Francie trůn.
Jindřich III. zakázal Guisovi návrat do Paříže. Na jaře roku 1588 se však Jindřich de Guise rozhodl navzdory zákazu k návratu do hlavního města. Dlouho váhal, nebylo taktické popouzet králův hněv, nakonec však, poháněn španělským králem, vyrazil. Proč?
Na Evropu měl dopadnout španělský trest, k němuž poskytla vhodnou záminku v předchozím roce poprava skotské královny Marie Stuartovny. Ze španělských přístavů měla každým dnem vyplout dlouho budovaná Armada, obrovské a nepřemožitelné loďstvo, aby ohněm a mečem srazila do prachu protestantskou Anglii královny Alžběty. Španělské posily se měly vylodit ve Flandrech, pacifikovat kacířské Nizozemí a paralyzovat Francii, kde by Guise dal korábům admirála Medina Sidonii k dispozici přístav Boulogne. Proto dostal Guise pokyn opustit své dobré město Soissons a přispěchat do Paříže.
Vévoda se v Paříži objevil tak rychle, že král měl s bídou čas povolat část švýcarské gardy a dopravit do Louvru zbraně.
Paříž přivítala Guise triumfálně s výkřiky:
"Ať žije Liga! Ať žije Guise! Smrt protestantům!"
Guise pyšně dojel 9. května do královského paláce, kde jej přijala královna -matka.
"Tak tedy přece přišel...," zaklel při té zprávě Jindřich III. a ihned povolal Alphonse d´Ornana, ke všemu schopného vykonavatele královské vůle.
Guise s Kateřinou Medicejskou dorazil před trůn a okamžitě odhadl, že míra králova hněvu je taková, že při sebemenším vévodově vyzývavém gestu pokyne Ornanovi rukou. Ornano by na místě mečem či pistolí s vetřelcem skoncoval. Jen přítomnost Kateřiny Medicejské tvořila poslední zábrany. Vévoda vystupoval velmi pokorně, vysvětloval, že přijel v dobré vůli ospravedlnit své činy a hájit se proti pomlouvačům. Kateřina Medicejská vynaložila mnoho sil, než královský hněv utišila.
Nazítří se do paláce dostavil Guise znovu. Tentokrát šel doprovodu čtyř stovek šlechticů a s drze vyzývavým čelem. Teď musel porozumění a dobrou vůli předstírat král. Panovník se pokusil povolat hlavní síly svých Švýcarů, Pařížané však pochodující jednotky zasypali nenávistnými výkřiky. Guise usoudil, že přišla pravá chvíle. Nastal Den barikád.
Vévodovi lidé v ulicích nabádali, řídili, podněcovali. Ulice se zaplnily píkami a halapartnami, barikády a řetězy přehradily cesty, dav přinutil Švýcary složit zbraně a král musel Guise prosit, aby ušetřil jejich životy. Vévoda ovládl hlavní město! Stal se králem Paříže!
Všemi oslavovaný král Paříže stál proti králi Francie, obleženému v palácovém komplexu Louvru a Tuilerií. Opět se vydala královna -matka jednat s nepřáteli svého syna. Teprve tváří v tvář vévodovi de Guise pochopila, v jak silného soupeře dorostl.
Guise předkládal kategorické požadavky podepřené silou. Činil tak se suverenitou vyzrálého a sebevědomého vůdce. Požadoval vrchní velení armádě a správcovství země. A svolání generálních stavů, které toto stvrdí. K tomu deset opevněných měst a úřady pro své stoupence. A vyhnání králových milců v čele s vévodou d´Épernonem. I rozpuštění gardy Pětačtyřiceti. Chtěl prakticky předání veškeré moci v zemi. Králi by nezbylo než poslouchat nebo abdikovat.
Kateřina Medicejská bez mrknutí oka přikyvovala, namítala, získávala čas, odvolávala se na to, že je třeba otevřít nejprve cestu k jednání, že tak vážné požadavky musí král promyslet. Nikdo si nevšiml, že její doprovod se o kohosi ztenčil. Netrpělivý Guise přitvrdil požadavky a zvýšil hlas. Tehdy přistoupil jeden z jeho šlechticů a cosi mu naléhavě šeptal do ucha. Guise vyskočil celý vzteky bez sebe.
"Král opustil Louvre, uprchl!" vykřikl.
Kateřina Medicejská ukryla vítězoslavný úsměv.
Posel, kterého vyslala, pošeptal Jindřichu III. matčinu naléhavou radu:
"Uteč z Paříže!"
Král nečekal, pěšky a tajně, nikým nepozorován a jen s několika nejvěrnějšími, prošel pařížskými branami. Guisův triumf tak nepřežil dva dny. Zlatý pták pláchl vévodovi z klece. Teď měl Zjizvený na krku těžko zvládatelnou zfanatizovanou Paříž, oddíly milic neovladatelné v poli, měšťany, jejichž poslušnost a jednota rychle nabíraly trhliny. Kořist utekla, krále v relativním bezpečí už nebylo tak snadné k ústupkům donutit. Bylo nutné znovu vladaře přitisknout a jednat. Bylo třeba rychle za králem přijít do Chartres a zápas začít znovu.
Nejprve se jednalo na dálku. Jindřich III. hrál o čas, nezuřil, trpělivě komentoval požadavky, přinášel protinávrhy. K manévrování zase tak mnoho prostoru neměl. Guise rychle nabyl ztracenou rovnováhu. Tolikrát už krále přemohl a ponížil, proč by to nedokázal i teď? Byl odhodlán tentokrát krále přitisknout a nepustit.
Setkání Jindřicha III. (vlevo) s vévodou de Guise v Blois den před jeho zavražděním (Pierre Charles Comte)
I král se rozhodl. Nezbývalo mu než vévodu odstranit. Návrh na návrat do Paříže Jindřich III. zdvořile a rozhodně odmítl, pak ale některým Guisovým požadavkům ustoupil. Dal mu vojsko, stejně sám žádné neměl, slíbil i správcovství země, požadovaná města a úřady, dokonce propustil prvního ze svých milců. Épernon samozřejmě pochopil, co má dělat. Odjel do Angoulemu, opevnil se tu, povolal na pomoc Navarrského protestanty a vítězně Guisovi vzdoroval. Vévodovi nakonec nezbylo než se konečně za králem vypravit osobně. Král nedal skutečné pocity najevo. Guise byl sebevědomý, po posledních ústupcích se zdálo, že má vítězství na dosah. Pak došlo k zázraku, který ulehčil alespoň zahraniční situaci Jindřicha III.
Krále navštívil španělský vyslanec Mendoza a pyšně ohlašoval vítězství Nepřemožitelné Armady. Požadoval, aby katolická Francie dala sloužit "Te Deum" na počest slavného vítězství víry. Jindřich Mendozu poslouchal bez přerušení. Pak mu podal depeši, kterou právě přivezl kurýr z Calais. Říkalo se v ní, že početně mnohem slabší anglické loďstvo pod vedením Alžbětiných pirátů Drakea a Frobishera zasadilo Španělům porážku. Vidina španělské Evropy se rozplynula pod anglickými lodními děly. Zdaleka to však nerozhodlo, kdo bude pánem ve Francii.
Jednání zatím pokračovala ke Guisově spokojenosti. Snad i on vítal potupu Filipa II. Jemu oslabení moci Španělů zčásti uvolnilo ruce.
Do Blois byly svolány generální stavy. Sněm šlechty, kléru a měšťanstva měl stvrdit to, co král přislíbil. Vévoda de Guise mohl očekávat, že toto shromáždění snadno přesvědčí o potřebnosti abdikace krále.
Král se zatím tvářil, že rezignuje, o veřejné věci se přestával zajímat a zcela se věnoval jen zbožným rozjímáním. Propustil většinu členů své Rady a na jejich místo jmenoval lidi zcela bezvýznamné či neznámé. Vévodovi de Guise však uniklo, že noví rádci měli jedno společné. Všichni byli mimo jakékoliv podezření, že patří mezi Guisovy donašeče či špehy.
Král pod záminkou své ochrany neustoupil jen v jedné věci. Nezbavil se svých Pětačtyřiceti.
"Vaše Veličenstvo, vybral jsem čtyřicet pět odvážných a spolehlivých mužů, většinou šlechticů. Právě oni vám, Sire, zaručí, že se k vám nikdo nedostane blíž než na délku kordu. Půjdou tam, kam půjde Vaše Veličenstvo, budou tam, kde budete vy, Sire.", říká Dumasův vévoda d'Épernon.
Takové bylo i skutečné poslání Pětačtyřiceti. Guisovi sice vadilo, že gaskoňští rváči pod velením kapitána de Montpezat, osobně vybraní a vycvičení vévodou d´Épernon, stále s bezvýhradnou věrností krále obklopují a jsou připraveni za něj vycedit krev cizí i svou, ta hrstka jeho moc však zastavit nemohla.
Dne 16. října 1588 se v Blois otevřelo zasedání generálních stavů. Hned v úvodu získal Guise cenný bod. Jindřich III. byl nucen odpřísáhnout dodržení všech svých slibů. Krále Guise tiskl čím dál víc ke zdi a Jindřich III. se marně pokoušel sevření uvolnit. Nasadil nejeden prostředek včetně Charlotty de Sauve. Té se podařilo vyprovokovat žárlivé výstupy mezi Jindřichem de Guise a jeho bratrem de Mayennem. Už to vypadalo na souboj dvou lotrinských, když Claude de Mayenne ustoupil. Jindřich de Guise si paní de Sauve podržel až do konce.
Guise sice nedokázal Blois vzbouřit jako Paříž, cíl však už měl na dosah. A navíc, mnozí tušili, že král v neustálém napětí nemůže bez újmy na zdraví dlouho vydržet.
Fyzicky nebyl Jindřich III. nikdy silný, rychle stárnul a o jeho duševní rovnováhu projevovali lékaři obavy. Král už dokonce prohlásil, že hodlá svěřit břemeno vlády matce a Guisovi, sám že se uchýlí do kláštera.
Napětí kulminovalo. Dne 22. prosince 1588 došlo na dohled, nikoliv na doslech, svědků k rozhovoru krále s vévodou. Gesta naznačovala, že to byl rozhovor velmi vášnivý. Oba se definitivně utvrdili v tom, že ten druhý musí z cesty.
Nazítří měla zasednou Rada , jíž se samozřejmě Guise účastnil. Král požádal, ať zasednou hned ráno. Chtěl, alespoň to tvrdil, vánoce strávit mimo zámek v Blois a přikázal, ať ráno připraví kočár a ať se nachystají stráže, které panovníka vždy provázely. Guise o všech těchto přípravách věděl, nebylo na nich nic neobvyklého, v zásadě šlo o tytéž věci, jaké se v Blois už udály mnohokrát.
S nastávajícím večerem se Jindřich de Guise v dobré náladě odebral k milence, kde setrval do třetí hodiny ranní. Jindřich III. zatím klidně rozprávěl s panem de Termes. Že má krále vzbudit už ve čtyři ráno, to se pan Du Halde od krále dozvěděl až k půlnoci osobně. A jen velitel Pětačtyřiceti věděl, že místo obvykle službu konající patnáctičlenné stráže má přijít garda celá.
Guise uléhal, král vstával. Ubíhaly poslední hodiny, dělící rozhodnutí od činu.
Mezi šestou a sedmou ranní tucet králových rádců prohlásil, že až do statků a hrdel stojí za svým vladařem. Se stejně plamenným projevem se král obrátil na svých Pětačtyřicet v jiných komnatách zámku. Gaskoňci jedním hlasem přísahali Guisovi smrt. Pan de Sariac se dokonce tak rozvášnil, že v gaskoňském dialektu vykřikl:
"Mordié, Sire, dám vám ho mrtvého!" a na dotvrzení svých slov krále udeřil do prsou.
Osm Gaskoňců, Sariac mezi nimi, mělo dýky. Pod velením pana de Loignac zůstali v králově komnatě. Dvanáct dalších přešlo do starého kabinetu s kordy v hrsti, kdyby se Guise dostal až sem. Ostatní se rozestavili po chodbách. Král zůstal ve svém novém kabinetě. Garda obdržela rozkaz pustit vévodu de Guise a další dovnitř, žádného však ven.
Hlavní aktér na sebe nechal poněkud čekat. Přišel nevyspalý, promrzlý, stihl znovu zmoknout, měl prázdný žaludek, bolavou hlavu a slzící oko. Doprovod nechal na nádvoří, po točitém kamenném schodišti, divu francouzské renesance, jen s bratrem, kardinálem de Guise, a arcibiskupem z Lyonu, kráčel vzhůru. Neohlížel se. Netušil, že Larchantova garda za ním schodiště neprodyšně uzavírá. Vešel do sálu a od této chvíle jej už nemohlo od smrti nic zachránit. Oběť byla v pasti, dosud však nic netušila.
Vévoda v komnatě usedl na kraj stolu, poručil, ať přiloží na oheň a zimomřivě přešel ke krbu. Ponořen do svých tělesných potíží nepostřehl napětí gest i hlasu přítomných. Po vášnivé noci se cítil mizerně, z nosu se mu navíc spustila krev a sluha, kterého poslal pro kapesník, se nevracel. Svíral se mu žaludek a měl hlad. Pan de Saint-Prix nabídl jediné, co bylo po ruce, kandované švestky z Brignolles. Guise je roztržitě přežvykoval, když se do sálu Rady rozevřely dveře a kancléř Revol ohlásil:
"Pane, král vás očekává ve starém kabinetě."
Guise si vzal pár švestek do schránky na sladkosti ui pasu, ostatní velkoryse nabídl přítomným a s úklonou se vydal na poslední kroky svého života. Musel přejít přes králův pokoj.
Tady stálo několik mužů, všechny je znal. Před dveřmi starého kabinetu se vévoda otočil a zaváhal. Stále nic netušil.
O pár místností dál začal kardinál de Guise a lyonský arcibiskup chápat, že cosi není v pořádku.
Pan de Montsery myslel, že vévoda de Guise vše prohlédl a chce utéci. Chytil jej za ruku , bodl mu dýku do břicha a vykřikl:
"Zrádče, za to zemřeš!"
Pan des Effrantas padl vévodovi pod nohy. Saint Malines popadl Guise zezadu a vrazil mu zbraň do krku v domnění, že vévoda má drátěnou košili, která zbytek těla chrání. Loignac zasadil ránu do slabin a pro Sariacovu zbraň zbyla už jen kostrč.
"Přátelé,přátelé," vykřikl napůl překvapeně a napůl dotčeně de Guise v první chvíli.
Pak už na něm vrahové viseli ze všech stran. Vévodovo vysoké tělo se však dralo kupředu v krvavé stopě ke králově posteli. Teprve tady ještě vykřikl král Paříže o milost a zhroutil se. Švestky z Brignolles se rozkutálely po dlaždicích.
V sále Rady zatím kardinál de Guise vykřikl:"Vraždí mého bratra!", kord maršála d´Aumont mu však zabránil volat o pomoc.
Nad zkrvaveným tělem Zjizveného zatím stálo osm postav. Ze sousední komnaty vyšel král. Podali mu lístek, který právě nalezli v Guisově kapse.
"K udržení války ve Francii je třeba sedm set tisíc livrů každý měsíc," stálo na něm.
Lepší důkaz zrady si král přát nemohl!
Tělo sebou ještě škubalo. Beaulieu se sklonil a poradil umírajícímu, ať prosí Boha a krále o odpuštění. Odpovědí mu byl poslední záchvěv. Vévoda vypustil duši. Pětačtyřicet si rozdělilo jeho měšec, pan d´Entragues si vzal Guisův diamant.
Kardinála de Guise, vévodova bratra, uvrhli do žaláře a druhého dne ubili halapartnami. Těla obou rozřezali, spálili v krbu a popel vysypali do Loiry.
Jindřich III. se slovy:" Konečně jsem králem!" oznámil vše matce.
Stará žena, příznivkyně kompromisů, se zděsila. Ležela nemocná na lůžku a synovi z posledních sil radila, co musí nejrychleji udělat. Za několik málo dní zemřela.
Liga byla zaskočena, ne však poražena. Odboje se ujal Guisův bratr Mayenne a vévodova sestra Kateřina de Montpensier. Zbýval už jen epilog dramatu. D´Épernon, d´O a další královi věrní přivedli pár tisíc arkebuzírů, ti však k dobytí Paříže nestačili. Panovník jednal o spojenectví s Jindřichem Navarrským.
Počátkem jara 1589 Jindřich III. rozhodným tahem pera podepsal dohodu, kterou ukončil i třicetiletou bratrovražednou rivalitu katolíků a protestantů. Byla to zatím iluzorní dohoda, králova faktická moc se omezovala na pouhá tři města. Dne 30. dubna se však na březích Loiry u města Tours objevila Navarrova vojska. Stal se zázrak! Královští i hugenotští vojáci se bez rozkazu začali bratřit. Pak poklekl Jindřich Navarrský před Jindřichem III. a zvolal:
"Teď mohu zemřít, viděl jsem svého krále!"
Chytrý Béarňan patetickou větou dobyl vladařovo srdce. Francie byla zachráněna.
Mayennova ligistická vojska od května ztrácela jednu pozici za druhou. Jak za mlada stál král v čele svých oddílů. V červenci armády obou Jindřichů oblehly Paříž. Už je zázrak mohl Ligu zachránit. Vévodkyně de Montpensier zázraku pomohla.
Kazateli zpracovaný a krásou Guisovy sestry popletený dvaadvacetiletý dominikán Jacques Clément uvěřil ve věčnou spásu a svou nezranitelnost, když zemi zbaví Antikrista. S dovedností, hodnou moderních vymývačů mozků, byl Clément vyslán s dýkou pod sutanou na cestu do Saint-Cloud. Dorazil 1.srpna a král, chovající bílé roucho řádu svatého Dominika v obzvláštní úctě, jej přijal nazítří. Zatímco Jindřich III. pročítal Clémentův list, vytáhl mnich nůž a vrazil jej králi do břicha. Vzápětí byl Clément proboden panem La Guesle a halapartny stráží dokonaly zbytek.
Zdálo se, že královo zranění není vážné, druhý den ale začalo vnitřní krvácení. Umírající panovník rychle povolal Navarrského. Znovu jej prohlásil svým následníkem a všechny své věrné zavázal přísahou věrnosti novému králi. Kolem půlnoci poslední vladař rodu Valois zemřel. Navarrský král se jako Jindřich IV. stal prvním králem z dynastie Bourbonů. Dlouho, ještě velmi dlouho, musel o své právo bojovat...

Žádné komentáře: