neděle 1. května 2011

VÁLEČNÉ LODĚ, CUŠIMA A PÁR DROBNOSTÍ

"Cesta do pekla je dlážděna dobrými předsevzetími," říká sir John Falstaff v Shakespearově historické tragédii o Jindřichu IV. a jeho nezdárném synovi. Citát, který mám obzvláště rád, platí i na mne, protože jsem nechtěl tento víkend na blog ani sáhnout, jenže člověk míní... Především mínil čtenář-komentátor Theodor, který za mne vypracoval aktuální top ten komentářů k blogu, čímž mi ušetřil práci a já mu tímto děkuji; pořadí deseti nejvíce komentovaných příspěvků najdete v liště nalevo a do příštího měsíce se můžete kometáři činit, abyste pořadí změnili!!! To je první májová zpráva.

Ke druhé květnové informaci mě přiměl můj mailový kolega a (jak doufám) i přítel Milan Jelínek, mnohým z vás známý z prvního dílu před Vánoci vyšlé knihy PORT ARTUR 1904-1905 a skvělý odborník na tematiku válečných lodí od doby soumraku plachet až po časy moderní. V minulých měsících předělal svůj web, jemuž dal nový kabát i název, a nyní jej usilovně doplňuje o věci staré i nové, všechny bez výjimky poutavé. Jeho stránky se jmenují Válečné lodě 1815-1905, mají podtitul Toulky námořním vojenstvím 19.století a nostalgicky sympatický dílčí název Námořní žurnál historický. Dovolil jsem si prolink vložit nahoru do lišty Weby, které za to stojí, i vlevo po straně... Mimochodem, druhý díl Port Arturu vyjde co nevidět, už mám náhled přebalu a od Milana Jelínka pro vás přislíbenou ukázku.

Třetí informace plyne z druhé, neboť Milan Jelínek na výše zmíněném webu jako první publikoval informaci, kterou jsem zde jen nepatrně utrousil, a udělal mi reklamu mezi svými čtenáři; doufám, že nezklamu chválu, jíž mne zahrnul, byť z rukopisu viděl zatím jen kousek. Teď to ovšem vypadá, že "ruka ruku myje" , což je naprostý omyl a já předchozí odstavec vůbec nenapsal jako oplátku za jeho článek!!! Leč nechoďme kol horké kaše, jeho informace se týká knihy, kterou zvolna pro AKCENT dopisuji; má už definitivní název CUŠIMA a podtitulek Poslední bitva rusko-japonské války na moři. Prolink na zmíněný článek jsem vložil do nadpisu tohoto příspěvku, pokud si jej budete chtít přečíst, a vás zatím navnadím jen definitivním návrhem přebalu, což je věc, kterou si v převážné většině případů tvořím sám... Ano, je to úlet od napoleonských válek, ale téma, které mě nějaký čas fascinovalo, pronásledovalo a při psaní (v dobrém) pohltilo, o tom však podrobněji postupně a někdy jindy...

2 komentáře:

Matto řekl(a)...

Tolik skvělých informací v jednom článku. Jednak mám radost, že pan Jelínek oprášil svůj web, neb jsem ten starý postrádal. A jednak že jste se pustil i do o chlup modernější historie, která u nás zatím moc publikována není. Cušima je jistě skvělé téma, i když jsem tak trochu čekal, že po Port Arturu přijde právě od pana Jelínka ... takže jsem zvědav na výsledek :o)

Jiří Kovařík řekl(a)...

To by mělo dost logiku, jenže se to nějak nachumelilo. Když mi můj akcentí nakladatel poslal ukázky práce M. Jelínka s dotazem, zda do toho má jít,už jsem na Cušimu sbíral materiál a s M. Jelínkem jsme se dohodli, i když on byl v pozici, že asi moji prosbu odmítnout nechtěl. Musím před ním smeknout, nedávno mi velmi pomohl zapůjčením Corbettovy knihy Maritime Operations in the Russo-Japanese War, což je i pro Cušimu poklad, bez něhož by zela v pramenech díra jak v přídi Osljabji... A jeho důvěra ve mne hodně zavazuje.