čtvrtek 28. července 2011

NAPOLEONSKÉ DNY 2011

A máme tu svatého Napoleona i my, neboť onen svátek, o němž šla řeč v minulém příspěvku, byl inspirací i pro letní Napoleonské dny, které se už řadu let každoročně v blízkosti 15. srpna odehrávají ve Slavkově na Moravě. Připomínku už  242. výročí císařova narození  pořádají město Slavkov u Brna a Středoevropská napoleonská společnost (C.E.N.S.) v rámci Projektu Austerlitz ve dnech 12.–14. srpna, přičemž centrem bude areál slavkovského zámku, v jehož zahradě se vojska "tří císařů" utáboří a kde proběhne v sobotu i v neděli také bitevní ukázka. V pátek večer nabídku akcí rozšíří koncert folkové skupiny Poutníci k jejímu 30. výročí (jejich píseň Slavkov najdete o pár článků níže). Výtah z programu máte zde a podrobněji ho najdete na www.austerlitz.org (prolink je v nadpisu).
PROGRAM:
Sobota 13. srpna 2011
10:00 - 11:30 výcvik a manévry v zámeckém parku15:00 - 15:45 bitevní ukázka v parku
21:15 - 21:45 přehlídka pod zámeckým balkonem, slavnostní dělostřelba a ohňostroj
Neděle 14. srpna 2011
09:30 - 10:30    výcvik a manévry v zámeckém parku
10:30 - 11:30    bitevní ukázka v zámeckém parku
Doprovodné akce:
Pátek 12. srpna 2011
dvůr Panského domu
19:00 - 00:30 Folk a country, folkový koncert - koncert folkových kapel ve dvoře Panského domu na Palackého náměstí (v případě nepříznivého počasí v sále Společenského domu Bonaparte); účinkují: Folk Team, Poutníci (30. výročí), Nezmaři a Kamelot. Vstupné v předprodeji v prodejně KNIHY-DÁRKY, Palackého nám. 85 za 150 Kč, na místě 180 Kč.
Zámek Slavkov
od 9:00 Řemeslný jarmark s občerstvením v parku
10.00 - 16.00 Kostýmované prohlídky zámku s Napoleonem (vstupenky na oživené prohlídky je možné rezervovat předem na pokladně zámku na tel. č. 544 227 548)

12 komentářů:

Theodor řekl(a)...

Škoda, že tento příspěvek byl zveřejněn již v červenci a sešel tak z očí. Článek na www.idnes.cz (pro kraj Brno a Jižní Morava) a zejména výzva zveřejněná v diskusi pod ním, mne přiměly k položení následující otázky:
V čem spatřujete význam a smysluplnost Napoleonských dnů ve Slavkově?
Viz http://brno.idnes.cz/slavkov-oslavi-narozeniny-cisare-napoleona-delostrelbou-i-golfem-10c-/brno-zpravy.aspx?c=A110808_1631117_brno-zpravy_bor

Jiří Kovařík řekl(a)...

Na to bych měl odpovědět? Tohle je spíš otázka na www.austerlitz.org, a ježto jsem jen příležitostným účastníkem, je těžké odpovídat. Záleží na úhlu pohledu a na tom, kdo by odpovídal, zda divák-turista, uniformovaný účastník, lokální spoluorganizátor, obyvatel města, etc, etc... Pro někoho to bude atrakce, jarmark, příležitost k oživení turistického ruchu a návštěvnosti, publicitě, dokonce i námět lokálních a spolkových střetů to je, pro jiného zas představuje setkání s přáteli, realizaci toho, co si vybral jako (časově i finančně hodně nákladné) hobby, pro jiné zas má smysl míra autenticity re-enactementových akcí, fascinace dobou a její poznávání. Takže bych se raději zdržel velkých slov (velká bitva světových dějin v naší malé zemi, Napoléon le Grand, uctění čehokoliv..., blablabla). Bohužel Slavkov nebereme jako národní bitvu (což si ti vojáci v bílém, většinou z českých zemí, co tu bojovali, nezasloužili, ale holt jsme 300 let trpěli pod Rakouskem, že), takže nemůže jít o něco jako půjde za rok u Rusů... Otázka by měla spíše znít jinak: V čem spatřujete význam a smysluplnost re-enactementových akcí? Neboť Slavkov je jednou z mnoha. Berme tu věc jako aktivní a divácky atraktivní vztah k historii, což je trochu záležitost posledního půlstoletí, asi necelého, poněkud podobná intimnější "živé" archeologii či etnografii (myslím hru na pravěk, středověk, Indiány, atd., s maximální mírou žití podle toho, co o době víme), atd. Pro mne, mám-li odpovědět čistě za sebe, to byl prostředek k poznání spousty zajímavých lidí, obrovský podnět pro napoleonské knihy a proto, abych se do nich snažil dát co nejvíc, neboť je čte řada lidí, kteří tomu zatraceně rozumějí...

Matto řekl(a)...

Chystám se s rodinou na výpravu (jsme z Prahy), ale trochu mě děsí souběžně pořádaná Grand Prix, před kterou nenápadně varuje i Policie ČR ... tak budu jen doufat, že v Brně a ve Slavkově bude klid a mír, tedy krom těch pár nácviků a bitevních ukázek :o)

Miroslav Zeman řekl(a)...

Dobrý den,
diskuse z idnesu je opravdu, promiňte ten výraz, úlet. Někdo by to řekl/napsal jistě vhodněji, anebo s větší vyzrálostí a nadhledem, přeci jen názor jiných lidí je jaksi veřejně nedotknutelný, i když je třeba mimořádně zaujatý a neodborný, ale osoba, která si tam říká Alanana je zřejmě vyšinutý blázen. Normálně diskuze na idnes, a podobných serverech, nečtu, jsou plné nesmyslů, urážek a negativizmu a už vůbec se k nim nevyjadřuji, ale tato se mi zavrtala do mozku a nechce pryč. Jak vůbec může dnes někdo takto uvažovat, anebo se vyjadřovat? Vždyť je to jen zábava, pobavení, pokoukání a zahraní si na vojáky. Možná i připomenutí něčeho významného, co se událo na českém území, oživlá hodina dějepisu. Brát si události osobně po 200 letech, takto je dramatizovat … Srpnová akce těch úchylů mi bohužel utekla, nechtěl jsem jí bojkotovat, přestože byl Napoleon vrah mých předků, jen jsem o ní popravdě nevěděl, ale 2.12. si to ujít nenechám. Jen doufám, že tam nezasáhne policie, přeci jen se jedná o uctívání kultu vraha, jakým byl třeba Hitler a mohlo by to být podobné jako sraz neonacistů. Něco jako neobonapartisté. Snad i místní, kteří jsou prý dodnes zahořklí a nepřenesli přes srdce ty ukrutnosti na jejich předcích páchané, předávají si to prý z generace na generaci, ale jen ti místní, ti tam všechno dodnes vědí, nebudou pořádat nějaké protestní akce. Na kudyznudy.cz jsem se dočetl následující: „Scénář bitevní ukázky s komentářem historika a autora oblíbených knih věnovaných napoleonským válkám Jiřího Kovaříka…“. Já a několik mých přátel se budeme těšit. Jen doufám, pane Kovaříku, že místní, a osoba zvaná Alanana, tam nebudou pálit Vaše knihy:) No nic, musel jsem to překonat s humorem.
Váš „oddaný“ čtenář
M. Zeman
PS: pro tyto řádky je asi nutné být osvícen názory z výše uváděné diskuse. Nic osobního proti místním lidem nemám, jednalo se pouze o recesi:) Navíc k policejnímu zásahu snad nedojde, abych někoho nevyděsil.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Tentokrát jsme jaksi mimo mísu a netuším, co byla na idnesu, ani kdo je Alanana. Bitvu komentovat budu, to je pravda, scénář mi Jakub Samek, jeho autor, poslal právě před pár dny; komentuji ji už ostatně pár let a jen doufám, že nebude takový mráz jako loni...

Theodor řekl(a)...

Z toho si nic nedělejte, pane Jiří Kovaříku - do mísy Vás hbitě uvedu. Stačí použít ten odkaz, který jsem zmínil ve svém výše uvedeném příspěvku a z něj pak jít na diskusi pod oním článkem.
("Slavkov oslaví narozeniny císaře Napoleona dělostřelbou i golfem", 8.11.2011)

Jednak to byla pohnutka, pro mou dřívější otázku, jednak jsem poťouchle čekal, kdo na něj natrefí a ozve se. Měla to být také zkouška mé strategie nastíněné zde v diskusi pod Vaším článkem "Reflex: Napoleon Bárta" (21.8.2010). - Zdá se, že se zdařila. :-)
TG

Miroslav Zeman řekl(a)...

Je mi to jasné, bylo to spíše pro Theodora. Začínalo to tím, že Napoleonské dny oslavují úchylové. Původně jsem jen chtěl napsat, že se těším na toho 2.12., ale poté jsem málem spadl ze židle. Nevím proč, ale mě nikdy nenapadlo se jed na nějakou rekonstrukci takhle podívat, tudíž jsem moc zvědavý. Jinak ať tu nehledám ten správný článek, tak napíšu sem, že Vaše nejnovější kniha Směr Brusel se mi moc líbí.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Pane Zemane, díky...
A Theodorovi:
Článek jsem četl, komentáře ne, až teď. Orel much nelapá, řekl bych, kdyby právě tuhle starou větu tak nezprofanoval jistý politik ODS. Vysvětlovat něco osobám typu Alanan, to je, řečeno s Biblí, jako házet perly, komu že to...?.

Theodor řekl(a)...

Jistěže. Avšak žádný takový nebo podobný projev není konečným slovem. Jeho význam se kdykoli pro kohokoli může proměnit, když se uchopí jako příležitost. Čímž může započnout "krásné dobrodružství".

Kupř. Vaší zásluhou mne má původní reakce v oněch novinách a zde dovedla až k tomuto:
http://blisty.cz/art/33524.html
(Zdeněk Bárta, Perly sviním : Virtuální bohoslužba nejen pro ty, kteří nechtějí být souzeni. Britské listy, 27.3.2007)

Nu, nestála ta troška námahy, z níž jsem měl spíše potěšení než mozoly, za to? Člověk vůbec netuší, kdy, kde, komu a jakým způsobem se v důsledku vyplatí něco dobrého. Bohužel, o zlém to platí rovněž.
TG

Jiří Kovařík řekl(a)...

Asi stála...
Máte prevdu, věci je třeba upřesnit:
"Nedávejte psům, co je svaté. Neházejte perly před svině, nebo je nohama zašlapou, otočí se a roztrhají vás."
Na čemž ani Matoušův trám v mém oku ničeho nemění...
Co říci?
Spolu s Kurtem Vonnegutem:
"Tak to chodí!"

Theodor řekl(a)...

Já to myslel jako poděkování, ne skrytou výtku. :-) (Bez Vašeho podnětu, který byl na konci řetězce příčin, bych na tu zajímavou řeč Z. Bárty stěží narazil.) Nanejvýš jsem zamýšlel odradit Vás od jisté známky fatalismu: Ano, takové věci se stávají, ale jak to ve světě chodí, o tom máme jen mlhavé představy, takže můžeme být občas překvapeni - někdy i příjemně.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Ale já to jako skrytou výtku nebral... :-)