pondělí 16. srpna 2010

AUSTERLITZ - SLAVKOV: NAPOLEONSKÉ DNY 2010

V mailu podepsaném prostě "Jirka" mi přišly snímky z Napoleonských dnů, které uspořádaly Projekt Austerlitz a Středoevropská napoleonská společnost (CENS) tento víkend (ve dnech 13. až 15. 08) ve Slavkově na Moravě. Jsou ze sobotní re-enactementové bitvy v zámecké zahradě a v dýmu z černého prachu na nich vidíte francouzské kanonýry ještě v revolučních sanculottských kalhotách, francouzskou řadovou pechotu ve dvourohých kloboucích (podůstojník na pravém křídle kompanie má ještě předrevoluční přilbu typu Tarleton, jakož i revoluční dřeváky...), rakouské granátníky (promísené na dalším snímku s rakouskou řadovou pěchotou), ruské gardové kozáky (v modrém) a rakouské hulány. Další snímky z aparátů oficiálních fotografů se bezpochyby v nejbližších dnech či hodinách objeví na stránce www.austerlitz.org, kterou máte v záhlaví blogu i prolinkem v nadpisu. Díky, Jirko, a já jdu opět relaxovat a dovolenit se...

5 komentářů:

jakub.samek řekl(a)...

Ti kozáci nejsou gardoví, ale bugští, a i granátníci jsou řadová pěchota, promísení jsou tam s fyzilíry :-)

Jiří Kovařík řekl(a)...

Vidám, že kozáci nejsou moje parketa, nechť mi to Jejich Blahorodí a krom nich i Stěnka Razin s Jemeljanem Pugačovem odpustí... akouksý granátník je prostě granátník, řadovej neřadovej, někdy ale vyčleněnej do granátnických záloh :-)

jakub.samek řekl(a)...

No právě že řadovej, ne neřadovej :-) protože totiž bataliony či setniny granátníků jsou součástí svých Linien-Infanterie Regiment no, ale je to tak v celé Evropě, možná i v okolních galaxiích, granátník se má k řadové pěchotě jako se má druh k rodu.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Kůrňa a merde, teď jsi mě dostal, co je druh a co je rod? Mně na biologii zajímala hlavně ženská anatomie a jinak si pamatuju jen pestík a bliznu :-) Jinak to vím, jen jsme se blbě vyjádřil (vypsal). Je vidět, žes, mon capitaine, nějakou dobu trávil studijně u Füssillierů JVC Franze der Erste! :-)

jakub.samek řekl(a)...

Ono je to u nás ve sladké Francii úplně stejné. Výjimky existují, už jsem narazil, mám dojem, na jednotku lehké pěchoty, jejíž pravá elitní rota byla granátnická, ale to je výjimka. Ostatně granátníci jsou zajímavé téma, a v podstatě jako svého druhu velmi těžká lehká pěchota taky začínali. Co odložili granáty (ve Francii 40. léta 18. století), jedna z tisíců věcí, jichž si "nevšimli" vývojáři Napoleon: Total War, jsou pěchotou řadovou.

(ohledně rodu a druhu zkus gůgl; nesmíš halt vyhledávat jen tu ženskou anatomii no... :)) !Rod zahrnuje příbuzné, geneticky blízké druhy na základě zkoumání podobnosti")