středa 4. dubna 2012

NA ČEM JSEM PRACOVAL, PRACUJI A PRACOVAT BUDU?

Teď nepracuji, ale určitě na práci myslím...
Prvních čtvrt roku Anno Domini 2012 je za námi a já bych měl složit čtenářům blogu účty ze své psací činnosti za určité období. Dělám to sice, leč chaoticky, průběžně a naprosto jasně jsem si uvědomil, že je to špatně, až když jsem dostal nedávno k vyplnění módní dotazník, sestavený kádrováky moderní doby, kteří si říkají HR (čti ejč ár, human resources, v překladu lidské zdroje, což je ještě rafinovanější pojem než vojenský termín živá síla), jsou většinou externí, v životě vás neviděli a po pohovoru už ani neuvidí. Byl to inspirativní kus papíru o sedmi bodech, z nichž se tady a teď některé k zodpovězení doslova nabízejí. Ten jeden mi nařizuje: 
    Popište stručně, CO děláte, a pokud je to možné, i JAK to děláte. U každé činnosti uveďte i odhad doby, kterou nad ní průměrně strávíte. Do závorky uveďte, kdy jste tuto činnost vykonával/a naposledy,  jak dlouho vám trvala a co bylo výsledkem této činnosti.
   Tedy, abych byl upřímný, půjdu s pravdou ven: píšu. Jak? Pokud možno tak, že klepu do klávesnice metodou kdo hledá, najde, a času nad tím trávím víc, než je zdrávo (naposledy jsem tuto činnost vykonával včera odpoledne až do odvolání svou ženou k večeři a výsledkem této činnosti byly zhruba dvě třetiny kapitoly nové knihy, k níž se dostanu v závěru, až se vypovídám). 
   Další body vyzvídají:  
   "Co je základním účelem vaší práce?"
   Odpovídám nerad, musel bych přiznat, že je to přidělávání starostí nakladateli, distributorovi, knihkupcům a tahání peněz z kapes čtenářům, kterým dík reformám zbývá stále méně. Nicméně bych se zastavil u podbodu, jenž se ptá:  
   "Jaké činnosti (...) byste chtěl/a vykonávat, ale z určitých důvodů to není možné – tyto důvody uveďte, atd.)?"  
    Chtěl bych být rentiérem či Rotschildovým dědicem, tahle činnost by mě nesmírně bavila, leč není to možné, protože nejsem, a ježto psaní knih v této zemi autorům mnoho nevynáší, nezbývá mi než se držet při zemi a moc si nevyskakovat.
    Předpokládám, že jsem vás už otrávil stejně spolehlivě jak malajský šíp (nebo HR Dotazník k analýze...), proto přejdu rovnou k bodu základnímu:
     Jak byste popsal/a úspěšné provádění a výsledky vaší práce?
     Tady už by vás to přece jen mohlo zajímat víc.
     Za kvartál toho bylo docela dost, pominu-li příspěvky do dvou periodik, které mám rád, tedy do Přísně tajné! a Živé historie a jednoho natáčení ČT s arch. Davidem Vávrou, do kterého jsem náhodou spadl (vysílat se to bude až někdy koncem roku a já vás na to upozorním, abyste si mi mohli smát, co to plkám i jak se tvářím).
    První zpráva jako omluva za předchozí odstavce zní takto.
    S paní Zemanovou, grafičkou, jsme dřeli jak blázni (jako blázen já, ona normálně, leč intenzivněji) na prvním dílu knihy NAPOLEON V RUSKU s podtitulem POCHOD NA MOSKVU. Bylo to tak intenzivní, že už se zanášejí všechny autorské i jazykové korektury a spěchá za tak, aby kniha byla  tento měsíc (tedy v dubnu) na pultech!!! V nejbližší době se k tomu vrátím, dám vám na ochutnání kapitolku s ukázkou grafiky (bude stejná jako u Waterloo) a pochopitelně oznámím, kdy se věc začně distribuovat!
    A teď už krok za krokem:
    Stejně tak jsme v této týmové dvojici začali pracovat na knize s názvem CUŠIMA a podtitulem POSLEDNÍ BITVA RUSKO-JAPONSKÉ VÁLKY NA MOŘI. Opět půjde o grafiku a formát jako u kníh o roce 1812 či 1815 a průběžně vás zasypu chlubnými ukázkami... Práce se teď nicméně zhruba ve dvou třetinách přerušily, protože se prioritou stal Napoleon v Rusku, a budou pokračovat za týden či dva. Tahle věc by měla být venku v létě.
    Dopsal jsem druhý díl knihy NAPOLEON V RUSKU s podtitulem ZKÁZA VELKÉ ARMÁDY, teď ho po sobě čtu, vybírám, formátuji i zasazuji obrázky a dodělávám mapy, přičemž kamarád Karel "Ahmad" Řezníček po mně pročítá jednotlivé části, škrtá, opravuje a má s tím práce nad hlavu, což je jedna z věcí, které na něm nesmírně obdivuji. Vydání očekáváme s AKCENTem na podzim.
    Mám za sebou něco přes padesát stran knihy, o níž jsem dost dlouho přemýšlel, JAK ji pojmout. Bude to monografie, věc životopisná, s názvem LUDVÍK XIV. a s podtitulem, který ještě nevím. Zúročuji tu nejen francouzštinu, ale i dobu, v níž jsem nejednou brouzdal, a velmi se snažím překonat nejen to, co vyšlo v českých překladech (ono to zas tak těžké není, nevyšlo nic moc...), ale i nejskvělejším moderním životopiscům  (Petitfils, Bluche) či starým pánům, opět se značným využitím pamětníků.... Předem upozorňuji, že oblíbené trháky jako intimní život se slečnou de La Valliere, madame de Montespan či madame de Maintenon tu budou jen v míře nejnutnější, neboť po mém soudu si stejnou (ne-li větší) pozornost zasluhují jiné věci a můj militaristický duch tíhne k válkám krále Slunce, jichž bylo víc než mnoho a které jsou jedním z klíčů k pochopení tohoto pozoruhodného vladaře i jeho doby...
   Takže končím a použiji k tomu poslední bod dotazníku, tentokrát bez zlomyslností mezi řádky:
   Co považujete za největší úspěch ve Vaší profesní kariéře v rámci svého působení...?
   To, že mě čtete, tady i v knihách, že za ně utrácíte a že mi věnujete svou přízeň...
   Mějte se krásně...

24 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za věrné čtenáře za ochutnávku co nás čeká. Právě jsem dostal poukázky do Luxoru a už vím, za co utratit.
Přeju hodně úspěchů a chuti do psaní.
S pozdravem Petr Sládek

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, se zájmem jsem si přečetl na čem pracujete a na co se jako Váš fanoušek vlastnící skoro všechny Vaše knihy mohu těšit. Chtěl jsem se zeptat jestli Vás neláká zpracovat téma válek 18.století..ať už prusko-rakouské nebo války o různá dědictví. Případně také válku o století starší..třicetiletou. Zrovna čtu Vaši knihu o řecko-perských válkách a velice si to užívám. Proto jsem, přesvědčen, že ve Vašem podání by to byla opět skvělá četba. Díky za odpověď a přeji hodně úspěchů v práci. S pozdravem David Hényk

Anonymní řekl(a)...

Konečně se mi dostaly do rukou oba díly Waterloo a jestli mohu mít jednu poznámku: BARVY, BARVY, BARVY. Ty kresby a mapy si prostě zaslouží barvu a tisknout je černobíle, je skoro zločin. Přitlačte nakladatele a dejte nám barvy! :-)

Jiří Kovařík řekl(a)...

Pro Davida Hényka...
No, o Třicetileté začínám přemýšlet, výhledově... Nebo přesněji o pokračovýní "Rytířských bitev a osudů" od Třicetileté dál, kam až by to šlo (nejdále ale před revoluční války). Myslím si ale, že trochu Třicetileté či francouzsko-španělské návaznosti (Rocroi, Lens..., připočtu-li Frondu, pak Bléneau a St.-Antoine) a všechny války Ludvíka XIV. najdete v v monografii tohohle krále, i když to nemůže být jen o válkách. Na 1866 nepomýšlím vůbec, na to jsou tu jiní... Nebo by měli být!!! A díky za přízeň :-)

Jiří Kovařík řekl(a)...

BARVY, BARVY, BARVY... Píšete: „Dejte nám.“ Správně jste měl napsat: „Dejte mně.“ Vysvětlím vám ten rozdíl. Já klidně přitlačím za předpokladu, že každý, kdo si ji dosud koupil, bude ochoten dát za knihu o 50 - 100 % ceny víc, o čemž dost v současné době, kdy každý šetří za tři, pochybuju. Ne že bych nechtěl barevnou knihu... Tak to totiž je, a protože dík DPH se nám ceny českých knih srovnávají se zahraničnímu, můžete si vše srovnat třeba s téměř plnobarevným Adkinovým The Waterloo Companion (cena 30 liber se slevami, násobte...) Za těchto okolností bude každý nakladatel spíš černobílý zločinec než člen zájmového kroužku Kamikadze. Taková kniha se prostě v dnešních podmínkách v této zemi nezaplatí (mohl bych uvést příklady barevných knih, které jen s odřenýma ušima zaplatily náklady), a pokud se nezaplatí, přestává být pro nakladatele projekt i autor atraktivní. Ostatně, myslím si, že na mapy barvy nepotřebujete (pokud myslíte ty originály, tak jen polovina z nich je barevná), abyste rozlišil tři druhy vojska. Upřímně řečeno, pokládám za velký úspěch a důsledek úspěchu předešlých knih to, že AKCENT přistoupil na větší formát, kolem 200 obrázků a barevnou mapu na předsádky 2. dílu. Takže jinak to nebude (až na výjimky s osmistrannou barevnou přílohu, což bude v „Cušimě“), pokud se nezalíbím nějakému veleštědrému sponzorovi a takovou knihu nezaplatí, což se asi nestane... Je mi to do určité míry stejně líto jako vám…

David Hényk řekl(a)...

Zdravím Vás a děkuj za slibnou odpověď. Na Ludvíka XIV se již těším a při pohledu do knihovny mě napadá, že jste vlastně moje oblíbené období válek..vím, že to zní divně...otevřel už v knize Mušketýr. Nemyslel jsme válku 1866, ale spíše tu "první světovou" válku..válku sedmiletou. Věřím, že i k ní se časem dostanete. S přáním hezkého večera David Hényk

Jiří Kovařík řekl(a)...

Jéje, dík za důvěru, dá-li Pámbu zdraví, dostanu se k ní, ne že by mě lákal Velký Fricek, ale Zietenovo jezdectvo by za to stálo a mnozí jiní také, a pak, je tu ten nádherný Montcalm v Nové Francii, pardon, v Kanadě, nebo Suffren v Indickém oceánu... Uvidíme, až se popasuju s Ludvíkovou Devoluční válkou s Holaďany, s Augšpurskou ligou (Francouzi jí říkají mnohem častěji Devítiletá válka) a s Válkou o španělské dědictví, bude to dobrý tréning na ohmatání tématu...

Anonymní řekl(a)...

Ziethenem,Seydlitzem,Starým Dessavanem,Schwerinem,Fritzem a mnoha dalšími by jste mě neuvěřitelně potěšil. Jelikož jsem kromě napoleonofila i prusofil.:)

Vaše plány do budoucna jsou opravdu exceletní, nezbývá než smeknout,trpělivě čekat a těšit se.Mimochodem jak velký rozsah stránek plánujete na Ludvíkovu monografii ? Jelikož tam budou bitvy i osobní život počítám,že to bude úctyhodná "bichle ".:)

S pozdravem Tomáš Kopecký.

Anonymní řekl(a)...

Pane Kovaříku,
1. ad Vaše dílo + plány do budoucna:
a) nadšeně a veleuctivě smekám před Vaším tématickým rozsahem a přístupem ke každé tématice! Třicetiletou válku ve Vašem podání bych také velice uvítal, ale jestliže jste 15 letům napoleonských válek věnoval už nějakých 15-17 svazků, s kolika svazky byste chtěl počítat na 30-letou? :-) protože jednosvazkových děl o ní už bylo napsáno několik a jen z toho, co je o ní na webu, by se dala rovnou kompilovat celá další kniha...
b) ad Starý Fritz: jistě, moc sympatická postava to není, ale válečník par excellence se všemi plusy a mínusy. Nu, ale i o jeho válkách už bylo sem tam něco útlejšího napsáno;
2. ad barvy: jasně, celobarevná napoleonská kniha je nereálná, ale to snad není třeba? Barevné mapy nakonec vzal čert, např. ty ve Vašem Waterloo jsou takhle úplně OK, ale některá výtvarná díla (plátna/kresby Detaille, uniformologické planše a j.) jsou převodem do černobílé značně ochuzena, a třebas na některých davových bitevních scénách či panoramatech se pak někdy opravdu těžko pozná, kdo je kdo. Skutečně by se nezaplatila ani barevná příloha nějakých 6-8 listů? (zaplať pámbu aspoň za tu 4-listovou ve druhém vydání Vašich Maršálů) Jako naprostý laik v oboru a nemaje k dispozici čísla vydáno/prodáno se domnívám, že taková barevná příloha u kteréhokoli z Vašich děl by cenu = počet zakoupených výtisků nijak výrazně neovlivnila - nejde o školní doporučenou četbu či masovou produkci do každé rodiny á la Rowlingová, Viewegh, Klaus :-) - tam by se celobarevné ilustrace mohly takto neblaze projevit...
MiŠ

Jiří Kovařík řekl(a)...

Asi to bude "bichle". Rozsah neplánuji, končím frondu a má to skoro 70 stran wordu.... A chtěl bych zas ten větší formát, i když to nakladatel zatím neví :-)

Jiří Kovařík řekl(a)...

Barvy v rozsahu 8-16 stran by se nejspíš zaplatily, ale v 1812 nebudou. V Cušimě bude 8 stran v barvě. Ale na druhé straně zas dost využívám blog, kde spousty batevných věcí z knih jsou, byť tematicky podle autorů, a budou. Koneckonců, to mi teď tak blesklo hlavou, proč bych nemohl udělat pro čtenáře blogu ke knize (jako bude Rusk)o "supplément" v podobě webové barevné přílohy jako bonus? To lze jako obrázkový příspěvek, nebo jako -pdf soubor stažitelný přes např. uložto... Co vy na to???

Anonymní řekl(a)...

Chvály nikdy není dost, takže se rovněž připojím. Byť se těším na Cušimu, dech se mi zatajil u Ludvíka XIV. Dříve mě lákalo 17. století (než jsem, díky Vám pane Kovaříku, propadl napoleonice), ale kromě úchvatných knih Petra Englunda mě nic příliš neoslovilo, navíc období postvestfálksých válek až po Utrecht jako by byla černá díra (s výjimkou vašich korzárů, samozřejmě). Takže se prostě nemůžu dočkat. Snad z Ludvíka bude více svazků, přece jen, doba to byla fascinující :D
S pozdravem Libor

Anonymní řekl(a)...

Perfektní nápad, vždyť je dnes doba plastová a elektronická, tak proč ne v barvě, na netu a zadarmo:-) Navíc si každý může vytisknout nebo prohlížet na velkém monitoru nebo televizi....Super nápad.
Petr Sládek

Jiří Kovařík řekl(a)...

Pro Petra Sládka:
Jojo, až vyjde 1. díl Napoleona v Rusku, něco připravím...

A pro Libora:
Víc svazků, to nevím, jak to vyjde, ale k válkám 17. století a počátku toho dalšího se rozhodně chci vrátit!
Ten Englund je, mimochodem, fantastický, škoda, že se špatně prodával, čímž LN ustoupilo od vydání "Poltavy", i když má proti předchozím jen asi třetinový rozsah...

Anonymní řekl(a)...

Ano, ano, ano barevnému webovému supplémentu k čemukoli, co jste napsal, píšete a napíšete!!!
MiŠ

Anonymní řekl(a)...

jsem fanousek vasich knich a mam od vas vse i ja bych uvital knihu z obdobi 30lete valky potazmo knihu o císařskych generalech te doby jinak at se vam dari a hodne inspirace

Jiří Kovařík řekl(a)...

Už jsem v různých komentářích odpovídal, že ke Třicetileté snad nějak dospěju v jakémsi pokračování Rytářských bitev a osudů, ale letos rozhodně ne. Co se císařských generálů týče, pokud cásařskými míníte napoleonské a ne habsburské, znáte "Má krev patří Napoleonovi"?

werushka řekl(a)...

Dobrý den, mohu se zeptat, kde bych našla použitou kresbu z knihy v originále ? Jedná se o obrázek z knihy Poslední bitva Waterloo 2.díl : bitvy u Waterloo a Wavre, strana 168 - Boj Somersetovy kavalérie s kyrysníky ... prohledala jsem celý internet, nemohu najít, moc děkuji za pomoc ...

Anonymní řekl(a)...

Přeji příjemný den,
pokud se příliš nepletu, spolupracoval jste na překladu knih Patricka O'Briana. Série zatím před cca 4mi lety skončila vydáním 5 titulů v nakladatelství Talpress.
Chci se zeptat, nechystá se další pokračování třeba i pod jiným vydavatelstvím???
Zároveň stejně jako asi i Vy netrpělivě očekávám další díl Žab od Jana Drnka.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Ne ne, mýlíte se, nespolupracoval jsem, ale vím, že určitá jednání s panem Talašem ohledně O´Briena proběhla (nebyl jsme účastník, je to zrpostředkovaná informace) a Talpress v tom hodlá pokračovat.

werushka řekl(a)...

Děkuji mnohokrát :)

Jiří Kovařík řekl(a)...

Obr. na str. 168..., to jste mi dost znesnadnila život, najít po více než roce zdroj, to není legrace a já musel hledat znovu, přičemž jsem sám pro sebe objevil i jméno autora, které jsme tehdy netušil, jinak bych ho tam i dal. Je to moderní obraz D. Cartwrighta Gunsmoke and Rye at Waterloo

Anonymní řekl(a)...

má krev patří napoleonovy znám a mám, ja jsem myslel císařské vojaky kteří udelali karieru za 30lete valky ve službách habsburskych panovniku treba spork ,piccolomini monteccuoli a jini ....... takovou knihu bych rad mel a myslim ze nejsem sám dekuji za odpoved

Jiří Kovařík řekl(a)...

Možná taková kniha i bude, časem...