středa 15. prosince 2010

95th RIFLES ANEB JAK STŘÍLEL SHARPE

Díky překladům Sharpe´Serie Richarda Cornwella se jednotka 95th Rifles těší značné popularitě. Vznikla roku 1800 pod velením plk. Cooteho Manninghama pod názvem Experimental Corps of Riflemen a o dva roky později se z ní stal onen slavný 95th Foot. Dostal zelené fraky do pasu s černými, bíle lemovanými kolety, ruby šůsků a manžetami, jednořadým zapínáním a knoflíky z bílého kovu (tři řady, jedna funkční vprostřed a dvě okrasné po stranách). K tomu patřily přiléhavé uherské zelené (nebo volné šedé) kalhoty a na hlavu lakované černé čáko přezdívané pro svůj tvar stovepipe, trubka od kamen. Mělo obdélníkové stínítko, zelenou štětičku nad sponou ve tvaru stylizovaného květu, od níž sevinuly dokola čáka prověšené zelené šňůry. Vpředu čáko zdobil lesní roh z bílého kovu. Vyzbrojen byl pluk (roku 1815 v síle 549 mužů) výhradně drážkovanými Baker Rifles. Petr Prouza přeložil před časem na stránkách www.austerlitz.org krátký úryvek z Regulations for the exercise of riflemen and light infantry; and intructions for their conduct in the field, týkající se výcviku ve střelbě z Baker Rifle na terč vydaných v Londýně roku 1803, což je vzhledem k složitějšímu nabíjení, než u hladkých hlavní, zajímavá četba. Dovolím si jej přetisknout:

Kapitola II, článek 3:
Výše zmíněné předpisy pro střelbu patronami budou aplikovány, jen když bude požadováno, aby střelci působili v sevřené sestavě, způsobu, který se bude používat jen velmi zřídka; má-li být tento druh zbraně správně nasazen, důstojníci budou vždy, když střelci budou takto nasazeni (to jest ve volné sestavě) a bude-li to praktické, dohlížet na to, aby mužstvo nabíjelo pomocí odměrky na prach a samostatné střely; základní instrukce pro rekruty budou jak nabít zbraň samostatnou střelou a jak střílet na cíl; nabíjení pomocí patrony je druhořadá záležitost. Rekrut bude především stále cvičit, mimo ostatních částí execírky, střelbu na cíl. Při střelbě na cíl bude zařízeno, že terč bude mít 5 stop v průměru; protože kdyby byl menší, nezkušený rekrut by ho nezasahoval tak často, jak by rostlo jeho zoufalství ve snaze ho zasáhnout; to aby se člověk stal odborníkem, vyžaduje, aby našel povzbuzení a dokonce pobavení v tomto výcviku. Další nevýhodou by bylo, že střelec by se nemohl seznámit s vlastnostmi své pušky a také by nemohl zjistit, zda střílí moc vpravo či vlevo; zatímco terč správné velikosti a s namalovanými soustřednými kruhy se stane snadno zasažitelný a střelec uvidí chybu, kterou udělal, a naučí se jí opravit. Rekrut se musí nejprve naučit střílet na cíl bez opory, protože pokud by si zvyknul od začátku střílet s oporou, nebude schopen střílet na jistotu, nebude-li ji mít, ačkoli se tento způsob na první pohled může zdát obtížný, pravidelným cvičením bude shledán snadným; rekrut by měl začít střílet na vzdálenost 50 yardů, kterážto bude postupně zvyšována na 300 yardů. Střelec musí být seznámen s funkcí mířidel a mušky své zbraně; musí se naučit používat flaster (tukem napuštěný kousek kůže nebo plátna) při nabíjení samostatné střely, a musí vědět, jakou silou jí má zatlačit na dno hlavně a dorazit na prach aniž by střelu poškodil; po každé ráně která zasáhne terč, musí střelec zkontrolovat, kam zasáhl, zda moc nahoře, moc dole nebo moc vlevo či vpravo a samostatně chybu napravit. Důstojníci dohlédnou, aby se během tohoto cvičení každý muž naučil správně nabíjet svoji zbraň. Pokud bude nějaká zbraň při výcviku poškozena, bude to zaznamenáno a tato bude opravena. Rifleman musí být dále cvičen ve střílení a nabíjení z lehu na zemi.

Praxi můžete vidět na roztomilém videu z youtubu, a pokud by vás zmíněný předpis zajímal celý, lze si -pdf kopii stáhnout přes prolink v nadpisu.



Žádné komentáře: