pondělí 5. března 2012

GÉRARDOVA DOBRODRUŽSTVÁ NA TV BARRANDOV

Od přátel jsme právě dostal avizo na dva Tv propgramy v tomto týdnu, které by vás mohly zajímat, nebo vám alespoň zpestřit jinak poměrně stereotypně nudnou nabídku.
- v úterý 6. března ve 20:05 na TV Barrandov je film z roku 1970 Gérardova dobrodružství 
- ve středu 7. března. ve 22:,00 na National Geographic Channel (pokud jej máte) dokument Pohřebiště válečníků, údajně o životě a smrti britských námořníků v 18. a 19. století.
Oboje je trochu sázka do loterie a napsat mohu cosi jen k prvnímu titulu. Jde o zfilmovanou epizodu z povídkové sbírky sira Arthura Conana Doyla (autora Sherlocka Holmese) s brigadýrem Étiennem Gérardem, postavou zrozenou zkřížením reálného Marcellina Marbota s legendárním baronem Münchenhausenem (jinak baronem Prášilem), o jejímž poměrně nedávném českém vydání jsme před časem psal (a abyste to nemuseli hledat, vkládám prolink do nadpisu). Na serveru ČSFD se o snímku praví, že jej roku 1970 natočil Jerzy Skolimowski v kooprodukci Velká Británie/Švýcarsko/Itálie pod titulem The Adventures of Gerard a oficiální text distributora praví: 
    "Étienne Gerard, plukovník Napoleonovy kavalerie, povahou však frajírek a milovník žen, usiluje v době francouzské okupace Španělska o slávu v boji i lásce. Dobrodružná komedie Gerardova dobrodružství se odehrává v roce 1808, v době francouzské okupace Španělska, a v hlavní roli plukovníka Napoleonovy kavalerie Etienna Gérarda se objevuje Peter McEnery. Mezi dobyvatelské úspěchy plukovníka Gerarda patří kromě slávy na válečném poli také aféra s hraběnkou Teresou (Claudia Cardinale). Napoleona ztvárnil Eli Wallach, jemuž rozhodně nechybí temperament, takže daná role jako by mu byla šitá přímo na tělo. Natáčení probíhalo ve Španělsku, snímek vznikl na motivy příběhu Arthura Conana Doyla. "
    Tož krásná CC určitě za podívání stojí a Eli Wallach, kterého miluji od chvíle, kdy jsem jej viděl jako Calveru v Sedmi statečných, určitě taky! I kdyby to bylo nepovedené, nebijte mne, vše je lepší než vaření s Babicou či jiné nesmysly ze stejného hrnce...
    A pokud vám film unikne, určitě se, jak to znám, za pár dní objeví na movie-library.cz.
P.S.: Což se den po odvysílání stalo a film lze stáhnout na 
http://www.uloz.to/xhUL4Gw/gerardova-dobrodruzstvi-1970-cz-dub-avi

2 komentáře:

Matto řekl(a)...

Tak jaké to bylo? Nastavil jsem si nahrávání, ale nějak to selhalo a nahráno nemám ... tak budu doufat, že se to objeví někde jinde (pokud to tedy za to stálo)

Jiří Kovařík řekl(a)...

Já zatím viděl jen poslední čtvrthodinu, ale podle mne rozmarné, šprýmovné vůči Angličanům i Francouzům a vcelku odpovídající bláznivinám románové předlohy (a Calvera-Eli Wallach v roli Napoleona za to stojí). Těším se, že to shlédnu celé :-) Nezoufejte, jak jsem předpovídal, už je to tady:
http://www.uloz.to/xhUL4Gw/gerardova-dobrodruzstvi-1970-cz-dub-avi