středa 25. ledna 2012

NAPOLEONLAND: FÁMA, NEBO PROJEKT?

Napolenský zábavní park, jak o něm informoval ParisMatch
Když mi přišla od jednoho jinak velmi seriózního kolegy následující zpráva ze zpravodajského serveru iDnes.cz, v první chvíli po jejím přečtení jsem nahlédl do kalendáře, zda není aprílový 1. duben, neboť zněla takto: 

Francouzskému Disneylandu má konkurovat Napoleonland
(Tomáš Šťástka 20. ledna 2012, 22:51)
S postupující dvousetletou metou, která v současné době míjí jednotlivé momenty Napoleonova panování, uvažují Francouzi, že svému slavnému vojevůdci postaví zábavní park. Takzvaný Napoleonland by měl konkurovat i pařížskému Disneylandu.
    S nápadem přišel bývalý francouzský ministr Yves Jégo. Park by měl stát na místě slavné bitvy u Montereau, které se nachází jižně od Paříže.
    Jednotlivé slavné bitvy francouzského císaře by měly být zpodobněny samostatnými atrakcemi.    Návštěvníci by tak s Napoleonem mohli opět slavně zvítězit v bitvě u Slavkova, bojovat proti admirálu Nelsonovi u Trafalgaru či dojít až k definitivní porážce ve Waterloo.
    ,Nechceme to pojmout jednostranně,‛ ujišťuje Yves Jégo. Napříč Evropou totiž dodnes rezonují různé pohledy na Napoleonovu osobnost. Od brutálního diktátora, přes geniálního, ale krvavého stratéga, až po ideál osvíceného politika a panovníka.
Kutuzovova sjezdovka?
Park by mělo doplnit muzeum a samozřejmě hotel, obchody, restaurace i kongresové centrum. Mezi ty nejkurióznější nápady, které lze v plánech najít, pak jednoznačně patří návrh lyžařské sjezdovky. Na té by návštěvníci mohli projíždět mezi zmrzlými těly vojáků i koní, což má evokovat neúspěšné tažení do Ruska.
    ,Bude to taková zábava pro celou rodinu,‛ uzavírá Jégo. Stavba by měla začít v roce 2014, slavnostní otevření proběhne tři roky poté, píše britský Telegraph. Projekt má zároveň pomoci lokální ekonomice, do prvního roku po otevření se počítá s milionem a půl návštěvníků.“


Yves Jégo, který s projektem v půli ledna vystoupil
Nedalo mi to, zagoogloval jsem, začal surfovat a narazil na řadu odkazů, které mě právě nepřesvědčily, protože většina z nich pocházela z britských sdělovacích prostředků a já měl stále dojem, že jde o novou fázi Stoleté války či cosi ve stylu humoristických románů Stephena Clarka, v jejichž titulu se objevuje okřídlené francouzské slovo Merde. Pravda, články podobné výše uvedenému přinesl Telegraph, The Economist, či Daily Mail, to však nevylučuje možnost recesně vypuštěné kachny, která by rozhodně nebyla první tím spíše, že padesátník Yves Jégo představuje politickou osobnost zvláštního ražení. Je příslušníkem Parti radical a členem ARES (Alliance républicaine, écologiste et sociale), poslancem Seine-et-Marne, starostou Montereau, který přestal být státním sekretářem pro zámoří a loni neuspěl s členstvím v Senátu.
    Googlovat francouzské sdělovací prostředky dá trochu víc práce, leč obdobně jako britské (i české) deníky informaci potvrzují ParisMatch či Le Figaro. Podle nich by měl Thème Parc Napoléon (nebo Bivouac Montereau či Napoléonland) vyrůst u Montereau, což je nejen místo slavné bitvy z kampaně 1814, ale i Jégova starostování, do roku 2017 (s předpokládaným položením základního kamene při výročí bitvy u Monterau v roce 2014). Jégo záměr prezentoval v půli ledna dosti podrobně s tím, že by měl mít plochu 50 až 100 hektarů, tedy něco mezi zábavními parky Futuroscope a Astérix, přičemž vzdálenost 90 km od Paříže (s dopravním napojením na Sud francilien) by mohla přilákat přes milion návštěvníků ročně a dát práci 3000 lidem. Jsou to populistické výkřiky, nebo vize skutečně vybudovat místo, kde by návštěvníci s pomocí běžných prostředků i 3D technologií mohli (řečeno slovy pana poslance) „vstoupit do císařských armád na bojišti u Slavkova či Waterloo, projít labyrintem Velké pyramidy, sjet na lyžích ze svahů Velkého svatého Bernardu, letět na Antily za Josefínou či být u císařské korunovace v Notre-Damu.“? Stejně tak Jégo uvažoval i o virtuálních návštěvách císařských paláců, přehlídkách vojsk, útocích jezdectva, efektech dunění děl a svistu kulí, fanfár i vnímání „vůně“ střelného prachu a závěru v podobě návratu z Elby či návratu ostatků roku 1840. Jistěže se nevyhnul ústupu z Ruska, umírání hladem a v mrazu či hrůzné slávě přechodu Bereziny, ani na svém blogu to však neudělal způsobem, jakým pak „lyžování mezi zmrzlými těly“ zdůraznili novináři.
    „Dost seriózní, aby to bylo věrohodné, dost bláznivé, aby to bylo atraktivní,“ konstatoval mezititulek v ParisMatch.
    A Thierry Lentz, renomovaný napoleonský historik (osobně jej pokládám za jednoho z nejlepších na světě), jinak ředitel Fondation Napoléon, pravil:
    „Není naším úkolem dávat požehnání, ale podobný projekt nám může udělat jedině radost.“
    Což si, koneckonců, myslím i já…
(Pokud jste frankofonní, dávám do titulku prolink na blog Yvese Jéga)

7 komentářů:

jakub.samek řekl(a)...

Nó... mně se to nelíbí ani takto prezentované, asi jsem konzervativní :) Jsem velice skeptický vůči záměru "vstoupit do císařských armád na bojišti u Slavkova či Waterloo" a nedopadne to dobře. Bude to (celé) směsicí kýče, patosu a karnevalu, od sklepa po půdu narvanou napodobeninami.

Myslím si, že by ve Francii udělali mnohem lépe, kdyby dali dohromady projekty zvelebující pamětihodná místa, kterých mají požehnaně, zpřístupnili je, dali o nich vědět, kdyby podpořili stávající instituce, kdyby například podpořili pamětihodná místa a starost o ně za hranicemi.

Ale místo toho máme japanizovanou expozici v Invalidovně a teď tuhleten Napoleonland. Futuroscope či Astérix mají jednu vlastnost, kterou Napoléonland neoplývá. Jejich umístění "kdekoli" je přirozené, ta témata jsou umělá. Z Napoleona a jeho doby se teď tímto umístěním také dělá téma umělé, nepřirozený koncentrát.

Turista už "nemusí" do Malmaison, Fontainebleau, Invalidovny či na Père Lachaise, turista může do Napoléonlandu na hejblata a fouklata, a podojen a uspokojen a s tričkem s obrázkem vojáčka a lízátkem ve tvaru Napoleonova klobouku či Lasallovy dýmky Napoleonem nasycen...

Možná někdo řekne, že to přece nevadí, že tam nikdo nemusí jezdit, a že to jen rozšiřuje možnosti těm, kterým takové pojetí nevadí. Však to taky nikomu nezakazuju udělat :)) jen píšu, že se mi to nelíbí a že tam jezdit nebudu. Co mě malinko uklidňuje, je, že pan Jégo zatím v tomto oboru nepředvedl nic, a míří hned ke stohektarovému landu s návštěvností mega ročně.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Asi je pravda, že Theme Parc na téma historických událostí (pominuli-li různé Wild West Show) či osobnosti tu ještě nebyl a že je to velmi záludné a křehké. Návrat ke středověkým martyriím a živým obrazům 19. století (který by mohl skončit po cimrmanovsku) či panoramatům ve stylu Philippoteauxe, Marolda nebo Roubauda prostředky 21. století? Ale rok 2014 je daleko a třeba chce pan starosta (jakož i sebe) jen Montereau zviditelnit.

Anonymní řekl(a)...

Jakub Samek mi hovoří z duše...

Domnívám se, že jistý smysl by tento projekt měl pouze v případě, že by obsahoval poctivě zpracovaný, zajímavý, poutavý a především faktograficky věrohodný program případně doplněný ukázkami reenactmentu, ale i přesto jsem na rozpacích. Vše by se mohlo zvrhnout v nechutný kabaret.

S pozdravy ELBL.

roman.ricka řekl(a)...

Hm co k tomuto dodat. V dnešní době to zavání tím, že se pán chce zviditelnit a v neposlední řadě zajisté vytřískat z toho peníze. Jestli mají v lokalitě místo, tak tam chtějí šoupnout místo Carrefour centra něco jiného, ale samozřejmě aby to vydělávalo. Mně se vybavily podobné upomínkové předměty z Versailles, kde se dá Napoleon také pořídit snad na všem, kromě toaletního papíru. Když jsem tam byl loni nekoupil jsem si z toho nic a dodnes nelituji. To kouzlo oné doby tkví právě v těch pamětihodnostech které tam mají. Tohle by bylo opravdu snad jen divadlo. Ale to už bych tu opakoval Jakuba.

Anonymní řekl(a)...

Stoprocentně souhlasím s panem Samkem! Pokud je nápad skutečný a ne recesistická dezinformace, tak
1. "cimrmanovský" je to pravé slovo - viz např. "sjet na lyžích ze svahu Velkého svatého Bernarda" - lyže asi byly Napoleonův vynález? nebo je autor projektu vášnivý lyžař a pohyb po sněhu bez lyží si neumí představit? A už ten nápad názvu "Napoléonland", nad nímž se zapřisáhlý anglofob v Invalidovně musí obracet v hrobě...
2. dějiny by se tím degradovaly na pouhou srandu. Prvotním účelem toho nápadu jsou přece peníze. Milion návštěvníků se nebude hnát za seriózním poučením, které nutí k přemýšlení, nýbrž v očekávání podívané, zábavy a virtuálních zážitků. A i kdyby poučení - bude logicky přizpůsobeno všem věkovým kategoriím obojího pohlaví, tudíž těm nejméně náročným, v duchu gottwaldovského "čelem k masám". V tom parku by přece asi moc psaných/mluvených komentářů k hlubšímu zamyšlení nebylo. Zažil jsem, jak Francie slavila 200-leté výročí Revoluce, proto od Francouzů nějakou snahu o serióznost v tomto směru neočekávám. Lze snad napoleonskou dobu v plném rozsahu a hloubce smrsknout do jednodenní série atraktivních 3D projekcí s přestávkami na oběd a nákupy suvenýrů? Kolik toho takový návštěvník obřího parku za den stihne, notabene přijede-li tam s dětmi? Každý logicky jen něco, co si sám vybere/mu děti vyberou, a nějaké poučení bude přinejlepším zlomkovité.
4. celá koncepce mi proto řve kýčem a honbou za penězi. Něco jako "práce pro 3 000 lidí" je při téměř pětimilionové nezaměstnanosti směšný argument.
4. Proč to ale nedotáhnout do konce = žádná laciná a pohodlná virtualita: v pavilonu Rusko by skutečně bylo -20°C a návštěvníci by tam nezůstali 15 minut, ale přinejmenším tak dlouho, dokud by si týmově nepostavili most přes polozamrzlou vodu, aby se dostali ven; místo polstrovaného křesla u 3D Waterloo by se na skutečném rozbláceném palouku museli krčit před skutečnými kulkami a koulemi, na závěr by každý desátý slíznul bodák do zadnice a nechal by si ránu vedle v polním lazaretu dezinfikovat vypálením; místo virtuálního alpského sjezdu na lyžích by pěkně táhli do skutečného klouzajícího svahu skutečné dělo ve vlastnoručně vydlabaném kmeni... to by byly atrakce a zážitky!
MiŠ

karel.reznicek řekl(a)...

... asi tak nějak, některé zmíněné "nápady" se nazdají tak úplně hloupé, ale všeho moc škodí a přikladně nastíněná idea »LYŽOVAT« MEZI MRŠINAMI KONÍ a (nedej Alláh) MRTVOLAMI umrzlých vojáků Velké armády mi přijde už jednoznačně přes míru jakéhokoli vkusu i piety...
Ovšem obávám se, že pokud bychom dosáhli »parku k obrazu našemu«, pak by se návštěvníci počítali maximálně v řádu set, ev. tisíc, nikdy ne miliónů...
Ale v jednom nemám obavy, totiž že by někdo mohl říci: "Byl jsem v Napoleonlandu = byl jsem u Slavkova!" [libovolně zaměňte za Waterloo, Borodino, Marengo, či cokoliv jiného, a třeba i vše skombinujte, ale furt mi žádná virtuální realita nenahradí hmatatelnou podstatu... :-)]

Martin Vavricek řekl(a)...

Souhlasím s tím, co bylo řečeno. Panu strostovi končí mandát 2014, položení zákadního kamene je plánováno na tentýž rok. Znovu mě zvolte a postavím vám zabavní park a zvýším zaměstnanost v kraji... Pokud jde o samotnou podobu parku, tak některé nápady nejsou špatné, ale obávám se většina by sklouzlo do hlubokého nevkusu. Kvalitní park by si vyžádal dost velkou investici a pochybuji, že v následujích letech na realizaci sežene prostředky.