pondělí 20. prosince 2010

2x SHARPE


Jak se blíží Vánoce, mám srdce trochu naměkko a dělím se, tentokrát s těmi, kteří, podobně jako já, mají rádi Sharpieho (tak mu říká jeho protipól Obadiah Hawkeswill) v knize i ve filmové podobě (navzdory všem mouchám a nedostatkům, které má). Náhodou jsem narazil při hledání nějakoho naprosto jiného filmu na dva další kousky ze Sharpe´s Serie (krom těch dvou na DVD vydaných "indických"). Tentokrát jde o Sharpovy pušky, první z celé tv série (tuším), trochu naivní, ale přesto hezké, a na Sharpova nepřítele, v němž exceluje herecky nezapomenutelný zloduch Obadiáš. Jestli se nepletu, je to ona epizoda, kde Bernard Cornwel využil známou historku z Marbotových pamětí o maršálu Kotlíkovu (v orig. Chaudron) a tlupě vojenských zběhů, kteří měli tu zoufalou drzost, že čelili armádě. Kdo chce stahovat, má možnost, prolink najde v kliknutí na nadpis ... Originál přebaly pro orientaci přikládám. A propos, už jste našli Bonarčukovo Waterloo s českými titulky? Já ano... :-)

14 komentářů:

jakub.samek řekl(a)...

Koukám, že si vzal trochu k srdci mé výtky ohledně ústrojové kázně, tedy vlevo... vpravo už je to zas tragédie... :))

Jiří Kovařík řekl(a)...

Kdyby mě ti knížky a zčásti i film nepřipadaly tak zábavné, řekl bych: "Co můžeš čekat od Angličana!"

zuzana řekl(a)...

Kdyby se zúčastnil Slavkova 2010, tak by rozhalenku jistě nevolil.
Jinak myslím, že tím tvůrci filmů chtěli naznačit jeho lidovost. I když opravdový důstojník "z lidu" by si nejspíš jakýkoliv náznak "lidovosti" nedovoli ani v nejmenším.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Za časům mé prezenční služby a mnoha absolvovaných vojenských cvičení se rozepnout mohl člověk u krku jen na rozkaz "Rozhalenky povolit". Zdaliž pak něco podobného neexistovalo již dříve? V jednom dílu Sharpa si smějí britští krabi sundat nákrčníky... Taky se říkalo: voják má být uvědomělý a oholený; to ostatní už tak důležité nebylo :-)

Theodor řekl(a)...

Ono to trvání na zdánlivých maličkostech může mít dobrý smysl. Čímž nechci tvrdit, že to byl zrovna případ ČSLA. Na dráze se říkávalo: "Nejdřív si nechá rozepnutý knoflík, pak nepozdraví projíždějící vlak ... a nakonec zapomene spustit závory nebo přehodit výhybku." Zkrátka, nemusí jít o věc samotnou, ale o to, že se pomocí ní cvičí kázeň, která je pak potřebná k důležitějším věcem. Pokud ovšem pro samé prkotiny na žádné jiné už nezbude čas, je to tragedie.

Řádné zapínání však jistě žádnou prkotinou nebude. Jakuba Samka rozrušilo natolik, že si začal plést levou a pravou. Předpokládám totiž, že proti hrdinově milence nic nenamítá.

TG

Theodor řekl(a)...

... Ostatně, na tom obrázku vpravo se beztak upravil jen kvůli ní a jinak je to stále stejný vagabund, který armádě Jeho Veličenstva dělá ostudu.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Jakub se možná bude bránit, že to pojmul z heraldické strany, což je naruby. Levou a pravou si ale pletu taky. Oni věděli, proč za časů Fanfána Tulipána učili "seno", "sláma".

jakub.samek řekl(a)...

:-) nic jsem si nespletl, vlevo má sice rozepnutý dolman i košili, ale má kolem krku šátek; vpravo je možná zapnutý, ale holý krk je prostě děs :-)

jakub.samek řekl(a)...

Ostatně mám celkem trénink, plést si často levou a pravou, to by mě asi vojáci v re-enactmentu hnali :-)) ne že se "nepodaří", podaří, už jen proto, že k nim často stojí člověk čelem, ale tady mi fakt vadí mnohem více ten jeho holý krk vpravo než rozepnuté knoflíky vlevo; ať už ho má holý proto, že na něj dostane vášnivý polibek, nebo proto, že si někdo myslel, že takto mohl důstojník na přelomu 18. a 19. století vypadat.

Theodor řekl(a)...

Ano, možná se hrdina chystá spíše na souboj milostný než válečný, a proto ten chybějící nákrčník. Je však dobře, že tu ona výtka zazněla a on nás již svým nevábným zjevem nebude mást.

TG

zuzana řekl(a)...

Autorům filmové série se zjevně nedostalo výcviku v ČSLA.
Jinak fenomén seno, sláma je vskutku pozoruhodný. Hlavně pro dnešního člověka, který většinou netuší, jaký je mezi těmito dvěma věcmi rozdíl :-)

Unknown řekl(a)...

Ahoj, chci se zeptat, zda by se nenašla nějaká přepálená kopie těchto starších filmů. Namluvená by stačila anglicky, plus k tomu české a anglické titulky. Za poslání zaplatím, díky.
Kačka

Jiří Kovařík řekl(a)...

Kačko, rád bych pomohl, ale nemám. Před pár lety dávala celou sérii slovenská ST1. Jinak lze koupit na Amazonu, ale britskou verzi, ta USA na našich strojích nejde. Leč čeština tam nebude. Zkuste Facebook, třeba se chytíte...

Jiří Kovařík řekl(a)...

Kačko, a co tady?https://uloz.to/hledej?q=Sharpe&type=videos