pondělí 23. srpna 2010

FOTKY Z CEST: INVAZE 1944

Druhý a závěrečný výběr ze série fotografií Karla "Vikyho" Pazderky zahrnuje malý výřez tří dnů v Normandii na úpatí poloostrova Cotentin, z míst, kde leží invazní pláže Gold, Utah i Omaha a nahoře na útesu nad dvěma posledně jmenovanými se tyčí betonové bunkry a palposty německých baterií na Pointe du Hoc, tak dobře známé např. z filmu "Nejdelší den". Poslední fotografie jsou z Pegasus Bridge, rovněž z historie, filmu i literární předlohy (skvělé stejnojmenné knihy Patricka Ryana) notoricky známé. Omlouvám se za toto odbočení od napoleonské a starší vojenské historie, ale těm snímkům prostě nešlo odolat, a pokud vás zajímá další dokumentace z celé cesty, najdete ji na "rajčeti" kliknutím na prolink nadpisu. A Vikymu děkuji za souhlas se zveřejněním... P.S.: Jak se můžete dočíst v komentářích, byl jsem po zásluze napomenut; tu knihu napsal ne Patrick Ryan (ten má na svědomí poručíka Goodbodyho), ale Cornelius Ryan, předčasně zemřelý autor "Příliš vzdáleného mostu" a "Bitvy o Berlín".

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Fotky jsou to krasne, jenom mala fakticka oprava. Myslim, ze jste mel na mysli Cornelia Ryana a jeho Nejdelsi den, nikoliv Patricka - porucik Goodbody ani lstivi Afghanci se vylodeni neucastnili :-)

Jiří Kovařík řekl(a)...

Máte pravdu a krásně jste mě dostal :-) :-) :-), sice bych to mohl v blogu opravit a říci, že takhle se kriket nehraje, ale tak mě vlastní hloupost rozesmála, že to tam nechám, protože Goodbodyho obdivuju jeho polkou počínaje a družbou s Němkami konče!!! Díky :-) Vlastně to tak vsunu z úcty k tomu prvnímu...