neděle 12. května 2013

SLANÝ 2013

Informace o této akci se shání dosti těžce, byť znám u organizítorů jak ve Slaném, tak mezi napoleonskými re-enactementovými vojáky dosti známých. Plakát, oznámení města Slaný a brožurka z programem (kterou si v -pdf můžete stáhnout na stránce, na niž máte prolink v nadpisu). Hlavní texty královského města Slaný říkají v jádru toto:
    11. ročník husitských (městských) slavností ve Slaném nás přenese v čase do doby napoleonských válek, které se v roce 1813 dotkly i našeho města. Součástí slavností je i Evropské setkání, na kterém se sejdou představitelé a obyvatelé spřátelených a partnerských měst.
    Ve dnech 19.–22. srpna 1813 se v prostoru mezi Slaným, Litoměřicemi a Louny spojila statisícová rusko-pruská armáda s rakouskými silami.
     Počty spojenců, kteří nastupovali proti hlavní armádě císaře Napoleona rozmístněné v severních Čechách a v Sasku, údajně dosáhly 236 000 mužů a 398 děl, což byla dosud nejpočetnější armáda soustředěná na území Čech. Tato armáda se střetla s Napoleonem u Drážďan a později u Chlumce. Zde 29. 8. 1813 probíhaly těžké boje. Napoleonova armáda byla obklíčena. Díky této porážce se musel Napoleon vzdát myšlenky na tažení do nitra Čech. České země tvořily v srpnových a zářijových dnech týl spojeneckých armád a musely vyslat denně 1 500 povozů na odvoz raněných.
Carská armáda se po vítězné bitvě u Chlumce vrací do Slaného, kde zřizuje ve františkánském klášteře vojenský lazaret. Mezi mnoha vojáky, kteří zde skončili svoji pouť  je i mladičký příbuzný ruského generála Eduard hrabě Barclay de Tolly. Jeho náhrobek ve tvaru jehlanu doposud stojí na prvním slánském hřbitově.
    Ponechme stranou komentáře k historickému pozadí bity u Chlumce a Přestanova, v tomto roce na ně bude mnoho času, a řekněme, že se zde (podle kusých informaci) sejde na 200 vojáků napoleonských armád; to, co si můžete přečíst na přiložených programech či plakátech, by se mělo odehrávat na slánském hřišti Slavoje v severní části města. Víc než plakát v záhlaví, který je hlavní upoutávkou, řekne asi část dalšího tisku organizátorů, určeného původně pro aktivní účastníky, tedy vojáky v uniformách. Z "francouzské" strany mi Jakub Samek potvrdil účast příslušníků pěší císařské gardy, řadové pěchoty a gardových i pěších řadových dělostřelců.
 V každém případě lze jen s povděkem kvitovat, že se kus re-enactementového napoleonského válčení konečně trochu přestěhoval z Moravy i do Čech...



4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Je to zaujímavé, ale prečo píšete, že sa armáda protifrancúzskej koalície stretla s Napoleonom pri Chlumci, keď sa jej vôbec osobne nezúčastnil a porážku utrpel generál Vandamme?

Jiří Kovařík řekl(a)...

Zkuste číst text ještě jednou a pozorněji. Uvidíte, že cituji texty organizátorů, což je zdůrazněno i typem písma...

Anonymní řekl(a)...

Aha áno, veľmi sa ospravedlňujem. Mimochodom už obieham slovenské kníhkupectvá, kedy niekde narazím na Ľudovíta XIV. Je to bez nadsadenia trhák tohto roku...

Jiří Kovařík řekl(a)...

Krásný kompliment, díky!!! Pokud by byl na Slovensku problém, zkuste napsat do AKCENTu, myslím, že by to dokázali poslat i přes hranici...