středa 13. března 2013

GEOFF HUNT, MISTR MARINISTA



Myslím, že je nejvyšší čas zpestřit více či méně pravidelné příspěvky na tomto blogu čímsi, co zde delší čas nebylo a ve štítcích, které pomáhají v tematické orientaci, zabrousit do oblasti „art“, česky kumštu. Tentokrát to bude výlet do současnosti, k dílu umělce žijícího a navíc k marinistovi, tedy malíři moře a námořních výjevů, k muži, který patří na vrchol světové špičky a s jehož obrazy či ilustracemi se většina z vás někde setkala, byť vám jméno uniklo. Ano, řeč bude o britském umělci Geoffu Huntovi, o němž toho internetové encyklopedie, pokud jde o životopisná data, mnoho neprozrazují. Narodil se roku 1948, vystudoval grafický design na umělecké škole v Etonu, pak pracoval řadu let v reklamě a k mistrovskému zvládnutí námořní kresby se dostával přes knižní ilustrace i post uměleckého editora čtvrtletníku Warship, který vycházel v letech 1977 až 1979. Doslova světovou proslulost si získal barevnými ilustracemi pro přebaly románových sérií C. S. Forestera o Horatio Hornblowerovi, Stockwinovy (u nás neznámé série) o Thomasu Kyddovi a románům Patricka OBriana o dvojici přátel, Aubreyovi a Mathurinovi (nedávno se zde psalo o loni Talpressem vydaném svazku Válečná štěstěna a jistě si vzpomínáte, že podle této sérii byl natočen i film Master and Commander). 
HMS Victory

Ztráta HMS Augusta v roce 1777 u Delaware
   Dnes je Hunt prezidentem Royal Society of Marine Artist, žije ve Wimbledonu a ateliér má v Merton Place, což se příznačně symbolické místo s domem admirála Nelsona. Vystavoval na řadě míst ve Velké Británii i USA, některé originály pro obálky výše uvedených knih lze patřit v muzejní expozici v rámci Dockyard v Portsmouthu a reprodukce jeho prací patří k tomu nejlepšímu, co si můžete z giftshopů v Portsmouthu či v National Marine Museum v Greenwichi odvézt, pokud nedáte přednost některé z knih se soubory jeho pláten a ilustrací. Doménu jeho díla tvoří plachetní lodě 18. a 19. století i válečné scény z té doby, byť existuje i řada přesahů do dob starších či novějších. Ostatně, přesvědčte se sami, neboť tady platí, že obraz je víc než slova.
Bitva u Mysu sv. Vincenta 14. února 1797
HMS Victory
Útěk královské rodiny a odvoz zlata z Lisabonu do Brazílie
HMS Bellona
Mary Rose předtím, než se potopila před Portsmouthem

Nina a Pinta vracející se domů
Přehlídka Commonwealth Fleet 15, června 1953

5 komentářů:

marcos řekl(a)...

Nádhera!! Bože co bych za to dal, kdybych mohl všechny ty staré plachetnice vidět na vlastní oči...

Jakub LUKÁŠ řekl(a)...

Pan Geoff Hunt je skutečně pan mistr. Válečné plachetnice Británie se těší velké oblibě i u nás. Moc mě potěšil tento příspěvek. Dovolil bych si menší trochu rejpavou poznámku. Plavidlo na Vámi prezentovaném čtvrtém obraze odshora, není HMS Victory, ale HMS Agamemnon, rovněž jedna z Nelsonových lodí. Co se týče románů Patricka O'Briana, tak bych řekl, že patří k nejlepším a je dobré, že jich už u nás pár vyšlo. Je škoda, že o ně nejeví zájem více čtenářů. Oceňuji to, že nakladatelství Talpress vydalo v pořadí již šestý díl této výborné série. Jak jsem již napsal, je škoda, že o tyto romány není větší zájem, brzdí to určitě vydání i dalších dílů v našem mateřském a suchozemském jazyce.

Jiří Kovařík řekl(a)...

To neberu jako rejpání, ale věcnou připomínku. Nemel jsem kvaltovat , ale počítat vosí pruhy na boku. Díky; popisku nebudu opravovat, ať zasvěcení vědí, že autor blogu není neomylný a my ať víme, jestli čtou i komentáře.
Mějte se krásně!

Anonymní řekl(a)...

Jelikož se tu zmiňovala i vynikající námořní série Patricka O'Briana, tak zde při této příležitosti napíšu i já jistou zajímavý informaci kterou milovníci této série určitě vřele přivítají a to, že - jak mě informovali přímo z nakladatelství - na začátek léta (zatím to vypadá tak květen-červen) se chystá vydání sedmé knihy série Aubrey-Maturin z anglického originálu Surgeon's Mate. Český překlad titulu by měl být Na vlnách Baltu. Tady je anotace, kterou mi poslal sám pan Talaš z nakladatelství Talpress:

Další dobrodružství Jacka Aubreyho, kapitána lodí britského Královského válečného námořnictva, a jeho přítele Stephena Maturin, lékaře, přírodovědců a agenta britské výzvědné služby, začíná v Novém Skotsku v Kanadě, odkud se oba vracejí domů do Anglie. Tou dobou je Spojené království Velké Británie a Irska ve válce jak s Napoleone tak se Spojenými státy americkými. Jack se Stephenem Přijímej nabídku vesty výpravu do Baltského moře, kde se na strategickém Mist Nachází ostrov, který je třeba získat pod britskou správu. Po velmi úspěšné misi se při proplouvání Lamanšským průlivem jejich loď dostane do velmi silné bouře a Jack je nucen přistát na nepřátelském francouzském pobřeží v Bretani. Čeká je vězení v pařížském Temple a tentokrát Jsou díky Stephenových práci tajného agenta Vysvobození politickou frakcí, jejímž zájmem je svrhnout Napoleona. Stephen s Jackem obdrží listiny pro krále Jiřího III. a potají nastoupit na loď, převážející zajatce zpět do Anglie.

Kniha by měla, jak ta posledně vydána, originální obal, který navrhl Geoff Hunt.

Anonymní řekl(a)...

Věcná připomínka - autorem v pořadí prvního obrázku HMS Victory není Geoff Hunt, ale Clive Farmer, a jedná se o výřez z jeho obrazu pro obálku knihy Marka Adkina: The Trafalgar Companion: The Complete Guide to History's Most Famous Sea Battle and the Life of Admiral Lord Nelson.

http://images.betterworldbooks.com/184/The-Trafalgar-Companion-Adkin-Mark-9781845130183.jpg