pondělí 28. března 2011

TŘI MUŠKETÝŘI: JACÍ NEBUDOU

Tuším, že 23. února (nebo o den později) jsem tu vypustil článek Tři mušketýři: Jací asi budou?, jenž se týkal nově natáčené 3D verze, která by se měla v konech objevit na podzim tohoto roku. Uběhlo něco přes měsíc, na youtube i dalších stránkách se objevil první oficiální trailer a já se velice obávám, že odpověď už znám. Přesněji řečeno vím, jací rozhodně nebudou. Nepůjde o důstojné převedení literární předlohy Alexandra Dumase staršího na filmové plátno ani o adaptaci, která by vycházela z románové předlohy tak, aby ji nedeformovala. Spíše se z těch pár minut upoutávky jedná o cosi, co jeden můj přítel kulantně nazval vítězstvím dobrého nápadu nad zdravým rozumem, čehož jsem se při jméně Paula W. S. Andersona, režiséra, vzhledem k jeho předchozím filmům ( Resident Evil, Alien vs. Predator) dost obával. Naděje, že půjde o cosi jako Plunkett and Mcleane Jakeho Scotta , jak někteří tvrdili, mizí v dáli hned na počátku při pohledu na kohosi černého, připomínajícího Dartha Wadera z Hvězdých válek s tím, že to byly krásný film a krásná postava. Místo Paříže tu v leteckých záběrech vidím Benátky, Mylady náznakem dovedností připomíná Laru Croft a oheň dštící létající koráb může být buď naprostou zhůvěřilostí, nebo snahou trumfovat nápad z Lesterových Tří mušketýru s Buckinghamem v malé ponorce; tam to ovšem bylo roztomilé... Takže mi nezbývá než místo těšení se na novou verzi sáhnout do své videotéky pro staré klasické zpracovaní v režii Bernarda Borderieho či Richarda Lestera a klidně, byť mnozí budou mít námitky, po amerikanizovaném Muži se železnou maskou, kde byl sice děj na pováženou, avšak čtveřice hlavních představitelů excelovala... Smůla! V případě The Three Musketeers 3D, jak se Andersonův film jmenuje, nezbývá než ocitovat jednu z posledních reakcí na adrese filmového serveru http://www.imdb.com/video/imdb/vi2901843225/... Je lakonicky stručná a výstižná: This is crap movie. Slovíčko crap, které je do jisté míry i synonymem pro shit, si laskavě najděte ve slovnících... A chcete-li trailer vidět v lepším rozlišení, klikněte si nadpisem na prolink do youtube.

11 komentářů:

jakub.samek řekl(a)...

Achjo. Abych nebyl sprostý.

Theodor řekl(a)...

Ale no tak, nebuďte takoví staromilci!
"There is a new beginning."
Pejsek s kočičkou natočili zkrátka snímek pro náctileté - a kromě vyznavačů sci-fi, fantasy a asijských bojových umění si přijdou na své i milovníci historie. ... Doufejme, že je po tom nebude bolet hlavička.
"Like never before."
Mně se kupříkladu vedle toho již zmiňovaného řeckého ohně Robura Dobyvatele líbily i odvážné bojové kreace Mylady.
TG

Matto řekl(a)...

No potěš koště ... tak upřímnou soustrast všem příbuzným našich nadějí a představ

zuzana řekl(a)...

Jejda!

Jiří Kovařík řekl(a)...

Neplačtě, já už slzu zamáčknul. Naštěstí jsou i jiné filmy, které mě utěší a přesvědčí, že jsou režiséři i scénáristé, co umí. V historicko-dobrodružném soudku jich není málo, ani v nedávné minulosti ne, a já se několika z nich chystám v příštích týdnech blog vyplnit. V souvislosti s mojí "Válkou Řeků s Peršany" si o to doslova říká "300" a nedávno jsem postahoval třináct dílů "Spartacus-Blood and sand", zjevně animacemi "Třístovky" ovlivněných, a hluboce před autory smekám... Tož hlavy vzhůru a příště budu optimističtější!

Theodor řekl(a)...

Zkuste se na věc podívat z jiné, lepší stránky. Jestli se film skutečně povedl, budete moci vzít děti, případně vnoučata na něco mezi Piráty z Karibiku (US 2003) a Hvězdným prachem (UK/US 2007).

Pamatuji si, jakým zklamáním ba přímo zradou bylo pro mne v šerém dávnověku nové zpracování (US/UK 1973) oproti tomu mému prvnímu, na něž jsem si zvykl (FR/IT 1961). Kardinálovi mušketýři mi nebyli dost ďábelští (nikdo mně neobjasnil podvojnost mušketýrských stejnokrojů) a vůbec se zdálo, že si tvůrci z tak vážného námětu dělají nemístnou legraci. A ten zde vychvalovaný Michael York – darmo mluvit!
Zato Mylène Demongeot byla prostě i se svými černými očními linkami pro žáka ZŠ naprosto ideální Mylady a zamiloval jsem se do ní – navzdory její nepochybně prohnané zlotřilosti – jako Athos.

Hlavu vzhůru! Naděje umírá poslední.
TG

Jiří Kovařík řekl(a)...

Jestli to bude sranda jako Indiana Jones, tak to beru, ale radši si pustím asi Brancaleonovu armádu :-). Jdete mi na nervy, do Mylene Demongeotové jsem se taky zamiloval, jen jsem jí byl občas nevěrný s Catherine Deneuveovou z jiných filmů...

Anonymní řekl(a)...

Podobných experimentů se přímo děsím. Neznám nic kvalitnějšího než poctivě zpracovanou románovou, nebo ještě lépe reálnou látku, umocněnou hodnotnými hereckými výkony a doplněnou vhodnou hudbou. A příklad, tak třeba film Misie.
Jinak musím říci asi to co Jakub Samek.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Jenže takový filmů je pramálo, dobový trend tomu nějak brání; mně se do románové předlohy (česky, bohužel, nevyšla) velmi trefil na blogu kdysi zmíněný "Alatriste".

Martin Vavricek řekl(a)...

Nebuďte takoví pesimisté. Já se na novou verzi těším už pár měsíců a hodnotit ji budu až ji uvidím celou. Při nejhorším to bude kravina. Skoro 40 let nikdo nenatočil pořádné mušketýry, poněvadž se nikomu už nechce točit to postaru čili podle knihy. Tak co můžeme očekávat nyní? Dumas se kvůli tomu nebude otáčet v hrobě a tvůrci v tom maximálně utopí peníze. Berte to zvesela, po mušketýrsku :)

PS: Mylene Demongeot pěkná, ale já bych volil Slečny z Rochefortu. Čert vem ten film, ale Catherine Deneuve tam hrála se sestrou a holky si byly podobný, ani nevím, která byla hezčí :)

Jiří Kovařík řekl(a)...

"Slečinky z Rochefortu", tak to šlo v kinech... Já se do ní zamiloval v "Životě na zámku". A obdivoval jsem ji od "Benjamina" po "Nebezpečné známosti" (Tv serie, která u nás nešla, ne film)..., je to prostě dáma! Ale Mme Demongeot v sobě měla jiskru s něčím navíc :-) Anebo, když už zlodušky, mám radši charaktery typu Mylady než typu markýzy de Merteuil :-)