úterý 29. března 2011

BOJIŠTĚ BITVY TŘÍ CÍSAŘŮ

S datem 15. září 2010 jsem na blogu publikoval minirecenzi knihy Bojiště Bitvy tří císařů u Slavkova s podtitulem Průvodce po památkové zóně, kterou napsal kolektiv autorů pod vedením Mariana Hochela a již vydala jako reprezentativní publikaci Československá napoleonská společnost se sídlem v Brně. Někteří z Vás o tuto knihu projevili zájem a dosti marně ji sháněli, neboť na knihkupeckých pultech se mimo prostor slavkovského bojiště a Brno objevila jen velmi spoře. Nedávno vyšlo druhé, poněkud přepracovaní a zhruba 0 20 stran rozšířené vydání s poněkud jinou kompozicí přebalu, s více fotografiemi a informacemi o nových pomnících na daném území, moje výhrady ke knize (s výjimkou snímků, které jsou v novém vydání pestřejší i kvalitnější) ale, bohužel, trvají. Potěšitelné pro ty, kteří po Bojišti Bitvy... zatoužili, je, že nyní se objevila i v širší distribuci a v několika internetových knihkupectvích.
(Hochel, Marian a kol: Bojiště Bitvy tří císařů u Slavkova. Průvodce po památkové zóně. 2. rozšířené vydání. Československá napoleonská společnost, Brno 2011, ISBN 978-80-254-6229-4, 208 str. Cena v kamenných knihkupectvích 425,-Kč)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Knihu jsem před časem zakoupil během mé pravidelné návštěvy na "Mohyle míru" a zcela vstřícně se autor tvářil když jsem jej prostřednictvím emailu napoleonska.spolecnost@seznam.cz přímo kontaktoval a zvažoval zaslání publikace napřímo.
Souhlasím s panem Kovaříkem v tom, že kniha neposkytuje ucelený pohled na průběh bitvy a víceméně útržkovitě popisuje události, které se k danému místu nebo památce pojí, přesto ji považuji za užitečnou publikaci, která doprovázena bohatým fotografickým materiálem a několika mapkami, nabízí ucelený přehled pámátek nacházejících se na slavkovském bojišti.
Tu i tam, v rámci pracovních a rodinných možností, rád taková místa zašlé slávy navštěvuji a především díky této publikaci jsem ta méně známá slavkovská nemusel pracně vyhledávat v jiné literatuře.
M.Kolomaznk