čtvrtek 4. listopadu 2010

VOJNA A MÍR NA ČT 1

Málem jsme zaspal, zůstal pěšky za vozem a neupozornil vás ve velmi slábnoucí nabídce českých televizních stanic na něco přece jen zajímavějšího, na čtyřdílnou tv. sérii podle světově proslulé literární předlohy, tedy na poměrně nové (2007) zpracování Vojny a míru. Upřímně řečeno, nechápu, proč je Tolstého román tak slavný, na mne působí příliš rusofilsky, z historického hlediska dosti tendenčně a v některých momentech přímo zcestně (teorie Lva Nikolajeviče o strategicko-taktickém záměru bitvy u Borodina v tom představuje vrchol...), leč je to osobní názor, budiž. Tato série (točená v kooprodukci doslova evropského formátu) šla cca před půl rokem na ČT2 a přiznávám, že mě docela uchvátila. Nebyla to soap opera jako staré americké zpracování, ani nudná veleepopej Sergeje Bondarčuka (byť ta měla skvělá místa, pokud Nataša zrovna dvacet minut netančila). Od historický scén nic nečekejte, je to mizérie s prachbídným Napoleonem a válčením ve stylu "boj o lesní paseku" (jak už to v současných historických filmech chodí), to ostatní ale za shlédnutí stojí. Skvěle vykreslené postavy, vynikající herci, atraktivní interiéry i exteriéry, děj, který neklopýtá a myšlenky, co se neztrácejí. Nataša Rostovová působí zprvu nevýrazně, to je ale jen zdání a možná rafinovaný úmysl, Pierre Bezuchov úspěšně soutěží s tím, kterého hrál Bondarčuk, Malcolm McDowell jako starý kníže Bolkonskij podává naprosto strhující výkon... Krásná Helene Kuraginová nemá rovněž chybu a její otec, největší černá ovce filmu i předlohy, to je báseň... Tož zavřete oči při "bitevních" scénách a počínaje úterkem 9. listopadu si zkuste zapnout ve 22:35 ČT1... Prolink na informaci o prvním dílu "minisérie" ( hrozné slovo, ale tak se to uvádí) máte v nadpisu...
Summary: Advice about Tv mini-series "War and Peace" (2007) in Czech Tv

5 komentářů:

Theodor řekl(a)...

Díky!
Minule mi první díl utekl, a tak se rád podívám na celou pidisérii znovu. Jsem Vám vděčný za toto upozornění - TV sleduji zřídka a přestože Váš blogg čtu docela často, uniklo mi oznámení o hře "Waterloo" s R. Hrušínským, což mne velice mrzelo. Tentokrát to snad vyjde.
Mimochodem, můj dojem z částí, které jsem měl možnost vidět, se co do hodnocení hereckých výkonů, děje, postav i scén shoduje s Vaším.
TG

Martas řekl(a)...

"Minisérii" jsem shlédl již minule. S Vaším hodnocením naprosto souhlasím. Krom dobrých Rusů a zlých Francouzů, skvělý výběr herců a jejich vynikající výkony. Zíral jsem jak herci, kteří nejsou Rusy, zvládali neverbální komunikaci. Mimika jako u rodilých Rusů. Alespoň pokud mohu posoudit, dle starých ruských filmů.
M.

Anonymní řekl(a)...

Se zpožděním: Taky se mi to moc líbilo (snad kromě "bitevních" scén), jen mě zarazilo, že car Alexandr tam figuroval jako životem osmahlý 50-60tník, ač mu ve skutečnosti bylo sotva 35.
MiŠ

Anonymní řekl(a)...

Jsem moc ráda, že jsem narazila na někoho, kdo tuto minisérii šmahem neodsoudil. Myslím, že toto zpracování přibližuje román více naší době. Překvapivě silně to na mě zapůsobilo.

Jiří Kovařík řekl(a)...

I na mne; je to mnohem lepší než americká a sovětská verze!