pondělí 29. listopadu 2010

SLAVKOV 2010

Program vzpomínkových slavností, které se týkají výročí bitvy Tří císařů u Slavkova (či, jak říká ostatní svět, u Austerlitz) jste si mohli přečíst na www.austerlitz.org nebo zhruba před týdnem na tomto blogu. Vzhledem k tomu, že na mne připadla nepříliš vděčná role komentátora rekonstrukce bitvy, konané pod Santonem (blízko motorestu Rohlenka a na jižním okraji obce Tvarožná) v sobotu 4. prosince odpoledne, bylo nutno s Jakubem Samkem (který to má po všech stránkách nejvíc na starosti) konzultovat kolektivně vypracovaný scénář i program. Tím jsem pronikl do některých detailů, na něž v oficiálním programu nebyl prostor. Nejprve ovšem to, co v programu je. Scénáristicky se jedná o zhuštěnou rekonstrukci bojů na severním (z francouzského pohledu levém) křídle, které se v reálu před 205 lety odehrály zhruba v ose staré silnice Brno-Olomouc mezi Santonem a prostorem Pozořické pošty, Kruhu a Blažovic. Úvod veškeré bojové činnosti a předehru této rekonstrukce bude ovšem tvořit ukázka manévrování jezdectva, jeho útoku a boje, což se nevídá tak často. Na rakouské straně by se měli předvést hulánský regiment č. 1, Szekelští husaři a další husarský regiment, po jejich boku budou bojovat tělesní gardoví kozáci, litevští huláni a bugští kozáci. Za Francouze vyjedou do útoku jízdní myslivci a husaři a je prý naděje, že uvidíme rozjezd v sestavě "koleno na koleno"...

Pokud vás zajímají hlavní aktéři, velet Francouzům bude Frank Simon z Belgie, (jako divizní generál a velitel Armée du Nord se každoročně objevuje u Waterloo), koaliční armádě Wolfgang Horak z Rakouska (letos v roli generála knížete Liechtensteina, jinak plukovník IR3), Rusům v roli knížete Bagrationa Jaroslav Pelíšek. Napoleona představuje Frank Samson z Francie (Napoleon letošního Waterloo či Lipska), premiéru bude mít v nově ušité uniformě velkomaršála paláce Duroca pan Beaujard, v uniformě maršála Lannesa pan Lechartre; francouzské kavalerii bude velet divizní generál Oleg Sokolov, historik Musée de l'Armée v Paříži; v uniformě rakouského generála se akce účastní David Banks, prezident Evropské napoleonské společnosti.

Pokud vás zajímá několikadenní rekonstrukce pochodu rakouské (Kolowratovy) části spojenecké IV. kolony ke Slavkovu, informace kde a kdy bude, naleznete na www.austerlitz.org (nebo rovnou prolinkem v nadpisu).

3 komentáře:

J.R. řekl(a)...

Dobrý den,
budete někdy před nebo po moderování někde "volně k potkání"? Byl bych rád, kdyby jste mi při této významné příležitosti podepsal knihu.
J. Regula

Jiří Kovařík řekl(a)...

Po moderování jedu hned pryč domů, před moderováním budu někde u tribuny, ptejte se po přenosovém voze (spíš to bude nějaké cargo) tak půl hodinky před začátkem, víc nedokážu upřesnit, protože to moc nezávisí na mně

roman.ricka řekl(a)...

Po vydatné sněhové nadílce dnes vyšlo Slavkovské slunce jako z čítanky. Jestli tak jasně jako dnes, naprosto jasně červenooranžový, svítící, kotouč, vyšlo i tenkrát, tak to musel být impozantní pohled. Řekl bych, že musela být i mlha, jelikož se s východem rozestoupily mraky a ukázala modrá obloha, i když pomalu a po částech. Z Brněnských Tuřan to tak aspoň vypadalo :-)