úterý 30. listopadu 2010

NAPOLEON A JEHO LÁSKY

Jedna čtenářka tohoto blogu mě před pár dny poslala zprávu, že se chystá vydání DVD minisérie Napoleon a jeho lásky; první DVD by se mělo objevit 30. listopadu, což je právě dnes, a pokud internet nelže, vskutku vyšlo. Informace z www.dvdinform tvrdí, že půjde o pět disků a potvrdila mi současně, co jsme si myslel. Jedná se o sérii z produkce britské Thames Television s titulem Napoleon and Love, o němž server www.moviemail-online.co.uk (máte ho v prolinku v nadpisu) pravý, že existuje v originále na třech discích. Mělo by jít o celkem devět šedesátiminutových epizod, z nichž ta první se jmenuje Rose jde o původní jméno Josefíny Tascher de la Pagerie, později Beauharnais a ještě později Bonapartové) a druhá Josephine. Série vznikla roku 1974, hlavní roli v ní měl Ian Holm, Josefínu hrála Billie Whitelaw a Desirée Claryovou, která se musí na začátku nutně objevit, Karen Dotrice. Hodnocení, pokud jsem na něj narazil, je vcelku slušné, leč film jsem neviděl, takže oznámení berte bez záruky kvality. Pro lepší orientaci a trochu představy přikládám český i původní přebal jako zajímavý příklad tvůrčího přístupu vydavatele, v tomto případě Intersonicu.

31 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tak 1. díl minisérie "Napoleon a jeho lásky" - ROSE, mám před sebou (na obalu je spodní z uvedených fotek). Délka dílu je 104 minut, což při celkovém počtu 5 dílů obsáhne původní stopáž. Prozatím rovněž nemohu film hodnotit, ale jsem přesvědčena, že mi děj, vzledem k tomu, že jsem žena ;-), bude velmi vyhovovat! Další díly budou vycházet vždy v ÚTERÝ, poslední vyjde 28.12.2010.

Theodor řekl(a)...

Netušíte někdo, která představuje kterou na těch medailonech?

Anonymní řekl(a)...

První díl minisérie obsahuje 2 epizody - ROSE a JOSEPHINE. Kromě toho, že jsou tam všichni herci podstatně starší, než postavy, které představují (až na Junota), ale na to se dá časem zvyknout, podařilo se dabingu (AB Video Praha) pořádně "zmrvit" výslovnost některých jmen a názvů, což pokládám až za skandální. Byla jsem ráda, že se občanka "Bauharnajsová" konečně provdala a změnila tak příjmení, protože mi to rvalo uši. Stejně jsem se ale ještě dočkala Tujlerí, Pidmontu, Klermana a Mujrona.:-D Ale možná to jiným divákům vadit nebude. Co se týče samotného děje, vše se odehrává výhradně v jednoduchých interiérech, postavy Napoleona a zvláště Josefíny jsou ztvárněny dle mého názoru dobře a věrohodně (pokud mohu srovnávat s různými knižními zpracováními). Ale není to nejlepší filmové zpracování tématu, které jsem měla možnost vidět. Zato je z nich nejstarší, budiž mu to omluvou.

Jiří Kovařík řekl(a)...

A kruciš; já se těšil, koupil jsem si to cestou do Slavkova; naštěstí, to tuším, má orig. anglickou verzi. Ale projedu i českou a pustím na blog výstrahu Intersonicu, za tohle by si zasloužil trochu pokazit prodej...

Anonymní řekl(a)...

Jejda, to jsem nechtěla, kazit Vám dopředu dojem, jde jen a pouze o můj názor, Váš může být zcela odlišný!:-) Doufám, že nám ho tady sdělíte, budu moc zvědavá. Další díly si samozřejmě koupím také, už budu připravená na cokoliv ;-).

Jiří Kovařík řekl(a)...

Ale nekazíte, navíc o tom blog a komentáře jsou, čím víc, tím lépe, názory a polemika jsou inspirativní; každý názor, jakýkoliv, znamená, že se s blogem nepinožím jen pro sebeukájení ega:-). Můj třeba bude odlišný (zatím nebyl čas, nabíral jsem dech po Slavkovu), ale co na tom, tak to má být... :-)

Anonymní řekl(a)...

Druhý díl minisérie má 106 minut a obsahuje epizody PAULINE (Fourésová) a GEORGINA (George). Myslím si, že pokud divák není obeznámem s tímto tématem z četby či jiného filmového zpracování, bude tápat v souvislostech. Např. se z ničeho nic až v Egyptě objeví "Evžen"; kdyby později nezaznělo to známé "Bauharnajs", sama bych nevěděla, o koho jde.:-(
Komolení francouzských jmen není tak výrazné, jako v 1. díle, protože tatáž se neopakují často. Výrazněji to odnesl jen můj milovaný "Malmejsn":-)).
Pro Theodora: zatím nemohu identifikovat všechny dámy, ale nad levým ramenem Napoleona je Josehpine, nad pravým George a předpokládám, že vedle Josephine je Marie Walewská.

Theodor řekl(a)...

Aha. Díky! Ale raději se ubezpečím, zda jsem Vašemu popisu rozuměl správně: Míníte, že - postupujeme-li ve směru hodinových ručiček - GEORGINA je tmavovláska v medailonu č.1 a MARIA pravděpodobně plavovláska v medailonu č.4, kdežto rusovlasá JOSEPHINE je nad levým Napoleonovým ramenem, mimo medailony?

Pak by nám tedy zbývala už jen dáma v noční košili z medailonu č.2 a láska ve spodním prádle z medailonu č.3, jestli se nepletu? Doufejme, že nám je odhalí následující díly.

TG

Theodor řekl(a)...

Promiňte, ale ještě pár dotazů:

Na medailonu z první strany (nad Napoleonovým levým ramenem) není, předpokládám, ani Betsy Balcombová ani Marie-Louisa, ale spíše Joséphine za mlada, ne? Jenže kam se nám poděla Desirée?

A pokud jde o spodní obraz: Na plese líbá Císař ručku Marii před tím, než ji rozcuchá? Pokud je ta dáma někomu podobná, pak té z medailonu č.2. To by pak ale na MARII-LOUISU vyšel pravděpodobně nejspíš ten medailon č.4.

Pardon, nedá mi ta záhada spát a nemohu se řešení té zapeklité hádanky dočkat. Na druhé straně, že bych si zrovna kvůli tomu chtěl kupovat pět DVD, to zas ne.

TG

Anonymní řekl(a)...

Správná identifikace :-)! Jestli se nemýlím, na vedlejším obrázku (Napoleon a jeho lásky) je ještě jeden portrét, dost špatně rozeznatelný, ale snad by tam měla být i druhá Napoleonova manželka Marie-Luisa? Kdo budou dvě zbývající dámy, těžko hádat. Právě jsem začala číst "Napoleon a ženy" od pana Kovaříka a ženami se to tam jen "hemží"; které z nich si vybrali autoři minisérie, toť otázka.

Theodor řekl(a)...

No tak právě tu česky rozmazanou jsem pokládal za mladší vydání Josefíny. O portrétu č.4 jsem se domníval, že jde o Marii-Louisu a košilatou dámu z madailonu č.2 považoval za Marii Walewskou. Georginu jste mi odahalila Vy, mimo medailony pobývá Joséphine a o tom zbývajícím, třetím medailonu se neodvažuju nic soudit. Osobně bych upřednostnil Desirée, ale nechci nic tvůrcům nutit či podsouvat, a taky mne matou ty její nedbalky.

TG

Anonymní řekl(a)...

Désirée se jen mihla na začátku 1. dílu, ta na těch obrázcích není. A Josefína je stále stejná, tak jak vypadá i na obálce (udržuje si stále stejný věk, žádné "zamlada" tam nebylo). Už v úterý budu zase "moudřejší", alespoň doufám a hned se o tom tady zmíním:-). Nad hlavou Napoleona by mohla být Betsy.

Theodor řekl(a)...

Tak to by bylo dvojnásob (možná trojnásob) skandální!

TG

Anonymní řekl(a)...

Třetí díl má opět 106 minut a 2 epizody - ELEONORE (Denuelle de La Plaigne) - přitom není zachycena v medailoncích(!) a MARIE WALEWSKA. Úvodní část první epizody je věnována madame Duchatel, což je ta blondýnka v medailonku č. 4 (vedle Josefíny), o které jsem se domnívala, že by mohla být Marií Walewskou. Walewská bude SNAD na té nepříliš ostré fotce na levé straně. Soudím tak jen podle popelavých vlasů, v obličeji si moc podobná není ;-), obličejem by jí byla podobnější dáma č.2, ale zase ta barva vlasů... Epizoda o Marii W. je poměrně nezajímavá, samé hovory, přivítala jsem alespoň "zviditelnění" některých maršálů. V první epizodě se mihne i Laura Junotová a Napoleon je zde velmi "rozkošný":-), začínám Holmovi přicházet na chuť!

Theodor řekl(a)...

Díky za hlášení! Pokaždé na ně čekám s takovou netrpělivostí!

Tak jsme se dostali za polovinu. Obsahuje-li ovšem každý z 5-ti dílů 2 epizody, pak nám medailony stačit nemohou. Pro přehled shrnuji - epizody: ROSE - JOSÉPHINE - PAULINE - GEORGINA - ELEONORE - MARIA WALEWSKA - ...; medailony: Georgina - Maria Walewská?! - ??? - paní Duchâtelová.
Zdá se, že ty medailony se rozhodli věnovat výhradně milenkám, takže na Marii-Louisu už místo nezbude.

Divím se, že část o Marii Walewské byla, jak říkáte, nudná. Přitom námět nabízí tolik napínavých motivů: setkání, nátlak polské vlastenecké šlechty, přemlouvání manželovo, naléhání a dožadování se "pozornosti" císařovo, odpor a váhání Mariino, románek na Finckensteinu, jejich syn, osudy Polska, ...

V jakém směru byl Napoleon ve styku s Laurou rozkošný? Já viděl pouze jedinou ukázku z TV seriálu Napoleon and Love (1974) na YouTube, v níž spílá kvůli právě odhalené zradě Talleyrandovi, a to vypadal jako Hitler, což ale je vcelku pochopitelné.

TG

Jiří Kovařík řekl(a)...

Sleduji, jak jste se rozpovídali, zapojit se ale nemohu; sice jsem dnes koupil třetí díl, ale neměl jsme čas na puštění ani toho prvního, nicméně mám pocit, že to není špatné. Začínám se těšit...

Anonymní řekl(a)...

Těší mne, že jste tak dychtivý dalších pokračování mých postřehů a zároveň mne i mrzí, že to tady zatím nikdo jiný nekomentuje a nemám tedy možnost "konfrontace". Nenapadl mne momentálně jiný výraz pro Napoleona, než "rozkošný" (možná milý, roztomilý, mile lidský), ale nebylo to v souvislosti s Laurou, ta s ním jen hrála karty spolu s dalšími dámami a prohodila pár poznámek. Můj výraz patřil Napoleonovi pobíhajícímu chodbami v negližé, složitě se scházejícímu s milenkami, aby na to nepřišla Josefína a její špehové, dělajícímu "dynastické" návrhy Josefíně apod.; to se musí vidět :-). Samozřejmě nebyl tak milý stále! Díl s Marií W. právě byl jen o tom přemlouvání atd., jak sám velmi přesně popisujete. Končí loučením (kde, to si musí divák domyslet) a odjezdem Napoleona vstříc Tylži. Marie se určitě ještě musí objevit v dalším díle, či dílech, její pobyt v Schonbrunnu i Paříži, včetně narození synka. To by scénář neměl opominout. Sama už jsem teď velice zvědavá, kdo na těch medailoncích je! Nemůžu si vzpomenout, že by po Marii W. a sňatku s Marií-Luisou ještě nějakou výraznou milenku měl. Jak teď čtu současně "Napoleon a ženy", mohla bych se podívat, ale nechám se raději překvapit. Jinak minisérie a kniha mi dost splývají, takže někdy si nejsem jistá, co jsem četla a co viděla ;-). S odstupem času to budu muset absolvovat znovu - každé zvlášť. Jo, Josefína byla přece manželka, nejsou tam tedy jen milenky! Marii-Luisu Napoleon také chvíli miloval, měla by tam určitě být :-D.

Jiří Kovařík řekl(a)...

To je hezký, že vám splývám s tv serií :-). Ale k DVD se dostanu nejdřív přes víkend, skoro slibuju, že si hoďku udělám, a pak se ozvu s dojmy. Rozkošný je hezké slovo, tak ho bezpochyby viděla slečna George... Jistě každý ale víme, že jinak se nám jeví partner dlouhodobý (manžel či choť obzvlášť), kterého máme na očích takřka den co den a míru vztahu k němu si uvědomíme, až když o něco vážného jde, a jinak vypadá milenec (milenka) či někdo právě lovený; to je flirt, dělání se lepším, blalblabla, tetřeví namlouvací tanec, prostě jsme roztomilí, i když jsme v jádru povahou (hanebný) pancharti :-)

Theodor řekl(a)...

A právě proto je dobře, že v seriálu - podle podaného svědectví - figuruje jak Napoleon-tetřev, tak Napoleon-jezevec.

Také bych uvítal další diskutující, jenomže článek už v blogu není na úvodní straně, takže na něj asi zavítá málokdo. Bohužel, nemohu se do diskuse vložit plně, protože jsem zatím ke své hanbě četl pouze Castelotovu knihu jako předkrm - hádejte k čemu - ale do hlavního chodu se dosud nepustil.

Omyl, Joséphine je přece mimo medailony! Na nich jsou opravdu jen milenky a tvoří nad párem, kde Joséphine je ovšem v pozadí, jakousi hvězdnou aureolu - téměř jako u sv. Jana Nepomuckého. Působivé!

Proto by mne také docela zajímalo, koho že si to čeští producenti vybrali do svého jediného medailonu (na levé straně). Podle mne by to logicky měla být právě Josefína.

TG

Anonymní řekl(a)...

Seriál si kupuji v trafice pravidelně každé úterý. I přes fakt, že český dabing je otřesný a jednotlivé příběhy se odehrávají ve výlučně sporých kulisách, není se čemu divit, od TV-seriálů 70.let se nedá očekávat pompéznost dnešních digitálních mini-sérií, je to zajímavý pohled do zakulisí Napoleonova života. Vedle milenek rád sleduji postavičky, které se kolem ústřední postavy objevují. Výběr herečky, představující císařovnu Josefinu, mi přijde přiznám se prazvláštní, ale ve smyslu ženské atraktivity zřejmě odpovídá anglickému průměru. Holm není špatný, sice v prvních dvou dílech jeho paruka vyvolávala úsměv na tváři mé nezasvěcené přítelkyně a já se přitom přistihl, jak filmového Napoleona obhajuji, ale jinak mi přijde jeho herecký part lehce a se zájmem stravitelný. Stejně jako děj kolem, až na ten český dabing!;-)
M.Kolomazník

Anonymní řekl(a)...

Pro Theodora: Dopátrala jsem se následujích informací - předposlední 2 epizody mají název MARIA LUISA a LOUISE, poslední pak THE END OF LOVE. Ve všech ještě vystupuje Marie Walewská (celkem ve 4 epizodách)i synek, Marie Louise bude jen ve dvou z nich. Herečka, která ji ztvárňuje, je Susan Wooldridge. Když jsem si ji vyhledala a viděla její fotografie (i když už mnohem starší věkem), skoro bych se vsadila, že je to ona v samostatném medailonku pod českým názvem. Mimochodem, zajímalo by mne, kde k této obálce Intersonicu pan Kovařík přišel, původně jsem chtěla vyhledat ji a konečně se dozvědět, "na čem tady jsme";-). Jak už jsem psala, u všech DVD je stejný obal, ten spodní snímek.
Když už jsem byla v tom pátrání, vyhledala jsem si jednotlivé herce v klíčových postavách - jak jsem psala v prvním příspěvku, připadali mi mnohem starší, než by měli být. Ian Holm měl v roce 1974 43 let (v té světlé paruce byl opravdu hrozný!), "Joseph" 42 let, "Murat" 38 let a "Junot" 27 let. "Josépfine" 42 let, "Georgina" 29 let, "Mme Duchatel" 27 let, "Marie W." 30 let a "M.-L." 22 let (ta byla skutečnému věku postavy nejblíž).:-)
Ještě bych chtěla zdůraznit, že Napoleona jsem rozhodně nepovažovala za "rozkošného" při milostných hrátkách, natož namlouvání (ostatně při tom za něj jednali jiní, zcela neromanticky),tam bych použila jiný výraz, ale právě mimo ně! Protože se do této "diskuze" prozatím zapojili pouze muži, budu zvědavá, jak na ně Napoleon v epizodě ELEONORE působil. :-)

Jiří Kovařík řekl(a)...

Nevím, kde jsem k obálce přišel, podle pravdy, kdo hledá, najde (občas)... Zatím jsme shlédl jen epizodu Rose a byl jsem u ní trochu rozhozený; Ian Holm byl v té paruce nějak pumprdentlich (výraz Oty Pavla; jako když mladá sexy elegantní dáma jde po ulici a šlápne do...), překlad s kouzlem nechtěného (Direktorium jako ředitelství mě naprosto dostalo a čekal jsem, že někdo z dabingérů-namlouvačů vzápětí řekne "bazinga", leč Big Bang Theory to nebyla...). Barras mi silně připomínal pana Donutila, ale na druhé straně se to přece jen drželo víc historie než desítky jiných filmů a inscenací, takže podle zásady "vyděržaj, pijoněr", zkusím i další díl. Pokud mi někdo připadal věrný obrazům, byť se jen mihl, pak Panna Maria Thermidorská (Tereza Tallienová-Cabarusová)... S madame Permonovou to ovšem nehezky přehnali, asi ve snaze smíchat hrušky s jablky, byť přiznávám, že to trochu vystihlo Buonaparteho posedlost "mít ženu jen pro sebe".

Anonymní řekl(a)...

Čtvrté DVD má opět 106 minut a 2 epizody, jak jsem již výše napsala. Pozoruhodné je, že se v epizodě MARIA LUISA (mimochodem "sestra" rakouského císaře a "neteř" Marie-Antoinetty) vůbec neobjeví, jen se o ní v závěru mluví. Epizoda je věnována rozvodu Napoleona a Josefíny, která se zde ukazuje jako pěkná mrcha (ještě víc, než obvykle). To video z youtube bude určitě z tohoto dílu, Napoleon je zde velmi "hitlerovský", jak napsal Theodor. Objeví se i Marie Walewská, více však v epizodě LOUISE, kde porodí syna. Marii-Luisu představují filmaři jako pořádnou "blbku", to si snad ani nezasloužila. A je to ta dáma v samostatném medailonku (pod českým názvem). Poměrně dost času je věnováno porodu "římského krále" a epizoda končí odjezdem Napoleona na ruské tažení. Nevím, jaký bude poslední díl, tyto 2 se mi jevily prozatím jako neslabší (nejméně zajímavé), byly více o Napoleonovi - císaři, než jeho láskách ;-). Jinak jsem ráda, že se názory těch, kteří alespoň část série viděli, nijak nerozcházejí s mými prvotním hodnocením. Dabingového "perlení" si užijete i nadále!

Theodor řekl(a)...

Hm, tak to těch lásek Císař asi už moc nestihne: ruské tažení 1812, německé tažení roku 1813, francouzská anabáze roku 1814 ani stodenní poletování 1815 příliš příležitostí k milostným radovánkám neposkytnou. Ještě by se tvůrci mohli pustit do rozboru jeho vztahu k paní Montholonové na Sv. Heleně, chtějí-li dojít až tak daleko. Zůstane nám tedy slečna z třetího medailonu zahalena závojem tajemství?

TG

Anonymní řekl(a)...

Nemyslím si sice, že by paní Montholonová byla zrovna Napoleonovou "láskou" (i když názor filmařů může být jiný). Ve filmu "Monsieur N" se k ní Napoleon chová opravdu neurvale. Také mne nic nenapadá, až shlédnu poslední díl a dotyčná tam nebude, musím se příležitostně podívat na první díly znovu, jestli jsem něco nepřehlédla :-D. Ale v posledním díle se má objevit Josefína a Marie Walevská, bude to asi nějaké vzpomínání v exilu.

Anonymní řekl(a)...

Poslední DVD s názvem KONEC LÁSEK má 53 minut (cena stejná, jako předchozí dvouepizodové). Děj je dost zmatený, kdo nezná události po Bitvě národů až po Waterloo, asi se "nechytne". Vystupuje zde Marie-Luisa, Josefína (ta umírá) a Marie Walewská. Epizoda končí loučením Napoleona s Hortense na "Malmejsnu" před odjezdem N. vstříc svému osudu. Napoleon říká - bude to Amerika, Anglie nebo ostrov v jižním Atlantiku (nevím, jak to mohl v tu chvíli tušit)? No nic, ani v tomto díle jsem nenarazila na tu poslední neznámou z medailonku, došlo tedy k nejhoršímu, musela jsem se podívat na předchozí epizody. Jako poslední jsem si přehrála začátek 1. DVD - ROSE, abych nevěřícně zjistila, že ta neznámá JE opravdu DÉSIRÉE!!! Kdybych se už opravdu zoufale nesnažila ji rozpoznat, zase by se mi to nepodařilo. Epizoda je velmi krátká, začíná v posteli (!), Désirée je zde blonďatá a je ji vidět převážně z profilu. Přesvědčila mne ta "košilka".:-) V té souvislosti by mne zajímalo, zda oba pánové (M. Kolomazník a pan Kovařík), kteří ROSE viděli, Désirée na obálce identifikovali?! A pokud ano, proč nás (s Theodorem) nechávali spekulovat a "tápat" :-D!

Jiří Kovařík řekl(a)...

Pan Kovařík neví, leč za nohu vás netahá, to by si nedovolil, jen se přizná, že díl 4 + 5 už nezakoupil, přičemž dál než k epizodě Rose se nedostal, protože nakonec zjistil, že místo Bonaparta furt vidí Bilbo Sacketta, má z toho pumprdentlich pocit a je zmaten, když se nikde neobjevuje Gandalf Šedý. :-)Pamatuje si, že Desirée byla blondýna, tedy ta filmová, byť šlo jinak o brunetu (ale arabská barviva na vlasy existoval už tehdy, třeba toho měli Claryové v Marseille plné sklady...) Jak k tomu přijde ta malá Betzy, že ji vyakčnili???

Anonymní řekl(a)...

O Désirée na obalu jsem nic netušil do té doby, než jste se ujala pátrání a informovala nás o jeho výsledku;-) Osobně jsem se dostal k identifikaci medailonků na obalu až po shlédnutí posledního 5.DVD a neuhodl:-(
... na mou omluvu, asi jsem byl ještě mimo ze zmateného děje a nešetrného sestříhání jednotlivých scén. Zde se autoři skutečně vyznamenali, zejména scéna s umírající Josefínou a okamžitý přechod na bitevní pole u Waterloo ve mně ještě nadlouho zůstane...:-O
Asi náhoda, ale na "Bilba pytlíka" jsem si po shlédnutí posledního dílu vzpomněl také:-D
M.Kolomazník

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za vyjádření oběma pánům; mám silný pocit, že touto diskuzí bude potěšen nejvíce pan Theodor, který ji víceméně vyvolal a dočkal se i konečné identifikace všech dam na obálce :-), aniž musel shlédnout jediný díl minisérie!!! Může si spokojeně mnout ruce, že nevyhodil své peníze oknem.;-)

Jiří Kovařík řekl(a)...

Omyl, já JSEM diskuzí POTĚŠEN, neb mi každý komentář přináší radost, dokonce i ten, co do mne šťourá!!! Nicméně mnout si ruce a nevyhodit peníze oknem je úžasná věc, k dokonalosti ji přivedl můj kamarád Qěták, který v hospodě před Silvestrem objednal panáky pro celý muzikantský stůl a nechal je napsat na někoho jiného :-).

zuzana řekl(a)...

Škoda, že jsem nebyla stejně osvícená jako msjö Květák. Bohužel, jsem si první díl Napoleona a lásek koupila a podobně jako pan Jiří Kovařík jsem pořád čekala, kdy se objeví Gandalf Šedý a řekne: Neplácejte hlouposti, pane Pytlíku, pokud nemusíte.
Dál než za Rose jsem se také nedostala a dá-li Bůh nedostanu...