středa 2. dubna 2014

PLUKOVNÍK CHABERT KONEČNĚ NA OBRAZOVKÁCH

Po dvaceti letech se na naše obrazovky konečně dostanu francouzský film Plukovník Chabert, který v kinech u nás nikdy neběžel. Podle stejnojmenné novely Honoré de Balzaca ho natočil Yves Angelo a hlavní role skvěle ztvárnili Gérard Depardieu s Fanny Ardant a Fabrice Luchinim. Nenechte si ujít komorní příběh napoleonského plukovníka, pokládaného od bitvy u Pruského Jílového za mrtvého, který se po Napoleonově pádu konečně vrátí do Francie... Psal jsem o předloze i filmu už před pár roky, prolink na to dám do nadpisu, a vy si pamatuje, že film jde v pondělí 7. dubna ve 21:50 na ČT2...

7 komentářů:

Martas řekl(a)...

Zdravím a moc děkuji za skvělé upozornění. Snad se také někdy dočkám filmu "1805, une chronique Napoléonienne".
M.

Anonymní řekl(a)...

Film bůhvíproč uhladil charakter Chabertovy manželky - u Balzaca je to vyloženě hyena a konec je mnohem tragičtější. MiŠ

Anonymní řekl(a)...

Dobry den pan Kovarik, som velmi rada, ze si na CT2 pozriem film s napoleonovskou tematikou. Velmi sa nan tesim a Vam dakujem, ze ste o tom dali na svojom Blogu vediet. Vasi citatelia si urcite pridu na svoje.
Na zaver este jedna otazka. Ked som surfovala na webe, tak sa mi dostala do pozornosti kniha "Napoleon: Bisexual cisar" od autora Franka M. Richardsona. Aky je Vas nazor pan Kovarik na "udajnu" Napoleonovu bisexualitu. Mne sa to nechce verit a aj keby to bola pravda, tak by som to Napoleonovi (pri mojom obdivu jeho velkej osobnosti) aj odpustila.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Richardsonovu knihu z r. 1973 jsem nečetl, leč googluji a to, co čtu zde, rozhodně nezní jako senzační objev:
http://gayinfluence.blogspot.cz/2013/11/napoleon-bonaparte.html
A tohle je vcelku výmluvné:
http://www.napoleon-series.org/cgi-bin/forum/archive2006_config.pl?md=read;
id=53843
Podle googlu to vypadá, že kniha nevzbudila zájem ani polemiku, kterou bych čekal. V životopisech a memoárech jsem nic podobného nenašel, jen jeho vášeň pro ženy. Nevěřím, že by se opačné sklony utajily. Víte, jak by se hodily pamfletistům??? A výroky v tom vygooglovaném? Upřímně si myslím, že každému normálnímu mužskému se někdy nějaký chlap líbil (a ženě žena), to ale v žádném případě neznamená jinou orientaci či dokonce sex se stejným pohlavím...

Anonymní řekl(a)...

No, já jsem už před časem narazil na jiný materiál:
http://gayscelebres.hautetfort.com/archive/2010/08/14/junot-l-amoureux-de-napoleon.html.
Pokud, vážená kolegyně (a další blogoví přátelé), nejste frankofonní, tak vězte že jde o teorii, podle níž si v raném mládí spolu dopřáli ojedinělou homosexuální zkušenost Bonaparte a Junot, ale zatímco Bonaparte ji okamžitě pustil z hlavy, Junot se do něho nešťastně zamiloval - věř, kdo chceš.
MiŠ

Anonymní řekl(a)...

Myslim si, ze o Napoleonovych sexualnych vztahoch sa toho uz popisalo mnoho. Ja som napriklad v jednej knihe od autora Guya Bretona: Milostne pribehy Napoleona Bonaparta, vydalo nakladatelstvo Nase vojsko 2013 (davam do pozornosti) citala aj o tom, ze boli podozrenia na sexualny vztah cisara Napoleona s jeho nevlastnou dcerou Hortenziou, ktoru Napoleon vyzenil sobasom s Jozefinou. Dokonca sa vraj aj narodil z tohto vztahu aj syn. Neviem, moze to byt pravda aj nemusi?????

Anonymní řekl(a)...

Dobry den, nedavno som mala od mojej znamej pozicane zaujimave DVD o zivote Napoleona na ostrove sv. Helena http://www.gorila.sk/product/66237. Tento film ma zaujal nielen pre peknu vypravu ale aj pre hadanku v zavere filmu, ci Napoleon naozaj zomrel na ostrove sv. Helena, alebo sa mu podarilo uniknut do Ameriky, kde dozil pokojne starobu. Neviem, ci ste videli tento film, ale bolo by to zaujimave, keby to tak naozaj bolo. Ved historia je plna otaznikov.