úterý 1. listopadu 2011

HRDINA NA LISTOPAD

A opět je tu začátek měsíce, čas na hrdinu z 98 let starého kalendáře, tentokrát z řad rakouských kyrysníků, přesněji z Kürassier Regiment Nr. 4 Kronprinz Ferdinand z kyrysnického sboru podmaršála Johanna Nepomuka von Nostitz (1. kyrysnický divize generálmajora Johanna von Klebersberg, 1. brigáda generálmajora Leonharda von Rothkirch). Je to střípek z francouzského ústupu, k němuž lze dodat jen, že za myslivce si je nutno nejspíš dosadit voltižéry či lehkou pěchotu vůbec, místo Plesny Pleissu a že ustupující jednotky (Augereauův či Poniatowského sbor v prostoru Markkleebergu?) musely být ve velkém rozkladu, když si hrstka kyrysníků troufla napadnout batalion... Inu, toho dne nejspíš nebylo nic nemožné. A že chybí na obrázku kyrys??? Nikdo není dokonalý, ostatně, část saských kyrysníků je u Borodina také neměla, holt zůstaly na vozech u Varšavy...
Kyrysník Martin Basárek
Třídenní bitva u Lipska zakončena byla porážkou francouzské armády, která ustupovala směrem k Rýnu. Ku pronásledování určena byla po většině jízda spojeneckých vojsk (Rakouska, Pruska, Ruska a Švédska). Kyrysnický pluk č. 4 stál dne 18. října 1813 na pravém břehu řeky Plesny co přední voj. Dne 19., lilo se jako z konve, obdržel poručík Pomo rozkaz, by s jednou četou území obhlédl. Po půlhodinné jízdě zpozoroval před sebou prapor francouzských myslivců. Ihned se rozhodnuv, shromáždil svou četu a podnikl útok na celý prapor. Myslivci utvořili hloučky a stříleli na dorážející kyrysníky. V tom klesl kůň pod poručíkem Pomem. Pět myslivců se oddělilo od svého hloučku a hrnulo se k padlému poručíku. Kyrysník Martin Basárek, zpozorovav, že poručík klesá, přicválal tam také a hned se obořil na těch pět myslivců, z nichž jednoho rázem skolil, kdežto ostatní přinutil, by se bránili. Toho použil poručík Pomo, ihned se vzchopiv, načež pospíšil hodnému kyrysníku na pomoc. Hned nato přicválalo několik kyrysníků sem a zajalo čtyři myslivce. Kyrysník Martin Basárek vyznamenán byl stříbrnou medailí za statečnost.

4 komentáře:

Theodor řekl(a)...

Kyrys přece nemůže být vidět, když přes něj má jezdec kabát, ne? - Sice nevidím, ale věřím, že ho má. "Bohuš" (Bolek Polívka) to říká ve filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntág poněkud jadrněji o jisté části (ženského) těla.
TG

Jiří Kovařík řekl(a)...

Druhá možnost ovšem je, že chvátal ku záchraně poručíka Poma s horlivostí tak velkou, až na kyrys času nebylo a on přes sebe hodil jen ten hopsafrak od akcízů, co někomu visel na skobě, neb, jak pravila ranou dělovou utržená hlava vozatajce Josefa Bonga, když se kutálela bojištěm: "Vždy povinnosti věrné spěch, byť vůkol vanul smrti dech!"

Anonymní řekl(a)...

No nevím, jestli by schoval to vypouklý železo pod ten kabátek co má na obrázku a i kdyby, vypadal by jako Krkovička...to by pak skryté neprůstřelné vesty měly dlouhou historii...děkuju za pěkný příspěvěk z našeho Rakousko-Uherska. Nějak se postupem času z nenáviděného Rakouska stala docela romantická vzpomínka.
Petr Sládek

Jiří Kovařík řekl(a)...

Leč běda, kdybychom se romantickým vzpomínkám oddali, páč pak by generálové Čeček, Gajda, Svoboda, atd. jaksi zůstali hodně za Schwarzenbergem, arcivévodou Karlem, Radeckým. Ale protože jsme národ nevděčný, žehrali bychom na Benedeka a pomlouvali ty méně uspěšné arcivévody... :-)