úterý 8. září 2015

WATERLOO V KAUZÁCH HISTORIE

Přes léto jsem kromě opalování pilně tvořil a výsledkem je sešit z řady KAUZY HISTORIE, které vydává nakladatelství Extrapublishing. Padesátistránkové plnobarevné číslo monotématického časopisu se jmenuje WATERLOO a shrnuje to, co jsem napsal ve dvoudílní stejnojmenné knize, i něco navíc plus spousty barevných vyobrazení. Ukázku tohoto příspěvky k nedávnému dvousetletému výročí nakonec vidíte v podobě, jak mi zůstala z korektur. Reklamní výkřiky na obálce nejsou moje, odrážejí jen dobový trend, jinak jde o velice seriózního vydavatele, s nímž už pár let spolpracuji v časopisech ŽIVÁ HISTORIE,  VÁLKA ČI HISTORICKÉ VÁLKY.  Pokud jde o KAUZY, už jsem měl před cca dvěma lety to potěšení se sešitem o první křížové výpravě...
Nakonec asi to hlavní.
WATERLOO vychází, pokud se nepletu, v pátek 11. září (tohoto roku, pochopitelně...)




5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý deň,

Chcel by som sa opýtať na Váš názor, prečo to Napoleon po prehre pri Waterloo tak rýchlo a rázne vzdal. Však v rokoch 1813 a 1814 bola situácia v podstate horšia a vtedy sa nechcel v žiadnom prípade vzdať. Dokonca aj keď prišiel o Paríž. Ďakujem.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý deň,

Mal by som ešte jednu otázku. Viete prečo poľská kavaléria bojovalo v bitke pri Albuere tak zúrivo, nenávistne a v podstate aj v rozpore s pravidlami vedenia vojny, keď dorážala aj ranených. Keby išlo o Rusov, bolo by to zrejmé, ale proti Angličanom to nemohlo byť v zásade nič osobné. Ďakujem.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Dobrý den,
třebaže si Vašeho zájmu vážím, je odpověď tak složitá a časově náročná, že to zde nelze. Pokud jde o Albueru a Poláky, napsal jsem, co vím, do 2. dílu Poloostrovní války (Napoleonova prohra). V jádru šlo o oko za oko, zub za zub...
To druhé zas najdete ve 2. díle Waterloo (Poslední bitva). Protože zachraňoval korunu, ne armádu, a sotva dojel do Paříže, už byl donucen ke druhé abdikaci. Nabízel se jako generál, ale nikdo už mu veněřil a Prozatímní vláda by byla blázen, kdyby mu je svěřila.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
máte v plánu napsat knihu o maršálu Davoutovi nebo Saint-Cyrovi?
Děkuji za odpověď

Jiří Kovařík řekl(a)...

Saint Cyra určitě ne. Davouta asi ano, výhledově, 2017, jesti ze dožiju :-)