PETR SLÁDEK
K napsání
článku o alkoholu mě mimo jiné inspirovaly knihy p. Kovaříka. Jak víme, alkohol
je metla nejenom lidstva, ale i armády…Plné sklepy vína, piva, pálenky mohou
zneschopnit vojáky lépe než připravený nepřítel (což platí do současnosti, jak
okusil každý voják základní služby). I pro vojáky napoleonských válek byla
lahvinka nezbytná pro úspěšné tažení. Co jiného fungovalo v poli, když se
nedostávalo tepla a kuráže, při zdravotních potížích nebo jen zahnat splín a
touhu po domově, než polní láhev plná vína nebo něčeho ostřejšího…
Cognac, živá voda Francie
Kořalek a pálenek je celá řada, ale cognac
(nechme mu francouzský název, abychom jej odlišilo od toho, čemu čeština říká
koňak a s pravým cognacem má jen zřídka něco společného) neboť je
jen jeden. Stal se živoucí legendou. Tvrdí se, že se stal oblíbeným
pitím Napoleona Bonaparta a výrobci toho uměli vždy náležitě využít, co se
reklamy týče. Dnes už se u nás běžně vžilo slovo Napoleon pro francouzské
brandy (které mají většinou ke cognacu hodně daleko).
Historie cognacu je dlouhá, pokud můžu
posoudit, vznikl vlastně přirozeným vývojem doby. Francie
Mapa oblasti pravého cognacu |
pěstuje vinou révu od antiky, Římská říše ji
exportovala společně se svými legiemi. Ve Francii se révě skvěle dařilo,
vznikal přebytek a časem se víno čím dál víc dařilo vyvážet do okolních zemí.
Během Stoleté války ovládali Angličané značnou část francouzského území, odtud
se víno vyváželo do Anglie. První záznam o
výrobě pálenky z vína je
z Armagnacu r. 1411 (dodnes je Armagnac hrdý a méně známý konkurent cognacu,
produkován pouze v oblasti Armagnac v Gaskoňsku; 95% cognacu
je exportováno, ale většina armagnacu je však zkonzumována chrabrými
Gaskoňci). Většinou jen pro vlastní potřebu. S příchodem renesance se
probudil také čilý obchod. Zboží putovalo do stále větších vzdáleností a
Holandsko bylo jednou z nejpilnějších obchodních velmocí. Jejich
obchodníci ve velkém kupovali víno a dopravovali do Holandska. Tam kvůli
nebezpečí zkažení, bylo víno vypalováno. Pálenka pak mohla být dále
transportována a před konzumací ředěna vodou. Zde vzniká slovo
brandy-Brandwijn-pálené víno. Holanďani se tak stali průkopníky ve výrobě alkoholu.
Umění destilace se postupně šířilo i ve Francii, kde se také začalo víno pálit.
Důvod byl opět praktický:
pálenka se lépe transportovala (menší množství sudů)
a skladovala (nevyžadovala tolik prostoru). Dalším krokem na počátku 17.
století byla dvojitá destilace. Zvýšilo se množství alkoholu a opět se snížilo
objemové množství, vznikla další úspora přepravy. Vznikl mnohem
koncentrovanější produkt, než Brandwijn. V této době se cognac
přepravoval výhradně v dřevěných sudech. Lodní transporty nabíraly velké
zpoždění a ležení sudů v lodích se prodlužovalo. Při koštování cognacu po
delším pobytu v sudech zjistili obchodníci změnu chuti a to
k lepšímu. Stárnutí v dřevěných sudech tak bylo na světě.
Chateau de Fortpinot a Segonzac, zámek cognacu Frapin |
Pařížské nábřeží Bercy, Napoleon tu navštivil trh s cognacem roku 1811 |
První tzv. cognacový dům vznikl
v roce 1643: Philippe Augier. Vznikaly další slavné firmy a většina působí
dodnes : Frapin ( 1696 Ludvík XIV. udílí rodině vysoký šlechtický titul), Martell
1715, Rémy
Martin 1724, Delamain
1759, Hine
1763, Hennessy
1765 (James Hennessy, bývalý důstojník Ludvíka XV.), Otard
1795...
Dobové sudy... |
V 19. století se cognac
přestává dodávat v sudech, ale v lahvích. To vedlo ke vzniku nového odvětví
výroby: lahve a korek. Každý voják tak mohl nést v tornistře nejen maršálskou
hůl, ale i lahvinku…Takto tedy vznikl cognac, a jaký k tomuto nápoji
mají Francouzi vztah, prozradí jeho pojmenování. Nazývají ho eau-de-vie
(doslovně živá voda).
O Napoleonovi se tvrdí, že cognac byl
jeho zamilovaný nápoj. To asi nejde vyvrátit, který Francouz si ho také
neoblíbil…další legendy o cognacu a císaři jsou ale nejspíš jen legendy…
Jedno z označení stáří cognacu je
Napoleon (mimo obvyklejší VS, VSOP, XO). Musí být nejméně šest a
půl roku v
sudech. Napoleon si prý pořídil eau-de-vie v sudu do svého paláce, načež
musel odcestovat na válečná tažení. Když se vrátil po šesti a půl roce,
zjistil, že chuť cognacu se o mnoho zlepšila…
Vinice ugni blanc |
Jedna z předních značek, Courvoisier, si
nárokuje být nejoblíbenější cognac císaře. Jejich příběh je následující.
Emmanuel Courvoisier a Louis Gallois, zakladatelé značky, původně z Bercy,
poblíž Paříže. Zde byla bezcelní zóna, ráj pro obchodníky s vínem, a tady
prý v roce 1811 navštívil jejich sklepy sám císař. Nápoj mu prý natolik
chutnal, že si s sebou odvezl několik soudků na Svatou Helenu. Píše se to
spíš jako legenda (nejspíš reklamní tahák), než jako skutečnost, faktem ale je,
že Napoleon III. ustavil Courvoisier jako vrchního dodavatele cognacu na
dvůr.
Cognac z doby Napoleona nedává spát
lidem ani dnes a to hlavně sběratelům…Pan Van der Bunt,
holandský sběratel,
ještě nedávno vlastnil jednu z posledních lahví svého druhu, cognac,
který doprovázel Napoleona při jeho tažení na jeho vozech. Jedná se o několika
litrovou ručně foukanou lahev typu Jerroboam, vyrobenou v Brugerolle
v roce 1795. Koupil jí v roce 1990 od sběratele za 20 000 liber.
Dnes se odhaduje její cena minimálně na 114 000 liber. Další lahev
z této sbírky je značky Courvoisier & Curlier a hrozny, ze kterých se
destilovalo, byly sklizeny roku 1789, v roce Francouzské revoluce. Cena se odhaduje na 39 000 liber. Největší nebezpečí pro tyto historicky
cenné kousky je člověk, který by se snažil tento cognac ochutnat…
Destilační kotle Charentaise |
Ještě alespoň krátce o výrobě. Dnes je výroba cognacu
pečlivě hlídána, stejně jako celý vinařský průmysl ve Francii ( máme se ještě
hodně co učit ). Hrozny pro cognac musí pocházet výhradně z přesně
ohraničené oblasti kolem města Cognac, nacházející se severně od Bordeaux.
Celkově jde o území velké 79 000 hektarů, rozdělené do šesti podoblastí.
K výrobě cognacu jsou povoleny pouze tři druhy bílého vína: ugni
blanc (tvoří kolem 98% směsi), folle blanche a colombard.
Sklizeň začíná v polovině září a trvá přibližně měsíc. Dnes se používá ve
větší míře strojní sklizeň, ale někteří menší producenti jsou stale věrní
ručnímu sběru. Z hroznů těchto odrůd se vyrobí zkvašením v nerezových tancích
víno, které má nízký obsah alkoholu 7,5-10% a je velmi kyselé. Toto víno je
prakticky nepitelné a používá se pouze na pálení. K výrobě cognacu se
používá dvojitá destilace, výhradně v měděných kotlích typu Charentais. Každá
destilace trvá kolem 12 hodin. Po druhé destilaci získáme produkt o síle 70%
alkoholu. Ten se pak ředí vodou a část alkoholu se odpařuje v průběhu ležení v
sudech. Přibližně 2% celkové produkce se odpaří do ovzduší, což činí ročně 22
milionu lahví! Tento tzv. Andělský podíl, je daní za kvalitu a činí z místního
ovzduší velmi veselou atmosféru. Na
jeden litr eau-de-vie je
potřeba devět litrů vína a to zase odpovídá 20 kg hroznů…Od 16. století, kdy
byl tento proces vytvořen, se postup nezměnil. Další umění potřebné k dosažení
dokonalé chutě jsou sudy určené ke stárnutí alkoholu. Jedná se o dubové sudy a
to zejména z vybraných oblastí Limousin a Troncais. Původní kotel Charentaise |
Landy... |
„ Tuhle lahev už mám deset let“.
Ať je jim to přáno, ale nalahvováním se
proces stárnutí navždy zastaví. Bude chutnat stejně, jako před deseti lety
(inertní sklo a nulový přístup vzduchu zamezí všem změnám chuti i barvy). Proto
nemá cenu dlouho skladovat, ale raději vypít a vychutnávat…
...a Henessy |
Výroba cognacu je fascinující souhra
spousty odvětví od zemědělství, řemeslnictví až po využití lidských smyslů.
Zachováním tradic, stejných postupů a surovin, můžeme dnes ochutnat stejný cognac,
jaký si dopřával sám císař.
P.S. Díky Petrovi Sládkovi za poutavý příspěvek na téma, které zde ještě nebylo; pravý cognac po ruce nemám, připíjím mu ale téměř šedesátiprocentní nemíchanou irskou Connemarou, neboť Irové patřili mnohokrát k francouzským spojencům!!! Navíc je to v této zimě i zdravé a potřebné...
2 komentáře:
I já jsem si na příspěvku pochutnal - jako dlouholetý milovník cognacu jsem si leccos připomněl a dovolím si něco málo dodat:
1. výraz eau-de-vie se obecně používal a používá pro jakýkoli t.j. i tuctový destilát/pálenku, dnes zejména pro kvalitní ovocnou čirou (hruškovice, mirabelka apod.). U cognacu by se proto slušelo mluvit o "eau-de-vie fine" = jemný destilát;
2. armagnac se liší od cognacu právě destilací: cognac = dvojitá destilace, armagnac = jednoduchá;
3. za Napoleonových časů se ještě nejednalo o cognac, nýbrž obecně o vinný destilát = vínovici čili po našem brandy, z níž byla územně vyčleněna a zákonem chráněná apelace cognac až r. 1909;
4. Napoleon podle pověsti nařizoval rozdávat vínovici svým vojákům, jimž doporučoval "ráno pálenku, večer víno" - asi proto soustavně vítězili, když před bitvou fasovali noblesní destilát (i když to nebyl žádný VSOP...), zatímco bojovníci ostatních armád jen ordinérní rum či vulgární kořalku z obilí :-) U armády se pálenka rozlévala nadále ze soudků, v lahvích se vozila jen pro generalitu;
5. dnes komerčně používaný název pro Courvoisier vznikl údajně na palubě Northumberlandu, kdy si angličtí důstojníci dopřávali vínovici z císařovy zásobičky pro Svatou Helenu (věřme, že jako cti dbalí tak činili s Napoleonovým souhlasem)a přirozeně o ní mluvili jako o "the brandy of Napoleon".
MiŠ
Jsem rád, že jsem přilákal znalce a v tomto oboru nejdou zkušenosti vyčíst, ale vypít:-)
Co se mi líbí na dobrém pití a jídle: Jde o něm diskutovat celé hodiny...
5) Jistě není vyššího trestu, než někomu vypít cognac!
4)Nechci kazit Napoleonovu autoritu, ale myslím, že za všech dob, názor velitele na to, co se má pít a kdy, moc vojáků nedbalo. Spíš se dbá na množství a na nepřetržitý přísun, než kvalitu:-)
Doufám, že už i v našich končinách jednou skončí doba fernetů a tuzemáků a začnou se pít i trochu kvalitnější produkty...
Navíc, když byl zmíněn Armagnac, výzkum tvrdí, že lidé v oblasti Armagnac se dožívají o pět let více, než je průměr ve Francii a to i přes to, že jsou nadprůměrní kuřáci. Dobrý vzduch a dostatečná každodenní dávka brandy dělá svoje. Tudíž pijte pro svoje zdraví!
Petr Sládek
Okomentovat