pátek 14. prosince 2012

AUSTERLITZ-SLAVKOV 2012: JAK TO BYLO

Toto video, vložené na youtube a pořízené Pavlem Junkem pro Projekt Austerlitz, se objevilo na www.austerlitz.org. Doslova mě dostalo, až mi místy šel trochu mráz po zádech; těm, kdo to natočili, sestříhali a ozvučili, upřímně gratuluji, je to úžasná poklona beze slov všem, kteří u toho byli, mnohem lepší nž třeba dvoudílný, dosti bídný dokumentární snímek francouzské televize, nedávno dávaný na ČT 2. Jen se potvrzuje, co si pár let v duchu říkám: jak dokonalý hraný film by se dal o Slavkovu udělat, kdyby do toho někdo šel! A jak by to asi zapůsobilo na Stanley Kubricka, kdyby žil; ten přece toužil udělat o Napoleonovi film.... Jenže nic podobného nikdo nenatočí, tržně a divácky táhnou jiné věci, a tím spíše je na místě poděkovat tvůrcům, zadavatelům a hlavně účastníkům!!!
 Video zvětšíte kliknutím na logo youtube, nebo přes prolink v nadpisu

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dokument byl opravdy bídný. Film na napoleonské téma by natočen měl a mohl být, ovšem pouze když by vypomohl stát. Snad se po svržení současné pseudodemokratické oligarchie jednou dočkáme. Největší problém je zatím jinde - Otakar Vávra nedávno zemřel. Prostě nemáme režiséra.

Unknown řekl(a)...

Z vlastní zvědavosti by mne zajímalo jak kanonýři dokáží vykouzlit takové to kouřové povýstřelové kolečko :-)

OR

Jiří Kovařík řekl(a)...

Netuším... Ucpávka, povětrnost???

Katrin 'Rai-che' Buttig řekl(a)...

Video je krásné, záběry také, ale ta hudba... z mého pohledu bestialita. Chápu, že se některých lidem tento žánr líbí, ale už s několika lidmi jsem se shodla, že tou hudbou to autor zabil. Dle mého názoru k napoleonským válkám patří dobová hudba, ne tyhle zběsilosti s elektrickými kytarami.