sobota 30. října 2010

HORKÁ INFORMACE O OHLÁŠENÝCH TITULECH

Informace od Ing. D. Rybníčka, vydavatele a majitele nakladatelství AKCENT, s nímž jsem si před třemi dny telefonoval, říká, že Maršálové Napoleonových orlů se budou expedovat hned v prvním listopadovém týdnu. Napoleon a ženy se objeví na pultech do konce listopadu. Další zprávy hlásají, že z napoleonik chystá totéž nakladatelství Talleyranda od kolegy Elbla, který pro stejného vydavatele v současné době píše i Bernadotta. Protože jsem s ním v kontaktu, určitě se o obou knihách dozvíte na blogu časem víc.

Pokud nechcete běhat po knihkupectvích, nebo máte nějaké větší příliš daleko, prolink na kontakt pro objednání v AKCENTu najdete klikem na titul článečku... Hezký den, i ty další!

13 komentářů:

Martin Vavricek řekl(a)...

Tomu říkám úroda a takhle před vánocema :) S tím Talleyrandem mě pan Elbl vyloženě potěšil. Netušíte, zda Bernedotte či Talleyrand půjdou do prodeje ještě do vánoc? To abych mohl dát ježíškovi kompletní seznam :)

Jiří Kovařík řekl(a)...

Talleyrand snad ano, Bernadotte se teprv píše... S kolegou Elblem jsem domluven, že mi dá vědět a poskytně ukázku, takže se včas dozvíte :-)

Anonymní řekl(a)...

Oba tituly již jsou v novinkách na webu AKCENTU, velmi příjemné překvapení! Teď jen aby byly co nejdříve i u knihkupců :-).

zuzana řekl(a)...

Od včerejška jsem hrdým vlastníkem Napoleona a žen. Zatím jsem se pravda dočetla teprve ke sňatku s Josefínou... Ovšem, nakolik mohu prozatím soudit, je to moc pěkné!!! Jaká škoda, že se člověk nemůže nějakým kukátkem do těch časů podívat!!!

Jiří Kovařík řekl(a)...

Suzanne, chválou nešetřte, to se moc pěkně čte, my psavci to potřebujem jak kytka vodu a hnojení :-)))). Nač konkrétně byste zaměřila kukátko??? Mon Dieu, kdybychom ho měli, určitě bychom občas nevěřili vlastním očím a mnozí historikové by řekli, že si pěkně vymýšlíme :-))))

zuzana řekl(a)...

Napoleon a ženy dočteno! Moc pěkné, byť občas bych Napoleonovi z pozice ženy asi něco řekla. Např. převlékat se pětktát denně mi nepřipadá nikterak zvláštní...

Jiří Kovařík řekl(a)...

Ano. Řekl bych, že mu chyběly styl a galantnost, onen esprit gaulois, který nešlo v Ajacciu nasát. Nedávno zesnulý dr. Plzák by jej asi označil za velmi podprůměrného milence, pro kterého uspokojení ženy vůbec nestálo na prvním místě... Casanova a Don Juan nikoliv bouřlivou krví či fantazií, ale dík příležitostem, které skýtá moc... Trochu tristní...

Hrubant Ivan řekl(a)...

Jsem vlastníkem celého autorova díla včetně počátečních děl "D´Artagnan a ti druzí" a "Monte Chisto a ti druzí". Malá poznámka na okraj, výše zmíněné prvotiny jsem po vekém hledání sehnal cca před 2 roky a půl roku poté byla vydán D´Artagnan. Nu což. K maršálům, kniha mi připadá hodně podobná té před 10 lety, některé kapitoly jsou stejné. Nicméně ani tato skutečnost nezabránila zařazení do mé sbírky Napoleonských děl. V současné době jsem začal s čtením, pevně věřím, že druhá díla verse překoná versi z přelomu století.
Těším se na avizované Thermopily, i zde se autor trefil (jako ostatně skoro pokaždé) do mého vkusu.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Autor si toho velmi váží, dovolí si ale podotknout, že rozšířené a přepracované vydání neznamená napsání celé knihy z gruntu jinak (pak by se i jinak jmenovala a měla by úplně jinou kostru). Šlo o doplnění, odstranění omylů (jeden se ale vloudil; nejmladší byl Marmont) a rozšíření tam, kde jsem od té doby získl nové materiály či nové poznatky; u poloostrovních záležitostí je to nejmarkantnější, ale i Itálie, Egypt a Německo 1800 se hodně liší, stejně jako Polsdko 1807, atd; hodně jsme předělával kampaň 1814. Na rozdílné tlouštce obou svazků by to mělo být vidět na první pohled, v gramáži papíru to totiž není :-)

Anonymní řekl(a)...

Také si dovolím přidat pár poznámek k uvedeným titulům a autora jistě potěší, že budu i kritická (ale konstruktivně ;-)). Na téma Napoleon a ženy jsem přečetla dost beletristických zpracování od různých autorů, tato kniha mne tedy ničím nepřekvapila, ale ani nezklamala (že byl Napoleon jako dítě v dívčí škole mne velmi pobavilo a byla to pro mne asi jediná novinka). Zato kniha Maršálové Napoleonových orlů zklamala mé očekávání. Horkotěžko jsem kdysi přelouskala všech 5 dílů Napoleonových tažení a příliš podrobné popisování vojenských operací se mi nečetlo snadno. Tuto novou knihu jsem začala číst s nadějí, že se dozvím něco spíše z "civilního" života maršálů a jejich rodin, proto jsem byla velice zklamaná, že je to opět téměř výhradně o stejných vojenských operacích. Sice tam ten rodinný život možná někde je, ale vyhledat si právě jen tyto informace je znepřehledněno způsobem napsání knihy (názvy jednotlivých oddílů, až na jeden, nic takového nenapovídají). Představovala jsem si něco na způsob zpracování podobného tématu v knize S. Wintra "Napoleon Bonaparte - jeho maršálové a ministři", škoda. Knížku už jsem pak jen prolistovala a prohlédla fotografie, zajímavý byl pro mne až závěr - jak kteří maršálové skončili, protože tam se pan Wintr dopouštěl omylů. Ještě poznámka - město narození Neye není Sarrluis, ale Saarluis (alespoň podle mapy). A Berthier nevypadl z okna 1. května, ale 1. června 1815.;-) Takové "maličkosti" mne vždycky upoutají, stejné nepřesnosti mi vadily i u pana Wintra, proto jsem si informace z jeho knihy chtěla doplnit přesnějšími :-(. Pokud mi to knihkupectví dovolí, tuto knihu si k těm ostatním nepřidám, tak "bojově" naladěná zase nejsem, sorry.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Jak říkám, nobody is perfect, chybičky se vloudí... Pokud jde o místa narození, názvy se velmi měnily, obzvláště tady, kde po dvě stovky let platilo heslo "Vraťte Alsasko Lotrinsku a naopak"; takže byste našla i Sarrelouis, Saarlouis... Pokud jde o maršály, i já bych se rád dozvěděl něco z civilního života, jenže bulvár tehdy neexistoval a v soukromí platilo "my home my castle" i ve Francii. Všimla jste si, že Marbot v celých pamětech má jen jednu milostnou pletku, a to ještě ne svoji? Proč asi? Takže se najde pramálo. Je to ostatně přepracovaní vydání deset let staré věci a krom toho, kdybych chtěl psát něco jako pan Wintr, raději bych přeložil nějakou sto let starou věc slovníkového typu, nebo si ušetřil čas seřazením hesel z wikipedie, jenže to by mi připadalo jako nedostatek invence. Trochu se vám směju, když píšete nepřehledné; právě vy, zdá se mi, jste se v tom orientovala až do detailů i chyb. A moc vojenské? Holt to byli vojáci, u těch se píše hlavně o taženích, bitvách, manévrech, což bývá nepřehledné. Kdyby šlo o životní osudy Josefíny Mutzenbacherové, válka by tam určitě nebyla... :-) :-) :-)

Anonymní řekl(a)...

Smějete se správně, tu námitku jsem očekávala :-D. Byla jsem si vědoma, že píši zdánlivě neslučitelné! Ale jednak mne Berthier zajímá a tedy je mi známo, jak a kdy zemřel; a pak - na protější stránce je obrázek paláce i s deskou, která nese datum tragického skonu maršála (a obrázky, jak jsem psala, jsem si prohlížela :-D). Nevím, odkud pan Wintr "opisoval" podklady pro svou knihu, z Wikipedie těžko, protože jinak by věděl, že Jean Lannes není pohřben na Pére Lachaise ;-)(mimo jiné "chyby"). Ale přehledná prezentace stručných životopisů nejen maršálů, ale i dalších osob pohybujících se kolem Napoleona (což jsem zvláště ocenila!), je pro mne v této knize prostě čtivější. Já osobně bych přivítala raději Váš překlad "sto let staré věci slovníkového typu", než číst stejné, často se opakující popisy bitev (na což poukazuje i Ivan v příspěvku výše) ve většině knih, které mám doma (i když byly psány "s invencí"). Prezentuji zde svůj názor bez úmyslu se Vás jakkoliv dotknout. Ostatně jste na jiném místě blogu vyzýval jak ke kritice, tak i podnětům, které by případně mohly prospět při zpracovávání témat, která by čtenáře mohla zajímat.:-) :-) :-)

Jiří Kovařík řekl(a)...

Ne, nedotkla jste se mě, a pokud mě něco štve, tak datum Berthiera :-( Ale zkuste zalistovat v seznamu literatury, některé ty věci jsou na books.google; třeba tohle je stručná, ale roztomilá věcička
http://books.google.com/books?id=Ws0EAAAAYAAJ&pg=PA1763&dq=mar%C3%A9chaux&hl=cs&ei=UEsUTZWbN8bssgau6pT6DQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCkQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false
A hezké svátky :-)