úterý 27. dubna 2010

NAPOLEONOVA INVAZE

Napoleonova invaze je název prvního svazku dvoudílného projektu o konfliktu, který zuřil ve Španělsku a Portugalsku v letech 1807 až 1814 a v mnohém přispěl k pádu císaře Francouzů. Proč Napoleon uloupil španělskou korunu, čím proti sobě vzbudil nenávist většiny Španělů i Portugalců, a proč nemohl vyhrát válku, i když Francouzi ve většině bitev vítězili? Jak probíhal barvitý zápas, do nějž se stále více zapojovali britští vojáci pod velením Arthura Wellesleye, budoucího vévody z Wellingtonu? To vše jsou otázky, kterými jsem se na podkladě dobových pramenů zabýval. Pokud jde o vojenské operace, zachycuje tento svazek události let 1807 až 1810 s bitvami u Roliçy, Vimeira, Bailénu, La Coruni, Medellínu, Tudely, či Talavery, krvavými obléháními Zaragozy i Gerony nebo madridským povstáním El Dos de Mayo.
Knihu vydalo v březnu 2010 nakladatelství AKCENT Třebíč.
(http://www.vydavatelstviakcent.cz/kontakt.php)

2 komentáře:

Šasér řekl(a)...

dobry den,uz od sveho utleho mladi zboznuji napoleona a jako 10ti lete dite jsem rodicum rikal ze napoleon je muj druhy otec.vase vsechny knihy jsem precetl jednim dechem.Vas zpusob podavani informaci k memu nejmilejsimu historickemu obdobi mne opravdu dostal.Dekuji za spoustu myslenek, podnetu a i novych informaci.Snad uz brzy rozsirim rady lehkeho jezdectva naseho velicenstva napoleona.Vse je o financich a case.Bydlim na statku blizko zatce a casem bych chtel vytvorit podminky pro tabory francouzkych vojsk a setkavat se z lidma stejneho razeni.Pane Kovarik preji vam do dalsi prace mnoho napadu novych informaci a mnoho pratel bez kterych to nejde.Prvni dil vasi knihy Napoleonova invaze jsem uz ze dvou tretin precetl a mam jen malou vytku zda se mi ze az moc hajite a ospravedlnujete chovani a jednani spanelskych civilistu.Represe ktere vzdy nasledovali a stupnovali se byli opodstatnene a na pravem miste.Rad bych vznesl i prosbu.Shanim jakekoli informace ci ikonografii k francouzkym husarum a jizdnim myslivcum v letech 1804-1808 pokud by jste byl tak laskav nebo nekdo z vasich pratel ci znamych byl bych vdecen.Z pozdravem Josef Kovalik

Jiří Kovařík řekl(a)...

Díky za komentář, beru i výtku, ale to je o úhlu pohledu. Nevím, jestli chování civilistů ospravedlňuji, spíš jsem se snažil vysvětlit, proč to dělali. Z pohledu Španěla a Portugalce to byla partyzánská válka vedená stejně krutě jako proti nacistům, nebo ve Vietnamu, v Afganistánu, Jižní Americe, atd. Rodí se z pocitů, který já vzdáleně zažil v roce 1968; i přes ty roky se pamatuji, jak nás obsadil ten, co se vydával za přítele a kolik hněvu v lidech bylo.
Pokud jde o husary, asi to chce objednat z Anglie (pro začátek)tři sešity J.-M. Mongina a A. Jouineaua "French Hussars"; všechny tři jsou např na této stránce:
http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=french+hussar&x=0&y=0
Dovozců knih je řada, stačí zadat heslo "dovoz knih" přes internet (literu proximu ale vzhledem k posledním zkušenostem nedoporučuji), nebo koupit přes internet skrz Visa či jinou kartu, kterou akceptují.