sobota 18. ledna 2014

NAPOLEONOVI JEZDCI

Podobnou informaci jsem včera či předevčírem vložil na facebook, nicméně vím, že mnozí z vás "obličejovou knihu" nepoužíváte a kvůli mně by bylo zbytečné si ji zakládat. Zrekapituluji tedy jinde řečené. Kolem Vánoc se mi nějakou náhodou zrodil v hlavě nápad, který jsme krátce v mozkových závitech převaloval, a protože se před usnutím i jinak vracel, zatelefonoval jsme svému nakladateli i příteli, majiteli AKCENTu, kterému se zalíbil s jednou podmínkou. Ten nápad se týkal napsání knihy s názvem NAPOLEONOVI JEZDCI a nakladatel měl jedinou podmínku: musím vše stihnout a odevzdat do začátku prázdnin, aby se přes léto už pracovalo u něj a kniha byla venku, než vyvrcholí vánoční trh 2014... Takže z poloviny dokončený druhý díl Římských válek do léta počká..., pak to doženu.
   Nevím jak pro vás, ale pro mne je to skvělé téma a příležitost v určitém ohledu zúročit více než desetileté psaní na napoleonská témata jiným způsobem, pro který byl v té řadě knih prostor jen částečně a omezeně. Co by tam mělo být? Osudy jezdců legendárních i prostých, galerie postav a historek, slavné jezdecké útoky či "husarské" kousky, ale i ve formě exkurzů do historie vzniku napoleonské kavalerie, jednotlivých druhů jezdectva, jejich taktiky, trochu vývoje uniforem, zbraně, jimiž ti muži bojovali, ukázky dobových předpisů, zážitky, z čehož by měl vyjít živý obraz legendami opředeného druhu vojska... Dlouho jsem uvažoval, kudy a jak na to ve věci, k níž je materiálu tolik, že bych se v něm mohl utopit, a po prvních dvou až třech stránkách mám pocit, že už vím... Stále sbírám a objevuji, materiál pořád přibývá, i ten obrazový, jak vidíte z nedávno nalezené Rousselotovy kresby Kellermannova útoku u Marenga, který v té knize musí být (krom stovek jiných věcí), neboť šlo o zvrat v bitvě, o němž sám muž, který šturm vedl, prohlásil:
   "Posadil jsme tím Bonaparta na trůn."
   Což se Prvnímu konzulovi moc nelíbilo, byť to byla, obrazně řečeno, pravda: kdyby Marengo prohrál (a mnoho nescházelo), konzulát by skončil a císařství by nenastalo...
   Takže mě omluvte, jdu se znovu vnořit do osudů mužů jako byli Kellermann, Lasalle, d´Hautpoul, Pajol, Latour-Maubourg, Grouchy, Bessières, Montbrun, Brack, Milhaud, Lefebvre-Desnoettes či ti níže postavení, Marbot, Gonneville, Parquin, Abbeel, Krettly a mnozí jiní...


5 komentářů:

Martas řekl(a)...

Zdravím. Skvělé, na knihu se už teď těším. A kdybych mohl, dovolil bych si poprosit o nějaké podrobnější informace o pěších dragounech. Buď přímo zde, a nebo v nějakém exkurzu v připravované knize. Je mi jasné, že kniha bude o jezdcích a zmínky o pěších dragounech máte v prvním části "Tažení". Děkuji za jakékoliv informace či odkazy týkající se tohoto druhu francouzského vojska v období Napoleonských válek.
M.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Budu se snažit. :-) Něco by ale o nich mělo být ve Slavkově 1805...

Unknown řekl(a)...

Zdravím,
Napoleonovi jezdci ? Tak to je dobrá zpráva. Na chvilku jsem měl pocit, že jste zběhl do starověku k římanům, a vyměnil bajonet a palaš za pilo a gladius :-) . Držím palce, aby se vše povedlo a aby se vše stihlo v tom v pravdě šibeničním termínu. No snad pan Křížek neřeší přetažení termínu soubojem na šavle :-)
P.S.: Vánoční zasnění (postesknutí) ..... O vánocích, jsem si souběžně a zpětně listoval vaším Trafalgarem společně se studií Trafalgarská epopej od Karla Řezníčka (Bitva u Slavkova a válka roku 1805 - sborník dokumentů a studií k 200.výročí) a říkaj jsem si, "Tihle dva by se měli dát dohromady a společně něco napsat, nějaký triptych o námořnících a námořních válkách věku plachet". O prostých námořnících, důstojnících ale i lodích Royal Navy, o bitvách a duelech a pod. Příběhy o skutečných Hornblowerech, Aubreyech, Bolithech apod. Páni, to by bylo. Přimlouvám se.
P.S.: (2) Nedávno se na knižních pultech objevila kniha: Guy Breton - Milostné příběhy Napoleona Bonaparta (Naše vojsko). Bližší info o knize nemám. Tak nevím jestli jde o literaturu faktu, historický romám, nebo nedejbože červenou knihovnu :-)
S pozdravem

Martas řekl(a)...

Děkuji. Zítra jdu na nákup :-)

Jiří Kovařík řekl(a)...

Pro M. Vnuka: My už se dali dohromady dávno, jenže každý jsme torichu jiný... Ale na moře pořád myslím...!