středa 24. července 2013

ESSLING ANEB KNIHA DOSLOVA PRO RADOST



Nedávno mi jeden letitý přítel udělal radost a z Francie přivezl dárek v podobě hodně atraktivní, celobarevné publikace, který svým charakterem připomíná proslulou řadu nakladatelství Osprey Military s názvem Campaign, tedy té série, v níž se popisují slavné bitvy. Pochopitelně že šlo o brožuru francouzskou, jejíž rozsah je o něco menší (84 stran), byť na stejném křídovém papíře a oproti pravděpodobnému vzoru celobarevnou. Knížka se jmenuje Essling, má podtitul První Napoleonova porážka? A vydalo ji nakladatelství Histoire & Collections, jehož produkce je natolik zajímavá, že prolink na webové stránky vkládám do nadpisu. Anotace tohoto svazku na zmíněných stránkách říká sice obecně známé věci o bitvě, svedené 21. a 22. května 1809 na Dunaji, dodává však a zdůrazňuje, že kniha je vybavena velmi bohatou ikonografií, mapami 3D, tabulemi s uniformami, atd., což při prolistování předstihuje všechna očekávání a zmíněné Ospreye odsunuje na druhé místo co do výpravnosti a občas i přesnosti… 

Jsou tu ordry de bataille (u Rakušanů i s barevnou tabulkou egalizačních barev pluků), schémata sestav, celkové mapy nově vytvořené i staré, dokonce i hypotézy jednotlivých rozvinutí a nesmírně mnoho vyobrazení jak novodobých, tak i klasických (Myrbach, Ottenfeld…), přičemž se vše vyváženě věnuje Francouzům i Rakušanů, což nebývá zrovna obvyklé. 


Autorem textů je Gilles Boué, mapy kreslili Gregory Proch a Denis Gandilhon, uniformy André Jouineau, známý z mnoha publikací tohoto nakladatelství (např. uniformy císařské gardy, kyrysníků, jízdních myslivců, husarů, atd., jak se ostatně na stránkách nakladatelství můžete přesvědčit). Neodolal jsem a pár stránek z Esslingu pro ukázku naskenoval… Mám obrázkové knihy moc rád a Des batailles et des hommes (O bitvách a mužích), kam Essling patří, se už totiž objevilo Hanau et Montmirail, tedy bitvy z konce kampaně 1813 a z tažení 1814, či ze starších období Rocroi 1643, nebo Fontenoy 1745… Zbývá snad jen dodat, že cena jednotlivých svazku se pohybuje kolem 16 EU, což není (odmyslíme-li si poštovné) zas tak mnoho. Neprověřoval jsem, zda nakladatelství posílá knihy i do ČR, tituly ale lze nalézt na www.amazon.fr, odkud není s objednávkou problém (a Essling tu navíc inzerují o euro levněji…).
tato byla zjevně vypravena s láskou i nadšením, byť mi asi bude nakladatelství tahat peníze z kapes, neboť další svazky lákají. Mimochodem, pokud vás zajímá celý katalog Histoire & Collections, stáhněte si jej v –pdf touto adresou:

3 komentáře:

Oliver Zajac řekl(a)...

RIP Jean Lannes, pre mňa ako jeho veľkého fanúšika udalosť nadovšetko presmutná, ale uznávam, knižka vyzerá úžasne! Najmä tie ilustrácie nemajú chybu. :-) Tíško závidím a po ušetrení pár koruniek pouvažujem nad investíciou. Takže nakoniec ostáva len povedať : Gratulujem! ;-)
Oliver Zajac

Unknown řekl(a)...

Chci se zeptat pana Kováříka, zda by se nemohl s vydavatelem dohodnout na nějaké formě spolupráce a tyto knihy přeložit do češtiny a oficiálně vydat. Zajímavé mohou být i tituly z pozdějších válek.
Díky za odpověď.
kachnicka-kacka@seznam.cz
P.S.: Sháním filmy s Richardem Sharpem v jakékoli formě. Nejlépe ale na CD v nějakém rozumném formátu s možností volby jazyka a titulků Anglicky a Česky, ať potrénuju jazyk.

Jiří Kovařík řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.