úterý 12. října 2010

WATERLOO, RUDOLF HRUŠÍNSKÝ A ČT2

Jeden ze čtenářů a komentátorů blogu mě upozornil, že tuto neděli (17. října) ve 12:00 dávají na ČT2 československý TV film Waterloo z roku 1967 s Rudolfem Hrušínským v roli Napoleona (a Zdeňkem Štěpánkem jako gardistou Pierrem, Radovanem Lukavským v roli Fouchého, Františkem Smolíkem jako dr. Corvisartem, Irenou Kačítkovou coby Napoleonovou sestrou Paulinou, etc.). Snímek natočil Jiří Bělka podle předlohy Jiřího Šotoly a tvrdí se, že role Napoleona byla ztvárněna nesmírně autenticky; podle přítele Jakuba Samka je Rudolf Hrušínsky vedle Roda Steigera nejlepší filmový a televizní Napoleon, jakého kdy viděl... Pro mne to bude premiéra a rád se dám překvapit. Komentáře Česko-Slovenské filmové databáze (viz prolink v nadpisu) zní slibně a jeden z nich říká následující:

"Silné protiválečné drama o moci, která korumpuje, a ta absolutní, jak známo, korumpuje nejvíc. Jedna noc v předvečer rozhodující bitvy, která dělala dějiny, v podání Rudolfa Hrušínského coby Napoleona a několika dalších špičkových herců z jeho okolí coby jeho obětí či protihráčů. Lukavský ztvárnil intrikána Foucheho - jeho šéf tajné policie je skutečně postava k sežrání. Komorní hra silná především vyhrocenými dialogy a dobře prokreslenými postavami. Nejlepší byl vedle Hrušínského Zdeněk Štěpánek coby věrný, nekriticky uvažující voják, který si svého pána idealizuje a obětuje za něj život. Celkový dojem: 90 %. Natočené ve velmi jednoduchých, téměř divadelních kulisách."

Kdo bude mít čas a chce, ať shlédne a posoudí; můžeme se k filmu společně vrátit...

P. S.: Mimochodem, uplynulo několik měsíců od napsání příspěvku a já na upozornění jednoho ze čtenářů-diváků měním prolink v nadpisu na odkaz k možnosti stáhnout si tento snímek...!

8 komentářů:

Martin Vavricek řekl(a)...

Pro Vás to bude premiéra? to mě překvapuje. Je pravda, že v tv se tento film moc často neobjevuje. Já ho viděl jednou, před léty, a od té doby čekám, kdy ho znovu uvedou :) Herecká sestava par exellence (z dalších jmen např. Josef Bláha, Jiří Adamíra či Otakar Brousek st.). Radovan Lukavský jako Fouché je přesný. Štěpánek jako starý voják jakbysmet. A Rudolf Hrušínský? To je kapitola sama pro sebe. I kdybych zapoměl, o čem bylo Waterloo, tak jeho strhující výkon se prostě nedá zapomenout :) Krásně charakterizoval jeho herectví František Němec, když hovořil o společném účinkování na prknech ND: "Hráli jsme spolu ve Williamsově Kočce na rozpálené plechové střeše. To už nemělo s herectvím nic společního. To byl rozhovor duší." Čili s názorem pana Samka lze jen souhlasit a film vřele doporučuji všem milovníkům historie, protože tady hitorie doslova ožívá, ač to na první pohled nevypadá (kulisy jsi skutečně jako na divadle, ale méně je někdy více ) :)

Jiří Kovařík řekl(a)...

Vždycky je něco poprvé :) O to víc se těším...

Martin Vavricek řekl(a)...

Jak hodnotíte tento film? Všiml jsem si několika nepřesností, ale jinak si stojím za svým názorem. Výborná studie těch několika hodin před bitvou a fascinující výkon Rudolfa Hrušínského.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Jejda, já měl čas jen nahrát, ořezat, pustit si kousek; tak 2-3 dny to musí počkat. Ale první dojem je skvělý (omyly v hodnostech, přítomnost těch, kteří tam být nemohli, pořadavek aby za den dojel do Paříže kurýr a stihla přijet vláda do Belgie, starý granátník, který by spíš odpočívat v Invalides, to pokládám v tomto případě za nepodstatné). Ztělesnění Napoleona (myslím nejen vzhledu, ale hlavně chování) se zdá geniální. A zaskočilo mě, jak je Adamíra podoben Neyovi z Grosovy nedokončení skicy... Pravda, kdyby si Šotola nastudoval lépa děje a osoby, bylo by to lepší, ale ježto miluju jeho "Tovaryšstvo Ježíšovo" i "Svatého na mostě", dávám mu a priori absolutorium. A jistě řeknu víc, až to skouknu, ale poslední dny jsou nějak hektické...

Anonymní řekl(a)...

Viděl jsem to před mnoha lety a o této repríze jsem nevěděl. Nevíte, prosím, někdo o možnosti si tento film stáhnout?

Bohužel na DVD vychází spousta ptákovin, ale některé skvělé filmy, jako je tento, nebo Břetislav a Jitka a nebo Královský omyl a podobné, nejdou na DVD koupit a v TV je nedávají vůbec, nebo jen sporadicky.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Netuším; škoda, měl jsem to na HDD rekordéru, jenže už nemám, smůla...

Theodor řekl(a)...

Někdo to z ČT2 nahrál a dal na www.uloz.to - je to tedy volně ke stažení!
Skvělé! Naprosto vynikající!

Jiří Kovařík řekl(a)...

Máte pravdu v obojím a, jak se můžete přesvědčit, udělal jsme k článečku dodatek s prolinkem na ulozto.cz. A dík!