středa 6. října 2010

GARDOVÝ JÍZDNÍ MYSLIVEC

Díky mnohým dobře známému Jakubovi Samkovi mi přistál v poště mail s prolinkem na video (ten prolink najdete v nadpisu), které není jen tak ledajaké. Popisek pod ním říká, že Michel Vladesco představuje jízdního myslivce císařské gardy, který předvádí zacházení se šavlí v boji při útoku na různé statické cíle stejně jako střelbu z musketonu. Je to, jak dodává, slalom a útok, který dokazuje, co jízdní myslivci císařské gardy, elita lehkého jezdectva napoleonských válek, svedli. Dalo hodně práce tohle video stáhnout, i když mi Jakub poradil, jaký program k tomu použít, a myslím, že pokud se povede filmík i úspěšně vložit, pokoukáte se na cosi výjimečného. Jako kdyby tu oživl Napoleonův kavalerista, což je titul vzpomínek kapitána Denise Charlese Parquina, které jsem před časem přeložil a jež přítel Leon Křížek vydal.

Kresba Édouarda Detaille k tomuhle všemu patří a já se vbrzku vrátím jak k Parquinovým memoárům, tak i k mistru Detaillemu...

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Mohu se zeptat jaké memoáry považujete za lepší nebo Marbotovi nebo Parquinovi ? Marbota už mám tak doufám že se mu Parquin alspoň vyrovná, co vy myslíte ?

Jiří Kovařík řekl(a)...

Takové, jaké jsme ještě nepřeložil :-). Ale vážně, ty dva srovnat nelze, ač jezdci, jsou každý jiný, Marbot víc politizuje, rozebírá a také přehání, Parquin, to je d´Artagnan napoleonských válek, plný dobrodružství a píše velmi pravdivě. Mám je rád oba, jsou skvělí jeden i druhý!!!

Anonymní řekl(a)...

To já budu rád když Parquin bude více popisovat ty různé dobrodružné a humorné akce to mě baví nejvíce na Marbotovi :)

Anonymní řekl(a)...

Ve svých dvou posledních příspěvcích jste zmínil téma re-enactementu. Nezvažujete zařadit vlastní nebo např. požádat některého z Vašich zainteresovaných kolegů o nějaký příspěvek také na toto téma? Podle fotografií na záložkách Vašich knih soudím, že se také aktivně účastníte? Jako divák už jsem několik secvičných nebo vzpomínkových akcí navštívil a přiznám se, párkrát jsem musel zamáčknout slzu u oka, jak mě ona atmosféra dojímala.
Myslím, že pro aktivního účastníka to musí být mnohdy dvojnásobná srdeční záležitost. Asi bych měl zájem "napít se z tohoto poháru", ale bohužel moc toho o tom nevím a netuším co to obnáší...myšleno po stránce časové a organizační. M.Kolomazník

Jiří Kovařík řekl(a)...

Good idea!!! Požádám Jakuba S. a dám mu prostor, doufám, že se toho ujme; povolanějšího neznám!!!

jakub.samek řekl(a)...

Na austerlitz.org najdete tuto rubriku: http://www.austerlitz.org/cens_ac66 a v ní tento článek: http://www.austerlitz.org/rekrutovaci-kancelar-cens_a1136 ; ideální bude si vybrat, čemu byste se chtěl věnovat, a pak se dál optat ve fóru na www.napoleonika.cz.

Skrze seznam jednotek (http://www.austerlitz.org/clenske-jednotky_a1448) se dostanete na stránky jednotlivých spolků, a tam najdete fotky, zprávy z akcí, apod.