pátek 11. ledna 2013

PREZIDENTSKÉ VOLBY BEZ AGITACE

Polní maršálek kníže Karel Filip Schwarzenberg
Už jsem měl v minulých dnech připravený příspěvek jako reakci na obludně ješitný, všechny obviňující projev prezidenta Klause a hodlal mu udělit Prix Merde, pak jsem ho ale vymazal s tím, že tento blog nebudu politizovat a že jsou lepší témata než výpad nesoudného politika. Volby nástupce jsou nicméně doslova za dveřmi a já stojím před dilematem, které se neliší od rozpaků mnoha z vás.
     Kdo na jeho místo?
     Těžká práce, neboť mnohem jasněji vidím, kdo ne.
      Takže, aniž bych vás ovlivňoval, docházím k jednomu jedinému jménu způsobem, který připomíná rozhodování z filmu Master and Commander, kde kapitán dospívá s námořnickým sucharem v ruce k teorii menšího zla a vyklepává z něj moučné červy...
     Sbírám zbytky svého dobou notně pochroumaného idealismu a připomínám si heslo starého českého šlechtického rodu, které latinsky hlásá:
     NIL NISI RECTUM
     Jakkoliv je pro zlomyslné Čechy latinské substantivum rectum záludné, vznešená deviza přece jen hlásá:
     Nic, než právo. Nebo spravedlost, případně dobro, chcete-li.
     Snažím se věřit, že si toto heslo připomíná a bude připomínat ten, k jehož erbu patří navzdory zákonu 61/1918Sb Republiky československé (pozdějí Československé republiky, Česko-Slovenské republiky, Československé socialistické republiky, Československé federativní republiky a poté už jen České republiky) o zrušení šlechtických titulů. A v koutku duše věřím, že ví i o jiném hesle:
     Noblesse oblige!
     Šlechtictví zavazuje! 
     Že by mohl pro tuto zemi udělat alespoň zlomek toho, co pro stát, do nějž jsme patřívali, učinili mnozí.
     Adolf Schwarzenberg, vítěz nad Turky u Rábu.
     Karel Filip Schwarzenberg, statečný i čestný voják, velitel armád poslední protinapoleonské koalice a vítěz nad Napoleonem v roce 1814.
     Felix Schwarzenberg, ministerský předseda, střízlivý a rozvážný politik, který musel navzdory nespornému vlastenectví nejednou, zejména v těžkém roce 1848, volit mezi zájmy státního celku a tzv. českou otázkou.
     Atd.
     Doufám v to a podle toho jsem se rozhodl.
     Jiná možnost mě ostatně ani nenapadá, pokud nechci svůj hlas zahodit...


21 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Veni, vidi, applaudi.
I když asi ani všichni Schwarzenbergové se svým rodovým heslem neřídili, stejně jako se miliony aristokratů v dějinách neřídily zásadou Noblesse oblige - což by mimochodem bylo heslo, které by se v modernější obměně např. "Fonction oblige" mohlo povinně vyvěšovat ve všech úředních prostorách místo zbytečného portrétu hlavy státu - a ušetřilo by se na jeho obměnách...
MiŠ

Unknown řekl(a)...

Napadla mě úsměvná představa, jak by si počínal Karel Schwarzenberg proti Napoleonovi u Lipska, kdyby si prohodil místo se svým předkem. Hned mě napadl jeden citát, ze známého českého filmu Tajemství hradu v Karpatech. - "Bitvu jsem presrál, ale dobre sa vyspál" :)

Jiří Kovařík řekl(a)...

Ono na druhé straně je lepší bitvu prospat (což ostatně učinil z velké části u Budyšína i Napoleon), než vytunelovat armádní pokladnu, prodat nepříteli část dělostřeleckého parku, případně se s nepřítelem spojit za slib křesla v novém režimu, což by bylo dosti české politické řešení... :-) :-) :-) Mne zas napadá, co by bylo, kdyby se do čela armády u Lipska dostal člověk, který by odvolal armádní špičky, pak byl sám odvolán a bitvu řídil císař pán na dálku z Vídně :-) :-) :-)

Anonymní řekl(a)...

Tohle je ještě poměrně optimistický scénář, jsou i jiné možnosti, např.
a) bitva by se nekonala a Napoleon by rovnou slavně vtáhl do Prahy proto, že se vláda a parlamentní strany na vedení války nedohodly, neboť celé týdny řešily jen to, kdo za co může, co s kuřáky a jak si navzájem přidat na platech,
b) bitva by byla "presrána" proto, že selhal nový centrální registr artilérie a dělostřelci museli stát několikadenní fronty na povolení ke střelbě...
c) bitva by byla "presrána" proto, že císař pán vyhlášení války podepsal, ačkoli na některé jednotlivé aspekty války dávno zapomněl nebo mu vůbec nebyly známy, a jeho ministr vyhlášení války ho rovnou spolupodepsal proto, že sice nevěděl, co všechno válka přinese, ale nemusel se o ničem radit, protože to nebylo protiústavní a vláda za to nenese odpovědnost...
MiŠ

Jiří Kovařík řekl(a)...

Někdo mi dal k tomuhle článku 2x žádná sláva a docela mě mrzí, že mi to nevysvětlil, abych se polepšil... Možná je z Vysočiny, a pak je to jasné... :-) :-) :-).

Anonymní řekl(a)...

Vysvětlit to skutečně mohli, zvlášť když se ani nemuseli podepsat. Ale nemusel bys je hned zaujatě podezřívat :-)ze zemanismu: třeba jsou to jen fanatičtí bonapartisté a nenávidí šmahem všechny Schwarzenbergy kvůli Karlu Filipovi :-) jako já - mně to před kliknutím na reakci taky pudově cukalo myší :-))) A je ještě 7 dalších možností, proč se jim Tvůj příspěvek nelíbil :-)
MiŠ

Anonymní řekl(a)...

No já bych daleko radši volil nějakého potomka maršálů Lannese, Neye nebo Davouta :-) Možná kdyby se tenkrát Schwarzenberg přidal na druhou stranu, má volba by byla dnes jasná :-D

M. Kopecký

roman.ricka řekl(a)...

Těžká volba to dozajista byla a podle mě se vybíralo těžko a snad se ani nikdo vybrat nedal. Těžko říct, ale mám strach, že následná volba nebude mít pro náš stát vítěze. Ať už jeden či druhý pro mě nejsou ti praví reprezentanti naší republiky. Pana Karla volit nebudu jistě, jelikož nemůžu volit někoho, kdo se spolupodílí, již několik let, na vládnutí naší země. Tím chci říct, že téměř všechno schvaluje, ať už podpisem či při hlasování ve sněmovně, hlavně zákony s kterými nesouhlasím. Když bych šel do podrobností, tak i první žena státu co nemluví jeho řečí mi přijde jako dost komická situace. Bohužel je nutno konstatovat, že druhý kandidát je ten příslovečný bez dvou za dvacet a probírat jeho zápory snad ani není třeba.
Ať tak či onak budoucnost ukáže jak jsme se rozhodli a jestli pan Schwarzenberg, jelikož si myslím, že s převahou na hradě opravdu usedne, mě osobně překvapí. Bohužel jsem pesimista, tudíž očekávám po Václavovi dalšího prezidenta s kterým se neztotožním ani za mák. Inu uvidíme.......

roman.ricka řekl(a)...

Jen chci ještě doplnit, že já jsem hodnocení žádná sláva nedával :)

Jiří Kovařík řekl(a)...

Pro Romana Říčku:
Já vím, že Vy ne. Ale s volbou je to těžké, pro Vás i pro mne, viz příměr k filmu o Aubreyovi a Mathurinovi :-)
Pro MiŠ:
Vždycky je spousta možností a já nepodezírám, jen vyvozuji, a prožože nejsem domýšlivý, nepředpokládám, že se nelíbím já osobně, ale kníže pán... Ergo kladívko, proč se nelíbí? Protože dotyčný má jiné představy. Jen škoda, že neumí napsat: Pane Kovaříku, to jste napsal blbost, protože..."

Unknown řekl(a)...

No páni. Zdá se, že současné politické dění v této zemi hýbe žlučí skoro každému a pěkně jitří vášně. A to je teprve leden. Komentovat to. Nenacházím dostatečné množství sprostých slov (i teď bych hravě strčil brigádu dlaždičů do kapsy). Prix Merde pro prezidenta ? To snad raději Brown Bess na 10 m.
Volby. To je jako si vybírat ze dvou jídel, které vám moc nevoní. A u kterých nevíte jestli to potom půjde horem nebo spodem (tedy jestli na porcelánu budete více sedět, nebo před ním více klečet). Zdá se, že tento rok bude na události bohatý. Jen se modlím, aby ho tato země neprožila v permanentní nasranosti.

Anonymní řekl(a)...

Nepodezírám Tě z podezírání, vždyť jsem tam dal smajlíka. K celé prezidentské volbě bych dodal:
Prezident u nás není skutečnou hlavou státu jako v USA nebo ve Francii, nýbrž má dosti omezené pravomoci. Jeho deklarované vyhraněné levičáctví/pravičáctví tedy není pro náš stát žádnou vážnou hrozbou. Měl by rozhodovat intelektuální potenciál a charakter, zvláště když se pojmy levice-pravice už v reále rozmělnily.
Prezident by měl ostatně především a za všech okolností rozeznat, co je správné pro tuto zemi, tudíž musí umět zapomenout, že je levičák/pravičák, jakmile ta jeho levice či pravice přijde s něčím nesprávným. Pokud tedy jeden či druhý teď ze všeho nejdřív vehementně označuje sebe či druhého za představitele levice/pravice, v mých očích se diskvalifikuje.
Vidíme dnes a denně, že předvolební rétorika a povolební činy jsou u nás zhusta nebe a dudy, občas i u prezidentů, zvolený tedy může posléze jednat úplně jinak, než se nám nyní prezentuje.
Karel Schw. se sice podílí na této vládě, ovšem Miloš Z. v minulosti dokonce přímo vedl vládu, která nám také mnoho dobrého nepřinesla, takže toto dělítko vůbec není na místě.
MiŠ

Anonymní řekl(a)...

A ještě "detail": celou tuto situaci jsme si způsobili údajně všichni, resp. ta údajná většina národa, která údajně vehementně prosazovala a prosadila přímou volbu (tehdy jsem tanečky kolem toho nesledoval, tak nevím, kdo to byl). A pak je první volební účast pouhých 61 %... Takže proč a na co/komu se teď spílá? Už tenkrát se snad dalo domyslet, že se na našem zapáchajícím politickém hnojišti nevyskytují a do 5 let nejspíš nevyskytnou žádní sjednocující Masarykové či Havlové, a že to tedy bude opět stranický a populistický turnaj jako u každých našich voleb, takže budeme moci mluvit o velkém štěstí, pokud zvítězí ten nejméně špatný...
MiŠ

Anonymní řekl(a)...

Jen bych poopravil, že Schwarzenbergové nejsou původem starý český šlechtický rod jako např. Rožmberkové (Vítkovci), nýbrž starý německý (franský) rod.

Anonymní řekl(a)...

Původně jsem do tohoto tématu nechtěl vůbec zasahovat, ale teď se zde objevilo - Sjednocující Masarykové a Havlové! Čeho?! Probůh koho sjednocovali? Jeden prakticky diktátor, druhej pro západní loutka, která akorát podojila co mohla a i díky němu jsme dneska kde jsme. Jenom aby byl hezkej vůči západu.

Jar.

Jiří Kovařík řekl(a)...

K původu Sch.
Máte i nemáte pravdu, ve srovnání se starobylostí Vítkovců a jiných prvoštítných rozrodů neobstojí. Právní stránka osedlosti v Čechách, tj. inkolát, je z dubna 1654, tuším, takže na jednu stranu šlechta pobělohorská (což je skoro hanlivá nálepka), na druhé straně vzhledem k českým dějinám hodně stará (pomineme-li, že už první Schwarzeberg, tedy Erkinger von Seinsheim, měl zástavou Kadaň, Žatec a Berou, byť ne nadlouho, ale jako "křižáka" bych ho asi připomínat neměl...). Jak je označit? Jako novou šlechtu? Kým by pak byli Škoda, Lanna, etc...?

Anonymní řekl(a)...

K tomu původu Sch. bych dle mého mínění podotkl, že asi není problém v tuto chvíli ve veřejném mínění zda se jedná o opravdu původní českou šlechtu či německou. Jakou skutečnou roli sehrál tento rod za První republiky popř. Mnichovu (byť se na toto téma taky naráží) Ono v tomto případě když už se v tom určití lidé přehrabují a vytahují to na povrch, možná by bylo lepší se zaměřit spíše na dobu Protektorátu zda tento rod skutečně kolaboroval či nikoliv.
To ale již trochu odbočuji, zpět k panu K.Sch. a jeho rodu co by Němci, ten zakopaný pes vězí spíše v tom, že pan kníže K.Sch. velkou část svého života žil za hranicemi tohoto státu a manželku si nevzal češku atd. Navíc pro něj bohužel díky jeho určitým výrokům ho veřejnost prostě pokládá za Němce.
Ještě bych podotkl, že prezident by měl v prvé řadě hájit zájmy státu kterému vládne a občanů toho stánu a ne naopak. Což se u K.Sch. asi bohužel nedá očekávat. Proto pro mne narozdíl od jiných na tomto blogu je MZ menší zlo než K.Sch.

Jar.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Předně bych chtěl zdůraznit, že si Vaší reakce vážím včetně toho, že se hlásíte k MZ a ne ke KSch... debaty by přesáhly bezpochyby ten necelý týden, který do voleb zbývá, oba bychom vytahovali momenty i osoby (já třeba prvorepublikánské i bolševické zabavení majetků, to druhé neprovedené na základě Benešových dekretů, což značí, že nešlo o majetky zrádců a kolaborantů, ale jen o mocenskou zvůli, pak rodokmen Schwarzenbergů v závěru Kolářovy-Sedláčkovy "Českomoravské heraldiky", "Heraldiku" Karla Schwarzenberga, vzhledem k době vydání dílo skrytě vlastenecké, atd, atd... Knížepán to má horší, jeho předky lze snadno nalézt a zmapovat, což u "občanských" občanů nelze (to by bylo nejednou překvapení, podobné údivu pana profesora Šusty, který se dopátral do Třicetileté války k jedné své prapraprabábě a v kronice stálo, že "byla to vojanda a arcikurva náramná".:-)). Doba se mění i nemění, slůvko "cizák" přece známe od Kosmovy kroniky a je to laciná nálepka, jak vidno starší než nacionalismus. Nu což, uvidíme, co bude za týden, ony se stejně i ty největší sympatie (mé, stejně jako vaše) mohou obrátit v deziluzi. Ale, jak říkám, vaší reakce si vážím.

Anonymní řekl(a)...

Nálepka "cizáka" je naprosto farizejská a zcela účelová: 1) K.Sch. přece do zahraničí neodešel dobrovolně a v emigraci podal dost důkazů českého vlastenectví podporou disidentů, čímž se p. Zeman prokázat nemůže, i kdyby se rozkrájel 2) kolik navrátivších se dlouholetých emigrantů zde bylo po r. 1989 vítáno a nadšeně velebeno a působilo ve veřejných funkcích - za všechny např. P. Tigrid, který zde taky nežil 50 let! a nikdo se neodvážil mu to vytknout, naopak mu to přičetli ke cti, aj. Pradávný původ je v dnešních podmínkách irelevantní - "typicky české" jméno Klaus asi taky nevypovídá o "čistokrevně českém" původu nebo lze jeho prapředky podezřívat z dobrovolného poněmčení... a když p. Klausovi ještě před měsícem nevadil australský manžel paní Píkové, proč jemu i pí Klausové (která jinak do politiky vůbec nemluví!) tak najednou vadí cizí občanství paní Sch.??? Svého času také leckdo z politické garnitury přece docela vážně uvažoval o prezidentské kandidatuře americké občanky paní Albrightové, a nepamatuju se, že by pí Klausová proti tomu něco veřejně namítala? Sarkozy je původem Maďar, Obama Afričan atd. - nikdo se toho nebál a nikomu to nevadí...
Panu Jar.: "sjednocující" bylo míněno jen v kontextu prezidentské volby = jako že svého času neměli protikandidáty.
MiŠ

Anonymní řekl(a)...

Pro p. Kovaříka
I já si velice vážím Vaší reakce a odpovědi. A s tím co jste v ní napsal s Vámi prakticky souhlasím. Vedla by se debata, která by stejně nic objevného asi nepřinesla a akorát by jsme ztrácely čas Vy i já na podstatnější věci. Navíc si myslím, že z historického pohledu tj. Čes. království, období pod Habsburským domem, První republiky, protektorátu i bolševizmu by jsme se shodovali.
Možná kdyby pan kníže KSch měl stejný životopis jako jiný jistý český šlechtic, kterého si velice vážím a obdivuji, ( jeho rod patří mezi mé nejuznávanější naše šlechtické rody, vlastně zároveň i mezi nejstarší ne li do dnešních dnů možná dokonce nejstarší fungující český šlechtický rod) prakticky jeho vrstevník (je myslím o asi 7 let starší než KSch) , který také pamatuje události konce třicátých let, Protektorát i nástup bolševizmu a kdyby u kníže pána KSch skutečně převládali české zájmy nad zahraničními , nespřáhl se s těmi všemi Kalousky asi by to rozhodování měl člověk o dost těžší co těžší vlastně by volba byla jasná. Na druhou stranu kdyby se nespřáhl právě s těmi všemi Klaousky asi by těžko kandidoval na hlavu státu, že . Navíc na mne pan kníže KSch když ho člověk vidí působí bohužel opravdu Víc jako - jak jste již sám uvedl slovo hanlivá nálepka „cizák“ než člověk s českými kořeny. I pro toto je má volba jaká je.
Velice jste mě pobavil s bádáním profesora Šusty a jeho prapraprabáby, ono jestli pak pan profesor vůbec měl (má?) potuchy koho slavného té doby vlastně může proudit krev v jeho žilách .
S tou deziluzí to určitě bude tak jak píšete. Ono je asi nakonec jedno, který z těchto dvou kandidátů vyhraje, neboť když by člověk měl udělat hodnocení asi by vyšlo jeden za 18 druhý bez dvou za 20. Z druhé strany ono již v prvním kole z té sedmičky nebylo co na výběr. A známe to všichni, když se konají jakékoliv volby, tak předvolební kampaň je vždy jako jisté české přísloví o medu a puse avšak po volbách zmizí ten med a ta pusa by se dala zaměnit za jiný výraz začínající písmenem h spojený se slovem o nabytí. Abych se zbytečně již nerozepisoval vše ukáže budoucnost jak jsme se rozhodli a nakonec to ohodnotí dějiny.

Pokud by Vás zajímalo o jakém rodu jsem to psal, tak se jedná skutečně o velice starobylý český rod s erbem zlaté hvězdy v modrém poli a ten šlechtic je Pan hrabě Zdeněk Šternberk. Ještě bych podotkl, když jsem před dvěma léty navštívil jeho sídlo hrad Český Šternberk, kde pan hrabě žije i se svojí chotí a tudíž ho tam lze při navštívení tohoto krásného hradu či při prohlídkách potkat. Já jsem právě tuto příležitost (štěstí) měl byť jen z dálky. Musím přiznat, že i tak na mne tento již přeci jen starý pán působil opravdu majestátně a i z povzdálí jsem k němu pociťoval ohromnou úctu a pokoru.
Škoda jen, že se v dnešní době zatím nenašel autor, který by tento v naší historii slavný rod zmapoval a sepsal knihu. Ale kdo ví, nakladatelství lidové noviny již vydali Moravskou větev tohoto rodu (Moravští Šternberkové) tak třeba jednoho dne dojde i na tu českou.

Nakonec bych měl ještě na Vás pane Kovaříku jistý dotaz, ale k tomuto tématu se mi ho nechce připojovat. Zkusím se tady na vašem blogu porozhlédnout a někam ho umístit.

Mějte se krásně a plno úspěchů ve Vaší tvorbě

Jar

Theodor řekl(a)...

P.S.: Jenom dovětek. Ono samozřejmě na každém z nich se dají najít mouchy a leckdy i pořádné masařky. V zásadě je však pro mne volba jasná: Podstatně vhodnější na úřad prezidenta je občan KS.
I když to někdy vypadá, že se do toho úřadu míní PROSPAT:
Viz http://www.rozhlas.cz/zpravy/politika/_zprava/schwarzenberguv-hlas-neplati-do-urny-omylem-vhodil-listek-bez-obalky--1166951
Avšak pořád lepší, než kdyby se měl jeho protivník do něj PROLHAT:
Viz http://www.lidovky.cz/zeman-zneuzil-franze-v-kampani-nic-jsem-mu-neslibil-zlobi-se-franz-1ce-/zpravy-domov.aspx?c=A130125_131251_ln_domov_khu
Anebo: http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-volba-prezidenta/189480/zeman-se-omluvil-za-reci-o-hajlovani-na-hrade-therese-schwarzenbergove.html?utm_source=denik.cz&utm_medium=traffic-exchange