neděle 23. prosince 2012

POUR FÉLICITER 2013

Vánoce jsou za dveřmi, konec starého roku stojí ve frontě hned za nimi a bývá už zvykem bilancovat, hodnotit i přát, ve skrytu duše sobě a nahlas jiným.
   Hodnotit nemíním nic, protože v res publica, věcech veřejných (to v tomto případě není zkratka partaje) by šlo o dlouhé čtení na starou belu, byť některé věci připomínají čím dál víc notně černý humoristický sitcom.
   Bilancovat bych měl, minimálně nad svým psaním, ne však ohledně toho, co mi v roce 2012 vyšlo, od toho jste tu vy, případně vaše komentáře a řádky napsané na mail tohoto blogu. Jsou zde nicméně věci hotové, odevzdané a dosud nepublikované, krom monografie  Ludvík XIV. s podtitulem Život, doba a války krále Slunce (což si můžete přečíst na blogu v příspěvku starém jen pár týdnů) jedna věc velká a knižní, druhá pak časopisecká.
    Ta první věc ještě nemá pevný titul, byť se ve shodě s nakladatelem přikláním ke stručnému SLAVKOV-AUSTERLITZ s podtitulem Napoleonův největší triumf (nebo tak nějak...). Zbývá mi jedna jediná kapitolka, ta o přešpurském míru, návratu domů a okolnostech, z nich vznikly problémy i války další (jakož i tabuličky ordre de bataille Bitvy tří císařů na konec). Bude to tlustá kniha, objemná asi jako druhý díl Napoleona v Rusku, stejného formátu s řadou obrázků, mnoha dosti detailními mapami a odbočkami ve formě bloků na konci kapitoly ke všemu, co se k ději váže, tedy k mužům, jednotkám, taktice, zbraním, podmínkám, etc. Chystal jsem se na něco podobného hodně dlouho, sbíral materiály a ve druhé polovině tohohle roku konečne sepsal knihu, která bude nejenom o bitvě svedené 2. prosince 1805. Začíná u kořenů, u příčin konfliktu z obou stran, a už zde byste měli najít leccos netradičního i nového. Netáhl jsem jen s Velkou armádou do Bavor a odtud přes Vídeň na Moravu, ale i Tyrolskem, severní Itálií, ba i Neapolskem a místy zdánlivě odlehlými...
     Předpokládám spolu s AKCENTem, že Ludvík XIV. vyjde do letních prázdnin a Slavkov do výročí bitvy, s nímž ho nějak hodláme spojit.
    Ta druhá věc je zvláštní číslo periodika jménem Kauzy, které bude věnováno 1. křížové výpravě, čímž jsme se trochu vrátil do prvního svazku před lety vydaných Rytířských bitev a osudů.
    Tohle číslo by mělo vyjít, tuším, v únoru.
    Bilancování je za mnou, zbývá přát si, v tomto případě aby se mi podařilo stvořit to, co mám za lubem. V roce 2013 to budou knihy nenapoleonské, neboť těch bylo docela dost a vy i já si od nich musíme chvíli oddechnout. První polovinu roku věnuji knize o další námořní bitvě (po Trafalgaru a Cušimě), tentokrát Jutsku (či Skagerraku, jak jí říkají Němci) roku 1916, největší bitvě hladinových lodí 1. světové války. Ve druhé pak (a teď, prosím, nepadejte do mdlob) bych se chtěl pustit (Válka Řeků s Peršany a ohlas na ni mě k tomu jaksi oklikou dovádějí) do dalších starověkých bojů, konkrétně do válek římských legií, což vypadá vcelku logicky na dva svazky, kde dělítkem bude změna republiky v principát. Možná z toho vznikne i trilogie, neboť válek, událostí i materiálů je spousta a těším se na cestu po stopách Tita Livia i dalších římských letopisců. Ne, Napoleona neopouštím, ještě by měl přijít na řadu, neboť sbírám materiály staré i nové na dosti neznámou válku v Polsku v letech 1806-07 se všemi těmi Golyminy, Pultusky, Pruskými Jílovými, Friedlandy, atd..., jenže to je běh, jak vidíte, na delší trať.
    Zbývá závěr, přání vám (což znamená zhruba 300 000 návštevníků od založení blogu, jak říká počitadlo dole, což je docela dost), stejně jako poděkování za přízeň, za to, že blog čtete, kometujete a někteří i na mail píšete. Budu velmi rád, když to uděláte i příští rok!!!
    Přeji všem pohodové svátky vánoční a v novém roce krom zdraví splnění těch podstatných lidských přání i pevné nervy ve všem, co na každého z nás doléhá.
    Neustupujte před tím a bojujte!

17 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jutsko.no to je paráda. Mam rád Vaše napoleonské knihy.........ale ty námořní jako byl Trafalgar.Korzáři a Cušima.To je prostě extratřída. Moc se těšim.

Anonymní řekl(a)...

Také přeji vše nejlepší, hodně zdraví a mnoho úspěchů. Už se těším na vaše nové knihy.Také vám děkuji za příjemné chvíle, které jsem strávil u čtení vašich knih. Díky i za upozornění na knihy od konkurence :-) a barevné přílohy, co dnes dostane někdo zadarmo? Akcentu za nové a lepší vazby knih. A za tento web kde je pořád co číst. Přeje J.H

Anonymní řekl(a)...

Nejdříve bych popřál, hodně štěstí, úspěchů a zdraví v roce následujícím. Ludvíka netrpělivě očekávám, nesmírně se těším na Evžena Savojského a Johna Churchila.
Jsem velmi zvědavý, jak dopadne projekt římské legie, je to odvaha se do něčeho obdobného pustit. Vyšlo velmi mnoho titulů, existuje mnoho fundovaných spolků, které diskutují ohledně taktiky legionářů, jaké byly rozestupy hastatů atd. No každopádně bude zajímavé sledovat diskusi, která se vyvine např. ohledně reformy Maria či Ceasera, pohled na útoky barbarů, Pyrha či Hanibala.
V každém případě se na Řím těším, jsem ostatně hrdým majitelem všech vašich titulů tzn. i hříchů nezralého mládí D´Artagnan a Monte Christo (dalo to práci je sehnat).

Unknown řekl(a)...

Já se přidávám.
Nejprve bych Vám rád z celého srdce poděkoval za ty nádherné knihy, co pro nás, nadšence historie, tak krásně píšete. I za ty pěkné články a příspěvky do časopisů Živá Historie a Přísně tajné ! a podobně. Člověk tak rád uniká, z té všední šedivé reality, do doby kdy vlastenectví, hrdinství, čest a odvaha nebily jen prázdné fráze a často se za ně platilo cenou nejvyšší. Jak jsem výše četl, máte toho před sebou požehnaně (k naší čtenářské radosti). A k tomu (nejen), bych směřoval své přání.
Přeji Vám do nového roku hodně štěstí a zdraví, klidu a pohody, pevné nervy a odhodlání. Tvůrčí plány a záměry, ať jsou pro Vás, vždy Slavkovem (a pro naše peněženky Borodinem).

Anonymní řekl(a)...

Jiří, rovněž vše nejlepší do Nového roku, a ať realizuješ maximum svých záměrů -- vyřčených i nevyřčených...!!!
Jen v jednom se mýlíš, těch více než »300.000« není "čtenářů", ale "přístupů", a ty Ti vytvoří i jeden jediný čtenář, pokud se bude přihlašovat furt, a furt, a furt... :-)))
Ale to určitě není případ Tvého webu, ovšem počítadlo, které by každého návštěvníka zaregistrovalo jako "unikum" a nepočítalo jej opakovaně při každém nahlédnutí by byl nesporně ještě zajímavější...
PF 2013 (všem) přeje Karel Řezníček

Jiří Kovařík řekl(a)...

Díky všem, kteří mi v posledních dnech k tomuto příspěvku napsali, za povzbuzení, které pramení z toho, když m někdo pochválí, za důvěru vloženou do ohlášených titulů včetně "římského" projektu; je to dobré, protože k úplně novým tématům vždy přistupují s trochou bázně a úcty i s otazníkem, jestli to zvládnu a nepodřeřu si větve... :-) "Zatím je to dobrý", jak říkal ten chlap, co padal z 12. patra... Ohledeně spolků a diskuzí k římským legiím, budu vděčen za prolinky; sice vždy hodně surfuju, ale co když mi to podstatné unikne... Mám výhodu alespoň jazykovou, u nás k tomu vyšlo minimum (klasiky nepočítám). Takže budu rád za tipy na diskutéry na mail!!!
Jen pro Karla: já vím, jsi zvyklý mě chytat za slovíčko: jsou to přístupy, včetně mých, ale i tak to vypadá, že sem chodí hodně lidí, což je podstatné, protože jinak by to bylo na "merde"! A šetři síly, Slavkov budeš muset začít číst co nevidět, v tom máš před od¨statními smůlu i výhodu :-)

Anonymní řekl(a)...

Vaš záběr a Váše plány jsou opravdu mimořádné. Nám obyčejným smrtelníkům nezbýva tedy než jen trpělivě čekat a těšit se.:)
Osobně jsem velmi zvědaví na Jutsko a legie. Moře mě chytlo díky vašemu Trafalgaru a už mi to zůstalo. No a legie to je výzva. V antickém válečnictví jsem absolutní zelenáč ale knihy si samozřejmě nenechám ujít,rád se dozvím něco o armádách,které měli neskutečný vliv na pozdější generace válečníků,bitev,symbolů,atd.
Přesto si neodpustím jedno posmutnělé vzdechnutí.Škoda,že se nedostalo na války v 18.století - starý Fritz,Ziethen,Daun,Maurice de Saxe,Laudon.......snad příště.

Jinak přeji mnoho úspěchu v osobním i profesním životě v novém roce.

S pozdravem Tomáš Kopecky.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Neházejte flintu do žita. Jestli myslíte Sedmiletou a ty před ní, Ježíšek z Anglie mi nadělil The Seven Years War in Europe: 1756-1763 by Franz A.J. Szabo, což je báječná věc, a navíc jsem sehnal pětidílného Waddingtona, mimo jiné... Takže války v krajkách jsou v plánu, když dá Pámbu zdraví i síly, na rok 2014.

Unknown řekl(a)...

Já se přimlouvám. Literatury o Sedmileté válce (v Evropě) je jak šafránu. A o Slezských válkách 1740 - 1745 ani nemluvě. Vždyť nejedna bitva a šarvátka se odehrála na našem území. Bylo by úžasné přečíst si o taženích Fridricha II. Velikého. O taktice a armádách. Vpád do Saska, bitva u Lovosic, obléhání Prahy, porážka u Kolína, skvělý manévr u Leuthenu, Rossbach, Zorndorf, Domašov atd.
Pane Kovařík, to je výzva. Já už to vidím. Třísvazková epopej (minimálně) :-)

Anonymní řekl(a)...

Ano,ano myslím hlavně Sedmiletou (Evropa,Amerika ) a Slezské dědictví.Ale pokud začnete Turkem (princ Evžen) a skončíte Turkem( Laudon) zlobit se nebudu.:)

Doufám,že Váš neopouští síly ani zdraví i když v této zpropadené době a událostech dějoucích se kolem ,člověku ubývá snad všechno.:( A nejvíc naděje na lepší zítřky....

Tomáš Kopecký.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Naděje na lepší zítřky sice nemám, síly a chuť mě ale neopouští. Nevím, jestli začnu Turkem, ale určitě začnu... Mějte se.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Tři svazky, to nevím... Ale jeden by byl málo, to bych jen opisoval Sellnera, Opatrného, a, tuším Wannera (zaplaťpámbu za ně)...

Anonymní řekl(a)...

preji vam vse nej do noveho roku a hodne inspirace do noveho roku, snad v budoucnu napisete knihu nejlepe knihy o 30lete valce s pozdravem vas verny ctenar Pavel z Brna

Anonymní řekl(a)...

Jak jsem Vám p. Kovaříku napsal na závěr mého příspěvku u jiného tématu na Vašich stránkách o porozhlédnutí se o vhodném umístění mého dotazu na Vás, nakonec jsem zvolil toto umístění. Na začátek podotknu, že od posledního vlastně i jediného zhlédnutí tohoto příspěvku přibylo dosti komentářů až mne jejich obsah tak trošku vyděsil co do rozsahu obsahu Vašich plánů do budoucna. Ani nevím, zda mám na Vás vznést k již těmto požehnaným počtům námětů ještě navíc i svůj vlastní dotaz - návrh.
Chtěl bych se Vás zeptat, jestli náhodou nezamýšlíte někdy v budoucnu (rozumějte) v brzké budoucnosti, „velice brzké budoucnosti“ (ono člověk je někdy tvor netrpělivý a chtivý) ještě něco napsat (nějakou tu knihu, dvě či více) na námořní téma. Jelikož námětů je určitě „vela“ Nezvažoval jste někdy nelákalo by Vás třeba něco o námořních bojích vedených na Jadranu C a K Marinou ? Vím, že toto válčiště neoplývalo zrovna horečnou aktivitou (těžko říci zda a jak moc v tom hraje roli protivník Habsburské monarchie Itálie) ale i tak se určitě dá na dané téma napsat velice živě a poutavě nabyté čtivo. Popřípadě i jiné námořní ať již bitvy, kampaně nebo rozložit do více dílů (třeba 2) události války v Atlantiku nebo tak. Určitě jste postřehl : zkrátka ještě nějaké to námořní téma z velké války 1914-1918. Ale nemusí být jen u toho i něco z dávnější historie. Např. námořní boje za Americké války o nezávislost mezi zúčastněnými aktéry především pod vlajkami s liliemi a svatojiřským křížem, nebo Anglo-holandské války za éry De Ruytera. Ale ono asi teď po rp Vás určitě vyčerpávající Cušimě a Skagerraku (Jutsku) nebo Jutsku (Skagerraku)? vzhledem co jste k tomu musel vše probádat a pročíst, to je patrně dotaz asi ne zrovna na místě. A dále pak bych si dovolil dát takový návrh možná trochu troufalý (spíše já) slavnou éru švédských zbraní a Švédska jako takového. Počínaje Gustavem II. Adolfem a třicetiletou až po Karla XII. a velkou severskou válkou. Dozajista určitě šťavnaté téma nejen na tažení a bitvy a že jich Švédové v tomto období svedli opravdu neuvěřitelně mnoho, ale i na osobnosti. Přeci jen jména jako Banér, Konigsmarck, Wrangel, Horn, Torstensson a další + samozřejmě již oba zmínění velcí švédští panovníci to jsou pojmy, které budily respekt tehdy a budí ho až do dnešních dnů. Jak již jsem napsal výše, patrně příliš troufalí návrh, ale téma dozajista inspirující. Co na tom člověka vždy udivovalo a vytvořilo jistý respekt by se dalo nazvat z periferie Evropy mezi velmoci . Málo který stát vstoupil prakticky poprvé na kolbiště Evropských dějin jako neznámí nováček do ringu, povrchně přehlížený mocnými soupeři a jen se ozval gong hned těmto mocným soupeřům rozdával jeden těžký úder za druhým.
Ještě takové drobné upozornění k těm autorů trilogie o sedmileté válce ne Sellnera jak píšete, ale Stellnera. Mimochodem trilogii vlastním a jsem za ní velice vděčen neboť toto téma je opravdu u nás tak trochu neprávem knižně opomíjené.

Jar.


Jiří Kovařík řekl(a)...

Za Stellnera se omlouvám…
Zklamu Vás, nechystám, alespoň v dohlednu ne. Velká Severní válka je zajímavé téma, já čekal, že LN vydají Engelundovu „Poltavu“, leč ne, prý že se předchozí „Nepřemožitelný“ moc nechytil… Spíš pomýšlím na tu Sedmiletou a předchozí konflikty doby Ludvíka XV…, tam by moře bylo rovněž. Zajímavých postav je víc, než člověk obsáhne, Ježíšek mi přinesl „The Last Cavalier“ o Rupertovi/Ruprechtu Falckém, nesmírně barvitá osobnost na moři i souši…

Anonymní řekl(a)...

Nu co se dá dělat, "ale ten De Ruyter by se ve Vaší námořní tvorbě určitě vyjímal :-) určitě by tam krásně zapadl mezi ty korzáry, Trafalgar a ostatní". Já tu to odpověď čekal :-) a plně Vás chápu. Kdyby jste měl dát na kde jaké náměty lidí, asi by Vám z toho šla hodně brzy hlava kolem při jejich realizování a když by to člověk měl Vše zde na Vašich stránkách sepsat co jste ohledně toho už dostal dotazů, tak prakticky můžete začít sepisovat ucelenou historii přinejmenším Evropy od antického Řecka až po velkou válku 1914-1918.

S tím Englundem a LN to nechápu, nepřipadá mi, že by Nepokojná léta i Nepřemožitelný ležely bůhví jak dlouho LN na skladě. Poltavy je opravdu škoda, že již na ní nedošlo, neboť oba zmiňované svazky jsou skvělá četba,ke které snad nelze ani nic co dodat. Opravdu výborně napsané knihy.

Závěrem ještě bych Vám chtěl popřát aby se Vám Jutsko vydařilo stejně skvěle jako Cušima a k římanům - no na ty už se také těším myslím si, že nejbližší téma jste zvolil opravdu skvěle.

Ať se Vám Vaše budoucí tvorba stále tak daří jako ta uplynulá. A že psaní Vás bude bavit hoooodně dlouho neboť by byla veliká škoda přijít o takového skvělého autora, navíc i člověka, který si dá tu práci odpovídat a reagovat na naše dotazy či názory. Přitom je asi všem jasné, že časově jste určitě vytížen až až. Ne všichni lidé by se zachovali jako Vy. Toho všeho si na Vás opravdu velice cením.

Jar.


Jiří Kovařík řekl(a)...

Díky za balzám na mou duši... Budu se snažit nezklamat a prvních cca 20 stran Jutska mi říká, že by to mělo být dobré :-)
JK