středa 1. února 2012

ČT 2: FRANCOUZSKÁ REVOLUCE

Dovoluji si vás na poslední chvíli upozornit na to, co mi málem uniklo. Počínaje dnešním dnem, tedy středou 1. února, dává ČT 2 ve 22:10 první část francouzsko-italské čtyřdílné série FRANOUZSKÁ REVOLUCE, což je snímek, o němž jsem tu před časem psal (prolink na onen článeček máte v nadpisu). Jde o monumentální snímek, natočený r. 1989 ke 200. výročí pádu Bastily a komponovaný do dvou částí (Roky světla v režii Roberta Enrica a Strašné roky v režii Richarda T. Heffrona), navíc s vynikajícím hereckým obsazením (Klaus Maria Brandauer jako Danton, Camille Desmoulinse v podání Françoise Cluzeta, Mirabeau Petra Ustinova, Andrzej Seweryn jako Robespierre, Jane Seymourová v roli Marie Antoinetty...) Narozdíl od mnoha jiných historizujících dokumentů a historických velkofilmů (například právě nedávno promítané Marie Antoinetty) stojí tenhle rozhodně zato, a pokud jej neznáte (nebo jste jej viděli už před lety...), rozhodně byste si ho neměli nechat tuto a další tři následující středy ujít!

3 komentáře:

jave řekl(a)...

jj klasika klasik, mám doma už roky stáhnuté z VHS na dvd zrovinka nedávno jsem si to pouštěl. Pro mne velice oblíbená záležitost a rád se k tomuto hooodně podařenému televiznímu spracování rád vracím. Škoda že takovou to úroveň nemá většina historických děl. Vidíte taky bych si jí ani nevšiml asi tím že do programu se v poslední době vůbec nedívám neboť tam nic nedávají :-)

Anonymní řekl(a)...

Ano, taky jsem se dnes ráno podíval do programu a chtěl jsem Vám ihned psát, ale byl jste rychlejší. Souhlasím s Vámi, tento koprodukční seriál skutečně patří k tomu lepšímu co bylo na danné téma natočeno. Poprvé jsem jej viděl již před několika lety a později jsem si pořídil jeho kopii na DVD. Je to řemeslně, faktograficky zpracovaný film, opírající se, jak jste již řekl o skvělé herce. Pro mne je neodolatelný především Danton v Brandauerově podání, ale i Sewerynův Robespierre, jeho poprava a další protagonisté jsou skvělí.
Vřele doporučuji, jenom kdyby bylo takových filmů víc.

S pozdravem ELBL.

Martin Vavricek řekl(a)...

Tato francouzské série mě uchvátila už, když se u nás vysílala poprvé někdy v roce 1994, a řekl bych, že tak kvalitního filmového zpracování se zase dlouho nedočkáme. Z herců se mi líbil také Jean-François Balmer (Afričan, Policajt nebo rošťák) v roli Ludvíka XVI.

Mimo téma bych ještě upozornil na několik zajímavých zpráv:
1. Měl Napoleon kořeny na Kavkaze?
http://czech.ruvr.ru/2012/01/16/63968363.html
2. Ve Středozemním moři byl nalezen meč admirála Nelsona
http://czech.ruvr.ru/2012/01/29/64887588.html
3. Zrekonstruovaná nahrávka hlasu Otto von Bismarcka
http://czech.ruvr.ru/2012/02/01/65118960.html