středa 16. června 2010

VIVE L´EMPEREUR

Když moje žena odlétala loni na podzim do Austrálie a ptala se, co mi má krom klobouku z klokaní kůže přivézt (ochránci přírody ať se nepohoršují, klokan je tam zvířátko hodně přemnožené), přál jsem si, ať mi vyfotografuje a přiveze, budou-li prodávat reprodukci, napoleonský obraz. Ne ledajaký, ale jeden z nejslavnějších, který namaloval Édouard Detaille (1848-1912), žák slavného Meissoniera, aktivní účastník války 1870 a vynikající malíř militarií, precizní detailista, který dělal čest svému jménu i učiteli. Plátno o rozměrech 376 x 445 cm (což je impozantní velikost) namaloval roku 1893 a představil je na salonu v Paříži, konaném v duchu názvu "Kouzlo tradice". Dílo tehdy koupila "Art Gallery of New South Wales" v australském Sydney, čímž plátno putovalo k protinožcům, kde je pochopitelně dosud. V uplynulých letech prošlo dosti náročnou restaurací; starší fotografie dobře zachycují, jak bylo v místech za trubačem zkrakelované a místy se i odlupovalo. Nese název "Vive l´Empereur!" a podtitul "Útok 4. husarského v bitvě u Friedlandu, 14. června 1807" Připadá mi případné je připomenout, neboť právě nedávno měla bitva výročí (připočteme-li Marengo a Waterloo, je těch výročí v půli června nějak mnoho)... Je vám tento obraz povědomý? Ano, byl použit na přebalu Marbotových "Pamětí", které vydal před pár lety Leon Křížek...
Pokud jde o moji choť, vskutku přivezla oboje, klobouk i reprodukci, přičemž prohlásila, že Umělecká galerie Nového Jižního Walesu je krásná a Detailleho plátno v ní nejkrásnější, čímž mi udělala dvojnásobnou radost. Pokud by vás zajímaly jiné militaristické sbírky, je zde i "The Defence of Rorke´s Drift" od Alponse de Neuvilla (což je jiný slavný malíř-militarista, Francouz, který proslul emotivními plátny z prusko-francouzské války jako jsou "Poslední náboj" či "Boj o hřbitov v Saint-Privat"); v případě obrazu v Sydney jde o slavnou epizodu z anglo-zulské války, známou ze skvělého filmu "Zulu" (neplést si se "Zulu Down"). Prolink na zmíněnou galerii najdete opět v kliknutí na nadpis příspěvku...

3 komentáře:

Robert řekl(a)...

Panečku, de Neuville, Detaille, Rochling, to byli malíři.Takoví se už v současné době nerodí.Tedy s výjimkou Dona Troianiho, ten jim dokáže směle konkurovat !!!

Jiří Kovařík řekl(a)...

Ono je jich v současnosti víc, byť Troiani patří na špičku. Je ovšem specializovaný na americkou válku za nezávislost a Sever vs. Jih. Jmenoval bych Marka Chumse na středověk, na lodě Geoffa Hunta..., spoustu jedinců proslavily Ospreye... A k malířům-bataillistům, tedy těm nežijícím, se určitě vrátím, stálo by za to přiblížit Detaille, Meissoniera, Lalauzeho, Myrbacha, Knottela, etc... Vlastně mi vnukáte myšlenky na spousty dalších příspěvků :-)

roman.ricka řekl(a)...

Co se pláten týče, stál jsem v němém úžasu ve Versailles, při mé první a zatím poslední návštěvě Paříže, letos v květnu. Sice jsem byl překvapen, co tam dělá taková velká expozice věnovaná Napoleonovi (nějak mi to do královského sídla nesedí)a jeho tažení, i korunovaci, ale nu což.
Obrazy, jenž jsem znal z knížek, v takové obrovské velikosti, u mne způsobily "standing s otevřenou hubou" a to doslova. Nevěděl jsem, kterému se dřív věnovat. Korunovace, předání orlů, v další místnosti obrazy slavných bitev francouzských dějin, no prostě paráda.
Zábavné bylo pozorovat skupinku asijských turistů před plátnem korunovace Napoleona císařem, které zabírá celou stěnu. Seděli před ním a jeden jim pravděpodobně vyprávěl co to je.