pondělí 21. června 2010

NAPOLEON A DRAK TEMERAIRE

Možná si po chvíli čtení řekněte, co mě to popadlo, mám ale rád pohádkové příběhy, fantasy literaturu a knihy, které si pohrávají s alternativní historií, či na skutečné historii budují děje naprosto fantaskní, a ke všemu ještě miluji draky. Co má ovšem drak společného s Napoleonem? V tomto případě mnohé, neboť jde o bájnou nestvůru z románové fantasy série americké autorky Naomi Novik, kterou napadlo psát o čase napoleonských válek úplně jinak. Představte si, že v té době krom pozemních a námořních sil existovaly i síly vzdušné, představované draky! Drak se líhne z vejce, a když vystrčí hlavičku ze skořápky, bude věrně oddán tomu, koho spatří jako prvního. Britský námořní důstojník Will Laurence má to štěstí, že dobude francouzskou loď, a smůlu, že na ní najde dračí vejce a je u toho, když se drak vylíhne. Pro Laurenceho to znamená přelom, neboť z důstojníka lodí Jeho Veličenstva (HMS; His Majesty Ship) se musí stát důstojníkem dračích vzdušných sil (HMD, His Majesty Dragon), což je v armádní hierarchii, jak fabuluje autorka, postavení ponižující. Okřídlené bájné zvíře dostane jméno Temeraire (které znamená Smělý stejně jako Nerozvážný) a jak roste, zjistí se, že je to drak největší a nejvzácnější, doslova císařský, jehož vejce putovalo až z Číny jako dar samotnému Napoleonovi... To samo o sobě plodí další problémy, byť v prvním svazku (Drak Jeho Veličenstva) jen naznačené, neboť Napoleon se pokouší o invazi do Anglie (pochopitelně i s nasazením vlastních dračích letek) a odražení jeho útoku je líčeno stylem, k němuž Novikovou bezpochyby inspiroval slavný film „Battle of Britain“. Další svazek (Nefritový trůn) vede Laurenceho i Temeraira do Číny a válčí se tu pramálo, zato ve svazku třetím (Dračí pomsta; těžko říci, proč se českému vydavateli nelíbil původní titul „Black Powder War“) se drak i jeho jezdec vrátí právě ve chvíli, kdy Napoleon zahajuje roku 1806 válku s Pruskem. Ze vzduchu tak vidíme bitvu u Saalfeldu a Jeny, odletíme do Berlína a odtud prcháme až do obleženého Gdaňsku... Slavkov je tu zmíněn jen mimochodem, v krátké pasáži, kdy rakouský důstojník Eigher Laurencemu vypráví o útoku na Pratecký kopec: „Nechal nás, ať se chvíli bavíme šarvátkami na pravém křídle, až jsme vyprázdnili náš střed. Pak se objevil: patnáct draků a dvacet tisíc mužů...“ Pro ilustraci ona věta postačí... Čtvrtý svazek (Říše slonoviny) se odehrává v Africe, leč závěr přesunuje Noviková do Francie a Laurence se tu osobně potkává s císařem Francouzů. Pátý, dosud nepřeložený (Victory of Eagles) se točí kolem nové invaze do Anglie a Laurence brání Londýn, leč ve svazku šestém a zatím posledním (Tongues of Serpents) musí s Temerairem prchnout až do Austrálie...

I když se na první pohled zdá, že jde o směs módních Eragonů, okořeněných alternativně-historickými romány ve stylu Harryho Harrisona či Harryho Turtledova, do nichž se přimíchá něco z Forestova Hornblowera či Patricka O´Briena, je „Temeraire“ sympatický drak a příběhy o něm se čtou jako oddechová literatura víc než dobře. Noviková v závěru některého ze svazů napsala, že se v reáliích opírala o „Campaigns of Napoleon“ D. Chandlera a o „History and Atlas of the Napoleonic Wars“ dvojice Espozito/Elting. To je poněkud málo a na bitvě u Saalfeldu či Jeny, z nichž mohla vytěžit mnohem dramatičtější popis (jenže který francouzský drak by pak odrazil Temeraira a pomohl Guindeyovi zabít prince Louise Ferdinanda?), je to hodně znát. Pokud jde o Napoleona, vystupujícího především ve čtvrtém svazku, vykreslila jej zcela v duchu amerického pojetí (což znamená zčásti ve stylu amerického historického velkofilmu, zčásti v duchu obrazu, podávaného americkými středními školami, tedy nevalně).

Zbývá podotknout, že v českém jazyce vydalo čtyři svazky „Temeraira“ renomované nakladatelství Argo, což samo o sobě značí, že jde o dobré knihy, a že mnohem víc zjistíte na autorčiných stránkách www.temeraire.org (prolink je opět v kliknutí na nadpis). Dodávám, že Noviková učinila cosi, co se často nestává. První díl („His Majesty Dragon“) uvolnila a lze jej stáhnout ve formátu -pdf na http://www.suvudu.com/freelibrary/; jako pocvičení v angličtině a oddechovka v letních měsících je to milý dárek.

8 komentářů:

zuzana řekl(a)...

O něco níž máte článek "Kniha, která mě přivedla k Napoleonovi". No, nebudu tvrdit, že to byl jen Temeraire, ale určitě na tom má lví, resp. dračí podíl.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Temeraire je roztomilej drak, jsem rád, že na něj někdo reagoval, pánové vojáci to možná pokládají za pohádku pod svoji úroveň :-). Možná zareagují, až bude konečně přeložen další díl Victory of Eagles) a Napoleon vpadne do Anglie :-). Víte, že práva na tenhle cyklus koupil ten režisér (Jackson, nebo tak nějak...), co točil Pána prstenů? Ale točit, tuším, ještě nezačal...

zuzana řekl(a)...

O Jakcsonově zájmu o Temeraira už jsem slyšela, ale že už koupil práva se dozvídám teď a je to super zpráva! Tak ať se do toho, co nejdřív pustí.
Jinak děkuju za typ na knihu o ruské kavaleristce. Určitě se po ní podívám, jakož i po všech vašich knihách, jiných než Trafalgar (protože ten už mám - v knihovně i přečtený).

Jiří Kovařík řekl(a)...

Dík za důvěru ve mne a v mé knihy vloženou. A na film o tom zvídavém bojovném drakovi bych se taky těšil.

Anonymní řekl(a)...

Tahle kniha je ze všech nejlepší od té doby, co jsem ji přečetla mě hodně zajímají napoleonské války a samotný Napoleon.Jinak ty práva má Jackson, co vím, zakoupené minimálně dva roky a já se na ten film hrozně moc těším. JO nevíte někdo za jak dlouho vyjde 5.díl?

Jiří Kovařík řekl(a)...

Netuším, Argo ale na svých stránkách Victory of Eagles ohlašuje a řekl bych, že budou chtít stihnout vánoční trh; kupodivu nezměnili název a bude se to jmenovat Vítězství orlů (narozdíl od Black Powder War, ze které udělali Dračí pomstu). Já to četl anglicky, je to zajímavé, Napoleon konečně vtrhne do Anglie a hlavního hrdinu chtějí Britové popravit... Víc neprozradím. Mimochodem, Noviková už vydala 6. díl (Tongues of Dragon; jestli jde o dračí jazyky, řeči, nebo naopak mlčení, to nelze bez znalosti kontextu říci). Budou tu courat v Austrálii v Novém Jižním Walesu a v Blue Mountains, což shodou okolností docela znám); Laurence odešlou do Austrálie jako vyhnance či odsouzence. A v září snad vyšel (nebo teď vyjde) v USA 7. díl (Crucible of Gold/Kelímek zlata).

Anonymní řekl(a)...

Mne se ty knihy Série Temeraire moc libi. Uz vsechny 5 knih jsem precetl a jsem velmi sklamany, ze dlouho musim cekat na ty ostatnich knihy 6-8. Ta 5. kniha "Vitezstvi orlu" byla prelozena v roce 2012. Ted mame rok 2016 a 6. kniha stale nebyla prelozena. Opravdu nevim, jestli uz se prestal preklada Série Temeraire nebo jine duvody. Ted jsem precetl ve Wikipedii, ze 10.kvetna 2016 ma vyjit v USA 9.kniha a zaverecna. Byl bych opravdu moc stastny, pokud by se ty knihy 6-9 zverejnely v cestine. Dekuju predem!

Jiří Kovařík řekl(a)...

Nedivím se vám, i mně se líbily, ale tak to u nakladatelů chodí. Zjistí, že zájem klesá, a další autorská práva už nekupují... Nic s tím nenaděláme krom toho, že se naučíme anglicky... Ale čtba zrovna tohohle v angličtině není lehká...