pátek 4. ledna 2013

LAHŮDKA MODELÁŘSKÁ I SBĚRATELSKÁ

Už před Vánoci jsem dostal mail od Richarda Galíčka, jednoho z tvůrců obdivuhodných figurek vojáků a válečníků všeho druhu, které pak dává na trh firma Alexandros (prolink máte v nadpisu, kdyby vás zlákaly, což je hodně pravděpodobné). Není to od něj první zpráva, ty předchozí najdete s pomocí štítku "models" vlevo po straně, tahle však probudila i moji touhu, neboť jedna ze dvou ukázkových figur představuje mého nejoblíbenějšího napoleonského hrdinu (což dokládá kniha, kterou jsem o něm napsal). Druhý model, busta gardového švališera-kopiníka (1. pluk) je dostupná v nabídce firmy Pegaso Models, a protože se dva prolinky do nadpisu nevejdou, klikněte na:
http://www.pegasomodels.com/
Není třeba dlouhých slov (až na obdivné a nadšené "bravo"), místo nich raději přidám jeho vlastní věty ze zmíněného mailu:
Ve snaze udělat drobnou radost, Vám posílám obrázky nové figury, kterou vydala firma Alexandros Models, tatáž, o které jsem psal posledně. Tentokrát se shodou okolností opět tématicky hodí k Vaší nové knize
o ruském tažení. Alexandros si vybral "nejstatečnějšího ze statečných", maršála Neye, v době ústupu,
tak jak jej ukazují obrazy, nejen heroického, ale navrch mu dal větší dynamiku v pohybu a s tím i jistou dramatičnost, podpořenou ještě zabořenou dělovou koulí. Otázka podoby obličeje dle portrétů je diskutabilní, navíc v měřítku 75 mm i tak trochu zanedbatelná, povážíme-li, že v reálu má hlava necelý centimetr. Podle mého soudu jde v souhrnu o velmi skvělou figuru. Skulpturu vytvořil Ebroin a malbu Alexander Cortina.

K tomu si dovolím ještě přidat jeden náhled, tentokrát je to mé dílo, vydáno u firmy Pegaso Models, jde o bustu důstojníka 1. pluku gardových kopiníků. Tady hodnocení skulptury přenechám raději druhým, vydařená malba pro prezentaci je dílo Massima Pasquali. Zde se Massimo dopustil jedné drobné chybičky, a tou je stuha čestné legie, která má být správně červená. Já jsem se pro tvorbu inspiroval Vám známým portrétem brigadýra gardových kopiníků, který maloval Detaille, jen jsem pozměnil vzhled, není zde dýmka a taky jsem sáhnul po vyšší šarži ( popravdě, kvůli vyšší atraktivitě busty).

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer,
jelikož jsem tvor mimo jiné zaměřený i na modelařinu (ono to k tomu zájmu o historii tak trochu svádí a doplňuje) ke které se tu a tam stále vracím (s větším či menším úspěchem) a jelikož vím, že i Vám pane Kovaříku tento koníček není vzdálený což ostatně dokazujete i těmito příspěvky figur na které se opravdu krásně dívá, jsem si dovolil i já přidat trošku tohoto druhu "bláznovství" do mlýnku a přepíši jsem odkaz na jedny německé stránky, kde několik německých nadšenců ztvárňuje výsek z bitvy národů vše v měřítku 1/72. Nevím zda tyto stránky znáte, řekl bych, že jako velký znalec Napoleonské epochy Vám určitě neunikly.
Je to skutečně neuvěřitelná pastva pro oči a těm několika nadšencům co se toto rozhodli zrealizovat nezbívá než smeknout.

Snad odkaz po přepsání zobrazí co má.

http://www.croebern-1813.de/index2.html

Jar.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Zobrazil se, dík, je to úžasné!!!!

Anonymní řekl(a)...

To mne velice těší, že i moje maličkost Vám mohla nabýdnout něco k potěšení neboť v souvislosti s Vámi díky Vaší tvorbě to je stabilně naopak :-). Ještě si dovolím podotknout, v Holandsku námořní dioráma Texelu (situováno myslím do 17. století) je taky úžasná věc! Ale to zajisté určitě znáte.

Jar