pondělí 5. září 2011

(OPĚT) NEJKRÁSNĚJŠÍ A NEJOŠKLIVĚJŠÍ POMNÍK

Dürnstein
Už od 17. srpna mám v mailové schránce  příspěvek na téma nejkrásnějšího a nejošklivějšího pomníku od p. M. Kolomazníka a omlouvám se, že na něj došlo až dnes; nechtěl jsem blog přepomníkovat, byť jsem tuto diskuzi otveřel. K příspěvku není  krom poděkování za níže uvedené řádky, výběr i krásné fotky, co dodat, alespoň z mé strany ne. K pomníkům se teď v září vrátím ještě párkrát, neboť bych chtěl toto téma uzavřít, takže, pokud chcete přidat slovo do pranice, prosím do konce měsíce tak na napoleonknihy@volny.cz učiňte. Pokud jde o předchozí diskuzi, adepty, atd., prolink na poslední příspěvek máte v nadpisu, a chcete-li vývoj sledovat, klikněte si vlevo ve štítcích na monuments: objeví se vám seřazeně všechny.

MŮJ NEJKRÁSNĚJŠÍ A NEJOŠKLIVĚJŠÍ POMNÍK
Miloslav Kolomazník
Dobrý den, nějaký čas jsem se zapojením do ankety vyčkával (byť jsem byl jedním z těch, kteří se za ni od začátku přimlouvali), neboť jsem doufal, že nám letošní léto umožní přidat nová zajímavá místa, která bychom později a k naší škodě třeba opomenuli. Avšak teď když vidím, že se počasí hned tak neumoudří a o slovo se hlásí opět nové povinnosti, je jasné, že bych měl přidat také své favority.
 

Nejkrásnější pomník
Ten úplně nejkrásnější ve svém podvědomí nenalézám žádný, ale mezi ty nejkrásnější jednoznačně řadím pomník věnovaný bitvě u Dürnsteinu z 11. listopadu 1805. Podobně jako u "naší" Mohyly míru, která se právem stala nekorunovaným vítězem této ankety, je architektonicky zajímavě proveden, ale hlavně a to je u pomníku asi to nejdůležitější, dokáže v návštěvníkovy vyvolat různorodé pocity, díky kterým si jej nadále uchovává v paměti. Avšak na rozdíl od Mohyly míru (v tom pozitivním slova smyslu), hraje důležitou roli ve vnímání pomníku u Dürnsteinu okolní romantický ráz krajiny. Nalevo od pomníku, téměř na březích klikatícího se Dunaje, si žijí svým vlastním životem vesničky Unterloiben a Oberloiben se svými malebnými uličkami,v 
bezprostředním okolí pomníku jsou vysázeny rozsáhlé vinice, elektrizujícím dojmem působí nedaleká romantická zřícenina hradu Dürnstein, ve kterém byl na konci 12. století, po třetí křížové výpravě, vězněn anglický král Richard Lví srdce. Pomník byl dostavěn v roce 1905 ke stému výročí bitvy. Podobně jako u jiných pomníků z této doby si zub času vyžádal rozsáhlou rekonstrukci, která na první pohled úspěšně proběhla v letech 2004-2005.
 

Nejošklivější pomník
Pomník, na který chci poukázat zde, bych označil ani ne tak za nejošklivější, ale vyloženě za nepovedený. Je jím pomník na slavkovském bojišti, 
Frierenbergerův pomník
mezi Starou poštou a Rousínovem, věnovaný dělostřeleckým bateriím rakouského majora Frierenbergera, který zde kryl ústup ruského sboru generála Bagrationa. Je bezpochyby v pořádku, že byl v těchto místech pomník vůbec odhalen, přitahuje pozornost zájemců o historii a informuje o výjimečnosti daného místa v rámci celkového dění na bojišti dne 2.12.1805. Na druhou stranu si ale kladu otázku, zda by si dělostřelecká tématika nezasloužila trošku více, než prvotní dojem, že je do kamene zakletý tank z druhé světové války? O zasazení památečního kamene do nepovedené zídky ani nemluvě…
 

Mimo soutěž
Zde si dovoluji vložit obrázek pořízený v bosenském Mostaru, kde jsme během procházky po historickém muslimském městě narazili na malém plácku mezi domy na hřbitov se stovkami náhrobních kamenů, ponejvíce mladých lidí, zabitých při ostřelování města srbským dělostřelectvem v roce 1993. Toto je skutečné memento války!
Mostar

6 komentářů:

Theodor řekl(a)...

Také jsem z té "dělové studánky" poblíž křižovatky se silnicí na Kovalovice na rozpacích. Člověku se to ani moc nechce kritizovat, jelikož je mu líto toho vynaloženého času a námahy, nápadu i úsilí, jichž si váží. Bohužel, výsledek příliš zdařilý není. Nadšení zkrátka někdy nestačí.
http://www.baterieausterlitz.wz.cz/Alba/Pomnik/pomnik.php

Anonymní řekl(a)...

Ohledně Mostaru bych ještě doporučil shlédnout velice zajímavý dokument, kdysi vysílaný na ČT 2, zajímavým způsobem přibližující konflikt na pozadí obnovy středověkého mostu uprostřed města. Dokument pod názvem "Mostar-most křesťanů a muslimů" naleznete na http://www.ulozto.cz/9188003/mostar-most-krestanu-a-muslimu-avi
M.Kolomazník

Jiří Kovařík řekl(a)...

Theodorovi k Frierenbergerovu pomníku. Tohle si myslím také, zejména, když se podívám na fotografie z jeho budování a osazování; jeden můj známý architekt podobné usilí charakterizoval jako vítězství nápadu nad rozumem. Obdivuhodné nasazení lidí i techniky, překypující nadšení a bídný výsledek. Upřímně řečeno, jsem v rozpacích i nad pomníkem Kutuzova v Křenovicích. U slavkovského bojiště ještě zůstanu: dlouho mi trvalo, abych pochopil, co se chce říci Památníkem Tří císařů na Starých vinohradech; bez vysvětlení wikipedie, že ta koule je Slavkovské slunce a každý sloup jeden panovník, bych věru nevěděl... Není to ani kontrapunkt k Mohyle míru ve smyslu krásný-ošklivý (proto jsem ho nenavrhl), spíš mi připadá nepatřičný, takové nic s ambicí obra (za což mě bude mít ČSNS, pokud si z ní tohle někdo přečte, ještě míň ráda, než dosud má...).

Theodor řekl(a)...

Ad Frierenberger) Na druhé straně, takto jej lze dobře využít jako úkrytu pro kešku: http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC1DG98

Ad Kutuzov) Chápu ho jako sousedskou svépomoc. Mají ho v dědině pro sebe, nikoho s ním moc nestraší, a je hezké, když se mohou pochlubit, že jde o dílo rodáka. Jako výraz lidové tvořivosti a místního vlastenectví to beru. Tohle je mi docela milé, protože takové osobní, což se o hromadách kamení říci nedá. Postřehl jsem však, že jim zelená jaksi nerovnoměrně.

Ad Tři císaři a Soleil d'Austerlitz na St. vinohradech) ČSNS určitě zná své Pappenheimské. Vaše dlouhodobá nevědomost ve věci ideové náplně pomníku však svědčí o špatné práci jejich PR agentury. Nad tím by se měli zamyslet. Podivuji se Vašemu tápání – co jiného by mohly představovat tři sloupy, když Nejsvětější Trojice jaksi nepřichází v úvahu? Koule by se možná dala zaměnit za symbol kule dělové nebo zemské, ale to by nedávalo smysl, proč mocnářům padá na hlavu, anebo proč by měli figurovat v úloze Titánů či Atlasů. Snad jedině ta obrovitost a neotesanost ruského balvanu vyžaduje vyšší stupeň obrazotvornosti.

Ad Žuráň) Mně se líbí jednoduchost a věcnost žulového kvádru s bronzovou mapou na Žuráni. Akorát bych přerazil paprče tomu, kdo se ji pokusil střelit do sběrny. (Podle Bobíkova vzoru: http://ctyrlistky.cz/11-dubna-2011/)
TG

Jiří Kovařík řekl(a)...

Když já jsem tradicionalista a potřebuju výtvarné dílo polopatické od substantiva lopata), jinak bych mohl ideový smysl zaměnit a špatně to pochopit, třeba jako memento: tři tu hráli licitovaný mariáš a kule byly trumfy...

roman.ricka řekl(a)...

Souhlasím s Theodorem, že bych urazil ruce tomu, kdo tu desku poškodil. O dalších malůvkách ani nemluvě.
Jednou jsem tam přijel, a byla tam trojice lidí, dva dospělí a jeden klučina, který si na té desce rozdělal pěkné barevné malůvky vojáků té doby a pravděpodobně jeho tatínek mu to vysvětloval. Moc pěkná momentka to byla a utkvěla mi v paměti.