pondělí 24. července 2017

NAPOLEON. (I. díl: GENERÁL BONAPARTE)


A je to tu! Čerstvá zpráva z vydavatelství AKCENT říká, že začalo distribuovat první díl me dvousvazkové monografie Napoleona Bonaparte. Proč jsem ji napsal, skrnuje úvod, který vkládám i sem:



Život jako z románu
„Quel roman ma vie! Jakým románem je můj život!“ prohlásil Napoleon na sklonku života v exilu Svaté Heleně.
            Jeho jméno zná každý, i ten, kdo o něm ví málo. Knihy o Napoleonovi by zaplnily několik sálů knihovny a pár polic by zabralo jen to, co nadiktoval on sám; jeho Correspondance zahrnuje několik desítek svazů a tisíce stran obsahují tak zvané Mémoires de Napoléon.
            Vojevůdce, který zastínil Caesara i Alexandra Makedonského, státník a politik, ušel za necelých dvaapadesát let neuvěřitelnou cestu. Jeho raketový vzestup z prostého divizního generála trval pouhých devět let a ještě strmější byl pád po deseti letech, kdy vládl Evropě a snažil se ji přebudovat. V posledních letech na ostrůvku vprostřed Atlantiku už dokázal jediné, zato dokonale. Vytvořit mýtus o sobě... Právě pro tuto legendu, která zapustila velmi pevné kořeny, je těžké v množství knih a dokumentů oddělit skutečnost od vybájeného, realitu od mýtů a pravdu od lži. Dobrat se toho, v čem tkvěl jeho vzestup, pochopit jeho vládu a rozpoznat, proč se z oslnivého vrcholu zřítil na dno. V záplavě monografií i biografií, historických syntéz a analýz navíc snadno vysledujeme, jak rozporné jsou názory na jeho osobnost, postavení i úlohu v dějinách. Pro jedny představuje vladaře, který stabilizoval změny, přinesené Francouzskou revolucí, a dal své zemi řád, platící v mnohém dodnes. Pro jiné jde o diktátora, ba i despotu, a v povědomí nejednoho laika se dokonce tento muž ztotožňuje se Stalinem či Hitlerem. Završil tedy revoluci, nebo okleštil ideály volnosti, rovnosti a bratrství, které mohly bez něj dál rozepínat křídla? A byl vždy oním geniálním vojevůdcem, jemuž se v historii lidstva nikdo nevyrovná?
            Je tu i další otázka, související s válkou, která jako kdyby byla podstatou jeho života. Mnozí mu dodnes kladou za vinu ztracené životy a důsledky toho, co rozpoutal. Mohl však za válečné konflikty, které se táhly celým jeho životem, skutečně on? Nebo pouze on?
            Zajímavé je, že se nové seriózní Napoleonovy biografie nerodí ve Francii. To nejlepší, Napoléon ou le mythe du sauveur (Napoleon aneb mýtus o zachránci) z pera Jeana Tularda, je už staré několik desetiletí, a nejspíš ještě uplyne dost vody, než se k syntéze odhodlá Thierry Lentz, autor pozoruhodného díla o konzulátu a několikasvazkové práce o prvním císařství. Štafetu přebrali Anglosasové v podobě dvousvazkového díla Napoleon Philipa Dwyera, či ještě novější práce Andrewa Robertse Napoleon the Great. V naší zemi je situace ještě smutnější, neboť poslední seriózní knihou (pomineme-li v překladu o polovinu zkráceného a popularizujícího Napoleona Bonaparta André Castelota, dosti útlou knihu Bonaparte Corelli Barnetta, atd.) která tu vyšla, je Napoleon Bonaparte sovětského historika A. Z. Manfreda; od jejího vydání už uplynula víc než čtyři desetiletí.
            Tohle vše je krom osobního zaujetí důvod, proč jsem se rozhodl napsat Napoleonův životopis já. S pokorou, neboť je to úkol, před jehož velikostí a složitostí jsem občas klesal na duchu, předkládám čtenářům první ze dvou svazků...


První díl zahrnuje, jak naznačuje podtitul GENERÁL BONAPARTE, dobu od Napoleonova narození až do jeho posvěcení císařem Francouzů a najdete v ní toto:



OBSAH:
Život jako z románu
I. KORSIČAN
Den Nanebevzetí
Polio
Daleko od domova
Důstojník Jeho Veličenstva
Mezi plukem a Korsikou
Korsická revoluce
Krveprolití v Ajacciu
Revoluce v Paříži
„Tato zem už pro nás není!“
 II. GENERÁL VENDÉMIAIRE
Večeře v Beaucaire
Napoleoneho učitelé
Děla před Toulonem
Přístav utopený v krvi
Útok na Oneglii
Zamítnutý plán
Pramálo peněz a žádná budoucnost
Vdova Beauharnaisová
 III. ZROZENÍ VÁLEČNÍKA
Nedochůdče, které vyrostlo
Dobytí Piemontu
Most u Lodi
Hrozba z Alp
Málem prohraná bitva
Láska a válka
Rivoli
Směr Vídeň
Mírotvůrce
 IV. TAŽENÍ DO ORIENTU
Vítěz na obtíž
Dobytí Malty
Pochod pouští
Porážka mamlúků
Bonaparte v pasti
Strasti, starosti i slasti
Tažení do Sýrie
Poražený Bonaparte
Vítězství u Aboukiru
Bonapartův útěk
 V. MARENGO
Cesta na Paříž
Převrat 18. a 19. brumairu
Konzulát
Válka s druhou koalicí
Záložní armáda
Velký svatý Bernard
Manévr na Miláno
Krvavé Casteggio
Jen krůček od prohry
Nečekané vítězství
 VI. K CÍSAŘSKÉ KORUNĚ
Vybojovaná cesta k míru
Lunévillský mír
Pekelný stroj
Zákonodárce
Amiens a doživotní konzulát
Mráz přichází z Ruska
Válka s leopardem
Poprava vévody d’Enghien
Císař Francouzů
Touha o válce
Apoteóza císařství
BIBLIOGRAFIE


 Knihu si můžete se slevou objednat na dobírku na adrese v prolinku nadpisu, nebo zde na http://www.vydavatelstviakcent.cz/kontakt.php
První díl má 488 stran většího formátu (jako např můj Slavkov 1805), je řešen obsahově i graficky obdobně, tj. s tematickými bloky za každou kapitolou, a text doprovází  174 vyobrazení i 19 map.









1 komentář:

Michelle Dorée řekl(a)...

Výborně, na knihu se těším.