pondělí 9. listopadu 2015

ŽIVOT V NAPOLEONOVĚ ARMÁDĚ

Dovolím si upozornit, že v poslední listopadové dekádě se na knihkupeckých pultech objeví můj překlad vzpomínek pěchotního kapitána Elzéara Blazeho, které jsme s vydavatelem nazvali ŽIVOT V NAPOLEONOVĚ ARMÁDĚ. Opět jde o komentované memoáry, doplněné studií o napoleonské pěchotě a zpestřené řadou ilustrací, zachycujících bez příkras to, o čem Blaze píše. Během čtrnácti dnů vás zkusím nalákat ukázkou i ilustrací, teď zatím vezměte za vděk anotací z facebooku Elka Pressu, vydavatele a náhledem přebalu.

Po Pamětech Marcellina de Marbota, Napoleonově kavaleristovi kapitána Parquina a Napoleonově granátníkovi kapitána Coigneta dostává český čtenář do rukou čtvrté memoáry z časů napoleonských válek, které v nakladatelství Elka Press spatřily světlo světa. Nenapsal je ani šaramantní kavalerista, ani elitní gardista, ale prostý nižší důstojník pěchoty, který viděl válku nikoliv z nadhledu sedla či hýčkané pozice císařské gardy, ale doslova ze země, již prošlapal blátem, mrazem i prachem křížem krážem Evropou od Ruska po Španělsko. Popisuje život v napoleonské armádě, jak se jevil mládenci, který nosil na začátku epolety z vojenské školy čerstvě vyřazeného podporučíka a nedotáhl to dál než na kapitána řadové pěchoty.
Elzéar Blaze měl jistě nač vzpomínat, vždyť křest ohněm zažil koncem zimy roku 1807 v bývalém Polsku, v boji s Rusy, a do roku 1814 prošel spoustou bitev i šarvátek. V tematických kapitolách se vzpomínkami, postřehy i anekdotickými historkami vrací do prostředí Napoleonovy Velké armády, počínaje poměry ve vojenské škole přes bitvy, pochody, útrapy, až po život v kasárnách, na taženích, v táborech, při přehlídkách, v míru i ve válce. Popsal poměry v Německu, Polsku i za Pyrenejemi, pozornost zaměřil nejen na vojáky, ale i markytánky, obsáhlou pasáž věnoval duelománii napoleonských důstojníků a nevyhnul se ani tristním tématům, jako je vojenská poprava.
Tyto zvláštní memoáry, které kapitán Blaze nazval Vojenský život za císařství aneb zvyklosti v posádkách, v leženích atd., ojedinělé spoustou postřehů kořeněných humorem a zlomyslností, patří ke zlatému fondu napoleonské literatury a dodnes vycházejí v mnoha jazycích.
Čtěte, nejlépe někde ve stínu stromu se sklenou vína či slzou pálenky v ruce tak, jak čítával dobré knihy v chvílích oddechu a blízko soudků markytánek za válečných tažení i kapitán Blaze…


Vydává Leonid Křížek, nakladatelství Elka Press
Počet stran 248, pevná vazba, formát A5
Ilustrováno dobovými kresbami
MOC 329 Kč
Vychází 25. listopadu 2015

4 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Už aby bol 25.november.
Vaše knihy venované jednotlivým kampaniam či celým obdobia ma dokážu pohltiť, ale memoáre majú svoje nezameniteľné čaro. Práve čakám doručenie objednaných pamätí cisárovho kyrysníka. Spolu s týmito spomienkami budem mať príjemné Vianoce.
Držím palce pri finišovaní na poľskej kampani.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Díky. Snad jsem vám uděělal dneska radost. Vy mně ano... A kniha o 1807 je dopsaná, už mám po sobě pětinu vyčištěnou se zasazenými mapami a obrázky...

Anonymní řekl(a)...

Dobrý deň

Chcel by som spýtať, či v knihe o poľskom ťažení 1807 bude niečo bližšie aj o bojoch vo švédskom Pomoransku. Ďakujem.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Jen doslova pár odstavců---