čtvrtek 7. listopadu 2013

HISTORIE EVROPSKÝCH DUELŮ A ŠERMU I. PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Čerstvá zpráva mi říká, že dnes opustil tiskárnu a jde skrze distribuci na knižní pulty první svazek triptychu, jehož přebal vidíte o kousek výš. Historii evropských duelů a šermu vydává Mladá fronta ve spolupráci s nakladatelstvím ElkaPress a následující ukázky vám dávají nahlédnout, jak je kniha vypravena. Má 280 stran s nesmírným množstvím vyobrazení, většinou plnobarevných, a vznikala velmi dlouho. S přítelem Leonidem Křížkem jsme se rozhodli něco podobného stvořit zhruba před více než desetiletím, jenže nás od projektu stále odváděly věci jiné, v dané chvíli naléhavější; bylo to dobře, neboť záměr měl čas uzrát do podoby podle mého skromného mínění velice atraktivní. Pokud jde o další dva svazky, měly by se oba objevit v průběhu příštího roku; druhý bude věnován novověké historii od renesance po čas převratných změn, které i zde přinesla Francouzská revoluce s následnými napoleonskými válkami, a ten poslední dosáhne až do 21. století. Místo planých slov raději přikládám několik náhledů na náhodně vybrané stránky v přesvědčení, že řeknou mnohem víc...!
    Pokud chcete víc informací, naleznete je na stránkách Leona Křížka, spoluatora, tj. na http://www.militaria.cz/cz/clanky/miscellanea/historie-evropskych-duelu-a-sermu.html.  
Prolink vkládám do nadpisu.








Jiří Kovařík a Leonid Křížek: Historie evropských duelů a šermu I. Od starověku k branám renesance. Mladá fronta a ElkaPress 2013.  280 stran, 17 × 24 cm. Cena cca 359 Kč.
ISBN: 978-80-204-3124-0, EAN: 9788020431240.   

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

To je super počin! I když o soubojích semtam něco vím a mám (Lugse, Monestiera, štos knih a statí o starých zbraních apod.), těším se na knihu jak malej kluk. Ve 3. dílu předpokládám budou hlavně souboje na pistole? MiŠ

Jiří Kovařík řekl(a)...

Bude tam všechno, nejen pistole, i když ty převládly...

Anonymní řekl(a)...

Rovněž se přidávám ke gratulaci a neodpustím si zvolání "tohle vypadá sakra dobře " :)

Nicméně mám dilema jestli si koupit hned,nebo počkat a udělat si vánoční balíček společně s Coignetem a nedávno v Elka Press vydaným Pilotem štuky.

Jinak nedá mi,ale nedávno v knihkupectví mě rozesmála jedna příhoda s kamarádem a jedním pánem jehož součastí jste byl vy pane Kovaříku. Kamarád si kupoval Váš Slavkov a k němu nějakou zlevněnou techniku od Grady ,když platil,nějaký pán si nás prohlížel a říkal,něco ve smyslu proč kupuje tak drahou knihu a nepočká až se zlevní. A kamarád na to ,milý pane Kovařík se nezlevńuje,ten se pouze vyprodává ! :) A myslím,že má pravdu.Po vašich knihách se vždy jen zapráší.

Přeji pěkný víkend. S pozdravem Tomáš Kopecký.

Jiří Kovařík řekl(a)...

To je krásné, ta historka, vyřiďte kamarádovi můj obdiv, dík a kompliment!
-Rada: Objednejte si Rudela a Duely u ElkaPressu. Coignet, to mrzí hodně i mne, vyjde až někdy v první kvartále 2014, doufám; holt spolupodíl ElkaPressu na Duelech byl pro L. Křížka finančně dost náročný...

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, musím se přidat k předchozím komentářům, kvitující tento nový počin s potěšením!
Myslím, že jako aspoň jednou za život sednout na koně, tak i aspoň jednou pozvednout meč, je krásný zážitek. Jednou jsem měl to štěstí nasadit rukavice, kuklu a pozvednout šavli a zkusit, co je to šerm. Bylo to skvělé a kdykoliv bych si to zopakoval ( i když šerm bolí, hlavně, když se neumí:-) ).
Díky za novou knihu a ať vám daří.
Petr Sládek

Jiří Kovařík řekl(a)...

Díky!!! Druhý díl odevzdáváme do Vánoc, bude na jaře. A třetí vyjde na podzim...