úterý 5. listopadu 2013

ANKETA SKONČILA...!



Včera se uzavřela hlasovací anketa, nastavená do neděle 3. listopadu, a já musím poděkovat všem, kteří se zapojili.
Bylo vás celkem 260.
To je mnohem víc, než jsem si na počátku myslel, z pohledu statistiky ale méně než obvyklých 600, počet, jenž se bere v nejrůznějších průzkumech. I tak to svědčí o zájmu, který jsem nečekal!
Výsledky jste asi průběžně sledovali, přesto je musím uvést minimálně pro ty, které bude věc zajímat dodatečně.
Suverénním vítězem (127 hlasů/48%) stala Europe´s Tragedy Petera H. Wilsona, což naznačuje, že Třicetiletá válka 1618–1648 tvoří pole zájmu o vojenskou historii, které česká produkce přímá či překladová pomíjí.
Druhý byl Leipzig 1813 (85/32) Digbyho Smithe; očekával bych ho na prvním místě, takže trochu překvapení.
Třetí místo (76/29) obsadilo Lepanto Alesandra Barbera, další věc, o níž je v našich poměrech známo pramálo, což podtrhuje fakt, že námořní historie nás, suchozemce, vždy táhla.
Horší je to s ohlasy ankety a s reakcemi na ni, byť jsem něco podobného do jisté míry předpokládal. V jejím průběhu a závěru jsem zaslal informativní mail vybraným cca deseti nakladatelům, kteří se překladovou literaturou z oblasti historie a non-fiction, tedy literatury faktu, zabývají; nebudu je uvádět jmenovitě, nebylo by to dobré. Jejich reakce totiž jsou zatím opatrné a rozpačité. Nevěřím, že někteří mail zahodili do spamu, nebo že by mávli rukou nad pokusem o průzkum trhu, protože k tomu mají své marketingové redaktory, zakopaný pes je v něčem jiném a ti, s nimiž jsem si psal, to naznačují.
Problém je v trhu a všem, co s ním souvisí.
Jakákoliv česká kniha (míním její vydávání) je sázkou do loterie, neboť český knižní trh prochází krizí, která zdaleka nekončí. Výše nákladů klesá, hledají se „sázky na jistotu“, tituly, o nich si jakýkoliv vydavatel myslí, že odpovídá obecným trendům i vkusu, a světlých výjimek je stále méně. Svou roli hraje cena autorských práv a mnoho dalších faktorů, takže se raději sází na předpokládané jistoty.
Jisté je, že Europe´s Tragedy představuje pro nakladatele zatraceně obsáhlý projekt a pokud se do něj někdo pustí, pak leda s grantem (jako tomu bylo s God´s War Ch. Tyermana, vydanými pod titulem Svaté války). Třeba ale někoho titul zaujme a on se po spletitých labyrintech získávání grantů vydá. Jinak mi totiž nezbude než za rok uvažovat, že bych vojenskou historii onoho konfliktu začal psát sám, protože pro mne je to jasný signál o okruhu vašich zájmů…!
Neskládejte (neskládejme) nicméně ruce do klína, vše chce svůj čas a já osobně jsem rozhodně nadšený nakladatelský souhlas typu „ano, tohle vydáme“ nečekal. Doufejme, že jsme zaseli červíčka pochybností a jednu z myšlenek do přípravy edičních plánů, což bývá běh na delší trať. To nejsou těšínská jablíčka, jimiž bych vás chtěl utěšovat, to je život…
Trochu mi vše připomíná moje psací začátky, byť tehdy knižní trh v žádné krizi nebyl. Dopsal jsem příběhy o skutečných osudech hrdinů Dumasových románů, svou prvotinu, a poslal dopisy zhruba deseti nakladatelům. Někteří nereagovali, někteří zdvořile odmítli, dva projevili velmi vlažný zájem a jeden z těch dvou se uvolil, že si rukopis přečte. Ležel u něj asi tři čtvrtě roku i s lektorským posudkem a byl mi vrácen, že to jaksi profilu vydavatele neodpovídá. Vnutil jsem to druhému, pak třetímu, stále nic, přesto jsem ale psal dál a pomalu měl druhý rukopis s vědomím, že je pro mou radost (jako třeba jiní chodí na ryby, sbírají známky, atd.). Pak se během půl roku udál pár zcela náhodných setkání a já měl na obě věci po jednom nakladateli (v tomto případě mohu prozradit jména, AKCENT a ElkaPress, s nimiž stále spolupracují). Touhle historkou ze života chci říci, že nic nespadne z nebe naráz.
Jedna anekdota se ptá, jaký je rozdíl mezi optimistou a pesimistou.
Pesimista říká, že už to horší být nemůže.
Optimista říká:
„Ale může…!“
Nevím, jestli jsem jedno či druhé, vím ale, že naděje umírá poslední a že, jakkoliv volby vytvořily úžasný guláš, je tu poměrně slušná naděje na snížení DPH pro knihy, což by mělo český knižní trh přece jen oživit. Takže nezoufejte a vy, nakladatelé (pokud tohle čtete), zkuste 260 hlasů nebrat tak úplně na lehkou váhu, přece jen to jsou vaši potenciální kupci…
            Protože jsme vcelku otrlý, ani já nezatrpknu a časem se pokusím (jak jsem slíbil) představit tři věci z oblasti beletrie, konkrétně historického románu.
Vám i těm nakladatelům, kteří reagovali, ještě jednou dík, a pokud budete chtít něco v komentářích pod článečkem poznamenat, nenechám to bez odpovědi!

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý deň,
myslím si, že tridsaťročná vojna je samo o sebe jeden z najvýznamnejších konfliktov v dejinách. Už len keď sa zoberie do úvahy, akí vojvodcovia sa jej zúčastnili - Turenne, Condé, Valdštejn, Tilly, Gustáv II., Banér, Torstensson atď. Veľmi zaujímavá bola kniha Petra Englunda, ale myslím si, že sa tento konflikt dá rozpísať ešte podrobnejšie. Radšej by som si o tom prečítal od Vás, ako od neznámeho a "neosvedčeného" autora.

Anonymní řekl(a)...

Problém vidím právě v tom "obecném trendu a vkusu", resp. v tom, kdo a co ho určuje, což by bylo předlouhé povídání. Nakladatelé nemůžou za to, že kniha je dnes považována buď za luxus nebo za brzdu v honbě za požitky,konzumem a profitem. Četba mi přece žádné peníze nevynese, znalost dějin ze mě hvězdu ve společnosti neudělá, sms-kou se o nich nedá hlasovat! Nač se tedy celé dny zdržovat obracením listů a zatěžovat si mozek, když si o tom všechno potřebné přečtu za minutu na wikipedii a Vyvolení nebo TopStar magazín jsou mnohem napínavější a povznášející než jakýkoli román?
K vlastní anketě: jsem docela rád, že Lipsko nezvítězilo - jako bonapartista jsem vůbec celý ten rok 2013 protrpěl a teď bych o něm měl zase číst :-) Příští rok asi bude napoleonská pauza - francouzské tažení asi Evropu až tak zajímat nebude? oslavy pádu Paříže si alespoň dost dobře neumím představit (já jsem si ale předsevzal, že za příznivé konstelace se nějaký ten článeček o 1814 pokusím sesmolit). Vášně dozajista prudké vypuknou zase až r. 2015... MiŠ

Jiří Kovařík řekl(a)...

Díky za důvěru v prvním komentáři ve mne vloženou, budu na to myslet!!!

K druhému komentáři-netřeba zoufat, Francouzi určitě něco z roku 1814 oslaví!!!

Anonymní řekl(a)...

Jistěže oslaví, ale hádal bych, že nanejvýš lokálními kostýmovanými průvody, které bezesporu umějí, a bude to nejspíš jejich interní a nikterak mezinárodně propagovaná záležitost - bitvy to byly ve srovnání s takovým Lipskem trpasličí, kromě toho tam spojenci dostali několikrát pěkně na budku, takže co by měla Evropa oslavovat... Ovšem takový re-enactment bitvy o Paříž na autentických místech (Clichy apod.) by mohla být zajímavá podívaná :-) MiŠ

Anonymní řekl(a)...

Pokiaľ viem, tak vo Francúzsku si zvyknú pripomínať napr. víťazstvo pri Montereau, aj rekonštrukciou bitky. Waterloo však asi nič neprekoná, Angličania určite neponechajú nič náhode...

Jiří Kovařík řekl(a)...

Jenže Waterloo bude až 2015...!

Anonymní řekl(a)...

Já jsem rád,že jsme se alespoń pokusili a ukázali díky Vám pár nakladatelům jakou cestou by se mohli v budoucnu vydat.O tom,že by se " vyherní kniha " dočkala vydání,si nedělám příliš velké iluze,ale jak píšete - naděje umírá poslední.Možná,že se někdo odhodlá a udělá čtenářům radost:)

S pozdravem Tomáš Kopecký.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Také si myslím..., nebo doufám...!

Anonymní řekl(a)...

V anketě šlo hlasovat vícekrát. Alespoň mě to podobnou možnost nabídlo. Hlasoval jsem jednou, ale myslím, že oněch 260 hlasů neznamená 260 lidí, ale méně ...

Jiří Kovařík řekl(a)...

Nešlo hlasovat vícekrát, šlo volit víc titulů při hlasování. Lidí bylo možná méně, ale procenta zájmu jsou jasná i tak :-).

Martas řekl(a)...

Já si myslím, že zájemců o problematiku Třicetileté války, tedy i potenciálních kupců je dost. Ale ne všichni navštěvují tento blog (možná někteří nenavštěvují žádný), ale prostě čtou knihy.
M.

Anonymní řekl(a)...

Je smutné , že knižní trh se soustavně propadá , je to trochu ostuda společnosti . Sám nemám na rozdávání , ale kniha je věc kterou si neodepřu . Mám kamaráda jež tvrdí , že knihy jsou luxus a přitom víc jak 2500kč prokouří každej měsíc atd. atd. krizi , ať už jakoukoliv ,máme hlavně v hlavách , v sami sobě. A propos , nevíte v jaké fázi je vydání PAMĚTI KAPITÁNA COIGNETA ???

Jiří Kovařík řekl(a)...

Coignet bude, bohužel, až v první půli příštího roku. Důvod je ten, že ElkaPress je malé nakladatelství a finannčí náročnost spoluúčasti na prvním díle historie souboju (vydávané spolu s MF) donutila L. Křížka (který v téže době vydal i Rudela) vše posunout. Mrzí mě to, ale co nadělámu, zkusme se tedy těšit o něco déle...