sobota 20. června 2015

CO BUDE DÁL...?

Blíží se čas prázdnin a snad bude i léto (byť to dnes vypadá podle hlášky z Game of Thrones: "Winter is comming"), tak mě napadlo, že bych měl uzavřít něco jako školní rok a dopřát si oddech, neboť práce bylo nad hlavu. Takže na tomto blogu najdete přes prázdniny příspěvků méně, tak jeden za čtrnáct dní, to ad primo. Na facebooku (kde byste mohli najít i obrazovou historii pěti dnů kolem Waterloo) budu častěji. Ad secundo tu je bilance oné zmíněné práce nad hlavu, abyste věřili, že nelžu a nevymlouvám se, protože to nemám v povaze a nejsem politik, ani volený zastupitel.
    Tak tedy ve druhé půli července by se mohli čtenáři Římských válek těšit na třetí svazek s názvem CAESAROVY LEGIE (viz přebal). Oznámím to zde i s ukázkou, jakmile dostanu od nakladatele zprávu.
    Do tisku se zvolna chystá CÍSAŘSKÝ KYRYSNÍK, mnou přeložené a bohatě komentované paměti Johanna von Gruebera od rakouských kyrysníků Herzog Albert a bavorksých švališerů, který prošel koaličními válkami od Hohenlinden přes Ulm, Štoky, Řezno, Aspern, Wagram a tažení do Ruska až po Hanau a válku roku 1814. Doplnil jsem je dvěma jinými vzpomínkami, jednou od hraběte von Neipperga (toho, co si pak vzal Marii Louisu) na katastrofu u Ulmu 1805, druhou od prostého kyrysníka Müllera od pluku Kronprinz Ferdinand. A na závěr jsem přidal studii o rakouské kavalerii a kyrysních. Tohle se objeví na podzim (opět viz přebal).
     Dopsal jsem, opravuji po sebě a dávám příteli Karlu Řezníčkovi ke kritice číst čtvrtý svazek Římských válek s názvem LEGIE ŘÍMSKÉHO IMPERIA; sahají od Caesarovy smrti po cca rok 70.; během léta ho odevzdám (ten rukopis, ne Karla) a možná bude do Vánoc i venku. Uvidíme... Zatím přikládám jen ideu přebalu.
    Do konce léta musím odevzdat komentovaný překlad dalších napoleonských pamětí. Tentokrát jde o vzpomínky pěchotního kapitána ELZÉARA BLAZEHO, ojedinělé, důkladné a často velmi zábavné líčení poměrů i života v Napoleonově armádě. Na názvu jsme se s nakladatelem ještě neshodli, ten původní (viz obrázek vydání, z něhož překládám) je ale moc dlouhý... VZPOMÍNKY NA NAPOLEONOVU ARMÁDU? DŮSTOJNÍK NAPOLEONOVY ARMÁDY? ŹIVOT V NAPOLEONOVĚ ARMÁDĚ? Na čem jsme se dohodli, jsou ilustrace, dobové kresby Raffeta, Charleta a Bayera (viz např. granátník na fr. vydání) , zachycující život napoleonského vojáka bez příkras...Elka Press chce mít tohle do Vánoc na trhu!
    Už pár let spolupracuji s časopisy vydavatelství Extra Publishing (Živá historie, Historické války, Válka, atd), které vydává i monotematické šešity Kauzy. Před časem jsem pro ně dělal 1. křížovou výpravu a teď dáváme dohromady KAUZY: WATERLOO. Bude to 45 stran se spoustou barevných vyobrazení a textově s hledáním odpovědí na otázku PROČ NAPOLEON PROHRÁL? Plánované datum vyjítí je 11. září. Proč až v září? Protože je to čtvrtletník a červnové číslo s Husem mělo s ohledem na historii naší země pochopitelně přednost.
     Takže toť vše a asi toho není málo.
     Co na podzim? Vrátím se k napoleonské tematice a k vlastnímu psaní knihy ve stylu těch mých o Waterloo, Slavkovu či 1812. Už léta sbírám materiál na první Napoleonovu válku s ruským Alexandrem, takže to bude o ní, o Pultusku, Golyminu, Hofu, Preussisch Eylau, Mohrungen, Guttstadtu, Heilsbergu, Friedlandu a dalších bojích, o mrazu, blátě, vedru, prachu, o zrození grognards, o slávě i utrpení obou stran, o zápasu Napoleona s Bennigsenem i hrstkou Prusů a o míru v Tylži, kde císař uvěřil ke své budoucí škodě carovu šarmu... Práce nejméně do Vánoc jen s textem...


8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
fantastické stránky. Nedoporučil byste mi prosím nějaký životopis Napoleona? Nezajímají mě ani tak podrobnosti bitev, ale spíš jeho život. Něco čtivého a nejlépe formou románu. :-) Děkuji Vám
Petr

Jiří Kovařík řekl(a)...

Dík za pochvalu... Román? Nějak o žádném v češtině nevím. Ale zkuste André Castelota:Napoleon Bonaparte, vydal ho před lety Melantrich (1998). Je v něm dost nepřesností i chyb, ale dobře se to čte, skoro jako román... Knihovny ho určitě mají, nebo hoďte titul na google a vypadně vám nějaký antikvariát, který to pošle poštou...

Anonymní řekl(a)...

Děkuji. A co Člověk jménem Napoleon od Louis Chardigny?

Jiří Kovařík řekl(a)...

Chardigny je krásná kniha, ale ne životopis, spíše takový průřez lidskými vlastnostmi ve vztahu k různým okruhům.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na Vámi plánovanou knihu o tzv. polském tažení zda se bude jednat jen pouze o tažení roku 1807 nebo to plánujete jako dvousvazkové dílo kde by první díl bylo tažení 1806 tzv. let Pruskem? Z toho jak jste to napsal mi to přijde, že se patrně bude asi jednat pouze o tu polskou část což by byla dle mého velká škoda vynechat let Pruskem. Ještě bych si dovolil takovou malou poznámečku nebylo první měření sil s ruským Alexandrem válka roku 1805?

Jiří Kovařík řekl(a)...

Dobrý den,
bude to jen polské tažení, závěr 1806 plus 1807. A orvní válku s ruským Alexandrem máte v mém Slavkovu 1805... Ale psát jsem ještě nezačal, nejdřív v září, mám dost dodělávek a léto si taky chci trochu užít...

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, tak to je škoda, že na let Pruskem nedojde. Snad někdy příště jak Vás člověk zná (myšleno autorsky, ne osobně) určitě na něj v budoucnu taky dojde jen mi to přijde v souvislosti s těmito dvěma taženími odpuste to přirovnání stavění baráku od střechy :-). Myslim si, že se to doslova nabízí jako ideální dvoudílná práce.

S tím Alexandrem jsme si asi neruzoměli já to tažení 1805 myslel v souvislosti s tím jak uvádíte "Už léta sbírám materiál na první Napoleonovu válku s ruským Alexandrem,takže to bude o ní, o Pultusku, Golyminu, Hofu, Preussisch Eylau, Mohrungen, Guttstadtu, Heilsbergu, Friedlandu a dalších bojích, o mrazu, blátě, vedru, prachu, o zrození grognards, o slávě i utrpení obou stran, o zápasu Napoleona s Bennigsenem i hrstkou Prusů a o míru v Tylži, kde císař uvěřil ke své budoucí škodě carovu šarmu..." Ale to je jedno :-)

Váš Slavkov doma pochopitelně mám, ale ještě na něj nepřišla řada teď akorát dočetl Napoleonovi jezdce, a když už jsem je nakousl musím podotknout škoda jen, že jste nedal prostor i těm méně proslaveným nebo spíše by se hodilo označení těm co to nedotáhli na ten téměř úplnej vrchol např. Chouard, Savary, D´Ornano, Saint Sulpice, Lepic - ano ten má v závěru kraťounký medailonek, atd. Kdo ví třeba by se mohl zrealizovat třeba druhý díl? Člověk by si rád přečetl životní osudy i těchto legendárních můžů kteří byli přeci jen tak trošku v pozadí právě oproti těm o kterých v knize píšete.

Ještě mám jeden takový dotaz při čtení právě Napoleonových jezdců mě tam hodně oslovil výňatek z pamětí karabiníka Josepha Abbeela - neuvažoval jste o jejich překladu a vydání? Píši to proto, že teď jste se do těch pamětí docela pustil ve větší míře (na chystaného Blazeho se opravdu těším jako malý kluk), a dle mého i toto by si určitě český překlad a vydání zasloužilo.

Na závěr již bych chtěl jen dodat "Přeju Vám hodně zdraví, nápadů a výdrže do další tvorby ať se daří a máte stále chuť do psaní".

S pozdravem
JB

Jiří Kovařík řekl(a)...

Dobrý den a díky za velmi pěkný příspěvek. Ono to není stavění od střechy, spíš přímé navázání na Slavkov; neboť půjde o nepřátelství Napoleona s Alexandrem, v němž je Prusko jen mezihrou, byť ruským imperátorem vyprovokovanou. Pokud jde o paměti, tohle vždy záleží na nakladatelích a prodejnosti; těch, které by si zasloužily překlad, je víc... Zatím se spokojme s Grueberem a Blazem, kteří vyjdou do Vánoc. Vím, že se chystají paměti Cavalié Mercera na Waterloo (nebude to můj překlad, ale budu spolpracovat na komentovaném vydání). Já osobně bych chtěl přeložit vzpomínky seržanta Bourgogne na ústup z Ruska, i když Aabeel by špatný také nebyl... Uvidíme... Před pár lety bych vůbec nevěřil, že někdo vydá Coigneta, atd., takže buďme optimisty...