čtvrtek 8. září 2011

SHARPOVA SPRAVEDLNOST A SHARPOVA MISE

Pokud máte rádi knižní sérii Bernarda Cornwella o Richardu Sharpovi, kterou v českém překladu Jiřího Beneše postupně vydává ostravské nakladatelství Oldag (letos přibude Sharpova bitva s velice epickým dějem, točícím se kolem Fuentes de Onoro, a překládá se Sharpova kompanie, kde půjde o obléhání Badajozu ), bezpochyby vám neunikla ani TV série o tomto důstojníkovi v zelené (nepředpisově zpravidla rozepnuté) uniformě 95th Rifles. Jakkoliv se jedná o žánr dobrodružně historický, který se narozdíl od literární verze dopouští řady omylů, pokud jde o britskou či francouzskou armádu, je to podívaná potěšující, barvitá, v neklidných časech uklidňující, s krásnou muzikou a skvěle obsazená, neboť krom Seana Beana v hlavní roli (Boromir v Pánu prstenů, několik bondovek a v poslední době skvělý Ned Stark v Game of Thrones) tu exceluje svérázný irský vrchní seržant Patrick Harper v podání Garagha O´Malleye (což je postava, která dodává celé sérii knižní i televizní tu pravou barvu) a také skvělý folkový zpěvák John Tams v roli riflemana Daniela Hagmana (Tams je i autorem hudby k sérii a soudtrack z ní stojí zato). Proč se vlastně tolik rozpovídávám? Nejen proto, abych Sharpa na tomto blogu trochu oživil a oprášil (má tu dokonce dva štítky, Sharpe a Bernard Cornwell, pokud chcete starší příspěvky), ale také pro informaci (zejména pro ty, jimž se líbí a nemají originál sérii DVD či neviděli celý cyklus, vysílaný před časem slovenskou televizí), že se na filmových serverech objevily dva další díly.  
Sharpova mise (Sharpe´s Mission) se odehrává už ve Francii na sklonku roku 1813 a jde tu o francouzské skladiště střelného prachu, který má major (snad už je major...) Sharpe zničit, což je úkol přece jen lehčí, než zajistit štěstí plavovlasé Jane, čím dál víc nespokojené se svým manželem a vojenským životem...  Stažitelnou verzi naleznete na:
http://www.uloz.to/8815717/sharpeova-misia-1996-sk-dab-nomad1205-avi
 Sharpova spravedlnost (Sharpe´s Justice) se odehrává o něco později v Anglii, v mezidobí po Napoleonově abdikaci a před jeho útěkem z Elby, a historické pozadí tu tvoří události tzv. Peterloo Massacre, byť k nim došlo o pět let později a jinde než ve filmu. Krom spravedlnosti se Richard Sharpe pídí i po manželce Jane, penězích, s nimiž mu zmizela a také po jejím urozeném milenci... Prolink na tuto část je zde:
http://www.uloz.to/8790822/sharpeova-spravodlivost-1997-sk-dab-nomad1205-avi
Zábavné je, že ani jeden z těchto dvou dílů nemá vzor v knižní sérii (celkem 24 titulů včetně povídek), byť Cornwell napsal scénář; pokud o TV sérii chcete mít přehled, najdete ji na wikipedii a pro pohodlné vkládám do nadpisu prolink.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Přímo od zdroje, tedy z nakladatelství Oldag mi bylo nedávno sděleno, že další díl Richarda Sharpa vyjde v průběhu tohoto měsíce:-)
I tak ale obdivuhodné tempo, se kterým Oldag překládá a postupně vydává tuto sérii na český trh, je pro fandu této odpočinkové četby téměř nedostatečné;-)Kromě jednoho dílu, který mě teprve čeká, jsem zbylých devět přečetl během velice krátké doby...
V Londýně, který jsem nedávno navštívil, jsem nemohl odolat pohledu na zaplněný knižní pult Sharpovými dobrodružstvími a jinými historickými příběhy B.Cornwella, a tak, ač to nedává zatím logiku, jsem si domů přivezl Sharpovo Waterloo a Sharpova ďábla, poslední dva díly od konce, na které se ale zatím zdráhám šáhnout. Vypadá to, že dříve nebo později, a pokud to Oldagu vydrží, budu mít doma Sharpovu sérii ve dvou jazykových mutacích;-)
M.Kolomazník

Jiří Kovařík řekl(a)...

Oldag je malé soukromé nakladatelství a vše souvisí s financemi-jeden až dva díly za rok je maximum... Obdivuji je, že pokračují, a držím palce, aby to dotáhli až do posledního dílu. Já to nevydržel, už předloni jsem si koupil paperbacky počínaje Sharpe´s Gold až do konce, takže vím, jak to bude dál. Sharpe´s Battle, Sharpes´s Company a Sharpe´s Sword jsou, myslím, nejlepší z celé série, tak trpělivost

zuzana řekl(a)...

Docela jste mne navnadil. Sharpa mám ráda. I když poslední knižní díl, který jsem četla, ten se španělskou pevností, kterou Sharpe poněkud protismyslně vyhodí do povětří, mě dost znechutil. Filmy jsem viděla dva a byla to - navzdory pohlednému Seanu Beanovi - hrůza! Ale možná by stálo za to dát jim ještě jednu šanci. Díky.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Jen mě pak nebijte :-) (jestli to bylo "Sharpovo Waterloo", tak to je ve filmu opravdu bída) a poslouchejte u filmu Tamsovu muziku, když nic jiného... Knižně myslíte "Sharpovo zlato"; ten není nejzábavnější, ale vyhození Ciudad Rodriga Sharpem je docela zajímavá fabulace. "Sharpův únik", to je tuším poslední česky vydaný (já trochu mystifikoval, Pak je "Sharpův hněv", tj. Cádiz a bitva u Barrosy)a teprve pak "Sharpova bitva", zas patří k těm velmi dobrým, ba nejlepším... A pokud jde o Seana Beana, doporučuji stáhnout desetidílnou sérii HBO "Hra o trůny", určitě zklamaná nebudete ani s ním, ani celkově...