neděle 1. srpna 2010

ČTENÁŘSKÉ SNÍMKY (4): WARGAMING

Jsou, tuším, tři druhy, jak se historické válce věnovat jinak než psaním a čtením knih či článků: re-enactement, tedy oživování historie vložením vlastní osoby do uniformy, uchopením zbraně a simulací dobových zvyklostí, předpisů i boje v terénu, dále sezení u počítače a hraní (solitérně či online) určité hry, ať už je to klasický Battleground na hexagonech, či moderní (a podle mého neukočírovatelné) hry typu Total War či Cossaks, nebo wargaming. To poslední znamená spojení nesmírně náročného modelářství, znalosti historických situací, událostí a vlastností jednotek a společenství stejně zapálených lidí, hrajích pak s těmito figurami a celými sestavami určité situace. Představu pro toho, kdo uvedené hry nezná, davají snímky Roberta Ullmana. Horní zachycuje, přeložíme-li slova Robertova skotského kamaráda Davida Imrie, proslulý 13. lehký, nejsilnější francouzskou jednotku u Waterloo, součást 1. brigáda barona Schmitze od 2. divize I. sboru Droueta d´Erlon; byl to pluk, který nakonec vyrval vojákům King´s German Legion statek. Za pochodu ji ukazuje wargamingový snímek dvě a u statku třetí obrázek. Wargaming se netočí pochopitelně jen kolem napoleonksých válek a poslední fotografie zachycuje boj o most u Blenheimu v časech, kdy na anglickém nebi zářila hvězda vévody z Marlborough... Není to nádhera?

6 komentářů:

roman.ricka řekl(a)...

Hm tak Wargaming mi přijde pro tzn. hardcore hráče. Já se přiznám, že dávám přednost PC simulaci.
Napoleon Total War mi přijde celkem ok, i když much se tam najde taky hodně.
Kdo by chtěl dát online bitvu jsem k dispozici :-)

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den
Dlouho jsem se odhodlával sem na blog napsat. Nejprve bych rád poděkoval Vám, pane KOvaříku, za nádherné knížky, které mi už několik let dělají společnost. Zrovna tento příspěvek a v něm zmíněné pc hry, mne však donutili se ozvat. Rád bych veděl, jaké s nimi máte zkušenosti. Hrajete, nehrajete, oslovují Vás, či ne. Velmi mě to zajímá, jako velkého příznivce a právě výše zmíněný Napolen Total War je teď mojí kratochvílí. Číst si o vzorně vyrovnanách řadách, kartáčových střelách, krásných uniformách je zajímavé, pro mě ale ve hrách všechny tyto věci jakoby ožívají a hybou se. Nehledě na to, že díky těmto hrám mohou fanoušci napoleonistiky tvoři skvostná videa jako jsou tyto dvě, které se mě osobně libí nejvíc.http://www.dailymotion.com/video/x6fpu7_1806-engl_videogames, http://www.youtube.com/watch?v=_FzBvo2cLt0
Díky za případné zodpovězení a doufám, že se brzy dočkáme další knížky.
S pozdravem
Radek Pačka

Jiří Kovařík řekl(a)...

Díky za prolinky na videa, zejména to z Dailymotion má pěkně vypracovanou atmosféru. Asi vás zklamu, hraju pramálo, což je logické, psaním trávím u PC víc času než je zdrávo a páteř to někdy těžce odnáší; časem to poznáte, nebo radši ne, není to příjemné... Hrával jsem, z vojensko-historických simulací Battlegroundy (1812 a obě 1815), ještě předtím Fields of Glory, z dnešní pohledu dávno překonanou věc, a naposled snad Imperial Glory jako čistou relaxaci (střídanou s mými oblíbenci jako je stále dobrá Civilizace a staré zlaté dosovské hry...), protože si nemohu dovolit zakysnout u toho na hodiny a dny. Napoleon Total War mě nicméně láká, možná si o ní navzdory všemu napíšu Ježíškovi, hlavně kvůli námořní válce, protože o ní slyším chválu a od PC Age of Sails, které už mi nechodí, jsem na nic podobného nenarazil. Chápu vás a ať vám to hraje, znám tyhle pocity :-)

Anonymní řekl(a)...

Napoleon Total War je skvělá hra je tam kampaň v Itálii potom v Egyptě a třetí část je velká evropská,která začíná rokem 1805. Já měl do začátku roku 1806 dobyté celé Prusko, osvobozené Polsko a skoro ze všech těch malých německých státu jsem si udělal protektorát:)A co se týče wargamingu tak to přímo ne ale z těchto malých panáčků v měřítku 1/72 máme panorama bitvy u Slavkova. Máme tam asi 1000 vojáků z toho je asi půlka mých Francouzů a Rusové a Rakušané patří kamarádovi který je všechny barví...je tam i Napoleon a spousta maršálů a nyní plánujeme udělat nové...nějaký velký střet jezdectva... nemáte někdo nějaký nápad jaká by to mohla být bitva ?

Jiří Kovařík řekl(a)...

Tak to vidím, že budu mít oč Ježíškovi psát. Chodí to i pod Windows7? Teď jsme hledal na webech cosi jiného a mám pocit, že někde byly ke stažení mise k Penninsular War. Pokud jde o jezdecké bitvy, záleží, jakou uniformu jezdci mají. Na výběr je z těch velkých hodně, budu-li uvádět jen císařství, tak jezdecká část Slavkova směrem na Kruh, Pruské Jílové (po proražení pěchoty), Alteglofsheim (1809), jasně že boje o Semenovskoje u Borodina, Liebertwolkowitz před Lipskem, z kombinací jezdectvo pěchota pak třeba García Hernández, aby to nebylo všeobecně známé Waterloo...

Anonymní řekl(a)...

Velmi děkuji...uděláme asi to Borodino a pokud jde o to jestli to jde i pod Windows 7 tak to skutečně nevím, já se v počítačích se nevyznám ale je to pro hadware docela náročna hra je tam určité nastavení detailů na ty nejnižší to vypadá strašně ale pokud máte počítač dobrý tak by to měl zvládat.Našel jsem tohle.

Minimální systémové požadavky:
Procesor: 2.3 GHz CPU s SSE2 (Streaming SIMD Extensions 2)
Systémová paměť (RAM): 1 GB RAM (XP), 2 GB RAM (Vista/Win 7)
Grafika: 256 MB DirectX 9.0c, shader model 2b kompatibilní s GPU
Pevný disk: 15 GB
Zvuková karta: Kompatibilní s DirectX
Operační systém: Microsoft® Windows Vista®/XP®/Windows® 7
DirectX: DirectX 9.0c

Doporučené systémové požadavky:
Procesor: 2.6 GHz Dual Core CPU
Systémová paměť (RAM): 2 GB RAM (XP), 4 GB RAM (Vista/Win 7)
Grafika: 256 MB DirectX 9.0c, shader model 3 kompatibilní s GPU
Pevný disk: 15 GB
Zvuková karta: Kompatibilní s DirectX
Operační systém: Microsoft® Windows Vista®/XP®/Windows® 7
DirectX: DirectX 9.0c