sobota 5. března 2016

PÁD ŘÍŠE ŘÍMSKÉ


V únoru se mi povedlo dopsat ŘÍMSKÉ VÁLKY V. s názvem PÁD ŘÍŠE ŘÍMSKÉ a byla to věru nelehká práce nejméně ze dvou důvodů. Předně jde o období nesmírně dlouhé, zahrnující války od zhruba roku 70 až po rok 410, kdy se Alarich zmocnil Říma. Zadruhé je oněch 340 let pokryto antickými prameny velmi kuse. Možná si budete říkat dvě věci. Proč tři staletí do jednoho svazku? Protože víc se o vojenských věcech dá těžko napsat, neboť chybí velký historik formátu Tacitova či Polybiova (atd.), který by o spoustě bojů za tu dobu vyprávěl. Dio Cassius, po určitý čas hlavní zpravodaj, se o válkách moc nešíří, ranně křesťanské otce nezajímaly a do epické šíře se tak rozepíše jen málokdo. Ammianus Marcellinus, vojáka a pamětník těch nejhorších let, je světlou výjimkou a bílou vránou. Druhá otázka, kterou mi logicky položíte, bude znít: proč konec k roku 410, proč ne až k Atillovi, Kataulanským polím, atd.? Protože Alarichovo obsazení Říma, v té době už vůbec ne metropole impéria, je poslední kapkou v bezmocnosti Západořímské říše; to, co bylo pak, už nevybojovávají legie, ale barbarští foederati. Navíc je vojenská historie těch pár desetiletí ještě torzovitější, než ta předtím.
    Byla to zatraceně těžká práce, doufám ale, že jsem se skrze ni prokopal se ctí; myslím, že to, co v knize je, vypadá poutavě. Svým způsobem jsem na ni pyšný, neboť, podobná syntéza neexistuje ani na západě, jinak bych si ji obstaral a měl bych čtvrt roku či déle snadnější život...  Teď prochází kniha prvním čtením mého nesmírně obětavého dvorního kritika a opravovatele Karla Řezníčka,  což se chýlí ke konci, a já budu muset doladit přebal, který je zatím, jak vidíte, jen v nástřelu. V březnu vše odevzdám a čekám, že zhruba ve stejném čae se objeví do tisku už připravené ŘÍMSKÉ VÁLKY IV   s názevm LEGIE ŘÍMSKÉHO IMPÉRIA. Zatím, abych nemluvil naplano, přijměte jako ukázku i návnadu obsah "Pětky".


OBSAH:
I. ČAS DOBYVATELŮ
Voják Agricola
Válka s Chatty a Kaledonci
Bitva pod Mons Graupius
Domitianus versus Decebalus
Traianův sloup
Zhola zbytečné tažení
Generál, který toužil po míru
Povstání Simeona bar Kochby
Arrian kontra Alanové, aneb taktika z roku 135
Vojáci Hadrianovy doby
Legie a pomocné sbory
II. VĚK ŽELEZA A RZI
Lucius Verus a válka s Parthy
Marcus Aurelius a válka v srdci impéria
Božský déšť na Dunaji
Zápas o trůn a poslední výprava
Jeden císař za druhým
Severus versus Niger
Bitva u Lugduna
Severovo východní tažení
Znovu Británie
Caracallův přepad Parthie
Bitva u Nisibidy
Macrinova prohra a tažení Alexandra Severa
Vzestup a pád Maximina Thráka
Vojenská anarchie
Armáda impéria a Gallienovy reformy
III. KDO ZACHRÁNÍ IMPÉRIUM?
Rozpad a sjednocení
Dědictví po Aurelianovi
Války Diocletianova dominátu
Bitva na Milvijském mostě
Constantinus versus Licinius
Bratrovraždy a bitva u Mursy
Bitva u Argentorata
Obrana Amidy
Smrt císaře Iuliana
IV. ADRINOPOLE
Armáda v době soumraku
Neklid v rozděleném impériu
Příval na dunajské hranici
Fritigernova vzpoura
Bitva mezi vrbami
Valící se spoušť
Osudná bitva
Kdo zastaví pohromu?
Bitva na řece Frigidus
Stilicho versus Alarich
Zkáza Říma
PŘÍLOHA: CHRONOLOGIE VYBRANÝCH BITEV
BIBLIOGRAFIE

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobry den, parada, moc dekuji a tesim se.) Uz se tez nemuzu dockat Polskeho tazeni. Dovolil bych si tez jeden dotaz, nemate chut napsat nejake vicesvazkove dejiny namornich valek - vek plachetnic. Pokud vim nic podobneho na trhu neni a nebylo, navic jsem unesen Vasi knihou Trafalgar, proste jste asi jediny kdo by to dokazal napsat - a kdyz je nekdo jediny, kdo muze, tak proste musi .)

Dekuji Vam za Vase knihy

Anonymní řekl(a)...

Připojuji se. Námořní bitvy jsou neuvěřitelně dramatické, bohaté a barvité. Narozdíl od pozemních bitev mají ty námořní navíc jakýsi dobrodružný náboj a příchuť neznámých dálek, které je třeba objevovat. Je to jedno z mých nejoblíbenějších témat. Jsem připraven pomoci - pokud bude zájem - výčtem publikací, revizemi, připadně čímkoliv dalším, co by autorovi pomohlo. Beletrie existuje docela rozsáhlá (Patrick O'Brian, C.S.Forester, ...), ale nějaké komplexní dílo literatury faktu moc ne. Jednotlivé epizody významných bitev či déle trvajících střetů ano, ale dílo v rozsahu římských válek určitě ne, přitom především anglické námořní střety s téměř všemi ostatními námořními velmocemi by stály za tu práci.