neděle 17. března 2013

KUBRICKŮV NAPOLEON MOŽNÁ BUDE! OD SPIELBERGA!

Jeden list ze stohů Kubrickových přípravných materiálů...
Tento příspěvek, k němuž mě inspiroval jeden ze čtenářů blogu, bude hodně krátký, přesto doufám, že vás zaujme. Navazuje na to, co jste zde mohli číst 16. září 2010, tedy před dvěma a půl roky, kdy jsem se rozepsal o touze režiséra Stanley Kubricka (Barry Lyndon; 2001: Vesnírná odysea...) natočit film Napoleon. Měl k němu scénář a spousty materiálů, které naznačovaly, že by to k danému tematu mohl být nejlepší film, jaký kdy byl natočen. Jenže se tak nestaloo, scénář z roku 1961 zůstal na počátku sedmdesátých let minulého století mrtvou literou, neboť doba i zájem publika se změnily a z nejlepšího filmu zbyla jen jedna z nejdražších knih, neboť materiály s ním spojené vyšly malonákladově tiskem za lidovou cenu kolem 700 USD.
   Tohle ovšem platilo donedávna, neboť 4. března tohoto roku proběhla skrze BBC a další světová média zpráva, že Steven Spielberg, který měl ke Kubrickovi pracovně i ideově hodně blízko, chce jeho Napoleona natočit. Ne jako velkofilm, ale jako televizní minisérii, což odráží současný trend, kdy se náročnější, vážnější a vážná témata stěhují do televizních studií (John Adams je asi nejpřiléhavějším příkladem, jako milovník nejen historie, ale i westernů bych však rád dodal např. Hell on Wheels, či Hatfields and McCoys...). Nelze vyloučit, že se o projektu jednalo blíže v únoru na festivalu v Cannes a to, že Spielberg na dané téma mluvil jako s prvním s francouzskou tv společností Canal+, cosi i naznačuje.
   Tož držme jemu i sobě palce, i když zatím můžeme použít leda francouzské přísloví Qui vivera verra (Kdo se dožije, uvidí).
    Nic víc se zatím neví, alespoň skrze média ne, co kdyby se ale Spielberg objevil s natáčením v českých zemích a využil potenciálu napoleonského re-enactementu...
    Mimochodem, pokud se chcete o Kubrickově projektu dozvědět víc, dal jsme do nadpisu prolink na onen dva a půl roku starý příspěvek a v jeho nadpisu se prolinkem dostanete pro změnu na plnou verzi scénáře (kousek jsem tam z něho přeložil) v -pdf. Anglicky, of course...

3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Zní to zajímavě. Bude-li to něco na způsob miniseriálu Bratrstva neohrožených (velmi povedený) nebo Pacifiku, tak se máme na co těšit. ... jenom doufám, že bitvu u Slavkova nebudou točit na nějakém kopečku v Kalifornii.

Anonymní řekl(a)...

Zní to zajímavě, zní to opravdu nadějně ALE nevim nevim. Američané a Evropské dějiny?! Už dlouhá desetiletí se můžeme na filmových plátnech popř. televizních zpracováních přesvědčovat, že tyto dvě kombinace opravdu nejdou dohromady.No necháme se překvapit co z toho bude. Zda je to pouze mediální bublina, která časem splaskne nebo je na tom něco pravdy a Steven to opravdu chce zrealizovat.

Jar.

Martin Vavricek řekl(a)...

Říkal jsem si, zda sem dát odkaz na to Spielbergovo prohlášení, ale ono se ta zpráva objevila všude možně na internetu, tak mi to přišlo zbytečné. To spojení jmen Kubrick a Spielberg táhne. Myslím, že jsme kdysi o tom diskutovali, že ta seriálová podoba ve Spielbergově produkci by byla dobrá varianta. Sám Spielberg je asi stejného názoru :) Musím říct, že mě těší výběr látek, které v poslední době volí. Po Team of Rivals sáhnout po Kubrickově Napoleonovi. Všechna čest. Velice pěkné náměty.

V souvislosti s filmovou tématikou mohu přidat dobru jednu zajímavost. Před více něž rokem tu byla diskuze nad filmovými mušketýry. Nu a tento týden poctila pražský festival Febiofest svou návštěvou Geraldine Chaplinová, představitelka královny Anny z Lesterových mušketýrů, a sám pan režisér Richard Lester.

Pokud by se Spielbergovi podařil Napoleon jako Lesterovi jeho mušketýři, byla by to lahůdka :)

Rozhovor s Geraldine Chaplinovou:
http://kultura.idnes.cz/geraldine-chaplinova-na-febiofestu-dt9-/filmvideo.aspx?c=A130322_162925_filmvideo_vha

Rozhovor s Richardem Lesterem:
http://kultura.idnes.cz/reziser-beatles-richard-lester-dma-/filmvideo.aspx?c=A130322_165536_filmvideo_vha