neděle 4. prosince 2016

PYRENEJŠTÍ KONDOŘI

O letectvu ve španělské občanské válce sice česky pár knih vyšlo, až na výjimku Šnajdrovy publikace "V zaměřovači Rata" se ale týkaly letectva republikánského a interbrigadistů. Publikace, kterou teď vydalo nakladatelství Český cestovatel (už tradičně zaměřené na válečnou literaturu; zde jsem psal před časem o sérii o válce v Alžíru či dvoudílní knize a rakousko-uherských stíhačích) pod názvem PYRENEJŠTÍ ORLOVÉ, se týká výhradně letectva frankistického, tedy pohledu z druhé strany. Jde o první ze dvou svazků, přeložený ze španělštiny, opatřený bohatou a kvalitní fotodokumentací, nákresy, technickou přílohou i dvěma přílohami barevnými, k čemuž si můžete podle chuti, nálady a peněženky koupit i jedno CD zvukové a jedno obrazové (nebo obě...).
Obsah knihy jsem vám raději naskenoval, stejně tak i pár ukázek (ta jedna je naschvál vybraná, neboť zachycuje nasazení čs. bombardovacích strojů Aero A-101).
Pokud jde o zvukové a obrazové nosiče, jsou na jednom hudební motivy z občanské války ve Španělsku, které zněly na straně nacionalistů a italské Aviazione Legionaria, doplněné o dramatické zvukové efekty sirén, kulometů, explodujících bomb a vzdušných soubojů.
Druhý obsahuje původní nesestříhané filmové dokumenty, přibližující leteckou válku nad Pyrenejským poloostrovem. Součástí setu jsou buklety s dalšími zajímavými informacemi a dosud nepublikovanými snímky!
Nechcete-li lovit v knihkupectvích, lze si jednotlivé varianty knihy (s CD či bez) objednat na http://www.ceskycestovatel.cz/obchod/
Prolink najdete i v nadpisu...






3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Dobrý den, problém je podle mého v tom, že autor je doopravdy nahnědlý frankista a formulace že po občanské válce Franco je občas někoho "klepnul přes prsty" když v jeho koncentrácím zařvalo cca 400 000 lidí knihu shazují.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Věc názoru a úhlu pohledu. Občanská válka je vždy zlá věc. Myslím, že ani republikáni nikoho nešetřili, dokonce ve vlastních řadách ne.

Unknown řekl(a)...

No jo ale těch 400 000 zařvalo v těch koncentračních táborech až po válce a popravovalo se ještě v roce 1965! To nazývá klepnutím po prstech.